Jellem ​és jellemtelenség 19 csillagozás

Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség

A könyv foglalkozik az erkölcsi jellem típusaival: valódi jellemrajzot ad a jellemes, a jellemtelen (asszociális, antiszociális), a jellem nélküli (konformista) és a hibás jellemű (befolyásolható ill. autoriter) személyiségről. Tárgyalja a jellem legáltalánosabb kísértéseit – például a hatalom, a nyereség és a szexualitás kihívásait, valamint a jellem reakcióit a kísértésekre: a bűntudatot, a szégyent és a csábításnak való ellenállás képességét.

>!
Saxum, Budapest, 2009
172 oldal · ISBN: 9789632480619
>!
Saxum, Budapest, 2002
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639308404

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Devorah>!
Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség

Az első három fejezet nagyon érdekes volt ( Jellem és személyiség; Jellem és erkölcs, A jellem kísértései ), rengeteg szépirodalmi példával mutatott be mindent, amit elmondott, és ettől színesebbé vált a könyv. Voltak benne elég érdekes kísérletek leírásai is. Tetszett, hogy kétségbe vonja Hartshorne és May vizsgálati eredményeit: és azt mondja, hogy a jellem nem függ az intelligenciától. Az utolsó fejezet, a Jellem-képek számomra nem tűnt igazán hitelesnek, mert hogy lehetne az embereket hat kategóriába besorolni? (A hat kategória: antiszociális, aszociális, egocentrikus, proszociális, lelkiismeretes –, és janicsárjellem.) Számomra ez egy merev, elméleti sémának tűnik… De érdekes könyv, érdemes elolvasni.

6 hozzászólás
Tíci>!
Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség

Ranschburg Jenő a tavalyi könyvszalonon dedikált, de én inkább másik könyvet vettem, nem tőle, hogy aláírassak valamit. Mondván, hogy lesz még időm, hiszen úgyis írja az új könyvét, biztos jön majd újra. Sajnálom…
Egyébként pedig 4 félév pszichológia után egy picit helyretette bennem a dolgokat ezen a téren, az első negyvenhét oldalt én vagy egy hónapig tanultam. Itt pedig minden világos!
Végig olyan érzésem volt, mintha itt ülne mellettem és nekem mesélné az egészet, csak úgy mellesleg, egy kellemes esti beszélgetés alkalmával.
És azt hiszem végig olvasta Shakespeare minden művét, meg talán Tolsztojt is, a végére úgy éreztem, szinte minden klasszikus irodalmi hős jellemét én is be tudom már kategorizálni.

szikszai_2 P>!
Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség

Ez a könyv egyszerűen zseniális! Öröm volt olvasni és egy kis emberismeretre szert tenni. Ez volt az első könyv, amit Ranschburg Jenőtől olvastam, de szerintem még fogok tőle olvasni.

Chöpp >!
Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség

Kevés újdonságot tudtam meg belőle. Voltak érdekes dolgok, közérthető volt és gyorsan olvasható (amit meg is tettem).

Boglarina>!
Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség

Teljesen érthető, mégis komolyabb szakkönyvnek is illő könyv Ranschburg Jenőtől. Sokszor éreztem, hogy nekem itt most jegyzetelnem kéne – amit sajnos nem tettem –, mert egy olvasásra nem biztos, hogy annyira könnyen emészthető ennyi érdekes információ, még ha érthető is.
Számomra a legérdekesebb fejezet a jellem és erkölcs része volt.
Biztosan fogom még olvasni.

Bam>!
Ranschburg Jenő: Jellem és jellemtelenség

Érdekes élmény volt az egyetemi tanulmányaimat könyv formában olvasni, élvezetesnek találtam a szépirodalmi példákat, amelyek közelebb hozták és érthetőbbé tették az elméleti példákat. Élvezetes olvasni a gondolatokat, azok összekapcsolódását, így a könyv olvasása nagyfokú odafigyelést igényel.


Népszerű idézetek

Devorah>!

Nem tudom, feltűnt-e az olvasónak, hogy az ember viselkedése gyakorta drámaian hasonlít a hegyi gorilláéhoz.

111. oldal

Chöpp >!

A szexualitás azokban az esetekben jelenti a jellem valódi megpróbáltatásait, amikor a társhoz és a családhoz való hűség, és egy másik személlyel kibontakozó kölcsönös szerelem kerülnek egymással összeütközésbe. Ezek az „esetek” mindig egyéni elbírálást igényelnek; csak a zárt, előítéletekre hajlamos karakter alkothat – a személyek és a körülmények ismerete nélkül – olyan véleményt, hogy a családból kilépő, új kapcsolatot létesítő ember törvényszerűen jellemtelen.
[…]
A lengyel erkölcs-szociológusnak, Maria Ossowskának, igaza van, amikor azt írja: „[…] egy mai Dante más bűnösöket választana ki, és másként rangsorolná őket.”

114. oldal

6 hozzászólás
Chöpp >!

… jaj azoknak a társadalmaknak, amelyekben valakinek hőssé kell válnia ahhoz, hogy elveihez hű maradhasson… egy szabad, demokratikus társadalomban elég az is: ha ember.

158. oldal

Rits>!

Szinte minden szülő odaadná az életét a gyerekéért – de olyan kevesen hajlandók komoly áldozatot hozni érte.

148. oldal

Chöpp >!

… saját erkölcsi értékeink kritikájára az adja a legfőbb belső késztetést, ha szembesítjük a „másképp gondolkodók” érvrendszerével.

159. oldal

Carmilla >!

…jellemes ember csak egyféleképpen lehet valaki, de jellemtelen számtalan módon.

haboskávé>!

Úgy vélem, a világirodalom legkedvesebb melankolikus figurája Füles, a Micimackó csacsija.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Füles
aurorag>!

Magam is úgy vélem: az erkölcsi elv nagyon fontos, de korántsem kizárólagos összetevője a jellemnek. A morális értelemben vett „jellem” ugyanis mindig kritikus helyzetekben mutatkozik meg igazán. Olyanokban, amelyekben például az egyént saját – vagy hozzá közelálló személy – érdekei, biztonsága, egzisztenciája elveivel ellentétes viselkedésre készteti.

88. oldal

FORTUNATA>!

Szeretnénk egyéniségek, „individuumok” lenni, de vonásainkat azonos értékek mentén próbáljuk meghatározni, így miközben az egyediség vágya hajt, valójában az „ideális mások”-hoz való hasonlóság felé törekszünk.

12. oldal

Chöpp >!

Lorenz idézi Schiller egyik versét, melyben Kant álláspontján gúnyolódik: "Szívesen szolgálom barátaimat, – de sajna, erre hajlam késztet, – így aztán gyakran furdal a gondolat, – hogy nem vagyok erényes.

121-122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Schiller

Hasonló könyvek címkék alapján

Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Máté Gábor: A test lázadása
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Bagdy Emőke: Az eltűnt remény nyomában
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz
Lukács Liza: Ne cipeld tovább!
Pál Ferenc: Ami igazán számít
Edith Eva Eger: Az ajándék
Tisza Kata: Most.
James Clear: Atomi szokások