Lelkek ​könyvtára (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 3.) 646 csillagozás

Ransom Riggs: Lelkek könyvtára Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiben kezdődött és az Üresek városában folytatódott kaland izgalmas véget ér a Lelkek könyvtárában.
A történet elején a tizenhat éves Jacob felismeri nagy erejű, új képességét, és kisvártatva alámerül a történelembe, hogy kimentse különleges társait egy szigorúan őrzött erődből. Jacobot az útján elkíséri Emma Bloom, a lángoló ujjú lány, és Addison MacHenry, az elveszett gyerekeket kiszimatoló kutya. A mai Londonból a Devil's Acre, az Ördög Hektárjának, a Viktória-korabeli Anglia legszörnyűbb nyomornegyedének labirintusszerű sikátoraiba utaznak. Ezen a helyen dől el örökre a világ összes különleges gyermekének sorsa.
Ahogyan az előző két kötet, a Lelkek könyvtára is a fantázia és a még sosem publikált régi fényképek elegyítésével nyújt egyedülálló olvasmányélményt.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2019
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2016
468 oldal · ISBN: 9789630985581 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Kapcsolódó zóna

!

Időhurok Különleges Gyermekeknek

204 tag · 86 karc · Utolsó karc: 2022. szeptember 6., 13:41 · Bővebben


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Portman · Emma Bloom · Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · Enoch O'Connor · Addison MacHenry · Caul · Sharon · Wren Ökörszem kisasszony · Bentham LeFay


Kedvencelte 75

Most olvassa 29

Várólistára tette 264

Kívánságlistára tette 310

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Tetszett a könyv, az író megint eleresztette a fantáziáját, és meglepett néhány dologgal.
Az egész sztori ott folytatódik, ahol a 2. rész véget ért – a londoni metróban. Emma és Jacob magukra maradtak Addisonnal, aki ki tudja szerencsére szagolni a különlegeseket, így hőseink kiderítik, hogy hol vannak a többiek, már csak az a gond, hogy hogyan szabadítsák ki őket. A vége sajnos tényleg túl snassz lett, de szépen megoldotta a problémákat az író.
(Azt nem csodálom, hogy ez a rész nem került bele a filmbe, elég hajmeresztő dolgok vannak benne.)

WindStorm>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Senki nem tud annyira megbántani, mint azok, akiket szeretsz.

Ez valami hihetetlen volt! Kb négy hónapja olvastam ki a sorozatot, de valamelyik nap levettem a polcról és bele-bele olvasgattam, annyira jó! A kedvenc trilógiámmá nőtte ki magát, rettentő űr volt bennem, hiszen vége… nincs tovább. Ha lesz is, az már biztos nem lesz ennyire tökéletes.
A három könyv közül ez volt a legjobb! Szóval aki az első kettővel nem boldogult, az nyugodtan olvassa el, majd meglepődik.
Minden szál megfelelően lett elvágva, minden darabka a helyére került, pedig itt aztán csak úgy sodródtunk a cselekményben. Egyik fejezetnél még rágódsz, a másikon fény derül egy titokra, a harmadikban pedig csak pislogsz a meglepetéstől.
Nem mindenki jó, és nem mindenki gonosz. Az író könnyen az orrunknál fogva vezetett, de én ezeket szeretem. A döbbenetet, a csavart. Ez a rész gazdagon bővelkedik velük.
A szereplőink édesek, mulatságosak, és talpraesettek, mint ahogy eddig is azok voltak.
A világról pedig nem is írok, mert nem tudom visszaadni azt, amit a könyv adott nekem.
Lenyűgöző!!

>!
Kossuth, Budapest, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit
3 hozzászólás
csillagka>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Sajnos megint gond van (nem tudom eldönteni, hogy mostanában finnyás hangulatban vagyok, vagy tényleg olyan majdnem jó könyvek kerülnek a kezembe)
Nagyon vártam ezt a rész, előre élveztem hogy biztosan meglesz a lelkek könyvtára, spoiler és sok érdekes akár régi hurok is amiben be lehet mutatni a korokat (imádtam a Színes könyvek időutazását) na ezt sikerült olyan végérvényesen elcseszni, hogy komolyan sokszor majdnem sarokba hajítottam a könyvet.
A történet maga nem lett volna rossz, egyedi, érdekes, a fényképek hozzá tesznek, csak miért pont Twist Olivér sikátoriban lett felépítve? Másik komoly problémám matematikai a végére elég rendesen megfogyatkozott az ellenség, amely az előző részekben sokkal nagyobbnak és veszélyesebbnek látszott spoiler
Ennek a könyvnek is szüksége lett volna egy jófajta előolvasóra és sokkal több odafigyelésre, mert a történet és a vége kimondottan tetszett.

1 hozzászólás
Milli88 P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

„Életem egyik meghatározó igazságává vált, hogy mindig is lesznek mesék, amelyek nem maradnak meg a könyvekben.”

A befejező rész valami fantasztikusra sikeredett. Tele volt izgalommal, rengeteg új szereplőt ismerhettem meg. A történet végig olyan csavarokat tartogatott, amire nem is gondoltam volna. Nehéz szavakba foglalni, hogy mit is érzek. Az egész sorzat magával ragadott. Egy olyan világ tárult a szemem elé, amivel még sehol másutt nem találkoztam.
Örülök, hogy részese lehettem Ransom Riggs elméjének.
S a vége… Hihetetlen volt. :)

Orsi_olvas>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Különleges helye van a szívemben Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek.
Csodálatos mese, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A történet mellett fantasztikus a kivitelezése is, a szöveg a képekkel együtt működik tökéletesen: elvarázsol és elrepít a hétköznapokból a fantázia birodalmába.

A könyv ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Jacobra és Emmára új kalandok várnak Londonban. A Devil's Acre gomolygó, zsíros-sárgás füstje szinte kiszivárgott a könyv lapjai közül. Jacob képessége végre teljesen kibontakozik és szükségük is van rá a túléléshez. Az üresek és lidércek elleni végső küzdelemmel azonban nem ér véget a különleges gyerekek története: még el kell látogatniuk a Lelkek könyvtárába. Útjukat árulás, bosszú és elképesztő fordulatok kísérik.
Jacob végül választás előtt találja magát: visszatér a szüleihez és a normális életéhez vagy Vándorsolyóm kisasszony különleges gyerekeivel marad. Megtalálhatja-e az utat két ennyire különböző világ egymáshoz? Nos, hogy erre a kérdésre választ kapjatok el kell olvasnotok a könyvet ;)

Minden mesének véget kell érnie. Szomorú vagyok, hogy vége a közös utazásnak de boldog is, hogy a részese lehettem.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom :)

>!
Kossuth, Budapest, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit
rosemary_goth P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Továbbra is nagy kedvenc a sorozat, bár ez a rész érezhetően egy kicsit gyengébbre sikeredett. Elsősorban talán azért, mert nagyobb részt volt fantázia, és kevésbé támasztották a fotók alá a történetet. Mindenesetre Riggsnek dícséretes fantáziája van, azt meg kell hagyni.

Maga a kaland persze tovább folytatódik a gyerekekkel, és természetesen – mint minden jó mesében –, a végén a jók győzedelmeskednek a rosszak felett.
Számomra azonban pont ez volt a gyenge pont a történetben, és ezért is vagyok sóher a csillagokkal. A végére már kissé belefáradtam a sok csavarba, az „utolsó pillanatban még történik valami rossz velünk”-be. Kicsit mintha túlspilázta volna az eseményeket.

Egyébként tényleg jó volt, nagyon tetszett, és majd megyek tovább a sorozattal :D

LittleStar P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Azt hiszem jelenleg bátran mondhatom, hogy ez a rész a kedvencem. Régen olvastam már, így muszáj volt újraolvasni a további újabb részek előtt.
Nagyon megszerettem ezt a részt. Sok kaland, történés és információ van benne. A vége pedig egyenesen idegőrlőre sikerült. Igazából én magam sem tudtam eldonteni, hogy ez úgy rendben van e, vagy folytatásért kiált. Ezek után kíváncsi vagyok a történet következő részére.
Addison nagy kedvencem lett, illetve PT is. A Jacob-Emma páros már az elejétől fogva a szívem csücske, azért néha Emma most kiakasztott néhány mondat erejéig. Nem azt mondom, hogy hibátlan a könyv, a sztori, a szereplők, de engem lekötött, szerintem hozta, amit minimum elvártam tőle.
Maga a világ pedig egyedülálló, engem kifejezetten érdekelt, hogy mi s hogyan alakult, alakul és fog alakulni… :)
5*

Navi>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Hatalmas gondban vagyok :( Nem azt mondom, hogy hatalmas elvárásokkal kezdtem bele, de mivel az első két részt szerettem, így ebben is reménykedtem. Az utolsó 60-70 oldalt leszámítva hozta a tőle elvárhatót, izgalmas, pörgős, sötét, különleges. Bár én nem így képzeltem el a Könyvtárat. Tudom, közhelyes, de magas belmagasság, polcok, faragott bútorok, lépcsők, fény. spoiler spoiler Ezeket nem nagyon értettem, de még lenyeltem, mert elfogadható volt. No de a vége!!! Szerintem Ransom sem tudta, hogyan fejezze be, egyik világ sem volt teljes a másik nélkül, így összemosta. Na, ezt nem kellett volna. szerintem egyáltalán nem volt jó megoldás, hogy spoiler Na, szóval, a vége kiakasztott, de összességében jó volt.

