Hollow ​City (Miss Peregrine 2.) 22 csillagozás

Ransom Riggs: Hollow City Ransom Riggs: Hollow City

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miss ​Peregrine’s Home for Peculiar Children was the surprise best seller of 2011—an unprecedented mix of YA fantasy and vintage photography that enthralled readers and critics alike. Publishers Weekly called it “an enjoyable, eccentric read, distinguished by well-developed characters, a believable Welsh setting, and some very creepy monsters.”

This second novel begins in 1940, immediately after the first book ended. Having escaped Miss Peregrine’s island by the skin of their teeth, Jacob and his new friends must journey to London, the peculiar capital of the world. Along the way, they encounter new allies, a menagerie of peculiar animals, and other unexpected surprises.

Complete with dozens of newly discovered (and thoroughly mesmerizing) vintage photographs, this new adventure will delight readers of all ages.

RANSOM RIGGS is the #1 New York Times best-selling author of Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. He is a graduate of the University of… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Quirk Books, Philadelphia, 2015
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781594747359
>!
Quirk Books, Philadelphia, 2014
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781594746123
>!
Quirk Books, Philadelphia, 2014
434 oldal · ASIN: B009Y3ON4I

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Időhurok Különleges Gyermekeknek

206 tag · 85 karc · Utolsó karc: 2021. augusztus 5., 14:02 · Bővebben


Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

rosemary_goth P>!
Ransom Riggs: Hollow City

Most kezdődik igazán a nagy kaland! Legalábbis számomra.

A filmet (Vándosólyom kisasszony különleges gyermekei :) ) többször láttam, nekem nagyon tetszett. És a könyvsorozat első része be is takarja az eseményeket. Akkor meg mit találhatok a többi részben? Hát most megtudtam.
Sokkal több izgalmat, több (idő)utazást, sok-sok szorult helyzetet, amiből a gyerekek megpróbálnak kitörni. Egy hatalmas kalandot.

Nagyon tetszett az a megoldás, ahogyan ebben a részben Riggs a valós történelmi eseményeket összefésülte a különleges gyerekek kalandjaival. Nekem nem tűnt ifjúságinak sem a téma, sem a kivitelezés. Mindenesetre talán kamaszok már élvezni tudják.
Azt is nagyon szerettem, hogy előkerültek a Különlegesek regéi is. A felvezető könyv a különféle mesékkel nagyon jól megteremti a hangulatot ehhez a világhoz, és jó, hogy ezek a regék itt is bekapcsolódtak a történetbe.

Ha most nem egy kihívásra olvasnék, biztosan azonnal fognám a kezembe a következő részt a sorozatból off.

pikkupilvi P>!
Ransom Riggs: Hollow City

Kicsit tartottam tőle, hogy a magyarul olvasott első kötet után angolul mennyire fog csúszni a folytatás, de nem volt gond, élveztem. Váratlan fordulatoktól hemzseg a háború káoszába helyezett történet, igazán nem lehet azzal vádolni ezt a kötetet, hogy unalmas. Nekem különösen tetszett, hogy kinyílik a kis cairnholmi világ, megmutatva, hogy akad még nagyon sok különleges, akiket a Miss P. védencei útjába sodor az élet.

NannyOgg>!
Ransom Riggs: Hollow City

Pont olyan, mint az első rész, és mivel pont ott folytatódik, ahol az első rész véget ért, ez se nem dícséret, se nem lehúzás, hanem egyszerű megállapítás. Az egyetlen különbség, hogy úgy látszik, a furább fényképeket Riggs már ellőtte korábban, és erre a részre (kötetre?) már csak egy-két (photoshopszagú, lásd borító) darab maradt, meg egy halom nem is olyan különleges, ami viszont szerintem kifejezetten jót tett a szöveg-kép kapcsolatnak: itt csak pár helyen éreztem, hogy túl direkt és ezért kifejezetten suta a képek összesimítása a történettel. Amúgy is jó ötlet volt mondatra ott folytatni a második könyvet, ahol a Vándorsólyom kisasszony abbamaradt, így nem érzem úgy, hogy Ransom Riggs „az az író, aki a könyveit telepakolja fura képekkel”, inkább csak hogy „a Vándorsólyom kisasszony az a története Ransom Riggs-nek, ami tele van pakolva képekkel”. Így sokkal könnyebben tud majd váltani az „analóg” regényekre, ha akar. És remélem, akar majd, egyrészt, mert ha még egyszer lehúzza ezt a bőrt egy másik történettel, azzal ennek a trilógiának(?) is árt, másrészt pedig igazán megáll ő fotók nélkül is a lábán, hangulatteremtés és fantázia szempontjából legalább is mindenképpen.
Csak valaki szóljon már a szerkesztőnek, hogy nem kell fél oldalnyi helyeket kihagyni a lap alján csak azért, mert a másik oldalon a fotó pont ahhoz a bekezdéshez kapcsolódik. Akkor is felfogom a kapcsolatot, ha folyamatosan van szedve, ráadásul nem hinném minden alkalommal, hogy vége a fejezetnek, és még néhány fát is megspórolnánk.

>!
Quirk Books, Philadelphia, 2014
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781594746123
5 hozzászólás
Szentinel>!
Ransom Riggs: Hollow City

Az, amit még kifogásolhatónak találtam az első kötetben, a folytatásra eltűnt. A Hollow City (Üres város) remek középső regény, mely ahelyett, hogy pusztán átvezetőként szolgálna a fináléhoz, hozzátesz a sorozat világához. És ha ez még nem lenne eléggé meggyőző, akkor Riggs még meg is fejeli egy akkora csavarral a történet végére, hogy az szavakkal nehezen leírható. Az író ezzel a kötettel jelzi is az olvasóinak, hogy bizony ő sok mindent előre megtervezett, és a különleges gyermekek története igazából egy nagy könyvnek íródott az elejétől kezdve. De nem csak a történet drámaisága az, ahol az ember érzi a fejlődést.

A szereplők sokkal szerethetőbbé váltak, avagy Riggs olyan szituációkba keverte bele őket, ahol kibontakozhattak. Jobban megismerjük őket, és a világot is, mely körülveszi őket. Maga a címben is megnevezett város Londont takarja, amit épp a nácik bombáznak a második világháborúban. Az ebből fakadó kaotikus hangulatot az író remekül használja fel, hogy illusztrálja hőseink szorongatott helyzetét. Azon sejtésemet pedig, mely szerint Riggs a brit ifjúsági regények mintájára írta meg ezt a szériát, elég sokban megerősítette a Hollow City. Már az én amerikai kiadásom stílusa is magasságában és szélességében is a brit paperbackek dizájnját követi, illetve a prózán érezhető erős, atmoszferikus hatás és a színes karaktergárda (na meg az itt-ott felbukkanó abszurd helyzetek) is inkább az angol sztorik hangulatát idézi, ezúttal elegánsabban, mint az első kötetnél.

A Hollow City egy ígéretes, de hibáktól nem mentes regény sokkal kiforrottabb folytatása, mely olyan izgalmasan ér véget, hogy az ember menten fel akarja kapni, és folytatni az utolsó könyv utolsó soráig. Az egyetlen kritizálni való dolog a könyvben az interjú volt a végén. Riggs nem tudott sok hasznosat elmesélni e kötet születéséről, de azt bezzeg bele kellett rakni, hogy készül a hollywood-i produkció belőle… Hamarosan folytatni fogom, de most még várok egy kicsit. Ezt az élményt érlelni kell.

Lahara IP>!
Ransom Riggs: Hollow City

Az első rész nagyon érdekes volt, tökéletesen ugyanaz erről már nem annyira mondható el. Kicsit random, az egymás után tett fényképek miatt, kicsit nyomasztó. A menekülés, a nyomozás Miss Wren után talán adott neki egy kis ízt. Sőt, az a részlet nagyon tetszett, a Wren és a St. Paul's közötti kapcsolat. Kedvem is lett kripanézőbe menni. Talán még Addison, a kutya, szereplőként és karakterként lett szimpatikus, bár a többi állat már inkább fura volt. Az emu-raffe meg kifejezetten azokra a kitömött állatokra emlékeztetett, amiket egyszer láttam egy könyvben (könyvesbolt, művészeti részleg, művészi preparátumok).
És, mivel ez egy ifjúsági regény, elmaradhatatlan a szerelem morzsája, van, aki már biztos várta, én meglettem volna nélküle is. Lehet, hogy Emma is.

aliciaszk>!
Ransom Riggs: Hollow City

Na ezt a részt még olvastam anno, és olyan fokon semmire vagy tévesen emlékeztem a könyv néhány részeire, hogy őszintén meg tudtam lepődni a váratlan csavarokon.

Megint nagyon tetszettek a képek, az egésznek a kicsit feszített-borzongatós hangulata. Eredeti nyelven sokkal érdekesebbnek és borongósabbnak tűnt, az éppen aktuális érzések is jobban átjöttek.
A sztorin nagyon érződött, hogy ez egy átvezető. Az egész utazás, a kalandok, ahova eljutnak, minden ahhoz kellett szerintem, hogy a történet átkalandozzon a harmadik rész elejére. Nem volt különösebben nagy önálló vonala.
Millard és meglepő módon Eonoch a kedvenceim. Utóbbi magyar olvasatban inkább béna karakter, itt viszont az egyik legüdébb foltja lett. Jacobról sokszor még úgy is elfeledkezem, hogy ő a főszereplő. :D

Érdekes volt annak a kérdése, hogy mennyire éri meg emberségesnek maradni a múltban, amit úgysem tudunk megváltoztatni, a saját céljaink függvényében.
A végén nagyon meglepődtem, hatalmas csavar volt. Pedig az ellenkezőjét már nagyon vártam.

ujhelyiz P>!
Ransom Riggs: Hollow City

Nehéz a könyv értékelése. Az első könyv kapcsán azt mondtam, hogy jó felütés, de utána teljesen átlagos lett, és sajnos ez a kötet ezt az átlagos szintet hozta. Fantasy-történet, amelyben különböző idősíkok és képességek találkoznak, amelyben kamasz (ill. kamasznak látszó és úgy viselkedő) szereplők nekiállnak megmentani a világot (vagy legalábbis a saját szegletüket benne).

Összességében nem volt rossz, de a képeket leszámítva (amik most is érdekesek, de az első kötethez hasonlóan nem viszik el a hátukon a könyvet), semmi egyedi vonása nincs a könyvnek: sem a szereplők, sem a történet, sem a világ, sem a stílus nem tartalmaz olyan elemet, amire felfigyelnék. Remélem, a befejező kötet jobban sikerült (pl. jól írja meg a gonosz szereplőket, akiknek a motivációjáról nem igazán tudunk semmit), és akkor elégedett leszek az egész sorozattal.


Népszerű idézetek

aliciaszk>!

„Do you ever find yourself climbing into an open grave during a bombing raid,” I said, „and just wish you'd stay in bed?”

9. fejezet

ℕnabella>!

But you can't feel bad every second, I wanted to tell her. Laughing doesn’t make bad things worse any more than crying makes them better. It doesn't mean you don't care, or that you've forgotten. It just means you're human.

aliciaszk>!

“I love sad stories,” said Enoch. “Especially ones where princesses get eaten by dragons and everyone dies in the end.”

ℕnabella>!

Which was just well: goodbyes had never been my strong suit anyway, and lately my life had felt like an unbroken series of them. Goodbye, goodbye, goodbye.

ℕnabella>!

Bombs are falling and we're reading stories, I thought. I have entered the realm of the insane.

ℕnabella>!

It's as if the more he cares about someone, the less he can see. Emotion clouds his vision.

ℕnabella>!

Then he got quiet, lost in memories of a better time.

ℕnabella>!

It's not about destiny but i do think there's balance in the world and forces we don't understand intervene to tip the scales the right way.

ℕnabella>!

It occurred to me that the business of surviving precluded a great many things, exploring and falling in love not least among them.

ℕnabella>!

“I hope I’ll be able to come home, someday. But there are things I need to do first. I just want you to know I love you and Mom, and I’m not doing any of this to hurt you.” “We love you, too, Jake, and if it’s drugs, or whatever it is, we don’t care. We’ll get you right again. Like I said, you’re confused.” “No, Dad. I’m peculiar.”


A sorozat következő kötete

Miss Peregrine sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: The Hunger Games
Alexandra Bracken: Never Fade
Kathy Reichs: Seizure
Ryan Graudin: Invictus
Jules Verne: A Journey to the Centre of the Earth
Richard Paul Evans: Hunt for Jade Dragon
Jules Verne: From the Earth to the Moon
Rachel Ward: Numbers
Garth Nix: Mister Monday
Garth Nix: A Confusion of Princes