Vándorsólyom ​kisasszony különleges gyermekei (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 1.) 2058 csillagozás

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Fordulatos, ​megindító, sajátos hangulatú regény. Izgalmasan társítja a furcsa régi fényképeket a felejthetetlen történettel.”
John Green, a New York Times újságírója, több sikerkönyv szerzője

Egy rejtélyes sziget
Egy elhagyott árvaház
Egy különös fényképekből álló gyűjtemény

Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2021
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2019
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2016
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Időhurok Különleges Gyermekeknek

204 tag · 86 karc · Utolsó karc: 2022. szeptember 6., 13:41 · Bővebben


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Portman · Emma Bloom · Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · Millard Nullings · Enoch O'Connor · Olive Abroholos Elephanta · Bronwyn Bruntley · Hugh Apiston · Abraham Portman · Dr. Golan · Franklin Portman · Martin Pagett · Maryann Portman · Ricky Pickering


Kedvencelte 295

Most olvassa 102

Várólistára tette 814

Kívánságlistára tette 735

Kölcsönkérné 24


Kiemelt értékelések

FairyDust P>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Hmmmmm… Nem volt rossz! Az egész könyv nagyon igényes köntöst kapott. A képek zseniálisak, és hatalmasat dobnak az olvasási élményen. Általában éjjel olvastam, és egy-egy kép elég horrorisztikus volt. spoiler A cselekmény kifejezetten izgalmas volt a könyv utolsó 40 oldaláig. Onnantól kezdve szabályosan szenvedtem, mert annyira ellaposodott és erőltetetté vált… már megint azt éreztem, hogy amit 40 oldalon keresztül ecsetelt az író, belefért volna 5 oldalba is. :S Ezt leszámítva, tényleg nagyon egyedi történetet kapunk. Aki szereti a fantasy könyveket, valamint a régi, néhol hátborzongató képeket, annak tudom ajánlani, valószínűleg tetszeni fog.

Köszönöm, hogy kölcsönadtad a könyvet @mrsp! :)

Madama_Butterfly>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Nehéz értékelést írni erről a könyvről, de mégis muszáj… Muszáj, mert nem csak a történet ragadott meg önmagában, hanem a fényképekkel, illusztrációkkal egy olyan elegyet alkot ez az egész, amellyel még nem nagyon találkoztam.
Mese és valóság olvad itt össze; különös, régi fotókkal vezetve egy olyan világba jutunk el, amely vonz és taszít is egyszerre; megosztó és olyan, mint a könyv maga: fekete vagy fehér…szereted vagy nem… nekem az előbbi sikerült.

2 hozzászólás
egy_ember>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

– Mi a francért ugrottál be a szederbokorba?
– Akkor éppen jó ötletnek tűnt…

Valahogy így lehetett ez a Ransom gyerek is a fényképes regényével. Akkor éppen jó ötletnek tűnt egy halom fénykép köré írni egy regényt, de szerintem nem volt jó ötlet. Többnyire eléggé erőltetetten kapcsolódik össze a szöveg képekkel. Pedig nem lenne rossz történet – semmivel sem rosszabb azoknál a Gaimaneknél, amiket olvastam – főleg ha szabadabban mozoghatna. Úgy érzem, csak fölöslegesen megkötötte a kezét a fotókkal. Én inkább két külön könyvet csináltam volna belőle, egy regényt, meg egy fotóalbumot, kétszer, háromszor ennyi képpel és képaláírásokkal.
Egyébként meg van benne minden, ami divatos: különleges gyerekek, boszorkányok, alakváltók, kis népszerű etnográfia, kis kelta homály, stb. (Mellesleg értem én, hogy ez a trend, de azért már kissé unalmas, hogy az összes valaha élt dilinyós vénasszonyban és meghibbant fasziban valamiféle különleges kiválasztottat kellene látnom, de tudom, az én szkeptikus édesanyámat.)
És még valami. Én ugyan nem vagyok az időhurkok szakértője, de azért szerintem van itt némi gubanc. Először is nem értem, hogy (SPOILER) miért épp a bombázás napját választják időhuroknak. Aztán, ha a hurokban a falusiak mindig ugyanazt a napot élik – ahogy erre a láthatatlan fiú feljegyzései utalnak, aki aprólékosan leírja a falu minden egyes lakójának aznapi tevékenységét, beszélgetéseiket – akkor hogy lehet, hogy az egyik huroknapon üldözőbe veszik a Jakabot? Ha meg nem mindig ugyanazt a napot élik, akkor hogy lehet, hogy a következő huroknapon nem emlékeznek az üldözésre? Na?

10 hozzászólás
WindStorm>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

– Ha valaki nem engedi be az embert, egy idő múlva már nem kopogtat. Érted?

Hűha! Ez aztán nem semmi!
Először is: csodálatos a borítója, félelmetesek a képek, az egész trilógia lenyűgöző esztétikailag. Már ezért megérte megvenni őket…
A történet érdekesen indult, azután pedig lassan kibontakozott. Tetszett a felépítés, a szájbarágás és maga a Világ. Ehhez hasonlót még nem olvastam, ezért tartottam is tőle, viszont nagyon gyorsan és könnyen elvesztem a lapok között. Kiemelném az időugrásokat, és az elhagyatott házat, ezek elnyerték a tetszésemet. Plusz volt benne egy-két csavar, ami meglepetést okozott.
Jacob személyigése nem került hozzám valami közel, ennek ellenére nagyszerű főszereplő.
A többi gyermekről szívesen olvastam volna többet, persze így is eltudtam őket képzelni, a képességeikkel együtt, bár tény és való, hogy a múltjuk nagyon érdekelne. Ki tudja, mit hoz a folytatás?!
Az ellenségek, főleg az üresek kivállóan vannak ábrázolva és egyedien. Ezt meg kell hagyni.

Összességében tökéletes sorozat indító kötet volt, élvezetes és valóság kizáró. Csupán csak engedni kell a hurok vonzerejének.

Vándorsólyom kisasszony csak szerintem néz ki úgy, mint Nanny McPhee? :))

>!
Kossuth, Budapest, 2016
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit
4 hozzászólás
Milli88 P>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

„Mindig tudtam, hogy az égbolt tele van rejtélyekkel – de mostanáig nem jöttem rá, hogy a föld is tele van velük.”

Nem csak Vándorsólyom kisasszony gyermekei különlegesek, hanem Ransom Riggs által megalkotott világ is.
Kicsit tartottam a könyvtől, de nagyon izgatta is a fantáziámat. Vonzott, éreztem, hogy el kell olvasnom. Jól tettem. :)
Az első pár fejezet és a képek számomra kifejezetten ijesztőek és borzongatóak voltak. Egy emberalak ruhában, de fej nélkül? Egy lány, aki lebeg a föld felett? Na ne már… nem rezelhetek be ettől…
Aztán szépen haladtam az olvasással, és azt vettem észre, hogy nem tudom letenni a könyvet. Nem mondom, hogy hú, meg ha, oda és vissza vagyok. Inkább, csak oda. De mégis van benne valami varázslatos, valami különleges.
Jacobot és a többieket lapról lapra ismertem és szerettem meg. Már Emma, Bronwyn, Olive, Millard és Enoch egyáltalán nem félelmetesek. Inkább olyanok, mint a kisgyerekek a szomszédból.
Még jó, hogy nem kell éveket várnom a folytatásra. :)
A démonok, vagyis az üresrémek elég para figurák, de kell a borzongás.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Különleges könyv, egyedi megvalósítás. A régi képeslapoktól kicsit hátborzongató, de mindenképpen érdemes elolvasni.

Zsuzsanna_Makai >!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Velem aztán könnyű dolga volt Ransom Riggsnek, amerre terelt, én arra mentem, követtem gondolkodás nélkül. Amikor akarta, hogy azt gondoljam, a nagypapa, Abe nem volt teljesen normális elhittem, amikor azt akarta, elhittem neki, hogy a képeken látszik, hogy hamisítványok, és azt is elhittem, hogy Jacob megőrült. Nem voltam nehéz esett, simán eljátszadozott velem, fenntartás nélkül.
A könyv maga nagyon tetszett, sodró volt, és sodort engem is magával, az ötlet, amiből a történetet kihozta is nagyon tetszett, a szereplők is, még a továbbgondolások is, és imádtam, hogy tele volt a könyv elég beteg képekkel, amik szintén vittek magukkal.
Nagyon örülök neki, hogy hosszú szemezés után végre úgy döntöttem, elolvasom már, eljött az ideje, mert itt volt már, nna.

Deziréé>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Annyira vártam ezt a könyvet, hogy elolvassam, főleg, hogy most már film is van… erre kaptam ezt….Most tényleg? Annyira jó volt az ötlet, erre úgy el lett húzva ez az egész. Annyira untam már. Szenvedtem olvasás közben, de mindig bíztam, hogy hátha megkedvelem.
Ennél több csillagot sajnos nem tudok adni. Nekem unalmas volt sok helyen, jobbat vártam.

9 hozzászólás
Niitaa P>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/09/ransom-riggs-va…

