A ​különlegesek regéi (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 0,5) 305 csillagozás

Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Az amerikai Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvvel tűnt fel (2011). E regény világszerte óriási sikert aratott – nagyszerű film is készült belőle –, majd további két sikerregénnyel (Üresek városa, Lelkek könyvtára) trilógiává bővült. Riggs legújabb, gyönyörű, művészi grafikákkal illusztrált könyvében azokat a regéket írja meg, amelyek a trilógiában szereplő „különlegesek” eredetét és legősibb történeteit beszélik el. A „különlegesekről” szóló szokatlan mesék minden darabja egy-egy meglepetés: sosem az történtik, amire számítunk, a szereplők furák, a fordulatok kiszámíthatatlanok, az atmoszféra pedig különös. Minden történet egy másik világ, de megegyeznek abban, hogy különlegesek.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2017
176 oldal · ISBN: 9789630988100 · Fordította: Gálvölgyi Judit · Illusztrálta: Andrew Davidson
>!
Kossuth, Budapest, 2017
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630988537 · Fordította: Gálvölgyi Judit · Illusztrálta: Andrew Davidson

Enciklopédia 1


Kedvencelte 30

Most olvassa 6

Várólistára tette 188

Kívánságlistára tette 260

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Klodette >!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Nagyon gyorsan haladtam vele, szóval volt, hogy elolvastam egy regét és nem is olvastam tovább csak három-négy óra múlva. Ha nekiülök úgy igazán, akkor hamar kiolvasom, de beosztottam.
Érdekes volt, de annyira nem kötött le, mint anno a Vándorsólyom trilógia. Mégiscsak mesék gyűjteménye, még akkor is ha olyan meséké, amiket nem ajánlanék 12 éves kor alatt.
A legjobban A sáska tetszett, mert az tényleg tanulságos volt és szívmelengető. Volt igazi mondanivalója is. A többi is jó volt, csak NAGYON különleges. Szerettem még:
Az első ymbryne, Aki szellemekkel barátkozott és Cuthbert regéjét is, bár azt mindig Cumberbatch -nek olvastam. :P :D
Ransom Riggs és Vándorsólyom rajongóknak kötelező darab, de önállóan, a többi könyvtől függetlenül nemigen állja meg a helyét.
Azért ajánlom, kikapcsolódásnak jó. :)
A borító meseszép, a könyv kívül-belül gyönyörű. *_*

millalilla013>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Te jó ég… Lehet-e úgy kedvenc egy kiegészítő kötet, hogy nem szerettem annyira az alapsorozatot? Nos, úgy tűnik, igen.
Ez valami csodálatos élmény volt, azt kell mondjam. De tényleg. Nem volt tervben, hogy beszerezzem, csak azért vettem meg a könyvhéten, mert olcsó volt, viszonylag érdekelt, és akkor már miért ne.
De te jóságos ég, nem gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni! Imádtam ezeket a meséket. Már-már Gaiman-szerűen bizarr történetek voltak ezek, mind jól felépített, izgalmas, csodálatos és hihető. Mindnek jutott egy remek tanulság, izgalmas karakterek. El vagyok ájulva.
Szóval a történetek elképesztőek – na és az illusztrációk! Hát nem is jutok szóhoz. Fenomenálisan gyönyörűek.
Mindenkinek ajánlom, akár annak is, aki nem olvasta volna az eredeti sztorit. Zseniális. Nem is értem rajta a „csak” 89%-ot…

Riszperidon>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Először is, ez a könyv gyönyörű. Egyből a dombornyomott borító, amin megakad az ember szeme, majd az igényes kötés, szalag könyvjelző, belül pedig csodás rajzok mindegyik novella indításaként.
Nagyon jól lehet haladni vele, és az összes novella nagyon tetszett, volt mondanivalója, jó volt kicsit megtudni azt is, hogy honnan is származnak a különlegesek, az első Ymbryne történetét is megismerhettük, és nagyon tetszettek a lábjegyzetek is.

Nagy kedvet adott az egész sorozat elolvasásához, csak ajánlani tudom, és örülök, hogy meg mertem venni annak ellenére, hogy azt sem tudtam, maga a sorozat tetszeni fog-e!

wzsuzsanna P>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Mostanában már eléggé szkeptikus vagyok az ilyen kiegészítő, „megírjuk-Pisti-szemszögéből-is”, előzmény-utózmány ingyombingyom kötetekkel kapcsolatban, de mivel ezt a trilógiát nagyon szerettem, gondoltam, teszek egy próbát. Az első dolog, amit kiemelnék, hogy ez a kötet elképesztően gyönyörű kívül-belül, öröm kézbe venni és olvasni. A másik dolog, aminek nagyon örültem, hogy nem csak méltó módon egészíti ki a trilógiát, hanem önálló novellás-mesés kötetként is megállja a helyét. A könyvben szereplő történetek visszaadják azt a mélabús-keserédes hangulatot, amit miatt megszerettem Riggs-et, ráadásul komoly erkölcsi mondanivalóval, tartalommal is szolgálnak kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt. Nekem nagyon jólesett olvasni, biztos, hogy nem utoljára vettem kézbe.

rosemary_goth P>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Ebben a mesekönyvben egyszerűen nem találok kivetnivalót.

Alapból nagyon szeretem Vándorsólyom kisasszony különleges világát. Ezer éve, amikor a könyvek alapján készült filmet először láttam, már akkor nagyon megtetszett.
Azóta beszereztem az egész sorozatot, így aktuális volt végre a regéket elolvasni, hogy aztán szép komótosan végigolvassam az egész történetet.
Igaz, hogy ezek a regék valójában mesék, de tökéletesen illeszkednek ahhoz a világhoz, amit Ransom Riggs megálmodott. Visszavitt a kezdetek kezdetéhez, és kiegészítette az eddigi ismereteket.
Mivel filmben többször is láttam, és az első részt a sorozatból nemrég olvastam, tehát a sorrendet nem tartottam be, így nem volt ismeretlen számomra a világ, ami feltárult előttem. Nem tudom, hogy milyen lehet ismeretlenül ezzel a könyvvel kezdve a történetet belecsöőppenni a különlegesek világába. De szerintem nem ezzel a könyvvel érdemes kezdeni, ha valaki belefog. Még akkor sem, ha ez a „legelső történet” jelzést kapta.
Tetszettek a tanulságok a mesékben, a kitalált történetek, a hozzá adott magyarázatok.. Szóval minden. Aki szereti ezt a világot, annak igazi csemege lesz :)

Orsi_olvas>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Elképesztően szép ez a könyv!
Először kételkedtem, hogy mennyire van nekem szükségem erre a kötetre, mikor olvastam a megjelenés beharangozásást, de mikor fizikai valójában megláttam rögtön tudtam, hogy ennek ott a helye a polcomon. Kemény táblás, szövött és arany nyomott fedőlap, tartalom jegyzék (a tartalom jegyzékek a gyengéim), könyvjelző és gyönyörű illusztrációk. Na de ennyit a külcsínről, lássuk mi a helyzet a belbeccsel! Rövid és kissé hullámzó színvonalú különleges tanmesék. Voltak, amik tényleg nagyon tetszettek, és voltak amik kevésbé. Néhol a nyelvhasználat nagyon elütött a szöveg többi részétől. Nekem legjobban A villás nyelvű hercegnő, Az első ymbryne, Cocobolo és A sáska tetszett. De voltak köztük nyugatalanító, sőt mi több bizarr történetek is. Egy szó mint száz, ne egy klasszikus mesegyűjteményre számíts mikor kézbe veszed ezt a könyvet.
Jó volt kicsit visszacsöppenni a különlegesek világába, újra a részévé válni a varázslatnak és egy kicsit megint különleges gyereknek lenni.

Chöpp >!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Vegyes felhozatal. Ismerős momentumok a történetekből, amiket a gyerekek olvasnak. Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei. Vannak köztük igazi meséknek tűnő történetek, vannak tanulsággal bírók, vannak borzongatóak, izgalmasak és olyanok, amiket olvasva nem tudtam eldönteni, hogy émelyegjek és olvassam tovább, vagy hagyjuk a fenébe. Szóval különleges történetek különlegesekről. Éljenek-e, vagy ne a képességükkel és legfőképpen, hogyan boldoguljanak az emberek között, vagy hogyan éljenek túl. Keserű, fanyar lesz ettől a mesék többsége. Olyan pirula, ami megerősít. A mi életünk az övékéhez képest egyszerű. Móka és kacagás. Ha el nem szúrjuk. (Nem voltam jó passzban, amikor befejeztem. Most sem, de már múlik.)

gab001>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Az első mondattal levett a lábamról. Olvastam a trilógia első részét, így a világ már ismerős volt. Amennyiben ismerősnek tekinthető egy olyan világ, amiben nem létezik lehetetlen és folyamatosan meglepődik az olvasó. Nagyon változatosak voltak a történetek, minden esetben megszerettem a főszereplőt, bár szinte sose lettem volna a helyében, mégha sokszor pozitív kicsengése volt is a végkifejlettnek. Egyetlen hibát találtam a könyvben; túl rövid. Olyan jó lett volna még többet megtudni, még többször ámulatba esni. Valóban különleges.

>!
Kossuth, Budapest, 2017
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630988537 · Fordította: Gálvölgyi Judit · Illusztrálta: Andrew Davidson
kratas P>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Ez nekem mesének egy kicsit túl sok – a negatív hangvétel miatt –, fantasynek meg kevés és darabos. De az is lehet, hogy már csömöröm van a különlegesektől…

Gyöngyi0309>!
Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Egyetlen bajom volt vele, az, hogy túl rövid volt. Pár óra alatt a végére lehet érni ezeknek a regéknek. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeihez nem sokat tesz hozzá, viszont önállóan tökéletesen megállja a helyét.
A könyv fizikai mivolta gyönyörű, hozta a megszokott színvonalat. Szerintem ez az egyik legigényesebben kiadott sorozat, köszönet érte.
A regék világa egyedi, de a történetek, a mesei motívumok és a tanulságok a megszokottak, én mégis kikapcsolódtam, elvesztem bennük.
Tényleg nagyon rövidre sikerült, ezt sajnálom, ez az egy hibája van.
A kedvenc történeteim a következők: Aki szellemekkel barátkozott, A rémálmokat szelídítő lány, A sáska
Cocobolo története annyira nem állt közel hozzám.
A legtanulságosabb rege szerintem Az elragadó kannibálok volt.
Nemsokára olvasom a Napok térképét, remélem, hogy nem rontja el az eddigi élményt.


Népszerű idézetek

mrsp>!

Az első ymbryne nem nő volt, aki madárrá tudott változni, hanem madár, aki képes volt női alakot ölteni.

50. oldal - Az első ymbryne

mrsp>!

Kérjük, hogy a könyv lapjait ne másolják le, ne lopják el és ne tegyék szamárfülessé! Kérjük, hogy a könyvet ne használják se üvegalátétnek, se ajtóütközőnek! Kérjük, hogy a gyűjtemény harmadik regéjét ne olvassák fel hangosan visszafelé!

A kiadó nem vállal felelősséget azért, ami történhet.

mrsp>!

Az ember senkit sem kényszeríthet rá, hogy barátkozzon vele – még a halottakat sem.

77. oldal - Aki szellemekkel barátkozott

Belle_Maundrell >!

A könyv, amelyet a kezedben tartasz, kizárólag különlegesek számára készült.

mrsp>!

Minthogy a galambok demokraták, beszédek hangzottak el, és a kérdést szavazásra bocsátották.

106. oldal - A Szent Pál galambjai

cukorborsoooooo>!

Hildy kezdett elkeseredni. Egy különösen rossz pillanatában már az is eszébe jutott, hogy megöl valakit, mert akkor annak a szelleme kísérteni fogja –, csakhogy ez nem látszott túlságosan jó ötletnek egy barátság elkezdéséhez, hát gyorsan lemondott az ötletről.

74. oldal - Aki szellemekkel barátkozott

Orsi_olvas>!

– Ön hercegnő? – dadogta a herceg, és ugyancsak kikerekedett a szeme.
– Úgy van – felete a szolgáló. – És azért jött, hogy megmentse önt.

44. oldal, A villás nyelvű hercegnő

cukorborsoooooo>!

– […] senkinek ne áruld el, mire vagy képes […], különben az emberek pokollá teszik az életed!

151. oldal - Az árapály ura

cukorborsoooooo>!

– Csak ember vagyok – mondta a kapitány. – Téged tartanak szörnyetegnek. És igazán csak az számít, amit az emberek gondolnak rólad.

165. oldal - Az árapály ura

cukorborsoooooo>!

– Hé, Fergus, elúszik a házad!
[…]
– Hát akkor, azt hiszem, itt ragadtam – vonta meg a vállát Fergus.
– Én nem bánom – vigyorgott Cesaria.
– Nagyszerű – vigyorgott most már Fergus is.

168. oldal - Az árapály ura


A sorozat következő kötete

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Paul Evans: Vadászat Jáde Sárkányra
Tahereh Mafi: Ne engedj
Adam Silvera: Az első, aki meghal a végén
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Mackenzi Lee: Gamora és Nebula: Fegyvernővérek
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Ilsa J. Bick: Hamvak
Marisha Pessl: Örök ébredés
Neal Shusterman: Viharszem
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising – Aurora felemelkedése