A ​második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van 472 csillagozás

Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

A #1 nemzetközi bestseller regény , amely már több, mint 2 millió olvasót segített eljutni egy boldogabb,és teljesebb élethez.

A harmincnyolc és negyed éves Camille-nak látszólag mindene megvan, hogy boldog legyen. Miért érzi mégis úgy, hogy elillant ez a boldogság? Arra vágyik, hogy visszataláljon az öröm és a kiteljesedés útjára. Amikor a rutinológus Claude felajánlja, hogy eredeti módszerével a segítségére lesz ebben, szinte habozás nélkül beleveti magát a kalandba, hogy meghódítsa az álmait…
Egy asszony különleges utazása a boldogtalan, kiüresedett életből egy célokkal teli, igazi élet felé, az Eat, pray, love és Az alkimista rajongóinak.
A regény végén megtalálhatjuk a Camille terápiája során alkalmazott eszközök, módszerek leírását, magyarázatát, hogy magunkon is kipróbálhassuk akár.
A szerző író, festőművész és kreatív coach – a rutinológia az általa kidolgozott módszer fantázianeve.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155760877 · Fordította: Balla Katalin
>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
300 oldal · ISBN: 9786155760884 · Fordította: Balla Katalin

Enciklopédia 7


Kedvencelte 34

Most olvassa 74

Várólistára tette 305

Kívánságlistára tette 282

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

A sok coach és életmódguru által özönlő önfejlesztő könyvek tengerében üde színfolt ez a kiadvány, amely regényként tárja az olvasók elé a teljesebb élet „titkát”. Felvetődik azonban a kérdés, hogy miért kell ehhez új fogalmakat, a rutinitiszt és a rutinológust bevezetnie. A már létező depresszió, vagy mondjuk kiégési szindróma, miért nem megfelelő a rutinitisz helyett? Talán a depresszió még mindig túlságosan szégyellni való, esetleg címkéző (nagyon remélem, hogy már nem itt tartunk)? A burnout-tal pedig vállalnánk a felelősséget, és elismernénk, hogy nem bírjuk a fokozott terhelést? Arra, hogy napjainkban miért van szükség ennyi gurura, vagy akár rutinológusra, szakképzett pszichológusok helyett, még kevésbé találom a jogos érvet.

Visszatérve magára a történetre, Camille sorsán át nagyszerűen bemutatja, mennyire át tudja venni a rutin és a szürke hétköznapok az életünk felett az irányítást. Ilyenkor a vágyak és a jelen élvezete helyett már csak túl akarjuk élni a napokat. Az életünk vezérszava a gyorsan, igazából fogalmunk nincs hova, de mindig sietünk. Claude azonban megtanítja őt, és ezáltal az olvasót, azokra a technikákra, amelyek segítenek kitörni ebből a boldogtalan, reményvesztett állapotból. A kapott feladatok közül nincs sok új a nap alatt, többek között aktuális kedvencemet, a mindfulness-t is beépíti. Ami nekem újat adott, az a száraz és a vizes empátia megkülönböztetése, ugyanis nem mindegy, hogy együttérzünk a másikkal, vagy engedjük, hogy minket is elsodorjanak a negatív érzések. Különösen tetszett, hogy kiemeli, bármennyire is rosszabb helyzetben vannak nálunk mások, nem érezhetünk bűntudatot saját boldogtalanságunkért, illetve, hogy a rossz és a szenvedés ugyanúgy az élet része, mint a jó és az elégedettség. A kis lépések pedig jól tükrözik, hogy sokszor nincs szükség radikális változtatásra ahhoz, hogy jobban szeressük önmagunkat és mindennapjainkat, elegendő a korábbi sémák, játszmák és torzító tükrök elhagyása. Ez azonban, bármennyire is rózsaszínűre festi még ez a könyv is, kőkemény önismereti munka. Tudatosítani kell továbbá azt is, hogy gondolatgyárként működő elménk egyáltalán nem egyenlő a valósággal. A regény ügyes megoldása az esőben utazós keret és a végén található szószedet.

