Az ​utolsó üresvadász (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 6.) 44 csillagozás

Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

A Vándorsólyom kisasszony gyermekei sorozat utolsó részében a különlegesek világát végső összeomlás fenyegeti. Az ősi ellenség, Caul hatalmas, pusztító lényként tér vissza az összeomlott Lelkek Könyvtárából, és gyilkos terve megállíthatatlannak látszik.

Jacob és Noor visszatér a Huroktikumba, ahol a válsághelyzetben összegyűlt különlegesek készülnek az utolsó összecsapásra. Tisztában vannak vele, hogy kevés lesz az erejük és a képességeik egy apokaliptikus összecsapásban. Egyetlen reményük maradt: eljuttatni Noort, a megjövendölt hét kiválasztott egyikét a különlegesek világát felszabadítók találkozóhelyére. Ám ehhez először meg kellene fejteniük, hol az a hely.

Jacob és barátai gyilkos ellenségekkel küzdenek meg, miközben a történelem legveszélyesebb hurokjain haladnak át a nagy sikerű sorozat izgalmas lezárásában.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2021
512 oldal · ISBN: 9789635444755 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2021
458 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635444229 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Portman · Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · Emma Bloom · Millard Nullings · Enoch O'Connor · Addison MacHenry · Hugh Apiston · Bronwyn Bruntley · Horace Somnusson · Sharon · Gém kisasszony · Horace · Noor Pradesh · Gulipán kisasszony


Kedvencelte 8

Most olvassa 11

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Belle_Maundrell >!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Én még mindig azt mondom, hogy el kellett volna engedni a szereplőket az eredeti trilógia után, de ha már így alakult, akkor természetesen elolvastam az újabb hármast is. És nem is volt rossz, hiszen mindegyik kötet izgalmas és végig lekötött, jó ötleteket dobott be az író, és többnyire hű maradt a karakterekhez is. De mindig van egy de.
Sajnos volt pár dolog, amit én erőltetettnek éreztem. Rögtön ott van Noor. Szeretem a próféciákat, meg minden, de ez a fényevős dolog nem igazán jött be spoiler, Noor meg kifejezetten idegesített. Én semmit nem láttam benne, nem kedveltem meg, őszintén szólva még csak meg sem tudnám mondani, hogy konkrétan milyen, annyira jellegtelen karakter. Szerintem nem is illett a több különleges közé, valahogy mindig olyan erőltetett hatást keltett, amikor együtt voltak nagy összetartásban.
A szerelmi szál meg olyan béna – és Noorhoz hasonlóan semmilyen –, hogy az is jobb lett volna, ha nincs. Sehol semmi kémia. Akkor már inkább Emma, aki legalább egy tök jól kidolgozott, érdekes karakter, mellesleg én is szerettem. Persze nála meg ott a nagypapifaktor, de még mindig inkább azt választanám Noor színtelensége helyett.
Ettől elvonatkoztatva viszont tetszett a történet. A háromnegyedénél leült egy picit, de ezt leszámítva nagyon pörgős és fordulatos, egy percig sem unatkoztam rajta. Csak Nooron.. Jó volt ismét viszontlátni Vándorsólyom kisasszonyt és a védenceit, akik hozták a szokásos formájukat. Emma és Horace ugyan szerepelhetett volna többet is, de Enochot nagyon bírtam. Addison, Horatio és Sharon feltűnésének is örültem.
Caul alapból érdekes gonosz, de őszintén szólva nem is tudom, hogy jó vagy elcsépelt ötletnek tartom-e a visszatérését. Az mindenesetre biztos, hogy sokkal hatásosabb volt, amikor még nem jelent meg fizikai valójában, nekem utána kicsit csalódás volt a színpadias, erőltetett szónoklataival.
Atmoszfératéren még mindig remekel az író, Devil's Acre és a háborús helyszínek ábrázolása is hatásosra sikeredett, és érdekes színt vitt a sztoriba, amikor szóba került a különlegesek és a normális emberek viszonya és konfliktusai.
A végével nem vagyok teljesen megelégedve, szerintem Riggs túl jószívű volt a szereplőivel. Az igazi dráma érdekében legalább egy fontos karaktert spoiler meg kellett volna ölni. Nyilván nem örültem volna neki, de egy nagy volumenű történetnél igenis kellenek az áldozatok. A Harry Potter se lett volna ugyanaz, ha mindenki túléli. Vicces, mert visszanézve az értékeléseimet azzal szembesültem, hogy a Lelkek könyvtárával is ez volt a bajom.
Szóval nekem szinte már túl happy a happy end, akkora a harmónia. spoiler Valami nagy drámával sokkal ütősebb lett volna.
Fizikai valóját tekintve szokás szerint szépséges könyv, bár sajnos megint az volt az érzésem, hogy Ransom Riggs kifogyott az igazán hátborzongató képekből, olyan kevés volt belőlük. És bár néha picit erőltetett volt, ahogy beleszőtte őket a cselekménybe, azért még mindig remek ötletnek tartom.
Viszont meglepve konstatáltam, hogy mennyi hiba és elírás van a szövegben. Nem mostanában olvastam az előzmenyeket, de emlékeim szerint ez eddig nem volt jellemző. Nem bírom, ha ilyen dolgok rontják egy könyv színvonalát.
Most valahogy olyan, mintha csak a negatívumok jöttek volna elő belőlem, de azért összességében tetszett Noort leszámítva, és tényleg kikapcsolt. Viszont szívesen olvasnék valami egészen mást az írótól, remélem, legközelebb kilép a különlegesek világából és valami egészen újjal rukkol elő.

2 hozzászólás
cukorborsoooooo>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Imádtam, imádtam, imádtam❣
A könyv egyik része sem volt kiszámítható. spoiler Attól függetlenül, hogy a könyvnek negatívabb volt a hangulata (érthető okok miatt), nagyon sokat nevettem rajta. spoiler Még jobban megkedveltem a szereplőket, főleg Enochot és Horace-t. Nagyon örültem, hogy Horatio visszatért, csak már spoiler. Az előző rész Emma utálata alábbhagyott és őt is megkedveltem a végére. És ahww Caul nagyon jó szupergonosz volt!! A képek nagyon passzoltak a történethez és tükrözték az egész hangulatát, csodásak voltak. A lezárással kicsit elégedetlen vagyok, olvastam volna tovább a spoiler részt. Illetve hiányoltam, hogy egy-két szereplőnk sorsáról nem tudtunk meg végül semmit. Összességében nagyon jó volt újra mindenkivel találkozni, nagyon sok meglepetést hozott a könyv és nagyon izgalmasra sikerült. Köszönöm az élményt!!<3

Vanessa20>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Ez a könyv számomra tökéletes befejezése az egyik kedvenc sorozatomnak. ( Bár én ebből bármennyit elolvastam volna, de ha vége akkor szinte mindent befejezett az író ) Én kifejezetten örültem anno, hogy az író folytatta a 3-dik könyv után, és még kaptunk 3 könyvet. Az is igaz, hogy a negyedik kicsit unalmas volt na de utána következő és ez végig pörgős volt, tele eseménnyel, szereplővel, történéssel. A karakterek nagyon szerethetőek voltak itt is. Olyan szereplők is előtérbe kerültek akik a korábbi könyvekben háttérben szerepeltek. Imádom minden különleges képességét, és azt, hogy mennyire jól tudták használni. Kaptunk egy főgonoszt is sok kisebb gonosszal. így nem volt unalom végig ott voltak a lapok között.
Külön érdemes kiemelni a író stílusát ahogy helyszíneket ír le, eseményeket, teljesen megelevenedik a szemünk előtt. A képek amik ismét belekerültek és amiket én kifejezetten szeretek mert egy különleges stílust ad ennek a sorozatnak, ismét pompás választások voltak, és mind illett a szövegbe.
Én nyugodt szívvel ajánlom ezt a különleges világot , különleges szereplőket, eseményeket. Olvassátok bátran. :)

Calypso>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Nos, vége. (Tekintsünk el attól, hogy a harmadik rész után is ezt gondolam.) Kicsit fáj a szívem, az egyik kedvenc sorozatom volt, még úgy is, hogy az utóbbi 3 rész kevésbé tetszett az eredeti trilógiánál. Noor nem lopta be magát a szívembe, de nem volt nagyon kiaksztó a karaktere, még 1 rész és talán meg is barátkoztam volna vele. Jacob meglepett a döntéseivel, bár belegondolva kicsit evidens volt, hogy ilyemsit fog csinálni. Még az utolsó részben is voltak új dolgok a világgal és a szereplőkkel kapcsolatban, nem volt unalmas, sőt, az utóbbi 3 részből nekem talán ez tetszett a legjobban.
Nagyon hiányozni fognak a karakterek, a világ, a képek, a hangulat. Remélem, hogy az író hamar jön egy új könyvvel.

