Vándorsólyom ​kisasszony különleges gyermekei (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 1.) 1510 csillagozás

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Fordulatos, ​megindító, sajátos hangulatú regény. Izgalmasan társítja a furcsa régi fényképeket a felejthetetlen történettel.”
John Green, a New York Times újságírója, több sikerkönyv szerzője

Egy rejtélyes sziget
Egy elhagyott árvaház
Egy különös fényképekből álló gyűjtemény

Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen… (tovább)

Eredeti mű: Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kossuth, Budapest, 2016
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2012
ISBN: 9789630969222 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2011
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Kapcsolódó zóna

!

Időhurok Különleges Gyermekeknek

167 tag · 72 karc · Utolsó karc: 2018. szeptember 12., 14:58 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Portman · Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · Emma Bloom · Millard Nullings · Enoch O'Connor · Olive Abroholos Elephanta · Bronwyn Bruntley · Hugh Apiston · Abraham Portman · Dr. Golan · Franklin Portman · Martin Pagett · Maryann Portman · Ricky Pickering


Kedvencelte 267

Most olvassa 96

Várólistára tette 688

Kívánságlistára tette 651

Kölcsönkérné 17


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

"– Várj itt!
– A francba! Minek?
– Mert százkilencvenöt centi vagy, zöld a hajad, nagyapám pedig nem ismer, és rengeteg lőfegyvere van."

Majd két hónapig szenvedtem vele.
Nem akartam abbahagyni, tudnom kellett, hogy az utolsó oldalig megvan e az a zavart érzésem és sajnos igen.
Tudom, hogy sokan szeretik és valahol a hangulata miatt meg is értem.
Avval nekem sem volt gondom, a régi képek nagyon kellettek bele.
De tele volt értelmetlenségekkel.
Sajnos nekem nem jött át…pedig nagyon akartam szeretni.

Mivel utazókönyvként került hozzám, ezért köszönöm a lehetőséget.

12 hozzászólás
>!
malnakivi
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Két napja gondolkodom rajta, hogy négy vagy öt csillagot kapjon, végül úgy döntöttem, négyet adok.

A képek lenyűgözőek, a köréjük szőtt történet szintúgy, számomra nem volt unalmas – habár én teljesen jól elvagyok a hosszú leírásokkal és azokkal a részekkel is, amikor „nem történik semmi” Gyűrűk Urán edződtem, de tudom, hogy sokak számára ez nem nyerő, így aki akciódús történetre számít (pláne, ha a filmet már látta és abból indul ki), az könnyen csalódhat, gondolhatja, hogy a történet lapos, az író túlságosan elhúzta, afilmsokkaljobbvolt, stb.

Szerintem alapvetően jó kis könyv ez, de a fordítást néhol eléggé döcögősnek éreztem, ez pedig olykor elvett az élvezeti értékéből.
Például:
– a huh? kifejezést he?-nek fordították. „Nyilván régen volt, hogy nagypapa ott élt, he?” Há' nemá'! Meeeh!
– a won't you write?-ból miért nem írsz? lett
– a your potato-ból a te bolondos babád
– a handsomeból nagylelkű
– a since you are not currently under my care magyarul úgy hangzik, hogy jelenleg az én oltalmamban áll
Vándorsólyom kisasszonyból pedig egyszer Vadászsólyom kisasszonyt csináltak, de ezt fogjuk a figyelmetlenségre

Szintén a fordításnak tudom be a nagy stílusbeli ugrásokat, oldalakon keresztül extralaza stílus, csúnya szavak, rapszöveg dögös Sharon nevű buláról, 18+! spoiler * aztán hirtelen szinte szépirodalmi megfogalmazás, ami azért is fura, mert:
1) egy fiatal, tinédzser fiú szemszögéből látjuk a történetet, az ő gondolatait olvashatjuk és hát én erősen kétlem, hogy egy tizenéves fejében olyanok fogalmazódnának meg, mint például „lett légyen” és társai,
2) az író angolul egyszerűen fogalmazott, nem értem miért lett némelyik mondat ilyen nyakatekert a magyar kiadásban.