13 hozzászólás
>!
Gorkie P
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban, de mégis hamar kiolvastam.
Semmi új, nagy felfedezés nincs benne, arra az alapgondolatra épít, hogy minden fejben dől el. Ez így is van, de ehhez nem kell egy könyv, hogy rájöjjünk.
Maguk a feladatok, amiket megismerhetünk az olvasás során, szintén nem újdonság.
Viszont, valami oknál fogva, nem tudtam letenni a könyvet, addig olvastam, amíg volt belőle. Nem tudom, hogy a stílus miatt vagy azért, mert kíváncsi voltam, mit hoz ki a szerző Camille-ból, de berántott. Időnként Camille viselkedése nem tetszett, az élete pedig túlságosan mesébe illővé vált, így számomra nem lett túl hihető. Ennek ellenére kikapcsolt és jól esett olvasni.
Egy idő után már nem önsegítő könyvként tekintettem rá, hiszen újat nem mondott és biztos van, akinek pont ez a könyv kell, hogy változtasson, de nem hiszem, hogy ezek a feladatok ekkora hatást érnének el. Minden ember más és más, más élethelyzettel. Nem lehet ugyanazt a módszert bevetni mindenkinél. Egyszerű regényként olvastam inkább, elengedve a célját, így nem ért nagy csalódás.
A végén lévő csavar nagyon tetszett. :)

2 hozzászólás
>!
Deziréé
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Most éppen egy ilyen könyvre volt szükségem.
Az elején igaz kicsit unalmasnak véltem, de minden egyes bölcsességet és jó tanácsot megfogadhatják az emberek. Sok igazság és tanulság van a könyvben. Nem is beszélve a rengeteg fantasztikus ötlettől, hogyan is kell boldogan élni a mindennapokban.
Nagyon tetszett, hogy ilyenformán mutatta meg az írónő, hogyan lehet elégedett az ember magával és az életével. A vége viszont nagyon frappánsra sikeredett.
Kíváncsi vagyok az írónő következő könyvére.
Akik esetleg beleuntak már az unalmas hétköznapokban, nyugodt szívvel elolvashatják ezt a könyvet.

>!
AeS P
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Ez ebben a formában semmiképpen sem jó könyv, és szokás szerint érthetetlenül népszerű mégis. Mostanában ez a boldogságkeresés, esetenként -hajszolás jól menő iparágnak tűnik az önsegítő könyveken belül, és vannak ebből egészen igényesek (a Boldogságterv például szerintem az), meg vannak ilyenek, mint ez.
Azért veselkedtem neki, mert francia, és abban reménykedtem, hogy ez jó hatást gyakorol majd a könyvre, de ehelyett amerikaibb az amerikaiaknál. Talán a párkapcsolatról volt a legnehezebb olvasni benne, mert egyébként tőlem nem áll távol a könyv alapgondolata, miszerint a boldogságod nagyrészt attól függ, hogy te hogy állsz az életedhez, mire helyezed a hangsúlyokat, honnan vonsz el erőforrást és hova teszel – na de hogy egy leszállóágban lévő párkapcsolat rendbe jöjjön pusztán attól, hogy te pozitívan kezdesz gondolkodni, az nekem csak azt mutatja, hogy elég komoly kommunikációs vákuum van a felek között. A férj meg csak bambán nézi a változásokat, esetleg még el is könyveli, hogy neki a kisujját se kell ezek szerint a jövőben mozdítania. Nem tudom, az olvasóknak mennyi türelmük van az ilyen helyzetekben, nekem roppant kevés.

5 hozzászólás
>!
julcseee P
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Már amikor megláttam a címet tudtam, hogy nekem ez a könyv KELL. És ahogy elolvastam be is bizonyosodott, hogy mennyire jól gondoltam. Camille történetén keresztül ismerjük meg azokat a lépéseket, amelyeket nekünk is meg kéne tennünk ahhoz, hogy ne süppedjünk bele a mindennapokba, ne legyenek a napjaink rutinszerűek, unalmasak. A könyvbéli szakértő rutinológusnak mondja magát, na jó, van aki tényleg elhinné hogy van ilyen? :) RUTINOLÓGUS?? Na mindegy, azért ezen fennakadtam kicsit olvasás közben, de hamar túlestem ezen is. Nyilván az a lényege az egésznek hogy ne csak elmondja az író hogy mit tegyünk, hanem egy konkrét példát hoz, Camille éltetét, és rajta keresztül mutatja meg, hogy hogyan is kellene élnünk, hogyan is kellene beteljesíteni az álmunkat, a boldogságunkat.
Én nagyon szerettem, és igyekszem én is alkalmazni ezeket a lépeseket a saját életemben is. Ajánlom.

2 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni ez a kötet, azt hittem, hogy unalmasabb lesz majd. De én nagyon élveztem az olvasását, sőt, az a sok életvezetési tanács, ami a könyvben található, s könnyen a gyakorlatba is átültethető, nagyon elgondolkodtatott. Az emberek tényleg nagyon hamar képesek beletespedni az életükbe, megszokják, monotonná válnak a mindennapjaik. Camille élete is ebbe az irányba tartott, de aztán összetalálkozott Claude-dal, aki egy rutinológus, aki a megszokott, rutinszerű dolgokból próbálja meg őt kiszabadítani, s eléri, hogy elkezdje követni az igazi vágyait és álmait. Ennek hatására a nő élete visszakanyarodik abba a mederbe, ahová eredetileg is tartania kellett volna, s megtalálja élete igazi boldogságát, s képes újra szeretettel tekinteni a férjére is, s megteremtődik ezáltal a családi összhang. Számomra egyáltalán nem volt sokkoló, mikor Claude elmondta, hogy igazából nem is rutinológus. Mert szerintem ahhoz nem kell se papírja legyen az embernek, se nem kell méregdrága kurzusokon tanulnia, hogy jó legyen egy adott területen. Márpedig Claude nagyon jól értett a rutinológiához, nagyon szépen és ügyesen vezette ki Camille-t a megszokott, rutinszerű életből. Alig várom már, hogy olvashassam az író másik művét is, kíváncsi vagyok, az mit tartogat számunkra.

>!
Annamarie P
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Regénybe szedett életmód könyv.
Camille élete lassan kihűlt. Igen, ez a legjobb szó rá. Minden megy a maga útján, de csak félgőzzel, túlélésre játszva, felszínesen, a nehézségek leküzdése tartja mozgásban. Feszültség van közte és a kisfia között, a házassága tartalmatlanná vált, fásulttá váltak mindketten. Amikor Camille körülnéz, csak azt látja, hogy nagyon nem jó ez így. Nem tudja mit kellene tenni, de tudja, hogy nem élvezi az életét, és valamit változtatni kellene.
Egy véletlen folytán találkozik egy titokzatos férfivel Claude-dal, aki felajánlja, hogy segít neki. A férfi hol apró, hol nagyon nehéz feladatokat ad a nőnek, aki ezek segítségével másként kezd el nézni önmagára, kapcsolataira és az egész életére.
A könyv változásra inspiráló, szemfüles olvasója sok értékes gondolatot építhet be a saját életébe. De azért mégiscsak egy önfejlesztő és nem szépirodalmi jellegű kötet. Habár nem titkolja el a nehézségeket, de így is kicsit habos-babos az egész.
Még csak azt sem mondanám, hogy rossz motivációs könyv lenne, csak nekem túl direkt, túl idealisztikus. Az egyetlen, ami kifejezetten zavart, az a „rutínológus” kifejezés. Szerintem a hölgynek pont nem „rutínológiára” volt szüksége, amikor mindent rutinból és nem kedvből csinált.
Margóra:
Nem akarok kétszínű lenni, be kell vallanom, hogy az egyik alkalmazott technikáját már másnap ajánlottam valakinek. Lehet, hogy azért, mert annyira frissen az agyamban volt, de még inkább a konkrét megfogalmazása miatt.

>!
Dawnofmyth
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Nekem tetszett, de nem sok újdonság volt benne. Ezekről a feladatokról már rengeteget olvastam. Jó sok pozitív gondolattal találkozhatunk benne, amiket ha kellően sokáig gyakorolunk, át lehet fordulni egy könnyebb, boldogabb élet felé. De ezeket folyamatosan végezni kell, mert nagyon hamar vissza lehet süllyedni a kezdeti állapotba. Tetszett, hogy Camille történetén keresztül ismerhetjük meg ezeket a gyakorlatokat.

>!
Anarchia_Könyvblog
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Miért emlékezetes ez a regény?

