Lelkek ​könyvtára (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 3.) 533 csillagozás

Ransom Riggs: Lelkek könyvtára Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiben kezdődött és az Üresek városában folytatódott kaland izgalmas véget ér a Lelkek könyvtárában.
A történet elején a tizenhat éves Jacob felismeri nagy erejű, új képességét, és kisvártatva alámerül a történelembe, hogy kimentse különleges társait egy szigorúan őrzött erődből. Jacobot az útján elkíséri Emma Bloom, a lángoló ujjú lány, és Addison MacHenry, az elveszett gyerekeket kiszimatoló kutya. A mai Londonból a Devil's Acre, az Ördög Hektárjának, a Viktória-korabeli Anglia legszörnyűbb nyomornegyedének labirintusszerű sikátoraiba utaznak. Ezen a helyen dől el örökre a világ összes különleges gyermekének sorsa.
Ahogyan az előző két kötet, a Lelkek könyvtára is a fantázia és a még sosem publikált régi fényképek elegyítésével nyújt egyedülálló olvasmányélményt.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2019
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2016
468 oldal · ISBN: 9789630985581 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Kapcsolódó zóna

!

Időhurok Különleges Gyermekeknek

197 tag · 82 karc · Utolsó karc: 2020. október 27., 19:39 · Bővebben


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Portman · Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · Emma Bloom · Enoch O'Connor · Addison MacHenry · Sharon · Caul · Wren Ökörszem kisasszony · Bentham LeFay


Kedvencelte 79

Most olvassa 33

Várólistára tette 255

Kívánságlistára tette 329

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Tetszett a könyv, az író megint eleresztette a fantáziáját, és meglepett néhány dologgal.
Az egész sztori ott folytatódik, ahol a 2. rész véget ért – a londoni metróban. Emma és Jacob magukra maradtak Addisonnal, aki ki tudja szerencsére szagolni a különlegeseket, így hőseink kiderítik, hogy hol vannak a többiek, már csak az a gond, hogy hogyan szabadítsák ki őket. A vége sajnos tényleg túl snassz lett, de szépen megoldotta a problémákat az író.
(Azt nem csodálom, hogy ez a rész nem került bele a filmbe, elég hajmeresztő dolgok vannak benne.)

WindStorm>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Senki nem tud annyira megbántani, mint azok, akiket szeretsz.

Ez valami hihetetlen volt! Kb négy hónapja olvastam ki a sorozatot, de valamelyik nap levettem a polcról és bele-bele olvasgattam, annyira jó! A kedvenc trilógiámmá nőtte ki magát, rettentő űr volt bennem, hiszen vége… nincs tovább. Ha lesz is, az már biztos nem lesz ennyire tökéletes.
A három könyv közül ez volt a legjobb! Szóval aki az első kettővel nem boldogult, az nyugodtan olvassa el, majd meglepődik.
Minden szál megfelelően lett elvágva, minden darabka a helyére került, pedig itt aztán csak úgy sodródtunk a cselekményben. Egyik fejezetnél még rágódsz, a másikon fény derül egy titokra, a harmadikban pedig csak pislogsz a meglepetéstől.
Nem mindenki jó, és nem mindenki gonosz. Az író könnyen az orrunknál fogva vezetett, de én ezeket szeretem. A döbbenetet, a csavart. Ez a rész gazdagon bővelkedik velük.
A szereplőink édesek, mulatságosak, és talpraesettek, mint ahogy eddig is azok voltak.
A világról pedig nem is írok, mert nem tudom visszaadni azt, amit a könyv adott nekem.
Lenyűgöző!!

