Szülők ​lettünk 25 csillagozás

Ranschburg Jenő: Szülők lettünk Ranschburg Jenő: Szülők lettünk Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Mindaz, ami a szülő és a gyermek viszonyában az élet első hat évében történik, felmérhetetlen fontosságú a gyermek további sorsában. A neves pszichológus részletezi azokat a problémákat, melyek minden szülő részére nevelési kérdéssé válnak: az evés, az alvás, szobatisztaság, büntetés és jutalmazás, a testvérféltékenység, a szexualitás stb. Könyvét azoknak a kisgyermekes szülőknek ajánlja, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék.

>!
Saxum, Budapest, 2007
192 oldal · ISBN: 978963716832X
>!
Saxum, Budapest, 2003
216 oldal · ISBN: 9639308757
>!
Cser, Budapest, 1995
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638532904

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ÁrnyékVirág>!
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Első könyv, amit olvastam a témában, és úgy érzem, hogy jó kezdés és alapozás volt. Egyelőre nem is adom még vissza, mert többször újralapozós lesz.

Gedi>!
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Az óvodáskorig eljutottam, mire vissza kellett vinni a könyvtárba; bőven van így is elég feldolgozandó infó, mire odáig eljutunk. :) R. iránti tiszteletem és rajongásom határtalan, remélem a gyakorlatban is sikerül alkalmazni azokat a nevelési elveket, amelyeket ő is vallott és többnyire mi is magunkénak érzünk. A ’95-ös no name kiadónál megjelent kiadás amúgy elég pocsék, tele elírásokkal és sajtóhibával. De úgyis inkább megvesszük a teljes Szülők könyvét, abból baj nem lehet.

Radena>!
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Ezt a könyvet megtartom, később elő tudom kapni egy-egy emlékeztető erejéig, mikor már ott tartunk, hogy gyereket nevelünk. Ennél a témakörnél is azt tudom mondani, mint a Bélügyeknél. Nem baj, ha tudjuk (sőt), hogy fejlődik egy gyerek pszichéje, személyisége, biológiailag merre jár. Talán nem lenne annyi hülye megjegyzés ilyen-olyan emberektől, akik bár felneveltek már egy-két gyereket, mások gyerekének (és talán anno sajátjaiknak is) mégis úgy gügyögnek, mintha egy retardálthoz beszélnének. Gondolok még itt olyanra, hogy „mi lehet a baja, hogy egy évesen még nem beszél?”.
Vallom ezt most még gyermektelenül. Nem tudom, milyen leszek szülőként, de kötelező lehetne minden gyermekvállalás előtt állónak egy kurzus, miért azt és miért úgy.

padamak>!
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Könyvtárközi rendeléssel olvastuk el mindketten, előbb Feleségem, majd én. Az eddigi legjobb összefoglalás a csecsemő- és kisgyermekkorról!
Tömör, szemléletes, informatív, személyes, közvetlen, lényegretörő, könnyed, szakszerű, közérthető, példadús… Minden és megfelelő arányban benne van, amit tudni kell. És a közért meg a Keravill említése ellenére nem elavult.
Messzemenően javaslom, az enyémnél lassabb, átgondolós elolvasásra!

Zsuzska_MrsTruszi>!
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Szuper összefoglaló mindenkinek, aki szeretné jobban megérteni a gyermekét, annak gondolkodását, és ennek megfelelően segíteni őt a fejlődésben. Nagyon szeretem Ranschburg Jenő gondolatait, világos, logikus, érthető. Jó szívvel ajánlom minden szülőnek!

Bam>!
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Leendő és kezdő szülőknek erősen ajánlott olvasmány – sok tévhitet eloszlat és sok hiteltelen könyvben szereplő elvet elsöpör. :) (mellesleg fejlődéslélektanból is pontosan ezeket tanuljuk jelenleg :))

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

padamak>!

A család tehát közvetítő szerepet tölt be az egyén és a társadalom között: feladata, hogy olyan embereket neveljen, akik magukévá teszik az adott társadalom érték- és normarendszerét, és így önmaguk és környezetük számára egyaránt hasznosan illeszkednek az emberek közösségébe.

15. oldal - Bevezető helyett (Saxum, 2003)

padamak>!

A büntetésnek – lényegéből fakadóan feloldozó hatása van: a vétek, amelyért a gyerek megkapta büntetését, nem létezik többé!

