Napok ​térképe (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 4.) 183 csillagozás

Ransom Riggs: Napok térképe

A ​szerző, Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényével robbant be a bestsellerek világába 2011-ben. A Napok térképe az ötödik könyve magyarul.
A különleges képességekkel megáldott/megátkozott, 16 éves Jacob Portmant a szülei épp elmegyógyintézetbe készülnek szállítani. Az átlagos amerikai kisvárosi család ugyanis egy szót sem hisz el a fiú kalandjaiból és hőstetteiből a különlegesek – üresrémek és lidércek által fenyegetett – világában. Pont jókor jelennek hát meg az autó előtt Jacob különleges barátai: a kezével lángot gyújtó, szépséges Emma, az emberfeletti erejű Bronwyn, a divatbolond Horace, a halottakat feltámasztani képes Enoch, a méheknek parancsoló Hugh, az első és hátsó szájával is harapni tudó Claire, a nehezék nélkül súlytalanul lebegő Olive és oltalmazójuk, nevelőjük, az alakváltó ymbryne, Vándorsólyom kisasszony.
Az időhurok szorításából szabadulva immár valamennyien a hirtelen előreöregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2019
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630993272 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2019
420 oldal · ISBN: 9789630996358 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Portman · Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · Emma Bloom · Millard Nullings · Enoch O'Connor · Olive Abroholos Elephanta · Hugh Apiston · Bronwyn Bruntley · Horace Somnusson · Sharon · Noor Pradesh · Claire Densmore · Paul Hemsley


Kedvencelte 19

Most olvassa 25

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 252

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Klodette >!
Ransom Riggs: Napok térképe

Kimondottan szkeptikusan fogadtam, amikor arról értesültem, hogy hamarosan érkezik a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei – immáron – sorozat negyedik kötete, hiszen anno trilógiának indult, amit pár évvel ezelőtt szépen le is zárt az író.
Nem fűztem hozzá túl sok reményt, de most hétvégén végül mégis sikerült eljutnom a Könyvfesztiválra, ahol a Kossuth kiadó nagyban hozzájárult, hogy végül a vártnál hamarabb megvásároljam a kötetet, hiszen Napok térképe vászontáskát és szuper könyvjelzőket adtak ajándékba, ráadásul volt bögre is, ami ebben a témában készült.
Most hogy elolvastam a könyvet és a végére értem, azt kell, hogy mondjam: pozitív csalódásnak bizonyult. :)
Még mindig elmondható, hogy szerintem a könyv nagyszerűségét a furcsa, kimondottan egyedi hangulata adja. Ebben senki sem tudja túlszárnyalni az írót. Egy szokatlan világot teremtett, kivételes karakterekkel és szabályokkal, saját mitológiával, ezt pedig teljes mértékben kihasználja, egyszerűen brillírozik benne.
Eredetileg négy csillagot akartam rá adni Molyon, mert közepe felé leülepedett a sztori és kicsit unalmas volt a sok „Úton" rész, de a vége annyira felpörgött, hogy képtelenség eltekinteni a sok megjósolhatatlan meglepetéstől és csavartól.
Kellemes meglepetésként ért, hogy végül nem a lidércek és az üresek lettek az ellenség, hanem új veszélyek ütötték fel a fejüket. Bizony most is bebizonyosodott, hogy túlságosan is tág ez a világ ahhoz,hogy csupán egyetlen gyilkos rosszfiú létezzen benne.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/04/konyvkritik…

LittleStar>!
Ransom Riggs: Napok térképe

Nos ez a rész nagyon furcsa volt nekem, sokáig nem is haladtam olyan gyorsan, és ez nem csak azért volt, mert most kevesebb időm van rá. A szereplők közül Emma borzasztoan ellenszenves lett számomra, Jacob is fura. A madarak is. Nem tudom hova tenni őket. A történet maga, az események, nem voltak rosszak, de néha éreztem egy kis laposodast. Remélem a következő két rész visszaér a sorozat színvonalához, és nem érzem majd azt, hogy kár volt ezt a remek trilógiát hat részessé bővíteni…

Navi P>!
Ransom Riggs: Napok térképe

Kikészített :( És nem a jó értelemben.
A könyv első fele kuka, csak húztuk a tésztát, utána alakul vmi, ami hozta akció tekintetében az előző köteteket, az csak a könyvutolsó harmada.
Ami kiakasztott: a kamaszos hiszti és a szerelmi háromszög. A plafonra másztam tőle, volt, hogy átlapoztam.
Talán ez eddig az év csalódása :(

5 hozzászólás
teemaci P>!
Ransom Riggs: Napok térképe

Rengeteg szenzációs ötlet van ebben a részben is, örültem a sok újdonságnak és az új vonalnak.
Változik a különlegesek világa, a hurokösszeomlás maga után vonja az ymbrynerendszer gyengülését, off majdhogynem idejétmúlt lesz.
Szenzációs fordulat, hogy az író a különlegeseket áthelyezte a normálisok világába, kilépve komfortzónájukból bele kell olvadniuk ebbe a társadalomba, el kell vegyülniük a normális emberek közt.
Szélesedik az általam megismert furcsa világ, az amerikai különlegesek is új színt hoztak, a klánok és klánvezérek közötti versengés olyan, mint napjaink gengszterbandáinak összetűzései.
A képek most annyira nem vettek le a lábamról, de a történet nagyon tetszett, megérte folytatni.

