Napok ​térképe (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 4.) 14 csillagozás

Ransom Riggs: Napok térképe

A ​szerző, Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényével robbant be a bestsellerek világába 2011-ben. A Napok térképe az ötödik könyve magyarul.
A különleges képességekkel megáldott/megátkozott, 16 éves Jacob Portmant a szülei épp elmegyógyintézetbe készülnek szállítani. Az átlagos amerikai kisvárosi család ugyanis egy szót sem hisz el a fiú kalandjaiból és hőstetteiből a különlegesek – üresrémek és lidércek által fenyegetett – világában. Pont jókor jelennek hát meg az autó előtt Jacob különleges barátai: a kezével lángot gyújtó, szépséges Emma, az emberfeletti erejű Bronwyn, a divatbolond Horace, a halottakat feltámasztani képes Enoch, a méheknek parancsoló Hugh, az első és hátsó szájával is harapni tudó Claire, a nehezék nélkül súlytalanul lebegő Olive és oltalmazójuk, nevelőjük, az alakváltó ymbryne, Vándorsólyom kisasszony.
Az időhurok szorításából szabadulva immár valamennyien a hirtelen előreöregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben… (tovább)

Eredeti mű: Ransom Riggs: A Map of Days

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kossuth, Budapest, 2019
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630993272 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Kedvencelte 5

Most olvassa 16

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 223

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Ransom Riggs: Napok térképe

Kimondottan szkeptikusan fogadtam, amikor arról értesültem, hogy hamarosan érkezik a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei – immáron – sorozat negyedik kötete, hiszen anno trilógiának indult, amit pár évvel ezelőtt szépen le is zárt az író.
Nem fűztem hozzá túl sok reményt, de most hétvégén végül mégis sikerült eljutnom a Könyvfesztiválra, ahol a Kossuth kiadó nagyban hozzájárult, hogy végül a vártnál hamarabb megvásároljam a kötetet, hiszen Napok térképe vászontáskát és szuper könyvjelzőket adtak ajándékba, ráadásul volt bögre is, ami ebben a témában készült.
Most hogy elolvastam a könyvet és a végére értem, azt kell, hogy mondjam: pozitív csalódásnak bizonyult. :)
Még mindig elmondható, hogy szerintem a könyv nagyszerűségét a furcsa, kimondottan egyedi hangulata adja. Ebben senki sem tudja túlszárnyalni az írót. Egy szokatlan világot teremtett, kivételes karakterekkel és szabályokkal, saját mitológiával, ezt pedig teljes mértékben kihasználja, egyszerűen brillírozik benne.
Eredetileg négy csillagot akartam rá adni Molyon, mert közepe felé leülepedett a sztori és kicsit unalmas volt a sok „Úton" rész, de a vége annyira felpörgött, hogy képtelenség eltekinteni a sok megjósolhatatlan meglepetéstől és csavartól.
Kellemes meglepetésként ért, hogy végül nem a lidércek és az üresek lettek az ellenség, hanem új veszélyek ütötték fel a fejüket. Bizony most is bebizonyosodott, hogy túlságosan is tág ez a világ ahhoz,hogy csupán egyetlen gyilkos rosszfiú létezzen benne.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/04/konyvkritik…

>!
Liliane
Ransom Riggs: Napok térképe

A Napok térképe Jacobnál veszi fel a fonalat és nem hagyjuk magára a srácot egy pillanatig sem, hiszen minden kalandnál az ő szemszögén keresztül szemlélhetjük a történéseket. Hát… bevallom az első snitt, ahol éppen bajban van és a barátai feltűnnek a színen, nagyon felkeltette az érdeklődésem és emiatt olvastam figyelmesen a későbbiek során, viszont azt le kell írnom, hogy a regény eleje a filler rész hatását kelti és itt nem tudom eldönteni, ez jó nekünk vagy nem. Személyes kedvenceim azok a részek voltak, amikor másokkal beszélgettek és derült fény a különleges képességekre és sorsokra, a műveleti naplóért (Abe feljegyzései) és annak bármilyen részletéért kifejezetten hálás lettem volna sőt ha megírná a szerző, akkor boldog lennék. Riggs igazi mesemondó! Viszont az író a karakterizálásban és a csipet-csapathoz kötődő vonásokban nem igazán erős, gondolok itt arra, hogy sokszor éreztem, hogy valami nincs rendben a párbeszédeknél, vagy a karaktereknél. Egyébként azt hittem horrorosabb a regény, de nem, viszont a groteszkséget és a furcsaságokat nagyon jól hozza és ez a képekkel megtámogatva egy egyedi olvasmányélményt jelent.
Nem mondom, hogy mindenki könyve és vannak hibái amiket jócskán el kell nézni neki, de szerintem egy esélyt mindenképp megérdemel!

>!
Lorelei
Ransom Riggs: Napok térképe

Nem titok, hogy bárki kérdez a különleges gyermekek világáról, annak egyből nekiállok promózni a sorozatot. Bár sokan vontatottnak (ez igaz) és unalmasnak (na ez már nem) tartják, számomra Ransom Riggs egy kiemelkedően egyedi világot és történetet teremtett az ifjúsági regények sorában. A trilógia olyan szép, kerek lezárást kapott, hogy kicsit tartottam attól, hogy a folytatás mit fog tartogatni a számunkra. Nem akartam csalódni.

„Na és itt következik egy nagyon nagy világbővítés, mert megismerhetjük az egyesült államokbeli különlegesek kultúráját. Bele sem gondoltam a trilógia során, hogy az ”ahány ország annyiféle szokás” rájuk is igaz lehet. Nagyon tetszett milyen élesen elvált az újonnan megismert felállás az eddig felfedezett kultúrától és rendszertől. Szerintem kifejezetten jót tett a történetnek, hogy ebbe az irányba indult el. Az amerikai különlegesek képében kaptunk egy territoriális, klán alapú, gengszter érzetű társadalmat, ahol bizony kemény szabályokat kell betartani. Érdekes volt látni, hogy mennyire fogadja el egymást a két hatalom, milyen szinten tudnak egymás mellett létezni."

Teljes bejegyzés: https://maybeitisaboutthestory.blogspot.com/2019/05/ran…

>!
Calypso
Ransom Riggs: Napok térképe

Azt hiszem, most jöttem rá, hogy (bár teljesen különbözőek) Riggs olyan nekem, mint egy másik Rick Riordan.
Ez……. Hű
Nem is találok szavakat. Csodálatos volt, és bár kicsit kételkedtem benne, hisz a sorozat egyszer már le volt zárva, megérte folytatni. Nagyon is.
Alig várom a következő részt, addig meg itt van nekem 4 könyv, szüntelen újraolvasásra ítélve
Ja, és spoiler


Népszerű idézetek

>!
Calypso

Fura hogy az elme mit képes megemészteni és minek áll ellen.

11. oldal

>!
Calypso

– És most, mielőtt mindnyájan megnyugodnánk, és élveznénk egymás társaságát, akad némi tennivaló.

15. oldal

>!
Zsozsana

A normális emberek szinte egész életemben elképesztettek: nevetségesen próbáltak imponálni egymásnak, kicsinyes célok hajtották őket előre,banális álmaik voltak. Elutasítottak mindent, ami nem illett bele szűkös világképükbe, mintha azok, akik másként gondolkodtak, cselekedtek, öltözködtek vagy álmodoztak, egész létüket fenyegették volna. Egész eddigi életemben főként ezek miatt éreztem magam annyira egyedül.

150. Oldal

>!
Calypso

Sosem kételkedtem annyiszor abban, hogy ép az elmém, mint az első este, amikor a madárasszony és védencei eljöttek, hogy megmentsenek a bolondokházától.

(első mondat)

>!
Hádész

Enoch végigpillantott magán: gallér nélküli, szürke ing fekete mellénnyel, rongyos, fekete nadrág, kopott papucscipő.
-Esztet Pá-'izsban szeresztem. – mondta túlzó francia akcentussal –, egy divatos fickótó' akinek mán nem vót rája szüksége.
-Egy halottól – utálkozott Clarie.
-A ravatalozók a legjobb bizományik a világon – mondta Enoch, és nagyot harapott a pizzából. – Csak le köll venni a ru'át, mielőtt a gazdája szivárogni kezd.

26.-27.oldal

>!
Hádész

-Még most is azt képzeled néha, hogy máshol vagy? – kérdezte.
-Már nem – mondtam. – Hosszú ideje először most érzem úgy, hogy ott vagyok, ahol jó nekem.

40. oldal

>!
Hádész

– (…) Apránként kell haladnunk.
-Ahogy a régi mondás tartja – mondta Millard. – Arról, hogy együk meg az ádázmedvét.
-De hiszen ez undorító – Bronwyn már a fejét fogta.
-Ez csak metafora. Valójában senki sem eszik ádázmedvét.
-Fogadni mernék, 'ogy van aki eszik – mondta Enoch. – Szerinted sütve vagy nyersen?

322. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: Világok utazói
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom
Ryan Graudin: Invictus – Az idő gyermeke
Cassandra Clare: A hercegnő
Richelle Mead: A halál csókja
Rick Riordan: Az elveszett hős
Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
Cinda Williams Chima: Lángvető
Tonya Hurley: Szellemlány