>!
Kossuth, Budapest, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit
3 hozzászólás
csillagka P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Sajnos megint gond van (nem tudom eldönteni, hogy mostanában finnyás hangulatban vagyok, vagy tényleg olyan majdnem jó könyvek kerülnek a kezembe)
Nagyon vártam ezt a rész, előre élveztem hogy biztosan meglesz a lelkek könyvtára, spoiler és sok érdekes akár régi hurok is amiben be lehet mutatni a korokat (imádtam a Színes könyvek időutazását) na ezt sikerült olyan végérvényesen elcseszni, hogy komolyan sokszor majdnem sarokba hajítottam a könyvet.
A történet maga nem lett volna rossz, egyedi, érdekes, a fényképek hozzá tesznek, csak miért pont Twist Olivér sikátoriban lett felépítve? Másik komoly problémám matematikai a végére elég rendesen megfogyatkozott az ellenség, amely az előző részekben sokkal nagyobbnak és veszélyesebbnek látszott spoiler
Ennek a könyvnek is szüksége lett volna egy jófajta előolvasóra és sokkal több odafigyelésre, mert a történet és a vége kimondottan tetszett.

1 hozzászólás
Milli88 P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

„Életem egyik meghatározó igazságává vált, hogy mindig is lesznek mesék, amelyek nem maradnak meg a könyvekben.”

A befejező rész valami fantasztikusra sikeredett. Tele volt izgalommal, rengeteg új szereplőt ismerhettem meg. A történet végig olyan csavarokat tartogatott, amire nem is gondoltam volna. Nehéz szavakba foglalni, hogy mit is érzek. Az egész sorzat magával ragadott. Egy olyan világ tárult a szemem elé, amivel még sehol másutt nem találkoztam.
Örülök, hogy részese lehettem Ransom Riggs elméjének.
S a vége… Hihetetlen volt. :)

1 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Különleges helye van a szívemben Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek.
Csodálatos mese, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A történet mellett fantasztikus a kivitelezése is, a szöveg a képekkel együtt működik tökéletesen: elvarázsol és elrepít a hétköznapokból a fantázia birodalmába.

A könyv ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Jacobra és Emmára új kalandok várnak Londonban. A Devil's Acre gomolygó, zsíros-sárgás füstje szinte kiszivárgott a könyv lapjai közül. Jacob képessége végre teljesen kibontakozik és szükségük is van rá a túléléshez. Az üresek és lidércek elleni végső küzdelemmel azonban nem ér véget a különleges gyerekek története: még el kell látogatniuk a Lelkek könyvtárába. Útjukat árulás, bosszú és elképesztő fordulatok kísérik.
Jacob végül választás előtt találja magát: visszatér a szüleihez és a normális életéhez vagy Vándorsolyóm kisasszony különleges gyerekeivel marad. Megtalálhatja-e az utat két ennyire különböző világ egymáshoz? Nos, hogy erre a kérdésre választ kapjatok el kell olvasnotok a könyvet ;)

Minden mesének véget kell érnie. Szomorú vagyok, hogy vége a közös utazásnak de boldog is, hogy a részese lehettem.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom :)

>!
Kossuth, Budapest, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630984812 · Fordította: Gálvölgyi Judit
Navi P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Hatalmas gondban vagyok :( Nem azt mondom, hogy hatalmas elvárásokkal kezdtem bele, de mivel az első két részt szerettem, így ebben is reménykedtem. Az utolsó 60-70 oldalt leszámítva hozta a tőle elvárhatót, izgalmas, pörgős, sötét, különleges. Bár én nem így képzeltem el a Könyvtárat. Tudom, közhelyes, de magas belmagasság, polcok, faragott bútorok, lépcsők, fény. spoiler spoiler Ezeket nem nagyon értettem, de még lenyeltem, mert elfogadható volt. No de a vége!!! Szerintem Ransom sem tudta, hogyan fejezze be, egyik világ sem volt teljes a másik nélkül, így összemosta. Na, ezt nem kellett volna. szerintem egyáltalán nem volt jó megoldás, hogy spoiler Na, szóval, a vége kiakasztott, de összességében jó volt.

ScarlettBlair P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Nagyon sajnálom, hogy véget ért a sorozat, de a Regéket amint tudom beszerezem. Összességében tetszett, de mind a három kötet alatt vártam valamit, amit végül egyiktől sem kaptam meg, és így nem lett a sorozat a kedvencem. A képek, és az író stílusa különleges elegyet alkotott. A karakterek többségét nagyon megszerettem, de Emma valahogy az egész történet alatt idegesített és zavart. A szerelmi szál számomra felesleges, sőt zavaró volt ebben a történetben, nélküle szerintem sokkal jobb is lehetett volna. Bentham karaktere nagyon szuperül eltalált lett, és olyan jó lett volna, ha Sharon csak egyszer spoiler Ami különösen zavart a harmadik részben az az volt, hogy a szereplők nagyon sokszor ájultak el. De tényleg. Volt olyan fejezet, ahol oldalanként elájult valaki, én meg csak kapkodtam a fejemet, hogy miért ? Na mindegy…Örülök, hogy elolvastam ezt a sorozatot, mert végeredményben tetszett, de új kedvencet sajnos nem avathattam.

ƨɔɴом P>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Huhh.. nem is tudom, hogy hol kezdjem.
Gondoltam talan egyszerubb lesz, ha a 3 kotetet egyben ertekelem, de semmivel sem konnyitettem meg a sajat helyzetem.
Ha az egeszet nezem, akkor egy eros 4-esre osztalyoznam a sorozatot, amibol az utolso resz torony magasan kiemelkedik.
Maga a tortenetet roppant erdekesnek tartottam, vegig lekototte a figyelmem, mert mindig volt egy olyan pontja, ami elore lenditett az unalmasabb reszeken. Ilyen volt Vandorsolyom kisasszony sorsa, Enoch karaktere es maga a teny, hogy mikre kepes Jacob es miket akarnak elerni gonoszaink. Es a kepek! Egyszeruen zsenialisan fuszerezik a tortenetet, mindig adva neki egy olyan lenduletet es izt, amitol csak meg erdekesebb, es nehol borzongatobb lesz. Bevallom maradtak kerdesek bennem, pl. Enoch multja erdekelt volna, mert annyira negativ volt minden megnyilvanulasaban, hogy ez egyszeruen nem lehet veletlen…vagy csak mar en latok bele tobbet.
A masik dolog meg, hogy a Madartol kicsit tobbet vartam volna, kezenfekvo volt, hogy a fomegoldas kulcsa Jacob, azonban nekem olyan volt kicsit, mintha o meg hatra is dolt volna, hogy inkabb vegezzek masok helyette a piszkos munkat, es amit nagyon muszaj azt megcsinalja. Valahogy az O karaktereben csalodtam.
A tortenet vege nekem egy kicsit gyengere sikerult, picit tobbet vartam volna ott meg, de azert a vegso felfedezes tetszett, tetszett, hogy meg ebben sem a kezenfekvot kaptuk meg.
Osszesegeben tetszett a sorozat, es kicsit banom, hogy eddig halogattam, ugy ahogyan azt is, hogy vege lett.

bokrichard>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

Ismét csak befejeztem egy sorozatot, ami messze áll a komfortzónámtól. Újabb ismeretlen világ, ismeretlen dimenziókkal, üresekkel, különlegesekkel, ymbrynekkel, rémekkel, és ehhez hasonló furcsaságokkal. Nem mondhatnám, hogy egy szinten van számomra a Setét toronnyal, hogy csak a legutóbbi általam olvasott fantasy univerzumhoz hasonlítsam, de Ransom Riggsnek sikerült egyedit alkotni.
Az előző kötet lendületessége után a trilógia befejező része kis döccenőkkel, de beindult. Izgalmak, akció híján ezúttal sem maradtam, a nagy küldetés méltó véget ért, közben a hiányzó információk is a helyükre kerültek. Kerek, egésszé vált a történet, (igaz a képek nem mindig voltak a helyükön) csak a vége lett egy kicsit ratyi.
Összességében elégedett voltam, és nagyon várom ezután a filmet is, amit csakis a könyv miatt nem néztem meg eddig. De majd most…

Lorelei>!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára

„Anno a sorozat első részén érezni lehetett a bizonyos kezdő kötet feelinget, viszont az Üresek városa már levett a lábamról. A barátnőim közül mindenkinek más-más rész nyújtotta a legjobb könyvélményt, viszont egyikük sem rajongott a Lelkek könyvtáráért, emiatt kicsit félve kezdtem bele. Azonban összességében mind a lezárás, mind pedig a trilógia kielégítette minden molyvágyamat."