Számomra azért volt az, mert együtt dolgozhattam a főhősnővel. Na nem valódi munkáról van szó, hanem az életünk, a gondolkodásmódunk átalakításáról. Mielőtt rátérnék az ismertetőre, hadd meséljem el a saját élményem.

A történet főszereplője Camille, aki be van szürkülve a mindennapokba. Összehozza a sors egy férfival, akihez később terápiára jár. Claude a következő feladatot adta neki: írja le hogy miként szeretne átlendülni a napi rutinokon, mi az amit saját magán megváltoztatna.

Annyira magával ragadott a feladat, hogy úgy döntöttem: én is vele együtt csinálom!
Lefeküdtem az ágyra, kezemben a toll, a gondolataim őrült táncot járnak a fejemben. Mit változtatnék meg magamon? Talán jó lenne normálisan edzeni, figyelni az alakomra, megváltoztatni az étkezési szokásaim, egészségesebb ételeket fogyasztani, a kapcsolataimat nem elhanyagolni, máshogy állni az emberekhez és nem csak a rosszat feltételezni. Többet kimozdulni és meglátni a természet szépségét, ahogy a nyár változik az őszbe, az ősz télbe, mindezt élvezettel figyelni.
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/05/raphael…

>!
bozs
Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Élvezetesen, mindenféle hablaty nélkül megírt életmód tanácsadó regény. Nagyon élveztem!
Ha nem nagytakarítással kéne kezdeni bele is vágnék. :D

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
NemesTimi

„Egy nap Elméletbe költözöm, mert Elméletben minden jól működik…”

Kapcsolódó szócikkek: elmélet
>!
Trudiz

„Ha azt csinálod, amit szeretsz, az a szabadság; ha szereted, amit csinálsz, az a boldogság.”

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
>!
Málnika P

Most már jobban értettem az “elmegy az élete mellett” kifejezést. Van, hogy az ember ideje nagy részét önmagától távol tölti, aminek megvan az a zavaró következménye, hogy sosincs azon az egyetlen helyen, ami igazán számít: az itt és mostban.

138. oldal

1 hozzászólás
>!
Málnika P

Nem a kudarc a legrosszabb. Hanem az, ha meg sem próbálta. Különben sem tudjuk megvédeni magunkat minden szenvedéstől, hiszen az az élet része. Lehetetlen elszökni előle. Az életben ott a jó és a rossz is. Ezt mindenkinek el kell fogadni, mint az élet játékszabályát! Ha ellenállunk ennek a valóságnak, azzal megerősítjük a rossz közérzetet.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kudarc
>!
Nettka

Van, aki az iszapot nézi a tó fenekén, van aki a lótuszvirágot a felszínén.Döntés kérdése.

Kapcsolódó szócikkek: iszap · lótuszvirág
>!
Trudiz

A boldogság képességén dolgozni kell, nap mint nap edzeni kell.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Trudiz

Nem mindig könnyű megtartani a fogadalmainkat. Lustaság, fáradtság, kedvetlenség, itt ólálkodnak az ellenségek! Tartson ki: megéri az erőfeszítés.

75. oldal

1 hozzászólás
>!
girlnexttothebookshelf I

„Minden változik, nem azért, hogy ne legyen többé, hanem azért, hogy az legyen, ami még nem volt.” Epiktétosz

61. oldal

>!
Málnika P

És mi okozza mindezt? Az elménk! Csak és kizárólag az elménk! Én csak “gondolatgyárnak” nevezem. Pontosan olyan, mint egy igazi gyár. A jó hír az, hogy hatalmunkban áll megváltoztatni a gondolatainkat.

19-20. oldal

>!
Málnika P

Azt állította, hogy a rutin és a rosszkedv nem végzetes sorscsapás, hiszen dönthetünk úgy, hogy olyan emberek leszünk, akik nem csak elszenvedik a mindennapokat, hanem teljességében élik meg az életet.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Braskó Csaba: Múzsa
Jen Sincero: Vagány vagy!
Bálint János: Minden nap ajándék
Paulo Coelho: Az alkimista
Paulo Coelho: A Zahir
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
François Lelord: Hector utazása, avagy a boldogság nyomában
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira