Pokol 86 csillagozás

Raoul Renier: Pokol Raoul Renier: Pokol

Büyük – a kráni gyepűvidék nomádjainak nyelvén a szó jelentése „martalék”. Azokat illeti e név, akik tetteikkel kiérdemelték a szabad préda kétes címét. Ám emberemlékezet óta csupán egyvalakit tisztelnek úgy, hogy a büyük. Őt, aki egy törzsi villongást határháborúvá változtatott, akire felfigyeltek a Fekete Határon túli khatifok, akire maga a Kosfejes Úr pillantott rá. Őt, aki fortéllyal, vassal és mágiával változtatta a gyepű mentén élők életét termékeny, véres káosszá, hogy üvegesedő szemükben tükröződhessen a pokol.

>!
Fekete Torony, Budapest, 2006
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 963229842X
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1999
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638593253

Kedvencelte 22

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Marcus>!
Raoul Renier: Pokol

Az 1996-ben megjelent Summarium világleírása, és a szintén 96-os Kráni krónikák alaposan felforgatta a MAGUS olvasóiban addig kialakult Krán-képet, miszerint Krán nem más, mint egy „ynevi Mordor”. Bár feltételezem, hogy Dél-Ynev eredeti megalkotója, Nyulászi Zsolt (Dale Avery/Nyúl) is egy nagyon korrekt világleírást tudott volna összerakni, ha eljutott volna odáig, de Kornya Zsolt (Raoul Renier) Kránja igazán fantáziadúsra – és helyenként letaglózóan megdöbbentőre – sikerült.
A Pokol bizonyos szempontból nem más, mint egy kráni panoptikum és körutazás. Alapszituációja ugyanis az, hogy egy, a külső vidékeken tevékenykedő nomád törzs harcosa különleges megbízást kap sámánjától bégjétől: meneküljön, legyen belőle martalék, és minél jobban nyújtsa el ezt az üldözést, hogy a két rivális törzs kénytelen legyen egyesülni a (mellékesen) rájuk zúduló csapások alatt. Ő pedig olyan taktikát választ, amelynek keretében a gyepűvidék mindenféle csoportját ráuszítja üldözőire – méregkeverőket, hadigépezeteket, orgyilkosokat, mágusokat, vagy éppen bukott aquirokat.
Az alapos leírások tulajdonképpen izgalmasak önmagukban is – persze ez attól függ, hogy ki mit vár egy ilyen regénytől –, de valahol a regény második felében egyre inkább előtérbe kerül a cselekmény, illetve maga a kitaszított nomád múltja. Így pedig a végére sikerül valamennyire karaktert is építeni.
Ez jól meg is ágyazott egy kitűnőnek ígérkező folytatásnak, csak aztán több másik regénnyel együtt sajnos ez is áldozatul esett egy winchester-halálnak. Nem is várható, hogy ez valaha meg lesz írva, szóval legfeljebb az első kiadás elbakizott fülszövegével* vigasztalódhat az olvasó, ami tulajdonképpen ennek a második résznek az összefoglalója.
Olyan MAGUS klasszikus ez, amit még azoknak is ajánlanék, akik nem ismerik a világot.

* Abban az évben már eléggé szét lehetett esve a Valhalla, mert például az Új Tekercsek fülszövege is beígérte a régóta várt csatamágus kasztot, ami a könyvben nem volt benne.

5 hozzászólás
Szécsi_Balázs>!
Raoul Renier: Pokol

Ez volt az első könyv, amit olvastam Kornya tollából, és ez volt egyben az első magus regényem is. Gondoltam is magamban, no, ha ennyire jó a többi, akkor bizony én még sok magust fogok olvasni. Nos, maradjunk annyiban, hogy hasonlóan az összes többi logós regényhez, itt is van mindenféle. Viszont az író stílusa nagyon megtetszett, végre nem konfekció-karakterekkel találkoztam, és még a sztori is izgalmas volt. Akárhányszor olvasom újra, mindig le tud kötni.

A sztori alapjaiban elég egyszerű. Van egy nomád vezér, aki meg akarja óvni népét a hanyatlástól, és ezért bármilyen módszert hajlandó bevetni. Itt jön a képbe a hősünk – egyszerűen csak a büyük – aki egy szerencsétlen incidenst követően kitaszítottá válik. Ezt kihasználva az öreg bég ráveszi, hogy hajtsa az ő malmára a vizet, legyen élő martalék, akit felhasználva egységbe kovácsol két amúgy sem gyenge törzset.
A könyv a büyük meneküléséről szól, hogy hogyan uszítja gyakorlatilag az egész gyepűvidéket csellel és fortéllyal az őt üldöző lovashad nyakára. Tetszett az egymás mellett viszonylagos békében megférő hatalmak bemutatása, és a közöttük lévő harmatgyenge status quo, ami gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra felborul a büyük „ámokfutása” miatt.

Mai napig meghatározó olvasmányomnak tartom a könyvet, részemről bőven megér 5 csillagot.

p.s.: Az meg külön tetszett, hogy a főhős gyakorlatilag meg sem szólal a történet alatt. :)

Allanon>!
Raoul Renier: Pokol

Nagyon izgalmas és fordulatos regény, tele érdekességekkel, törzsekkel és fajokkal a Fekete Határ környékéről. Nagyon tetszett, hogy egyetlen ember mekkora felfordulást tud okozni. Persze ehhez szüksége volt jó nagy adag szerencsére, sütnivalóra, és egy kis segítségre is. Azt is megmutatja ez a regény, hogyan gondolkodik egy lovasnomád. Olvasás közben akarva-akaratlanul is a főszereplőt ősmagyarnak képzeltem el. Nagyon sok hasonlóság van a m.a.g.u.s. világbeli nomádok és az ősmagyarok között. Imádtam ezt a regényt.

Csicsi55>!
Raoul Renier: Pokol

Annyira más ez a könyv, mint amit én saját magamnak ajánlanék. És mégis olyan szívesen és nagy kedvvel olvastam minden oldalát. Tetszett, mert számomra új volt, mert teljesen eltért azoktól a történetektől, amelyekhez eddig biztosan nyúltam és vettem le a polcokról.

Noro >!
Raoul Renier: Pokol

Megy a kráni gyerek a pusztába', és jönnek vele szembe a legyőzendő szörnyek, mindegyik kicsivel morbidabb az őt megelőzőnél. Sajnálom, de ez egy dungeonregény, csak épp dungeon nélkül. A vége felé, a bukott khatiffal azért megjelenik egy valódi karakter is, ami egy kicsit feldobja.

nagydviktor>!
Raoul Renier: Pokol

Raoul Renier zseniális kisregénye méltán került szinte azonnal a M.A.G.U.S. irodalom klasszikusai közé. Kiválóan megírt, tömör és olvastatja magát. Emellett viszont nem mentes a túlzásoktól. A Büyük karaktere hihető, a gyepűvidék hatalmai azonban néhol erősen átesnek a ló túlsó oldalára minden eredetiségük ellenére is. Valahol ez Kornya Zsolt Krán képének velejárója, egy alapos után gondolás után tehát logikus és érthető, első olvasatra azonban vagy tetszik valakinek vagy nem. A fanyalgók vannak kevesebben. :)

A regény tervezett folytatása még a 2000-res évek elején egy merevlemezhalál áldozata lett, így a Rabszolgavér valószínűleg sosem fog elkészülni.