„Ransom Riggs nagyon okosan ír. Az egész trilógia gyönyörűen fel van építve. Már az előző részekben is észrevettem, hogy hihetetlenül jól adagolja az információkat. A cselekményszál sem ingadozik, nincs unalmas rész, hiszen végig olyan lendülettel ír, ami ösztönöz az olvasásra. Mindig ad valami újat, legyen az egy helyszín, karakter vagy fogalom. Ebben a részben sem volt egyikből sem hiány. Nagyon könnyen beleéltem magam a világba, a leírások képszerűre sikerültek."

„Az író olyan dolgokkal elő tudott állni, hogy csak kapkodtam a fejem mennyire találékony és logikus minden. Igen, talán tényleg ez a legjobb szó rá. Hogy logikus. A motivációk, a szálak elvarrása, a szereplők gondolkodása mind-mind egy kirakós egymáshoz tökéletesen illő darabjaivá váltak. Kiemelném, amit Ransom Riggs már az előző részben is hibátlanul megoldott, mégpedig a szereplők kezelését. Senki nem volt felesleges, mindenkit tudott hasznosítani és éreztük a fontosságukat. Tetszett, hogy ebben a kötetben lényegében félrerakja a karakterek nagy részét és csak akkor veszi elő őket, amikor tényleg szükség van rájuk. Ezért sem érződik senki feleslegesnek, nincsenek elpazarolt párbeszédek, mindig csak annyian vannak egy adott jelenetben, hogy kellő mennyiségű szerep jusson nekik."

A teljes bejegyzésért katt: http://maybeitisaboutthestory.blogspot.hu/2017/08/ranso…


Népszerű idézetek

Vanessa20 P>!

Körülvett minket a csend, s én rájöttem, hogy ez a két legszebb szó.
Van időnk.

462. oldal

5 hozzászólás
mrsp>!

A hídon át lehetett volna futni nem egészen egy perc alatt – de minek rohanni? Azért, jutott eszembe Tolkien egyik mondata, mert az ember nem sétál be csak úgy Mordorba.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: J. R. R. Tolkien · Mordor
Orsi_olvas>!

Az a baj a butaság-eszetlenség határvonallal, hogy az ember csak akkor jön rá, melyik oldalon is jár, amikor már késő.

64. oldal

Szelén>!

A tolvajt az akasztás előtti este
A hóhér barátilag fölkereste:
Holnap reggel, úgy kilenc óra táján
Miszlikbe váglak, szóval, kérlek, várj rám.
Bőröd lenyúzom, és pokolra küldlek,
Hogy a lassan izzó parázson sülj meg.
(…)
FOGÁS LESZEL AZ ÖRDÖG VACSORÁJÁN!

mrsp>!

(…) mindnyájunknak vannak elpusztítandó démonai (…)

123. oldal

mrsp>!

– A kételkedés lék a mentőcsónakon.

218. oldal

mrsp>!

– (…) Senki nem tud annyira megbántani, mint azok, akiket szeretsz.

359. oldal

Riszperidon P>!

Ami egyeseknek pokol – mondta a hajós –, másoknak paradicsom.

61. oldal (Kossuth Kiadó, 2016)

alice_kingsley>!

– Úgy látod, hogy foglyok, Richard? – kérdezte a jobb oldali.
– Nem tudom – felelte a bal oldali. – A varjak több hete kivájták a szemem.
– A tiédet is? – sajnálkozott a jobb oldali. – Kár.

141. oldal

mrsp>!

Louche Lane, hirdette a ciraklamas kézírás. A kalózkodást rosszallás övezi.
– Rosszallás? – csodálkoztam. – És a gyilkosságot? Helytelenítik?
– Azt hiszem, a gyilkosságot „fenntartásokkal fogadják”.
– Van bármi, ami itt tilos? – kérdezte Addison.
– A könyvtári késedelmi díj meglehetősen szigorú. Naponta tíz korbácsütés, már a puhafedelű könyveknél is.

100. oldal


A sorozat következő kötete

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Kerstin Gier: Zafírkék
Rick Riordan: Neptunus fia
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Marisha Pessl: Örök ébredés
Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Ilona Andrews: Mágikus találkozás