Mi ​lenne, ha? 73 csillagozás

Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Tudják, mekkora az az erő, amellyel Yoda mester felemelte az űrhajót a mocsárból? Sokan vakarjuk a fejünket, amikor gyermekünk vagy gyermekkorú ismerősünk furcsánál furcsább kérdéseket tesz fel, a legkülönfélébb tudományágakban. Randall Munroe szülei a fejvakaráson túl megpróbálták megválaszolni ezeket, így az érdeklődő gyermekből érdeklődő felnőtt lett, aki kedvenc kérdéseit hamarosan vicces formában válaszolta meg saját honlapján. A szerző nélkül soha nem tudnánk meg, hogy valójában, tényleg milyen nehéz megtalálni a lelki társunkat, vagy hogy mi történik egy marhaszelettel, ha (megfelelő magasságból) földre dobjuk. Egy biztos: a szerző gondolatmeneteinek fele a Föld elpusztításával végződik, így ajánlatos komolyan venni a figyelmeztetést: „Ezt otthon semmiképpen ne próbálja ki!"

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
ISBN: 9789632933863 · Fordította: Varga Krisztina
>!
Athenaeum, Budapest, 2014
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933689 · Fordította: Varga Krisztina

Enciklopédia 9


Kedvencelte 6

Most olvassa 15

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink P
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

„Azt mondják, nincs buta kérdés. Ez a megállapítás nyilván nem helytálló (…)”. Az xkcd-s Munroe még azokra is reagál egy-egy oldalon 'Furcsa (és aggasztó) kérdések' címszó alatt, rajzban. Nem is tudom, hogy a szöveg viccesebb vagy a rajzok, de nem is fontos. A tudomány részét mindig többnyire inkább elhittem, mint értettem, de már az is nagyon szórakoztató volt, hogy komolyan vette ezeket a valóban abszurd kérdéseket.

Azért egy-két fordítási hibát és elütést így is találtam, de egészen minimális volt, ki sem írtam. Dalszövegeket viszont nem fordítunk le! Komolyan! Ki találta ezt ki? Van, amit vissza se tudtam fejteni. Ha az angolul nem értőnek ott elvész egy poén, hát na. Szerintem aki ezt a könyvet olvassa, annak nem okoz gondot. Ráadásul máshol voltak szuper fordítói megjegyzések lefordíthatatlan poénokhoz. Értem én, hogy rajzoknál fura lenne egy lábjegyzet, de egy csillag esetleg? Vagy zárójelben, alá?

Engem nyilván a nyelvi része szórakoztatott a legjobban, például az 'Egy mólnyi vakond – A Mole of Moles' (sem Adrian, sem az anyajegy, sem a beépített ügynök, sem a móló nincs közte); vagy a 'Lego-híd' címűben az egész alatt (lábjegyzetben) végigvitt „hogy is kellene írni a 'Lego' szót” kérdés, de a 'Twitter'-nél is imádtam, hogy amikor kellett két akármilyen példamondat, neki ezek voltak: 1. Van egy ló az ötödik sorban. 2. A házam tele van csapdákkal.

Azokat is nagyon szerettem, amikor továbbgondolt egy kérdést. Jó-jó, mindenki egy helyen van, és egyszerre felugrik. A Földdel nem történik semmi. De hogy jutunk haza? Hamarosan el is jutott a szokásos apokaliptikus eredményhez. Vagy például elméletben lecsapoltuk a Föld óceánjait. Hova tegyük ezt a sok vizet? Egyenesen a Curiosity-re, ha már olyan kitartóan keresi a Marson.

Ritka volt az olyan kérdés, amelynél a válasz vége nem: kipusztul az emberiség és/vagy megsemmisül a bolygó, vagy legalább nagyot robban valami, de azért előfordult. Volt például örök boldogtalanság („Mi lenne, ha mindenkinek csak egyetlenegy lelki társa lenne? Akárki, a világ bármely szegletéből?”), illetve a mínuszos földrengések: „-3-as erősségű földrengés: Egy macska leveri a mobilunkat az éjjeliszekrényről” (a -2-esnél a macska esett le).

A végére legyen egy „Tanulság: ha az optimista azt mondja, a pohár félig tele van, a pesszimista pedig azt, hogy félig üres, akkor a fizikusok azon nyomban fedezéket keresnek.”.

>!
Vicky3 P
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Minden ember életében van egy korszak, amit a szüleim egész egyszerűen csak a 'Miért?' korszaknak hívtak, amikor minden érdekelt és mást se csináltam, csak kérdésekkel bombáztam a szüleimet a lehető legabszurdabb helyzetekben is. Természetesen próbálták kielégíteni a kíváncsiságomat, de nem lehetett egyszerű egy 24 órában miértező kíváncsiságcsomagot elviselni. Mindenesetre nekem ez a könyv, ezt a korszakot juttatta eszembe, mert tényleg abszurd kérdésekkel találkozhat az olvasó a könyvben. Persze nem mindegyik olyan kérdés, amit egy átlagos gyerek megkérdez a szüleitől, de jó pár olyat tartalmazott, ami egy ember élete során megfordulhat a fejében. Például ilyen volt a „Mi lenne, ha mindenkinek csak egyetlenegy lélektársa lenne?” vagy „Milyen magasról kellene lehajítani egy marhaszeletet, hogy átsüljön?” vagy éppen „Bekövetkezhet-e, és ha igen, mikor, hogy a Facebookon több néhai, mint élő ember profilja lesz látható?” Külön tetszettek még a Furcsa és aggasztó kérdésekre adott reakciói.

Ez a pasi valami eszméletlen, ráadásául biztos vagyok benne, hogy ön és közveszélyes, ha csak a rengeteg robbantás és világvége szituációból indulunk ki.

Bővebben: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2015/01/randall…

>!
ppayter
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

„A Mi lenne, ha? nem ismeretterjesztő könyv és nem tudományos szakirodalom. Nem képregény, nem "geek biblia”, nem derül ki belőle, hogy mi a válasz „az élet, a világmindenség meg minden” nagy kérdésére (habár…) és nem tudjuk meg, hogy a sarlacc meg tud-e enni egy T. rexet.

Hogy akkor mégis micsoda? Mindannyiunkat foglalkoztató, gyakran erősen Darwin-díj gyanús kérdésekre adott, rettentően szórakoztató és tudományos alapossággal levezetett válaszok gyűjteménye. És mellesleg olyan ötleteket kaphat belőle az olvasó a Föld elpusztítására, ami normál esetben eszébe sem jutna… Randall Munroe csúcsra járatja a humort és hajlandó (mit hajlandó, ez az egésznek a lényege!) elmenni a legvégsőkig válaszaiban. […]

A gyűjteményben nem szerepel minden cikk a blogról, viszont vannak benne újak is, úgyhogy a hardcore rajongóknak már önmagában ezért is érdemes megvenni, de persze nem ők az egyedüli célközönség. Sőt. Erős a gyanúm, hogy a Mi lenne, ha? nagyjából mindenkinek szól. Vagy legalábbis azoknak, akik tettek már fel hülye abszurd hipotetikus kérdéseket (plusz pont annak, aki a azon is elgondolkodott, hogy mi lehet a válasz), illetve kellően nyitottak a világra, érdeklődőek és szeretik az időnként a teljes nonszensz határait súroló, de tudományosan tökéletesen megalapozott magyarázatokat. Van köztetek, aki azt mondaná, hogy hé, én nem ilyen vagyok, lesz@rom a világot, nincs humorérzékem és soha nem jutottak eszembe gyakorlati haszon nélküli, idióta kérdések? Na ugye."


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2014/12/randall-munroe-mi…

2 hozzászólás
>!
kormix
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Nem voltak nagy elvárásaim a könyv felé, maximum annyi, hogy legyen érdekes, tartsa fenn a figyelmemet. Ha pluszban még humoros is, akkor már boldog vagyok.
Annyit mondhatok, hogy többnyire érdekes is volt meg vicces is. Az egyetlen baj az volt, hogy rettentő mód elálmosított. Egy-egy fejezetet tudtam csak olvasni, utána kellett csinálnom valami mást, hogy felébresszem magam.
A kérdések közt volt, amin csak forgattam a szemem, de szerencsére akadtak köztük olyanok is, amik már bennem is megfogalmazódtak. Az ezekre adott válaszokat jó volt olvasni, végre megvilágosodtam. A kedvenceim viszont azok voltak, amiket csak egy rajzzal elintézett a szerző, ezeken jókat nevettem.
Összefoglalva kicsit vegyesek az érzéseim. Meg lehetett volna oldani jobban is ezt a dolgot, mondjuk kevesebb villámokkal kapcsolatos kérdés máris segített volna például, csak hogy egyet mondjak. A hosszasan megválaszolt kérdéseknél a humor is hiányzott, szóval tényleg lett volna még mit csiszolni a könyvön. Maga az ötlet azért nem volt rossz, egynek bőven jó volt.

>!
Péter_Szombati
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Követem és nagyrészt szeretem az XKCD-t, bár sűrűn olvasom az XKCD Isn’t Funny blogot is, de ez nagyrészt csak az én perverzióm, hogy imádom, ha kritizálnak valamit, és imádok kritizálni (ha!). És azért lássuk be – az XKCD nekem eléggé talál-nemtalál módban működik már jó ideje, és jó elolvasni a nemtaláltakról, hogy milyen valid kriticizmusokat lehet ellene felhozni, és miért redunáns vagy gyenge az adott képsor.

A What if blogot viszont 100%-ig tényleg ajánlom mindenkinek, mert bár persze vannak kevésbé érdekes kérdések, amiket a szerző feldolgoz, illetve van néhány vicc, ami ott sem talál be, a “mindenből lehet tanulni valamit” jegyében tényleg kötelezővé tenném az olvasását a természettudományok iránt picit is érdeklődő személyeknek.

De most már a könyvről: a könyv a what if blog egy kivonata néhány pluszkérdéssel, valamint abszolút korrekt, sőt, kiemelkedő fordításban – aíy az angolul nem tudók is megismerik ezt a különleges vállalkozást, amelyben Randall tudományos alapossággal dekonstruálja az összes hipotetikus kérdést, amit kapott. Népszerű tudomány, de rengeteg plusszal, rajzokkal és sziporkázó stílusban.

Három negatívumot tudok ezek után felhozni a könyv ellen:

1. Én is küldtem be kérdést és nem került be!!!

2. A könyvben feldolgozott kérdések közül legalább 5 helyett tudtam volna beválogatni sokkal érdekesebbeket is.

3. A könyv nem dolgozza fel a “Mi történik akkor, ha egy T-Rexet megetetünk a Sarlacc-kal?” kérdést, pedig a borító egyértelműen ezt ígéri! Kriminális!

Azonban ezek a negatívumok ne tántorítsanak el senkit, itt egy fantasztikusan jó könyvről van szó!

>!
Melia
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Imádtam ezt a könyvet! Nagyon tetszett, ahogy mindenféle kérdést komolyan kezelt, és megadott rá értelmes válaszokat. Fantasztikusak voltak az illusztrációk! Nagyon sokat nevettem rajta.

>!
Eltiron
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Szeretnéd tudni, hogy
-hány darab Yoda-mesterre lenne szükség, hogy a Föld teljes energiaellátását biztosítsuk?
-hogy vajon lehet-e Kalasnyikovból mókuskilövő-rakétát készíteni?
-Milyen magasról kell ledobni egy negyed kilós sztéket, hogy a légköri súrlódás medium-rare-re süsse?
-stb.
Mindezeket teljesen komolyan, a tudomány legmodernebb eredményeinek segítségével levezetve?
Randall Munroe NASA-fizikusból lett képregényíró, ez már önmagában érdekes arcot sejtet, ismeretterjesztő könyve pedig bebizonyítja, hogy itt nagyon elborult arcról van szó.
Well done, nagyon jókat szórakoztam.

>!
Brigi007
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Meglepően felszabadító volt elolvasni ezt a könyvet, kitekinteni a társadalomtudós és bölcsész világból. Azóta több filmet nézek a témában, és egy csomó minden kezdett el érdekelni, amiről csak egy fél mondat hangzott el itt. Ajánlom mindenkinek, mert nem kell fizikusnak lenni, hogy megértsd, ellenben közelebb hozza a természettudományt.

>!
zsoltika P
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Középhaladó kockaként kb. a kezdetektől olvastam az XKCD-t, persze könyvben is, de a képregény volt az igazi – na meg a szerző blogja. Aztán láttam hogy lesz ez a könyv és persze hogy megvettem, és hogy örültem, hogy magyarul is kiadták! Szuper, szuper, és egyéb lelkendező frázisok. Na jó, egy hátránya is van: megválaszolhatná az összes kérdést. 5/5

>!
Szencsike MP
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Nagyon jópofa könyv, nagyon érdekes kérdésekkel. Bár az abszurd részeknél nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek, de fura, hogy milyen dolgok járnak az emberek eszébe. Gyakran fogom látogatni az oldalát is :) Ja, és hajrá Hollandia!


Népszerű idézetek

>!
blueisthenewpink P

Azt mondják, nincs buta kérdés. Ez a megállapítás nyilván nem helytálló (…)

12. oldal, Bevezetés (Athenaeum, 2014)

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Kapcsolódó szócikkek: kérdés
>!
blueisthenewpink P

Namármost, az eltávozott személy legközelebbi hozzátartozói megtehetik, hogy az elhunyt Facebook-profilját emlékoldallá alakítják. Azonban sok kérdés merülhet fel a jelszavak és a személyes adatok hozzáférhetőségét illetően – ezzel kapcsolatban még nem alakult ki a megfelelő társadalmi normarendszer. Vajon jó az, ha a profil a személy halála után is hozzáférhető marad? Mi az, aminek valóban privátnak kellene maradnia? Rendjén való, ha a legközelebbi hozzátartozóknak joguk van hozzáférniük eltávozott szeretteik e-mailjéhez? Vajon helyes, ha az emlékoldalakon engedélyezett a hozzászólás? Hogyan lehet elejét venni a trollkodásnak és a cyber-vandalizmusnak? Ildomos-e egy halott ember internetes profiljával interakcióba lépni? És vajon kik azok, akik ismerősként jeleníthetők meg ezen az oldalon?

342. oldal - Haláli Facebook (Athenaeum, 2014)

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Kapcsolódó szócikkek: emlékoldal · Facebook
36 hozzászólás
>!
blueisthenewpink P

(…) körülbelül 10 és 20 millió közé tehető azoknak a száma, akiknek ugyan van Facebook-profiljuk, viszont ők maguk már nincsenek az élők soraiban.

339. oldal - Haláli Facebook (Athenaeum, 2014)

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Kapcsolódó szócikkek: Facebook
15 hozzászólás
>!
blueisthenewpink P

(…) számomra az egyedüllét nem volt újdonság. Ha jobban belegondolok, még élveztem is. Legalább egy időre mentesültem a Dave-vel és Jimmel való csevegés alól… Sőt, a Hold árnyékában még Hustonnal (sic!) is megszűnt a rádiókapcsolat; utólag visszagondolva nem vitás, hogy ez volt a repülés legjobb része.

Az introvertáltak ezt biztosan megértik; a világ legmagányosabb embere voltaképpen örvendezett, hogy végre néhány percre csend és nyugalom van körülötte…

361-362. oldal - A legmagányosabb ember (Athenaeum, 2014)

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Kapcsolódó szócikkek: Hold · Houston (Texas, USA) · introvertált · magány
>!
Melia

Az asztáciumra vonatkozóan nem létezik biztonsági előírás. Ha lenne is ilyesmi, minden bizonnyal egyetlen szó szerepelne a papíron, többször egymás után, megperzselődött vérrel írva: NE!

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Kapcsolódó szócikkek: asztácium
>!
Melia

Ami engem illet, Ikarosz történetére sosem úgy tekintettem, mint az emberi képességek behatárolt voltáról szóló tanmesére. Véleményem szerint a viasz ragasztóképességét illetően szolgál tanulsággal.

192. oldal, Bolygóközi Cessna (Athenaeum, 2014)

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

Kapcsolódó szócikkek: Ikarosz
>!
Melia

Biztos, ami biztos, azért felvettem a kapcsolatot egy kutatóreaktorban dolgozó barátommal, és megkérdeztem tőle, hogy mi történne, ha valaki a fejébe venné, hogy úszkál egyet a használtfűtőanyag-temető medencéjükben.
– Mármint a mi reaktorunkban? – kérdezte, majd egy pillanatra elgondolkodott. – Nos, a helyzet az, hogy már azelőtt meghalna, hogy belecsobbanhatna a vízbe. A halál oka? Lőtt seb.

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

2 hozzászólás
>!
ppayter

Ez a könyv nem más, mint hipotetikus kérdésekre adott válaszok gyűjteménye.

(első mondat)

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

>!
Nokimaki

Természetesen nyilvánvaló, hogy a sebesség, illetve a zuhanás magassága önmagában nem okoz sérüléseket… azonban ha az ember, mondjuk egy tízemeletes ház tetejéről veti le magát a mélybe, akkor bizony nagyarányú gyorsulással kell számolnia, továbbá azzal, hogy a betonon fog landolni. Ez pedig káros az egészségre.

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

>!
Nokimaki

Nem az esés öl meg, hanem a hirtelen megállás.

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
James Gleick: Káosz
Lawrence M. Krauss: Kvantumember
Jurij B. Csernyak – Robert M. Rose: A minszki csirke
Bernard le Bovier de Fontenelle: Beszélgetések a világok sokaságáról
Richard P. Feynman: „Mit érdekel a mások véleménye?”
Richard P. Feynman: Hat könnyed előadás
Jorge Cham – Daniel Whiteson: Halványlila gőzünk sincs
Markéta Baňková: Szarka az entrópia birodalmában