RandomSky>!
Raoul Renier: Pokol

HammerWorld No. 116. 1999/07
Raoul Renier újabb M.A.G.U.S. regénye ugyan új történet, új szereplõkkel, ám az írótól megszokott módon messze van a szokványostól. A sztori egy kráni nomádról szól, aki némi „félreértés” folytán martalékká, büyükké válik: amolyan bűnbakká, akit két törzs (az egyik a sajátja) is ki akar végezni, hogy meglegyen a békesség. Törzse fõnökével kötött titkos alkuja alapján rászabadítja az őt üldöző egyesített lovasseregre a fél Kránt, és ha nem tévedek, a cím pont ezt fejezi ki: olyan, mintha egy pokoljárást írna le a könyv… Ja igen, Krán Sötét Birodalom néven is ismert, és nem azért kapta ezt a nevet, mert oda soha nem süt a Nap (mert hát süt)… A M.A.G.U.S., ha valaki nem tudná, egy magyar fejlesztésû fantasy világ, ami hasonlatos az AD&D-hez, ám annál racionálisabb (de legalábbis emberközpontúbb), és igazán jól sikerült, van hozzá szerepjáték, kártyajáték, jobb-rosszabb regények, és most a Pokol, ami rendkívül izgalmas, és nem kevés dark elemet tartalmaz. Beteges, súlyos, sötét részek (már csak a címbõl fakadóan is) több helyütt vannak benne, de a Holdvérzés címû fejezet a legbetegebb, amit az utóbbi hónapokban olvastam… Bár a könyv végére azt írták, vége, szerintem még bõven folytatható lenne, amit nem is bánnék. Aki akar egy jó sötét fantasy-sztorit olvasni, annak csak ajánlani tudom a Pokol-t, M.A.G.U.S.-rajongóknak meg már csak azért is, mert a Sötét Birodalmakról még a szerepjáték alapkönyvében sem lehet sokat olvasni…

kreon>!
Raoul Renier: Pokol

A győztes jutalma, hogy újra harcolhat.
Ez a könyv híven követi Ranagol törvényét, bár ezt el is várjuk a Sötét Határ vidékén.
A történet részletesen kidolgozott, a karakterek szint úgy. A főhős teljesen hihető személyiség, gondolatokkal, érzelmekkel és rengeteg akarattal.
Egy lendületre olvasós story, ha elkezded nem biztos, hogy le tudod tenni.

Morseda>!
Raoul Renier: Pokol

Életem első Renier regénye. Azóta gyűjtöm az író könyveit. Nagyon megfogott a sötét hangulat, ami árad a regényből és sokszori újraolvasás után is magával ragad a történet. Eseménydús és jól felépített sztori, egy szívós és mindenre elszánt hőssel.


Népszerű idézetek

Allanon>!

az egészséges lélek mindig jobban írtózik a korcsoktól, mint az idegen szörnyektől.

Allanon>!

A gyanakvás a gondolatokkal felruházott fajok előjoga; csak ők képesek árulást elkövetni más lények ellen, és csak őket gyötri emiatt olykor a lelkifurdalás.

Könyvbubus>!

Valamikor húsz-huszonöt tavaszt látott ifjú korában – az ilyesmit nemigen tartják számon arrafelé – martalék lett belőle.
És – hogy a híres edorli regélők szavajárásával éljünk – ez az a pont, ahol véget ér a történelem, és kezdetét veszi a legenda.

Könyvbubus>!

A sötét fény, mely nemrég a gyűlölet lángjával perzselt, már nem lobogott benne, de el sem enyészett. Nem hunyt ki: megfagyott. Így volt ez jó – a jég többet bír a tűznél, mert kemény és kitartó. Lassabban pusztít, de megfontoltabban és alaposabban.

Könyvbubus>!

Miközben a zabot ropogtatta, a büyük leszerszámozta és tetőtől talpig ledörzsölte a padlóról felmarkolt, dohos szalmacsutakokkal. Az állat elégedett horkantásokat hallatott. Testének ismerős kipárolgásai lassan jóleső meleggel és nehéz, érett, élő szagokkal töltötték be a roskatag kecskeólat; a nomád pórusaiból szivárgó veríték elvegyült és feloldódott bennük. Meggörnyesztett vállal, behajlított térddel dolgozott, izzadó fejét még így is bele-beleütötte a mennyezetbe. Eleven ember elé soha oda nem állt volna ilyen méltatlan pózban; de a lova, az más volt. A lova többet ért.

Könyvbubus>!

Régi pusztai igazság, hogy a nyargaló akkor harcol a legjobban, ha a gyomrában ott bujkál a böjt emléke: jóllakva elnehezedik, kiéhezetten legyengül.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Caldwell: Fekete lángok
Malcolm J. Hunt: Kígyószív
John Caldwell: A Káosz Szava
Jan van den Boomen: Tűzön, vízen, árnyékban
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Wayne Chapman: Karnevál
Alan O'Connor: Csillagvető
Kornya Zsolt (szerk.): Kráni krónikák
R. A. Salvatore: A magányos drow
John Caldwell – Krysto Hans – Jean le Marché: Elf testvérek