Na de nem leszek szőrszálhasogató, mert maga a történet tetszett, Ransom Riggsnek jár a dicséret, tényleg különlegeset alkotott. Viszont aki tud angolul, annak azt ajánlom, inkább az eredeti változatot olvassa, illetve gyerekek kezébe ne adja senki nem is értem miért szerepel rajta a gyermek- és ifjúsági irodalom címke, van aki ezt a könyvet olvastatná a 7-12 éves gyerekével?, nem csak a káromkodások miatt, hanem mert néhol elég nyomasztó, kisebbeknek egész könnyen akár ijesztő is lehet.

* Ez egyébként egy gyermek és ifjúsági műben wtf?! Ja és itt is muszáj megemlítenem a fordítást, mert az eredetiben az van, hogy „I showed her the time, like Doctor Who” Nos, hogy ebből hogy lett 18+ spoiler az egy felettébb érdekes kérdés!

>!
Kossuth, Budapest, 2011
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit
6 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Nehéz értékelést írni erről a könyvről, de mégis muszáj… Muszáj, mert nem csak a történet ragadott meg önmagában, hanem a fényképekkel, illusztrációkkal egy olyan elegyet alkot ez az egész, amellyel még nem nagyon találkoztam.
Mese és valóság olvad itt össze; különös, régi fotókkal vezetve egy olyan világba jutunk el, amely vonz és taszít is egyszerre; megosztó és olyan, mint a könyv maga: fekete vagy fehér…szereted vagy nem… nekem az előbbi sikerült.

2 hozzászólás
>!
egy_ember
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

– Mi a francért ugrottál be a szederbokorba?
– Akkor éppen jó ötletnek tűnt…

Valahogy így lehetett ez a Ransom gyerek is a fényképes regényével. Akkor éppen jó ötletnek tűnt egy halom fénykép köré írni egy regényt, de szerintem nem volt jó ötlet. Többnyire eléggé erőltetetten kapcsolódik össze a szöveg képekkel. Pedig nem lenne rossz történet – semmivel sem rosszabb azoknál a Gaimaneknél, amiket olvastam – főleg ha szabadabban mozoghatna. Úgy érzem, csak fölöslegesen megkötötte a kezét a fotókkal. Én inkább két külön könyvet csináltam volna belőle, egy regényt, meg egy fotóalbumot, kétszer, háromszor ennyi képpel és képaláírásokkal.
Egyébként meg van benne minden, ami divatos: különleges gyerekek, boszorkányok, alakváltók, kis népszerű etnográfia, kis kelta homály, stb. (Mellesleg értem én, hogy ez a trend, de azért már kissé unalmas, hogy az összes valaha élt dilinyós vénasszonyban és meghibbant fasziban valamiféle különleges kiválasztottat kellene látnom, de tudom, az én szkeptikus édesanyámat.)
És még valami. Én ugyan nem vagyok az időhurkok szakértője, de azért szerintem van itt némi gubanc. Először is nem értem, hogy (SPOILER) miért épp a bombázás napját választják időhuroknak. Aztán, ha a hurokban a falusiak mindig ugyanazt a napot élik – ahogy erre a láthatatlan fiú feljegyzései utalnak, aki aprólékosan leírja a falu minden egyes lakójának aznapi tevékenységét, beszélgetéseiket – akkor hogy lehet, hogy az egyik huroknapon üldözőbe veszik a Jakabot? Ha meg nem mindig ugyanazt a napot élik, akkor hogy lehet, hogy a következő huroknapon nem emlékeznek az üldözésre? Na?

10 hozzászólás
>!
FairyDust P
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Hmmmmm… Nem volt rossz! Az egész könyv nagyon igényes köntöst kapott. A képek zseniálisak, és hatalmasat dobnak az olvasási élményen. Általában éjjel olvastam, és egy-egy kép elég horrorisztikus volt. spoiler A cselekmény kifejezetten izgalmas volt a könyv utolsó 40 oldaláig. Onnantól kezdve szabályosan szenvedtem, mert annyira ellaposodott és erőltetetté vált… már megint azt éreztem, hogy amit 40 oldalon keresztül ecsetelt az író, belefért volna 5 oldalba is. :S Ezt leszámítva, tényleg nagyon egyedi történetet kapunk. Aki szereti a fantasy könyveket, valamint a régi, néhol hátborzongató képeket, annak tudom ajánlani, valószínűleg tetszeni fog.

Köszönöm, hogy kölcsönadtad a könyvet @mrsp! :)

>!
WindStorm P
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

– Ha valaki nem engedi be az embert, egy idő múlva már nem kopogtat. Érted?

Hűha! Ez aztán nem semmi!
Először is: csodálatos a borítója, félelmetesek a képek, az egész trilógia lenyűgöző esztétikailag. Már ezért megérte megvenni őket…
A történet érdekesen indult, azután pedig lassan kibontakozott. Tetszett a felépítés, a szájbarágás és maga a Világ. Ehhez hasonlót még nem olvastam, ezért tartottam is tőle, viszont nagyon gyorsan és könnyen elvesztem a lapok között. Kiemelném az időugrásokat, és az elhagyatott házat, ezek elnyerték a tetszésemet. Plusz volt benne egy-két csavar, ami meglepetést okozott.
Jacob személyigése nem került hozzám valami közel, ennek ellenére nagyszerű főszereplő.
A többi gyermekről szívesen olvastam volna többet, persze így is eltudtam őket képzelni, a képességeikkel együtt, bár tény és való, hogy a múltjuk nagyon érdekelne. Ki tudja, mit hoz a folytatás?!
Az ellenségek, főleg az üresek kivállóan vannak ábrázolva és egyedien. Ezt meg kell hagyni.

Összességében tökéletes sorozat indító kötet volt, élvezetes és valóság kizáró. Csupán csak engedni kell a hurok vonzerejének.

Vándorsólyom kisasszony csak szerintem néz ki úgy, mint Nanny McPhee? :))

>!
Kossuth, Budapest, 2016
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit
4 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Különleges könyv, egyedi megvalósítás. A régi képeslapoktól kicsit hátborzongató, de mindenképpen érdemes elolvasni.

>!
Deziréé
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Annyira vártam ezt a könyvet, hogy elolvassam, főleg, hogy most már film is van… erre kaptam ezt….Most tényleg? Annyira jó volt az ötlet, erre úgy el lett húzva ez az egész. Annyira untam már. Szenvedtem olvasás közben, de mindig bíztam, hogy hátha megkedvelem.
Ennél több csillagot sajnos nem tudok adni. Nekem unalmas volt sok helyen, jobbat vártam.

9 hozzászólás
>!
Milli88 P
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

„Mindig tudtam, hogy az égbolt tele van rejtélyekkel – de mostanáig nem jöttem rá, hogy a föld is tele van velük.”

Nem csak Vándorsólyom kisasszony gyermekei különlegesek, hanem Ransom Riggs által megalkotott világ is.
Kicsit tartottam a könyvtől, de nagyon izgatta is a fantáziámat. Vonzott, éreztem, hogy el kell olvasnom. Jól tettem. :)
Az első pár fejezet és a képek számomra kifejezetten ijesztőek és borzongatóak voltak. Egy emberalak ruhában, de fej nélkül? Egy lány, aki lebeg a föld felett? Na ne már… nem rezelhetek be ettől…
Aztán szépen haladtam az olvasással, és azt vettem észre, hogy nem tudom letenni a könyvet. Nem mondom, hogy hú, meg ha, oda és vissza vagyok. Inkább, csak oda. De mégis van benne valami varázslatos, valami különleges.
Jacobot és a többieket lapról lapra ismertem és szerettem meg. Már Emma, Bronwyn, Olive, Millard és Enoch egyáltalán nem félelmetesek. Inkább olyanok, mint a kisgyerekek a szomszédból.
Még jó, hogy nem kell éveket várnom a folytatásra. :)
A démonok, vagyis az üresrémek elég para figurák, de kell a borzongás.

1 hozzászólás
>!
Sol
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Az ihlet mindenütt ott van. Az emlékekben, a barátainkban, egy csésze kávé melletti beszélgetésben. Igazság szerint az írók nincsenek elveszve, bármiből képesek ihletődni – ha akarnak, akár a semmiből is alkothatnak valamit. Ransom Riggs számára egy hobbija, a régi képek gyűjtése jelentette az ihletet. Különös, rejtélyes fotókról beszélünk, melyek már önmagukban is számtalan lehetséges történetet rejtenek magukban. Ám amit Riggs alkotott a képeiből, meghaladja a legtöbb fantasy kiépítettségét.

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei maga is különleges történet. Leginkább ifjúsági fantasyként lehetne jellemezni, de kár lenne ilyen egyszerűen beskatulyázni egy történetet, amiben ugyanúgy helyet kap a romantika, a kaland és a megmagyarázhatatlan rejtélyek is. Igen, az Abraham Portman körüli rejtélyek tették számomra a leginkább vonzóvá a könyvet. Nem egy történetet olvastam már különleges képességűekről, úgy felnőttekről, mint gyerekekről, de csak kevés történetben találkoztam még ennyi jól megkreált fejtörővel. Ráadásul mindez kiváló írói stílussal társul, ami következetesen megőrzi önmagát, nem hagyva, hogy elsodorja az események áradata. Hogy mit értek ez alatt? Lentebb bővebben is kifejtem.

Teljes bejegyzés: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/09/ransom-riggs-v…


Népszerű idézetek

>!
Ciccnyog ISMP

Azt hiszem, ő volt a legjobb barátom, ami kevésbé szánalmas megfogalmazása annak, hogy ő volt az egyetlen barátom.

27. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman · Ricky Pickering
>!
Ciccnyog ISMP

    – Ha valaki nem engedi be az embert, egy idő múlva már nem kopogtat. Érted?

85. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Franklin Portman
>!
Ciccnyog ISMP

    – Valakinek muszáj hőssé válnia – felelte Millard, és lesétált a hajóroncsról.
    – Híres utolsó szavak – suttogtam.

312. oldal, Tizedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman · Millard Nullings
1 hozzászólás
>!
Hush_Campo

    – Várj itt!
    – A francba! Minek?
    – Mert százkilencvenöt centi vagy, zöld a hajad, nagyapám pedig nem ismer, és rengeteg lőfegyvere van.

29. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Portman · Jacob Portman · Ricky Pickering
>!
Ciccnyog ISMP

Nem nagyon értek a lányokhoz, de ha egy lány négyszer próbálja megcsípni az embert, szinte biztos, hogy flörtöl.

186. oldal, Heteik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: flört · Jacob Portman
>!
Black_Angel

Ragaszkodunk a tündérmeséinkhez, amíg csak túlságosan nagy nem lesz az ár, amelyet meg kell ezért fizetnünk.

16. oldal

>!
Cheril

Már éppen belenyugodtam, hogy teljesen hétköznapi életem lesz, amikor nem mindennapi dolgok kezdtek történni velem. Ezek közül az első iszonyú megrázkódtatásként ért, és mint minden, ami örökre megváltoztatja az embert, kétfelé hasította az életemet: Előtte és Utána.

8. oldal, Előjáték

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman
>!
Ciccnyog ISMP

Semmi kedvem nem volt bulizni. Rájöttem, hogy születésnapi ünnepség elébe nézek, amikor a szüleim finoman arra kezdtek célozgatni, milyen unalmas és eseménytelen lesz a hétvége, holott mindannyian jól tudtuk, hogy akkor töltöm be a tizenhatodik évemet. Könyörögtem, hogy idén hagyjuk ki a bulit, többek között azért is, mert nem volt egyetlen ember sem, akit szívesen meghívtam volna, de a szüleim aggódtak, hogy sokat vagyok egyedül, és ragaszkodtak ahhoz a gondolathoz, hogy a társasági élet gyógyító hatású. Az elektrosokk is, figyelmeztettem őket.

52. oldal, Második fejezet

1 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

Reggeli óta nem ettem, és hozzáláttam, hogy leegyem magam a sárga földig.

162. oldal, Hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman
2 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

    És valóban hittem neki – legalábbis néhány éven át –, bár főként azért, mert hinni akartam, ahogyan a velem egyidős gyerekek a Mikulásban. Ragaszkodunk a tündérmeséinkhez, amíg csak túlságosan nagy nem lesz az ár, amelyet meg kell ezért fizetnünk.

16. oldal, Előjáték

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Portman · Jacob Portman

A sorozat következő kötete

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A hercegnő
Rick Riordan: A villámtolvaj
Patrick Ness: Kés a Zajban
Jeff Giles: A mindenség peremén
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
Alexandra Bracken: Az idő vándorai
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom