A ​madarak tanácskozása (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 5.) 117 csillagozás

Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Amerika utolsó előtti üresvadásza a halála előtt Jacobot bízza meg azzal, hogy az újonnan felfedezett különlegest, Noor Pradesht vigye el V.-hez, az utolsó, életben maradt üresvadászhoz. A fényt összegyűjteni és szabadon engedni képes lányt sokan üldözik, mert egy ősi jóslat szerint a fenyegető apokalipszis idején főszerepet fog játszani. Biztosnak látszik, hogy aki megmenti Noort, megmenti egyúttal a különlegesek világát is.
Jacob nem sok támpontot talál a titokzatos és rejtőzködő V. utáni kutatásához. Segítségére vannak ugyan a különleges barátai és Vándorsólyom kisasszony, de közös múltjukból olyan szörnyetegek lesnek rájuk, akik nem csak a küldetésük teljesítésében hátráltatják őket, hanem a józan eszüket és az életüket is fenyegetik.

Jacob Portman története folytatódik!
A madarak tanácskozása a híres Vándorsólyom kisasszony-sorozat legújabb folytatása.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2020
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635440450 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2020
332 oldal · ISBN: 9789635441099 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Portman · Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony · Emma Bloom · Millard Nullings · Enoch O'Connor · Hugh Apiston · Bronwyn Bruntley · Horace Somnusson · Noor Pradesh · Feketerigó kisasszony · Gulipán kisasszony · Kakukk kisasszony · Percival Murnau · Perplexus Anomalous

Helyszínek népszerűség szerint

Devil's Acre


Kedvencelte 13

Most olvassa 10

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 200

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Mivel az egyik kedvenc sorozatom, ezért természetesen azok táborát erősítem, akik örülnek, ha egy-egy újabb rész kijön. Az elején picit nehezen rázódtam ugyan bele, volt megint egy-két név, történés, ami csak derengett (nem csoda, kb. kétszáz másik könyvet olvastam az előző rész óta), de aztán belerázódtam gyorsan. Ha negatívumot kellene említenem, akkor kettő volna: egyrészt néha annyira erőltetettnek érzem a fényképek belehelyezésével „irányított” történetet (jó, rendben, valahogy be kell kerüljenek, de néha tényleg egy-két kép annyira feleslegesnek érződik, nem „különleges” így nem érzem helyénvalónak a „bepréselését” sem), másrészt a nagy Emma-Jacob szerelem után a hirtelen jött Noor-felé életre kelt szerelem. Mert az még rendben van, hogy Emma nem volt képes túllépni Abe-n, s nem volt képes úgy szeretni Jacob-ot, ahogy kellene, de Jacob részéről nem mondhatjuk ezt, hiszen ő tényleg beleszeretett, sőt, első szerelem, azt azért nem szokták ilyen pikk-pakk módon maguk mögött hagyni az emberek (vagy legalábbis, mi nők biztos nem). Ja igen, még egy apróság: az összeaszalódott fejek a bejáratnál és a halálból való visszatérés és egy ahhoz szükséges „recept” bizony engem valamire emlékeztetett :-D Ennyi volt a „negatív” érzelem, a többi viszont ismét izgalmasra sikeredett, sőt, itt most néhány kaland nem is nyúlt hosszúra, mármint az egész történet nem egyetlen kalandról szólt, hanem több kisebbre, amelyből időnként visszatértek a szereplők a Hurkotikum békéjébe (már amennyi békét az adott). Noor szimpatikus, örülök, hogy inkább ő került Jacob látókörébe, sosem szerettem az Emma-Jacob szálat (egy kicsit olyan perverznek éreztem a dolgot, már bocsánat…) :-D Nagyon tetszett, hogy a ymbrynek végre nem gyerekekként (vagy nem csak gyerekekként) kezelik a csapatot, de úgy, mint a leghatékonyabb, összeszokott és bevethető erőt. A legizgalmasabb rész (filmen fantasztikus látvány volna, huh…) szerintem a tornádós volt, habár spoiler A recepthez kellő dolgok spoiler horrorisztikusra sikeredtek (így volt jó!). Szóval én várom a következőt és ha netalántán Riggs még utána sem állna le, hogy újabb kalandokba (akár kisebb és újabb szörnyekkel) vigye hőseinket, én állok elébe :-D

Chöpp P>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Mint azt már az előzőekben említettem, Ransom Riggs egyre profibb lesz. Persze érvényes rá még mindig, és azt hiszem az is marad, hogy l a s s ú k e z d é s u t á n hirtelen BEINDUL, és abszolút letehetetlenné válik, de ezt már megszoktuk. Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiben induló félénk, gyönge szárnypróbálgatásait immáron az ymbrynék viharos, orkánszerű vad, ősi védelemre kifejlesztett szárnyzúgása váltotta fel. Magabiztos lett és egyre újabb félelmetes és izgalmas kalandot sző nekünk. Isten tartsa meg jó szokását. Részemről addig olvasom, amíg csak egy sort is leír.

KleineKatze>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Olyan vagyok, mint Vándorsólyom kisasszony.
Annyira elfogult vagyok a sorozattal kapcsolatban, annyira szeretem a gyerekeket, mintha én is ymbryne lennék.
Nagyon komoly kiritkát fogalmaztam meg az előző kötetnél, miután már egy befejezettnek tűnő trilógiát folytatott az író, ráadásul kiemelte a történetet a komor angliai szürkeségből, és áttette az Újvilágba. Nagyon meredek lépés, és gyakorlatilag tönkretette számomra azt a bizonyos Különleges hangulatot, amiért első perctől bevonzott a történet, és lett kedvencem. Ezt egyébként a film se nagyon tudta visszaadni.
Ezután akár kétkedve is állhattam volna neki ennek a kötetnek, vagy éppen csalódottan el se kellett volna olvasnom. Azonban minden negatívum ellenére, még mindig imádom ezt a világot, és mint korábban mondtam, a gyerekeket. Elfogult vagyok velük kapcsolatban, Tudni akartam, merre mennek tovább, és nem csalódtam. Sőt, mintha Riggs is sejtette volna, hogy túl „vakációsra” sikeredett az előző rész, és ezért most kicsit bekeményített, és visszalendített – bár azért most se ugyanolyan – az eredeti „Különleges-vibe-ba”. Nagyon pörgött a történet, izgalmas volt, és fordulatos, a függővég felháborító!
A levont csillag a szerelmi szálért jár. Teljesen feleslegesnek éreztem, nem is passzol ebbe a történetbe, sőt, egyenesen aggasztó, milyen irányba akarja elvinni a történetet a szerző. Remélem, a megérzéseim nem válnak valóra, mert szívem csücskei a gyerekek!

1 hozzászólás
Nikymeria P>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Miért kell így félbehagyni könyvet???
MIÉRT???
Riggs, remélem bőszen írsz ebben a pillanatban is!

LittleStar>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Mérhetetlenül csalódott vagyok. Egyre inkább azt érzem, hogy kár volt ezt a remek trilógiát folytatni. A történet nagyon lassan alakult bárhová is. A szereplők közül Jacob már egyáltalán nem a szívem csücske, valahogy ez a szerelmi szál nem illik nekem bele ebbe az egész közegbe.
Noor is annyira semmilyen szereplő, hogy nem tudok vele azonosulni. A végére nyilván a kőkemény odamondó Enoch lesz a kedvencem. :D (Ha így haladunk…)
A vége a szokásos, hogy várod a következő részt, és izgulsz, de igazából nálam már ezt nem hozta el.
Tetszik a sokféle hurok, ezt az egyet élveztem talán ebben a könyvben.
Csak csalódottság van bennem. De voltak részek, amiket szerettem. Így 3,5*.
Nagyon remélem, hogy a következő rész egy brutálisan arcbavágós sztori lesz….

Judyt IP>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Igazából nincs mit szégyellni ezen, de talán nem olvastam volna most a megjelent két könyvet – a negyediket és a jelen értékelt ötödiket –, ha nem jött volna ki a Ransom Riggs plecsni. Pedig milyen jó, izgalmas és egyedi történet ez.
És nem csak a történet maga jó, hanem az ötlet, hogy régi fotókat építenek bele, ezzel adva egy különleges ívet az egész sztorinak és a kézbe vett műnek.
Az ötödik kötet számomra sokkal izgalmasabb, lendületesebb volt, mint a negyedik, bár az is tény, hogy itt már nem volt meg az a négy év kiesés után újra ezt a sztorit olvasom érzés, hanem benne voltam a lendületben és sodort magával a történet.

Most már viszont várom az áprilist, hogy meg tudjam rendelni a hatodik részt. :D

>!
Kossuth, Budapest, 2020
332 oldal · ISBN: 9789635441099 · Fordította: Gálvölgyi Judit
Kek P>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Untam. Nem volt már benne újdonság, izgalom. Előre lehetett tudni, mi jön: pipáltuk a listát, a függő vég, meg hogy Noor a Hetek egyike, s még nem teljesült be a jóslat, garántálja, hogy mi lesz a következő részben. Remélem a röbbi 6 tényleg másik 6 lesz…, s nem már ismert szereplő, mert akkor tudom, kik. Csak jelenjen meg! Remélem, az már a befejezés lesz, s nem húzza tovább a szerző ezt az igen elvékonyult rétestésztát! A lapok egyre ritkább szövetűek, a könyv egyre levegősebb, komolyan már-már az a benyomásom: kimondottan a tinikönyvek szedését utánozza. Ezt is ki lehetett volna olvasni együltő helyben… csak épp időm nem volt rá.

misevy>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Végtelenül csalódott vagyok. Ebben a kötetben szinte nyomtalanul elpárolgott minden, amiért megfogott ez a történet. Pedig a Napok térképe remekül indított neki a sztori újabb kanyarulatainak és rendkívül hitelesen adta vissza, hogyan keresi Jacob saját magát a nagypapája árnyékában.
Ez a kötet viszont egy közepesen gyenge tini fantasy-akció történet, nulla mélységgel. Még Enochnak is sikerült belefakulnia a szereplők semmilyenségébe.
A sztori úgy ahogy gördül, bár olyan emlékezetes momentumai nincsenek, és az atmoszférateremtés a közelében sincs mondjuk az első kötetének.
A karakterei kétdimenziósak lettek, kis tini szuperhősök. Abe története teljesen lekerült a napirendről, Jacob önbizalmi válságaival együtt. Annyira adta volna magát a szakítás-féltékenység érzelmi átélése, de még ez is fájdalmasan felszínesre sikeredett, teljesen hiteltelenné tette azt hogy Jacob Emma miatt választotta első kanyarban a különleges életet. Az új csaj pedig természetellenes gyorsasággal fogad be minden szürreális élményt, és ő Emmával ellentétben még unszimpatikus sem tud lenni, mert annyira semmilyen.
Csalódtam. Remélem az utolsó kötet szépít.

Kyrana >!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

Számomra ez a sorozat eddigi legjobb része! Noort, a csapat új tagját rögtön megszerettem. Bátor, vagány, okos karakter, aki rögtön beilleszkedett a különlegesek közé. A történet izgalmas, fordulatos volt, a végén elmés csavarral, előrevetítve, hogy az utolsó rész sem fog szűkölködni érdekes és lebilincselő eseményekben. Fél pontot azért vontam le, mert maradt 1-2 nyitott kérdés, ami felett elsiklott az író, mintha egy kicsit kapkodott volna. Remélem, az utolsó részben nem feledkezik meg ezekről sem, és tényleg kerek, egész lesz a különlegesek története. :)

modus_operandi>!
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

V. kisasszony különleges gyermekeinek története a vége felé közeledik – lévén, hogy jelen könyv az utolsó előtti a sorban – , de szerencsére 5 könyvben van lehetőség gyönyörködni és elmerülni azoknak, akik igazán „különleges” élményre vágynak!
Én nem értem azokat akik fújolnak erre vagy az előző könyvre, halló, nem ugyanazt olvastuk?! Én minden sorát imádtam, a kreativitását, a történetet, az egész különleges világuniverzumot, kibővítve!
HP-fanoknak must-read olvasmány kellene legyen. Fiatal vagy épp kamaszgyerek igyekeznek megmenteni a világot a nagy Gonosztól, miközben sok új klasszabbnál klasszabb karakterekkel, érzelmekkel és barátságokkal tarkított a történet.
Nem ismerős?! :D


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Kérem, hogy ne hagyják, hogy feltartsam magukat.

42. oldal

Chöpp P>!

Szerintem civilizált embernek sötétedés után ágyban a helye

137. oldal

Belle_Maundrell >!

– Sosem említetted, hogy híres vagy – nézett rám csodálkozva Noor,
– Helyi híresség – mondta büszkén Emma.
– Az utóbbi tizenöt perc híressége – morogta Enoch.
– A múlt héten is ezt mondtad – pirított rá Bronwyn.

93. oldal

Chöpp P>!

– Isten hozta önöket Marrowbone-ban, gyermekeim. Meglehetősen nagy bajban vagyunk.

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony
Amelie>!

– Miért hiszitek, hogy képes vagyok rá? – kérdeztem, alig titkolva dühödt zavaromat.
– Mert Jacob vagy – vont vállat Emma.
– Én sose mondtam, 'ogy képes vagy rá – felelte Enoch. – De érdekesebbnek látszott, mint térképeket nézegetni egész nap Millarddel.

1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

– […] Át kell néznem a munkáját, Frannie.
– Természetesen, asszonyom – mondta alázatosan Francesca. – Talán hibáztam a latin, a magyar és az ó-különleges nyelvek fordításakor…
– Nyilvánvaló.

111. oldal

Belle_Maundrell >!

– A hivatalos büntetés, ha valaki kárt tesz ezekben a könyvekben, harmincévi börtön – no meg a jókora javítási költség.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: büntetés · könyv · Millard Nullings
Chöpp P>!

Az ország közepén húzódik egy meglehetősen széles sáv, amelyet a köznyelv „Tornádó-folyosónak” nevez.
– Hogyne – szólalt meg Noor. – Nebraska, Oklahoma, Kansas… az Óz, a nagy varázsló államai.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Belle_Maundrell >!

– […] És ma lassan is haladtunk, mert Millard máson dolgozott.
– Máson? – csodálkoztam. – Mi lehet ennél fontosabb?
Noor vállat vont.
Horace-ra pillantottam. Horace is vállat vont, és szórakozottan játszott a nyakkendőjével.
– Ki tudja? Nehéz egy helyben tartani annyi időre, hogy megkérdezzük tőle. Kivált, ha folyton meztelenül mászkál, mint valami civilizálatlan állat.
– Egyes állatok ruhában járnak – mutattam rá, Addisonra gondolva.
Civilizálatlan állatokról beszélek.

216-217. oldal

Belle_Maundrell >!

– Vándorsólyom kisasszony küldött titeket? – kérdeztem.
– Nem – felelte Hugh. – Nem is tud róla.
– Mostanra már biztosan tud – mondta Bronwyn. – Nagyon ért hozzá, hogy tudjon mindent.

22-23. oldal


A sorozat következő kötete

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A sötét prófécia
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dan Wells: Nem akarlak megölni
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Richelle Mead: A végső áldozat
Robin LaFevers: Sötét diadal
Carlos Ruiz Zafón: Marina