Kottyán_Péter>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Az utolsó kötet elejétől erőteljes Star Wars érzetem van:
-Elkezdődött egy teljesen felesleges új trilógia.
-PC komfort főhős csere a fehér fiú helyett.
-Felvezetett egy új gondolatsort, ami bár nem tetszett, bátor nyitás volt.
-És a lezárásra elfogyott a szusz, Palpatine-hoz hasonlóan előhúzták a fiókból Cault, mint egyetlen értékelhető negatív szereplőt.
-Ismétlések az előző kötetekből összeollózva.
Plusz több dolog összecsapott és lezáratlan.

Nem élveztem úgy, mint az eredeti trilógiát, többször bizonytalan volt, hogy a fő szál vagy a töltelék az unalmasabb, ill.

Szetei_Viktoria>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Nagyon nehéz megválnom ettől a könyvsorozattól….egyszerűen elrabolták a szívemet.
Jacob,Noor,Emma,Millard és a többiek, annyira megszerettem őket. Az elején sokáig az járt a fejemben hogy már nemsokára vége, de aztán elengedtem ezt az érzést és annyira csodálatos volt az egész könyv. Egy pár kisebb dolog szemet szúrt azért nekem, de így a végére minden negatívat elnéztem. Az egyik kedvenc úgymond családi köröm van ebben a sorozatban, olyan aranyosak és ahw egyszerűen nem lehet nem szeretni őket! A különleges gyerekek…. a legjobbak!!

Bladri>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Ramson Riggs pontosan olyan író, aki az egész köteten át kétségek közt tart, majd előrukkol egy olyan végkifejlettel amire álmomban sem gondoltál volna.
Van egy rossz szokásom, hogy már a könyv elején gondolkozom az értékelésen. Megfogalmazni törekszem, de ha ezt nem is legalább a csillagozást igyekszem meghatározni. Egészen az utolsó ötven oldal előtt ez számomra egy négy csillagos olvasmány lett volna. Nagyon összekapottnak éreztem. Nem mondanám, hogy minden simán ment kedvenc különlegeseink világában, ám lényegesen egyszerűbbnek éreztem…
Majd eljött a vége. Minden megoldása, avagy minden bukása. Nem csalódtam, hiába a kezdetleges botlások. A végkifejlet nekem megadta a teljeséget. Imádtam!
Nem hazudok, ha azt mondom sokat adott nekem ez a sorozat. Jogosan kérdezhetnétek hiszen mindig ezt mondom akkor mi az újdonság? Talán úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, mint egy hosszú kaland vége. Amikor érzed, hogy a veszély nemcsak a szereplők, de a te nyakadban is liheg. A kis pihenésnek szinte ugyanúgy örülsz, mint a szereplők és a boldogságuk is a tied.
Az író nekem megmutatta, ha kicsit mások is vagyunk, vagy egyedül érezzük magunkat és azt hisszük a világ is ránk szakad akkor sem vagyunk elhagyatottak hiába súgja ezt minden tagunk. Az élet kiszámíthatatlan és pont ezért nem tudhatjuk, mit hoz a jövő! Ki tudja lehet ebben a pillanatban valaki az életéért küzd mi meg a békés légkondis szobában ülünk.
Annyi felfedezni való dolog van a világban, ami várja, hogy felfedezzük.
Ég veletek Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei! Még találkozunk!

Ui.: Egy történet nem egész, ha nem tudod teljesen beleélni magad. A komor hangulatot számomra Florence + the Machine-től a Wish That You Were Here zene hozta meg, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

ancsislibrary>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, már gyerekkorom óta folyamatosan olvasom a friss részeket, szerintem ezt a sorozatot olvasom a legrégebb óta eddig. Az egész nagyon egyedi és különleges. Szeretem a szereplőket, az egésznek a hangulatát, a könyv felépítését, stílusát. Ez a rész viszont már annyira nem volt izgalmas, mint az előző. Élveztem az olvasást, jókat mosolyogtam rajta. Persze örülnék, ha lenne még rész, csak nem szeretném, ha úgy járna ez a sorozat is, mint sok más, amikor a szerző nem tudja, hogy mikor kellene abbahagyni. Mindenképpen előkelő helyet kap a kedvenc fantasyjaim között.