ƨɔɴом>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Huhh.. nem is tudom, hogy hol kezdjem.
Gondoltam talan egyszerubb lesz, ha a 3 kotetet egyben ertekelem, de semmivel sem konnyitettem meg a sajat helyzetem.
Ha az egeszet nezem, akkor egy eros 4-esre osztalyoznam a sorozatot, amibol az utolso resz torony magasan kiemelkedik.
Maga a tortenetet roppant erdekesnek tartottam, vegig lekototte a figyelmem, mert mindig volt egy olyan pontja, ami elore lenditett az unalmasabb reszeken. Ilyen volt Vandorsolyom kisasszony sorsa, Enoch karaktere es maga a teny, hogy mikre kepes Jacob es miket akarnak elerni gonoszaink. Es a kepek! Egyszeruen zsenialisan fuszerezik a tortenetet, mindig adva neki egy olyan lenduletet es izt, amitol csak meg erdekesebb, es nehol borzongatobb lesz. Bevallom maradtak kerdesek bennem, pl. Enoch multja erdekelt volna, mert annyira negativ volt minden megnyilvanulasaban, hogy ez egyszeruen nem lehet veletlen…vagy csak mar en latok bele tobbet.
A masik dolog meg, hogy a Madartol kicsit tobbet vartam volna, kezenfekvo volt, hogy a fomegoldas kulcsa Jacob, azonban nekem olyan volt kicsit, mintha o meg hatra is dolt volna, hogy inkabb vegezzek masok helyette a piszkos munkat, es amit nagyon muszaj azt megcsinalja. Valahogy az O karaktereben csalodtam.
A tortenet vege nekem egy kicsit gyengere sikerult, picit tobbet vartam volna ott meg, de azert a vegso felfedezes tetszett, tetszett, hogy meg ebben sem a kezenfekvot kaptuk meg.
Osszesegeben tetszett a sorozat, es kicsit banom, hogy eddig halogattam, ugy ahogyan azt is, hogy vege lett.

ScarlettBlair>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Nagyon sajnálom, hogy véget ért a sorozat, de a Regéket amint tudom beszerezem. Összességében tetszett, de mind a három kötet alatt vártam valamit, amit végül egyiktől sem kaptam meg, és így nem lett a sorozat a kedvencem. A képek, és az író stílusa különleges elegyet alkotott. A karakterek többségét nagyon megszerettem, de Emma valahogy az egész történet alatt idegesített és zavart. A szerelmi szál számomra felesleges, sőt zavaró volt ebben a történetben, nélküle szerintem sokkal jobb is lehetett volna. Bentham karaktere nagyon szuperül eltalált lett, és olyan jó lett volna, ha Sharon csak egyszer spoiler Ami különösen zavart a harmadik részben az az volt, hogy a szereplők nagyon sokszor ájultak el. De tényleg. Volt olyan fejezet, ahol oldalanként elájult valaki, én meg csak kapkodtam a fejemet, hogy miért ? Na mindegy…Örülök, hogy elolvastam ezt a sorozatot, mert végeredményben tetszett, de új kedvencet sajnos nem avathattam.


Népszerű idézetek

Vanessa20>!

Körülvett minket a csend, s én rájöttem, hogy ez a két legszebb szó.
Van időnk.

462. oldal

13 hozzászólás
mrsp >!

A hídon át lehetett volna futni nem egészen egy perc alatt – de minek rohanni? Azért, jutott eszembe Tolkien egyik mondata, mert az ember nem sétál be csak úgy Mordorba.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: J. R. R. Tolkien · Mordor
mrsp>!

– […] Senki nem tud annyira megbántani, mint azok, akiket szeretsz.

359. oldal

Orsi_olvas>!

Az a baj a butaság-eszetlenség határvonallal, hogy az ember csak akkor jön rá, melyik oldalon is jár, amikor már késő.

64. oldal

mrsp>!

[…] mindnyájunknak vannak elpusztítandó démonai […]

123. oldal

mrsp>!

– A kételkedés lék a mentőcsónakon.

218. oldal

Szelén>!

A tolvajt az akasztás előtti este
A hóhér barátilag fölkereste:
Holnap reggel, úgy kilenc óra táján
Miszlikbe váglak, szóval, kérlek, várj rám.
Bőröd lenyúzom, és pokolra küldlek,
Hogy a lassan izzó parázson sülj meg.
[…]
FOGÁS LESZEL AZ ÖRDÖG VACSORÁJÁN!

Riszperidon>!

Ami egyeseknek pokol – mondta a hajós –, másoknak paradicsom.

61. oldal (Kossuth Kiadó, 2016)

polite_menace>!

– Úgy látod, hogy foglyok, Richard? – kérdezte a jobb oldali.
– Nem tudom – felelte a bal oldali. – A varjak több hete kivájták a szemem.
– A tiédet is? – sajnálkozott a jobb oldali. – Kár.

141. oldal

mrsp>!

Louche Lane, hirdette a ciraklamas kézírás. A kalózkodást rosszallás övezi.
– Rosszallás? – csodálkoztam. – És a gyilkosságot? Helytelenítik?
– Azt hiszem, a gyilkosságot „fenntartásokkal fogadják”.
– Van bármi, ami itt tilos? – kérdezte Addison.
– A könyvtári késedelmi díj meglehetősen szigorú. Naponta tíz korbácsütés, már a puhafedelű könyveknél is.

100. oldal


A sorozat következő kötete

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Fróna Zsófia: Démonok közt
Rick Riordan: A vörös piramis
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Derek Landy: Az ősök jogara