137. oldal - A büntetésről (Saxum, 2003)

1 hozzászólás
padamak>!

Éppen azt kell elérnünk, hogy a szülővel való azonosulás révén a gyerek akkor is képes legyen betartani a szabályokat, ha egyedül van, sőt akkor is, ha pajtásai vagy a körülmények a szabályok megszegésére csábítják.

149. oldal - Az erkölcsi magatartás (Saxum, 2003)

1 hozzászólás
padamak>!

A gyerek kérdéseire gondosan és az életkornak megfelelő színvonalon válaszolni kell, mert csak úgy bővülhet a tudásanyaga, fejlődhet értelmes kapcsolata a világgal.

118. oldal - A gyermeki gondolkodás (Saxum, 2003)

padamak>!

Az egészséges nemi magatartás feltételeit tehát – éppen úgy, mint a harmonikus társas kapcsolatokhoz szükséges valamennyi tulajdonságot – a teljes család képes a legjobban biztosítani.

130. oldal - Lányok - fiúk (Saxum, 2003)

1 hozzászólás
padamak>!

Ha megkérdezzük: mi a hazugság? – a válasz kézenfekvőnek tűnik: olyan állítás, amely nem felel meg a valóságnak. Pedig a valóságnak meg nem felelő állításnak még két igen fontos jellemzővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy valóban hazugságnak minősíthessük. Az egyik az, hogy tudatosnak kell lennie, vagyis annak az embernek, aki a kijelentést teszi, tisztában kell lennie azzal, hogy állítása a tényekkel nem egyeztethető össze – ellenkező esetben ugyanis nem hazudik, hanem téved. A hazugságnak másik jellemzője, hogy mindig valamilyen érdek fűződik hozzá, tehát aki hazudik, tudatosan félre akar vezetni másokat, és a valóságot meghamisító kijelentésétől valami hasznosat, az igazság kiderülése esetén semmiképpen sem élvezhető előnyt remél.

180. oldal - Hétköznapok _A hazugság_ (Saxum, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
1 hozzászólás
padamak>!

A fantáziahazugságon tehát a szülőnek megbotránkoznia: „Istenem, vajon kitől tanulhatta?” vagy éppenséggel büntetni érte a gyereket – nem szabad. Nemcsak azért, mert valójában ártatlan, hanem azért sem, mert a fantáziahazugság gyakori és szigorú büntetésével megfélemlítjük, és nem a hazugságról, hanem fantáziájának szabadon engedéséről szoktatjuk le! Pedig a fantázia nagyszerű adománya az embernek, melyet a későbbi életkorokban, amikor már hasznosan működik, alkotó fantáziának, kreativitásnak nevezünk!

183. oldal - Hétköznapok _A hazugság_ (Saxum, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: fantázia
padamak>!

A szülők belső biztonsága, nyugalma és derűje az etetés idején, még az anyatejnél is fontosabb!

62. oldal - Az etetés (Saxum, 2003)

padamak>!

Az emberek felé irányuló őszinte bizalom, valamint a szülői szeretetre és támogatásra épülő önérvényesítés és függetlenség alapjai a magzati életben, és a születést követő első hat évben bontakoznak ki. Mindaz tehát, ami a szülő és gyermek viszonyában ezekben az években történik, felmérhetetlen fontosságú a gyermek további sorsának alakulása szempontjából. Ezt a könyvet azoknak a kisgyermekes szülőknek szánom, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent, és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék.

213. oldal - Előítéletek nélkül (a könyv utolsó mondatai) (Saxum, 2003)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra
Petra Kunze – Catharina Salamander: A legszebb gyerekkori szertartások
Czeizel Endre – Czeizel Barbara: Hogyan segíthetek gyermekemen?
Aicha Katjivena – Miriam Pelzer: A szuperdadus legsikeresebb nevelési tippjei
Hermann Alice: A gyermekben érlelődik a jövő
Miriam Stoppard: Mit tud a gyerek?
Alison Mackonochie: Szobatisztaságra nevelés
Masaru Ibuka: Mindenki azt akarja, hogy a gyermekéből legyen „valaki”, de 3 éves kor után már késő
Alicia F. Lieberman: Érzelmek kisgyerekkorban
Balázs István (szerk.): A génektől a társadalomig: a koragyermekkori fejlődés színterei