Chöpp P>!
Ransom Riggs: Napok térképe

Mondanom kell valamit: Ransom Riggs egyre jobb! Minden történet egyre jobban tetszik. Igaz, ami igaz, nehezen indul, és sok időt igényel, míg visszahelyezkedem a sztoriba, de minden kötetnél kiderül, hogy megéri.

kratas P>!
Ransom Riggs: Napok térképe

Ha a történet első felében Jacob nem változott volna át 16 éves lánnyá, akkor jobban tetszett volna. De ez a szeret/nem szeret meg a „fontos akarok lenni” vonalak nem tetszettek. Én ettől a sorozattól és ettől az írótól nem ezt vártam.
A második rész jobb volt, kár, hogy az eleje így indult.

RVivi P>!
Ransom Riggs: Napok térképe

Meglepődtem, mikor láttam, hogy egy tök jó lezárás után mégis jön a folytatás. És voltak olvasás közben pillanatok, amikor úgy gondoltam, hogy jobb lett volna, ha megmarad trilógiának. Egyrészt örültem, hogy megtudjuk, hogy boldogulnak a spoiler de közben meg néha annyira fura volt és közben mégis annyira jó. Hiába tűnt úgy, mintha az író csak le akarna húzni róla még egy bőrt. Legalább jól és igényesen tette, szinte végig érdekes tudott maradni. Egy meg még pár plusz szóval: még mindig imádom a sorozatot, az összes részével együtt.
És most, hogy a végére értem a negyedik résznek, várom a démont, hogy szerződést kössünk. A lelkem a folytatásokért. :D

Garbai_Ildikó P>!
Ransom Riggs: Napok térképe

Határozottan szeretem az író fantáziáját. Élvezem ezt a különleges világot. Nem tudtam, hogy a 3 könyv utána milyen sztorit lehet még ebből kihozni de jó lett nagyon is. Annyira, hogy remélem folytatódik még a történet. És egy szerelmi szál csak nem szakad meg…

Liliane>!
Ransom Riggs: Napok térképe

A Napok térképe Jacobnál veszi fel a fonalat és nem hagyjuk magára a srácot egy pillanatig sem, hiszen minden kalandnál az ő szemszögén keresztül szemlélhetjük a történéseket. Hát… bevallom az első snitt, ahol éppen bajban van és a barátai feltűnnek a színen, nagyon felkeltette az érdeklődésem és emiatt olvastam figyelmesen a későbbiek során, viszont azt le kell írnom, hogy a regény eleje a filler rész hatását kelti és itt nem tudom eldönteni, ez jó nekünk vagy nem. Személyes kedvenceim azok a részek voltak, amikor másokkal beszélgettek és derült fény a különleges képességekre és sorsokra, a műveleti naplóért (Abe feljegyzései) és annak bármilyen részletéért kifejezetten hálás lettem volna sőt ha megírná a szerző, akkor boldog lennék. Riggs igazi mesemondó! Viszont az író a karakterizálásban és a csipet-csapathoz kötődő vonásokban nem igazán erős, gondolok itt arra, hogy sokszor éreztem, hogy valami nincs rendben a párbeszédeknél, vagy a karaktereknél. Egyébként azt hittem horrorosabb a regény, de nem, viszont a groteszkséget és a furcsaságokat nagyon jól hozza és ez a képekkel megtámogatva egy egyedi olvasmányélményt jelent.
Nem mondom, hogy mindenki könyve és vannak hibái amiket jócskán el kell nézni neki, de szerintem egy esélyt mindenképp megérdemel!

2 hozzászólás
Belle_Maundrell >!
Ransom Riggs: Napok térképe

Nem kevés szkepticizmussal fogadtam, amikor kiderült, hogy az elvileg trilógiának induló és szépen lezárt sorozat ennyi év után folytatást kap, és fontolgattam is egy ideig, hogy kell-e ez nekem, aztán a Könyvfeszten mégis elcsábultam. Vagyis hát előtte, de a jó kis könyves tatyó is megtette a hatását. Még a bögrével is szemeztem, de hát kinek van annyi pénze? Nem mintha drága lett volna, de így is annyi könyvért fájt még a pici hörcsögszívem.
Végül alaptalannak bizonyultak a félelmeim, és egészen könnyedén visszazökkentem a különlegesek világába. Még mindig nagyon szeretem az író által megteremtett világot, igazán különleges és furcsa a hangulata. Ráadásul most ki is tágult az eddig megismert világ, hiszem megismerkedhettünk az amerikai különlegesekkel, akik egészen más szabályok szerint élnek. Az új karakterek is érdekesek, főleg H. és Paul, de Noor is biztosan tartogat még izgalmas meglepetéseket. Nem is beszélve a sok züllött, gengszterszerű alakról. Tiszta Keresztapa. :P
A régiekkel viszont annyira nem vagyok megelégedve, Jacobon kívül mindenki csak úgy volt, tengtek-lengtek, kivéve Emmát, aki néha kifejezetten hülyén viselkedett. spoiler A nagypapi múltja ellenben meglepő és érdekesnek tűnik, sokkal árnyaltabb így a karaktere, és egyébként is szeretem, hogy valahogy mindig visszatérünk hozzá.
Bár én nem voltam oda érte, hogy Vándorsólyom kisasszony a történet tetemes részéből kimarad, azért érthető, hogy a különleges gyerekek feszegetik a határaikat és a megváltozott körülmények hatására előbújt belőlük a lázadó énjük. Csináltak pár hülyeséget, de mégsem csücsülhetnek folyamatosan a babérjaikon. Hogy lenne akkor történet?
A történet mozgalmas, még ha vannak is benne kisebb üresjáratok, de végig olvastatta magát, gyorsan végeztem is vele. Sok meglepő és váratlan fordulatot tartogat, szóval tényleg úgy repültek az oldalak, hogy észre sem vettem. Ezek után alig várom a folytatást, kíváncsi leszek, mi vár még hőseinkre ebben az új világban, új ellenségek között.
Viszont a képek terén van némi hiányérzetem, szerintem egy-két jól sikerült kivétellel nem hogy nem borzongatóak, de még csak nem is különlegesek. Azért messze van ez az első résztől, ahol majdnem mindegyiknél megeresztettem egy jesszumpepit. Szerintem ezeknél nekünk is vannak félelmetesebb képeink.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

– Az utazás az ember fejlődésének lényegi része – mondta Vándorsólyom kisasszony. – Amíg nem utazott, a legműveltebb ember is tudatlan.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · utazás
Chöpp P>!

Enoch vastag talpú papucscipőben, a térdeken lángoló koponyát ábrázoló, pizsama fazonú nadrágban és feliratos pólóban jött ki. A pólón ez állt: A NORMÁLIS EMBEREK MEGIJESZTENEK.
Emma csóválta a fejét.
– Ez az utolsó alkalom, amikor hagytuk, hogy magad válassz ruhát.

221. oldal

Belle_Maundrell >!

– A világ vadul halad tovább, akkor is, ha te csak ülsz.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Claire Densmore · világ
Calypso>!

Fura hogy az elme mit képes megemészteni és minek áll ellen.

11. oldal

Zsozsana>!

A normális emberek szinte egész életemben elképesztettek: nevetségesen próbáltak imponálni egymásnak, kicsinyes célok hajtották őket előre,banális álmaik voltak. Elutasítottak mindent, ami nem illett bele szűkös világképükbe, mintha azok, akik másként gondolkodtak, cselekedtek, öltözködtek vagy álmodoztak, egész létüket fenyegették volna. Egész eddigi életemben főként ezek miatt éreztem magam annyira egyedül.

150. Oldal

Chöpp P>!

A vérrokonság gyakran nem éli túl az igazságot

76. oldal

Belle_Maundrell >!

Vándorsólyom kisasszony felemelte a kezét.
– Mi az új szabály?
– Lopni tilos – mondták kelletlenül, de kórusban a gyerekek.
– És?
Eltelt pár másodperc. Az igazgatónő ráncolta a homlokát.
– Normálisokat ölni tilos? – kockáztatta meg Olive.
– Úgy van. Senkit sem szabad megölni a jelenben.
– És ha tényleg bosszantó alak? – kérdezte Hugh,
– Mindegy. Nem szabad megölni.
– A kisasszony engedélye nélkül – tette hozzá Claire.
– Nem, Claire – szólt rá élesen Vándorsólyom kisasszony. – Egyáltalán nem szabad ölni.
– Jól van, na – duzzogott Claire.

48. oldal

Chöpp P>!

Ne lebzseljenek, ne lézengjenek, ne csatangoljanak, ne csellengjenek!

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony
Belle_Maundrell >!

Millard nem volt érzéketlen, csak nemigen törődött mások érzékenységével.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Millard Nullings
Belle_Maundrell >!

– Néha az igazmondás a bonyolultabb, de szinte mindig megéri az erőfeszítést.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony

A sorozat következő kötete

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star – A legsötétebb csillag
Rick Riordan: A sötét prófécia
Richelle Mead: A halál csókja
Cynthia Hand: Angyalsors
Richelle Mead: Vérvonalak
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
Meg Cabot: Jinx
Marisha Pessl: Örök ébredés
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Robert McCammon: Egy fiú élete