„Vándorsólyom kisasszony és az ő különleges gyermekei észrevétlenül belopták magukat a szívembe. Jacob már kevésbé, ám ő sem lett unszimpatikus szereplő. Néha gondban voltam, nem éreztem úgy, hogy koruknak megfelelően viselkednek, ám ezt bőven elnéztem nekik, ha az eddigi életükre gondoltam. Sokat váratott magára ez a különleges sorozat, sok hónap kellett, hogy megérjen bennem az elhatározás, miszerint szükségem van rá, de nem bántam meg. Kellemes kikapcsolódást nyújtott a dolgozós hétköznapokon. Fejest ugrottam én is egy hurokba, ahonnan feltöltődve kerültem vissza a saját dimenziómba, hogy folytathassam a megkezdett feladataim sorát.
A mi könyvtárunkban a szépirodalmi polcon található meg. Elsőnek nem értettem, hiszen mindenhol az ifjúsági szekcióban találkoztam eddig vele, de félig-meddig igazat adtam a könyvtárosainknak. A kifinomult stílus, a lágy történetvezetés tényleg szépirodalmi alkotások közé emeli fel, ám a szereplők és a tartalom kezénél fogva húzza vissza a fiatalabbak számára fenntartott részhez.
Több embertől hallottam, hogy azért nem olvassa el, mert tart tőle, hogy túlságosan félelmetes lesz. Nos, azt kell, mondjam, egyáltalán nem az. Vannak benne kicsit erősebb részek, ám ezt a tizenhat éves korosztály is szemrebbenés nélkül beveszi, így a felnőtteknek végképp nem kell tartaniuk tőle. A képek sem megrázóak, inkább érdekesek. Csak bíztatni tudom a műfaj szerelmeseit, hogy kezdjenek neki, ha egy szép, kidolgozott, mégis könnyed történetre vágynak.”

6 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Amikor elkezdtem olvasni nagyon sokan írtak,hogy ők mennyire szeretik. Megmondom őszintén egy csöppet megijedtem, hogy egy ennyire kedvelt sorozat,világ mennyire fogja az én tetszésemet elnyerni, de kár volt ezen aggódnom, mert hatalmas élményt és meglepetést okozott ! Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog, de biztos vagyok benne, hogy fogom folytatni ez a sorozatot, mert érdekel ez a világ.

https://youtu.be/12IOarDrfNY


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

Azt hiszem, ő volt a legjobb barátom, ami kevésbé szánalmas megfogalmazása annak, hogy ő volt az egyetlen barátom.

27. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman · Ricky Pickering
Futtetenne I>!

    – Ha valaki nem engedi be az embert, egy idő múlva már nem kopogtat. Érted?

85. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Franklin Portman
Futtetenne I>!

    – Valakinek muszáj hőssé válnia – felelte Millard, és lesétált a hajóroncsról.
    – Híres utolsó szavak – suttogtam.

312. oldal, Tizedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman · Millard Nullings
1 hozzászólás
Hush_Campo>!

    – Várj itt!
    – A francba! Minek?
    – Mert százkilencvenöt centi vagy, zöld a hajad, nagyapám pedig nem ismer, és rengeteg lőfegyvere van.

29. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Portman · Jacob Portman · Ricky Pickering
Futtetenne I>!

Nem nagyon értek a lányokhoz, de ha egy lány négyszer próbálja megcsípni az embert, szinte biztos, hogy flörtöl.

186. oldal, Heteik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: flört · Jacob Portman
Black_Angel>!

Ragaszkodunk a tündérmeséinkhez, amíg csak túlságosan nagy nem lesz az ár, amelyet meg kell ezért fizetnünk.

16. oldal

Cheril>!

Már éppen belenyugodtam, hogy teljesen hétköznapi életem lesz, amikor nem mindennapi dolgok kezdtek történni velem. Ezek közül az első iszonyú megrázkódtatásként ért, és mint minden, ami örökre megváltoztatja az embert, kétfelé hasította az életemet: Előtte és Utána.

8. oldal, Előjáték

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman
Futtetenne I>!

Semmi kedvem nem volt bulizni. Rájöttem, hogy születésnapi ünnepség elébe nézek, amikor a szüleim finoman arra kezdtek célozgatni, milyen unalmas és eseménytelen lesz a hétvége, holott mindannyian jól tudtuk, hogy akkor töltöm be a tizenhatodik évemet. Könyörögtem, hogy idén hagyjuk ki a bulit, többek között azért is, mert nem volt egyetlen ember sem, akit szívesen meghívtam volna, de a szüleim aggódtak, hogy sokat vagyok egyedül, és ragaszkodtak ahhoz a gondolathoz, hogy a társasági élet gyógyító hatású. Az elektrosokk is, figyelmeztettem őket.

52. oldal, Második fejezet

1 hozzászólás
Futtetenne I>!

Reggeli óta nem ettem, és hozzáláttam, hogy leegyem magam a sárga földig.

162. oldal, Hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman
2 hozzászólás
Futtetenne I>!

    És valóban hittem neki – legalábbis néhány éven át –, bár főként azért, mert hinni akartam, ahogyan a velem egyidős gyerekek a Mikulásban. Ragaszkodunk a tündérmeséinkhez, amíg csak túlságosan nagy nem lesz az ár, amelyet meg kell ezért fizetnünk.

16. oldal, Előjáték

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Portman · Jacob Portman

A sorozat következő kötete

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: A rémálmok lánya
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Kenneth Oppel: Az élet vize
Richard Paul Evans: A 25-ös cella foglya
Carlos Ruiz Zafón: Szeptemberi fények
Ilsa J. Bick: Hamvak
Marisha Pessl: Örök ébredés