Szülők ​lettünk 20 csillagozás

Ranschburg Jenő: Szülők lettünk Ranschburg Jenő: Szülők lettünk Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Mindaz, ami a szülő és a gyermek viszonyában az élet első hat évében történik, felmérhetetlen fontosságú a gyermek további sorsában. A neves pszichológus részletezi azokat a problémákat, melyek minden szülő részére nevelési kérdéssé válnak: az evés, az alvás, szobatisztaság, büntetés és jutalmazás, a testvérféltékenység, a szexualitás stb. Könyvét azoknak a kisgyermekes szülőknek ajánlja, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék.

>!
Saxum, 2007
192 oldal · ISBN: 978963716832X
>!
Saxum, 2003
216 oldal · ISBN: 9639308757
>!
Cser, Budapest, 1995
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638532904

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ÁrnyékVirág
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Első könyv, amit olvastam a témában, és úgy érzem, hogy jó kezdés és alapozás volt. Egyelőre nem is adom még vissza, mert többször újralapozós lesz.

>!
Gedi P
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Az óvodáskorig eljutottam, mire vissza kellett vinni a könyvtárba; bőven van így is elég feldolgozandó infó, mire odáig eljutunk. :) R. iránti tiszteletem és rajongásom határtalan, remélem a gyakorlatban is sikerül alkalmazni azokat a nevelési elveket, amelyeket ő is vallott és többnyire mi is magunkénak érzünk. A ’95-ös no name kiadónál megjelent kiadás amúgy elég pocsék, tele elírásokkal és sajtóhibával. De úgyis inkább megvesszük a teljes Szülők könyvét, abból baj nem lehet.

>!
Radena
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Ezt a könyvet megtartom, később elő tudom kapni egy-egy emlékeztető erejéig, mikor már ott tartunk, hogy gyereket nevelünk. Ennél a témakörnél is azt tudom mondani, mint a Bélügyeknél. Nem baj, ha tudjuk (sőt), hogy fejlődik egy gyerek pszichéje, személyisége, biológiailag merre jár. Talán nem lenne annyi hülye megjegyzés ilyen-olyan emberektől, akik bár felneveltek már egy-két gyereket, mások gyerekének (és talán anno sajátjaiknak is) mégis úgy gügyögnek, mintha egy retardálthoz beszélnének. Gondolok még itt olyanra, hogy „mi lehet a baja, hogy egy évesen még nem beszél?”.
Vallom ezt most még gyermektelenül. Nem tudom, milyen leszek szülőként, de kötelező lehetne minden gyermekvállalás előtt állónak egy kurzus, miért azt és miért úgy.

>!
padamak
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Könyvtárközi rendeléssel olvastuk el mindketten, előbb Feleségem, majd én. Az eddigi legjobb összefoglalás a csecsemő- és kisgyermekkorról!
Tömör, szemléletes, informatív, személyes, közvetlen, lényegretörő, könnyed, szakszerű, közérthető, példadús… Minden és megfelelő arányban benne van, amit tudni kell. És a közért meg a Keravill említése ellenére nem elavult.
Messzemenően javaslom, az enyémnél lassabb, átgondolós elolvasásra!

>!
Bam
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk

Leendő és kezdő szülőknek erősen ajánlott olvasmány – sok tévhitet eloszlat és sok hiteltelen könyvben szereplő elvet elsöpör. :) (mellesleg fejlődéslélektanból is pontosan ezeket tanuljuk jelenleg :))

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
padamak

A család tehát közvetítő szerepet tölt be az egyén és a társadalom között: feladata, hogy olyan embereket neveljen, akik magukévá teszik az adott társadalom érték- és normarendszerét, és így önmaguk és környezetük számára egyaránt hasznosan illeszkednek az emberek közösségébe.

15. oldal - Bevezető helyett (Saxum, 2003)

>!
padamak

A büntetésnek – lényegéből fakadóan feloldozó hatása van: a vétek, amelyért a gyerek megkapta büntetését, nem létezik többé!

137. oldal - A büntetésről (Saxum, 2003)

1 hozzászólás
>!
padamak

Éppen azt kell elérnünk, hogy a szülővel való azonosulás révén a gyerek akkor is képes legyen betartani a szabályokat, ha egyedül van, sőt akkor is, ha pajtásai vagy a körülmények a szabályok megszegésére csábítják.

149. oldal - Az erkölcsi magatartás (Saxum, 2003)

1 hozzászólás
>!
padamak

A gyerek kérdéseire gondosan és az életkornak megfelelő színvonalon válaszolni kell, mert csak úgy bővülhet a tudásanyaga, fejlődhet értelmes kapcsolata a világgal.

118. oldal - A gyermeki gondolkodás (Saxum, 2003)

>!
padamak

Az egészséges nemi magatartás feltételeit tehát – éppen úgy, mint a harmonikus társas kapcsolatokhoz szükséges valamennyi tulajdonságot – a teljes család képes a legjobban biztosítani.

130. oldal - Lányok - fiúk (Saxum, 2003)

1 hozzászólás
>!
padamak

Ha megkérdezzük: mi a hazugság? – a válasz kézenfekvőnek tűnik: olyan állítás, amely nem felel meg a valóságnak. Pedig a valóságnak meg nem felelő állításnak még két igen fontos jellemzővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy valóban hazugságnak minősíthessük. Az egyik az, hogy tudatosnak kell lennie, vagyis annak az embernek, aki a kijelentést teszi, tisztában kell lennie azzal, hogy állítása a tényekkel nem egyeztethető össze – ellenkező esetben ugyanis nem hazudik, hanem téved. A hazugságnak másik jellemzője, hogy mindig valamilyen érdek fűződik hozzá, tehát aki hazudik, tudatosan félre akar vezetni másokat, és a valóságot meghamisító kijelentésétől valami hasznosat, az igazság kiderülése esetén semmiképpen sem élvezhető előnyt remél.

180. oldal - Hétköznapok _A hazugság_ (Saxum, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
1 hozzászólás
>!
padamak

A fantáziahazugságon tehát a szülőnek megbotránkoznia: „Istenem, vajon kitől tanulhatta?” vagy éppenséggel büntetni érte a gyereket – nem szabad. Nemcsak azért, mert valójában ártatlan, hanem azért sem, mert a fantáziahazugság gyakori és szigorú büntetésével megfélemlítjük, és nem a hazugságról, hanem fantáziájának szabadon engedéséről szoktatjuk le! Pedig a fantázia nagyszerű adománya az embernek, melyet a későbbi életkorokban, amikor már hasznosan működik, alkotó fantáziának, kreativitásnak nevezünk!

183. oldal - Hétköznapok _A hazugság_ (Saxum, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: fantázia
>!
padamak

A szülők belső biztonsága, nyugalma és derűje az etetés idején, még az anyatejnél is fontosabb!

62. oldal - Az etetés (Saxum, 2003)

>!
padamak

Az emberek felé irányuló őszinte bizalom, valamint a szülői szeretetre és támogatásra épülő önérvényesítés és függetlenség alapjai a magzati életben, és a születést követő első hat évben bontakoznak ki. Mindaz tehát, ami a szülő és gyermek viszonyában ezekben az években történik, felmérhetetlen fontosságú a gyermek további sorsának alakulása szempontjából. Ezt a könyvet azoknak a kisgyermekes szülőknek szánom, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent, és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék.

213. oldal - Előítéletek nélkül (a könyv utolsó mondatai) (Saxum, 2003)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra
Petra Kunze – Catharina Salamander: A legszebb gyerekkori szertartások
Czeizel Endre – Czeizel Barbara: Hogyan segíthetek gyermekemen?
Aicha Katjivena – Miriam Pelzer: A szuperdadus legsikeresebb nevelési tippjei
Hermann Alice: A gyermekben érlelődik a jövő
Miriam Stoppard: Mit tud a gyerek?
Alison Mackonochie: Szobatisztaságra nevelés
Masaru Ibuka: Mindenki azt akarja, hogy a gyermekéből legyen „valaki”, de 3 éves kor után már késő
Alicia F. Lieberman: Érzelmek kisgyerekkorban
Balázs István (szerk.): A génektől a társadalomig: a koragyermekkori fejlődés színterei