Kyrana P>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Egy fantasztikus történet fantasztikus befejezése. Úgy érzem, szinte az én barátaim is lettek ezek a különleges gyerekek, akik a könyv lapjain életre keltek. Apokaliptikus harc bontakozik ki az utolsó kötetben, csak úgy faltam az oldalakat a csodálatos végkifejletig. Hihetetlen feszültségkeltést valósított meg az író. Szívből ajánlom a sorozat többi részével együtt. ;)

Elithia>!
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Nalam ez volt a leggyengebb a 6-bol. Jo, hogy elolvastam, persze, kell a befejezes, de ez mar eroltetett volt. A hosszu uldozes, a sok lelkizes, a sok idohuzas. Az elso 3 resz szuper, aztan mint egy szappanoperaban feltamad ujra a jol bevalt gonosz es erosebb, mint valaha. Ok. Az otlet jo, de ha nem huzza szet 3 konyvre, jobb lett volna. Szerintem. Orulok, hogy vege, ebben ennyi volt.


Népszerű idézetek

cukorborsoooooo>!

Végül is, az igazi otthonunk ott van, ahol a barátaink vannak. És én mindig is igazi otthonra vágytam.

450. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman
cukorborsoooooo>!

– Attól tartok, nem értem – mondta Addison.
– Majd megszokod – mormolta Claire.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Addison MacHenry
cukorborsoooooo>!

– Rendben.
– Rendben – mondtam.
Hazudtam. Sosem hagytam volna hátra.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman · Noor Pradesh
cukorborsoooooo>!

Egyszerűen csak különlegesek voltunk.

394. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman
cukorborsoooooo>!

– Nyugi – emelte az égre a szemét Enoch.
– De nem nyugszom meg, nem nyugszom meg ilyen helyzetben! – ordította Horace.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Enoch O'Connor · Horace Somnusson
cukorborsoooooo>!

Enoch szeme izgatottan csilogott.
– Feekészülök. – Megpaskolta zakója befőttesüveg alakú kidudorodását. – Ezek a gyíííkosszívek a legjobbak, 'a csináááni is köll valamit, de az eszességhöz kőőőtő szíve vóóna tökéletes… 'a szerezni tunnék… Tán be kéne surrannom a westminsteri apátságba egy ásóvaal…
– Ne merészelje! – intette Vándorsólyom kisasszony.
– Jó van, jó van.
– Nem tréfálok.
Enoch a kisasszonyra kacsintott.

129. oldal

cukorborsoooooo >!

– Pontosan itt leszek – kiáltotta fehér fogú mosollyal csuklyája alól. Felmutatott egy papírkötésű könyvet. – Ráérnek. Hoztam egy regényt!

360. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sharon
cukorborsoooooo>!

Azt mondta: „Te vagy az!”
Azt mondtam: „Te vagy az!”

437. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Portman · Noor Pradesh
cukorborsoooooo>!

– Ők igen – mutatott az egyik gárdista Noorra meg rám. – A többiek nem.
– Nem megyek be, ha ők nem jöhetnek – mondtam.
– Akkor senki sem megy.
– Baromság – mondta Enoch, aztán elordította magát. – VÁNDORSÓLYOM KISASSZONY! MI VAGYUNK! ENGEGGYENEK BE!

210. oldal

cukorborsoooooo>!

Noor mellettem lépkedett.
– Ez nagyon alapos volt – mondta gyanakodva.
– Bizonyára tartanak az őrültektől – feleltem.
– Nem hibáztatom őket – mondta Horace. – Képzeljétek el, ha valaki bombát robbantana itt! A nagy-britanniai ymbrynék kilencven százaléka és még néhány külhoni is egy pillanat alatt odalenne.
– Köszönöm a megnyugtató feltevést – mondta Noor. – Máris sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Horace Somnusson · Jacob Portman · Noor Pradesh

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Éjsötét Királynő
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Richelle Mead: A végső áldozat
Neil Gaiman: Óceán az út végén
Neil Gaiman: A temető könyve
Robert McCammon: Egy fiú élete
Otfried Preußler: Krabat
Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban