Lord ​Darcy (Lord Darcy 1–3.) 1 csillagozás

Randall Garrett: Lord Darcy Randall Garrett: Lord Darcy Randall Garrett: Lord Darcy Randall Garrett: Lord Darcy

Welcome to a world where the Plantagenet kings survived, the laws of magic were discovered and the physical sciences never pursued. In the resulting Anglo-French Empire, a detective like Lord Darcy needs more than a keen mind and an observant eye. Luckily, Darcy can call on the aid of Master Sean O'Lochlainn, forensic sorcerer.

This omnibus contains all of the Lord Darcy stories as well as the only Lord Darcy novel, TOO MANY MAGICIANS, and has a new introduction by Michael Dirda.

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fantasy Masterworks angol

>!
Gollancz, London, 2014
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473201040

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro>!
Randall Garrett: Lord Darcy

Alkalmasint az urban fantasy detektívregények egyik prominens őse ez a novellafüzér. Az 1960-as és 70-es években született novellák (valamint egy regény) a klasszikus krimi és a hidegháborús kémtörténet elemeit ültetik át egy anakronisztikus világba, ahol az Anjou királyok birodalmát a mágia törvényei irányítják.

Ez a világ ott ágazott le a történelemből, ahol a legtöbb Robin Hood mese véget ér: Oroszlánszívű Richárd bölcs és igazságos uralkodóként tér meg a keresztes háborúkból, kirúgja János herceget és felvirágoztatja Angliát. Nem sokkal ezután pedig egy brit szerzetes kidolgozza a mágia törvényeit. Eredmény: az Anglo-Francia Birodalom 750 évvel később még mindig egyenlő a fejlett nyugattal. A felvilágosult katolikus egyház pedig olyan varázslókat nevel, akik rutinszerűen hajtják végre a csodákat például a gyógyítás, a nyomozás vagy a távolsági kommunikáció terén.

A krimi és a mágia kettősével mindig óvatosan kell bánni. A szerző ezt itt úgy oldotta meg, hogy mágusai többnyire modern tudományok lehetőségein belül maradjanak. A szimbolikus logika, a számtalan rituális eszköz, na meg a morális alapvetések (a fekete mágia itt nem vicc) egyszerre korlátozzák és nagyon hangulatossá is teszik a varázslatokat. De ami a legfontosabb, hogy ilyen módon a címszereplő zseniális nyomozó és hűséges varázslója egyaránt megkapják az őket megillető teret.

Az első novella tulajdonképpen nem szól sokkal többről, mint a mágia alapszabályainak lefektetéséről, illetve arról, mit csinál egy „törvényszéki mágusszakértő”. Ebből az olvasó megértheti, hogyan is működik a világ, így a későbbiekben már a történetek finomságaira koncentrálhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a további írásokban ne derülnének újabb érdekességek a háttéruniverzumról. Engem például főleg a politikai apróságok fogtak meg, amelyek néhol feltűnően ismerősek voltak (vasfüggöny és hasonlók).

A könyvet persze úgy kell olvasni, mint a retró krimiket és fantasyket általában: a karakterek egyszerűek, és csak arról szerzünk tudomást, ami a történethez tartozik. De én, mint nem-krimi-rajongó, nagyon jól tudtam szórakozni rajta. Talán egy-két írásnak volt csak hosszabb a felvezetése az indokoltnál. Mondják, hogy a sztorikban rengeteg áthallás fedezhető fel a krimi klasszikusaira, de e téren én csak a sherlockos és bondos célzásokat ismerem. Bár volt még egy utalás, amelyet nehéz lett volna nem beazonosítani – ez alapján viszont az a benyomásom támadt, hogy hozzám hasonlóan Randall Garrett sem rajongott A.C-ért :D


Népszerű idézetek

Noro>!

„Elemental, my dear Doctor. A projected psychic manifestation symbolized by the four elementary states of matter: solid, liquid, gas, and plasma. Or earth, water, air, and fire, as they used to call them.”

A Matter of Gravity

1 hozzászólás
Noro>!

„The mule,” he was fond of saying, „is as much smarter than a horse as a raven is smarter than a falcon. Neither a raven nor a mule will go charging into combat just because some human tells him to.”

The Ipswich Phial

Noro>!

Sir Pierre Morlaix, Chevalier of the Angevin Empire, Knight of the Golden Leopard, and secretary-in-private to my lord, the Count D'Evreux, pushed back the lace at his cuff for a glance at his wrist watch – three minutes of seven.

(első mondat)

Noro>!

Late afternoon is not a usual time for suicide

A Stretch of the Imagination (első mondat)

Noro>!

„I don't know. God does.”
Lord Darcy nodded.
„Indeed; and one of His greatest attributes is that if you ask Him the right question in the right way, He will always give you an answer.”

The Ipswich Phial

Noro>!

It is dangerous to disturb a magician at work.

The Muddle of the Woad


Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Burns
Dan Wells: The Devil's Only Friend
Sarah J. Maas: House of Earth and Blood
Laurell K. Hamilton: Obsidian Butterfly
Amanda Stevens: The Restorer
J. D. Robb: Vengeance in Death
Jim Butcher: Dead Beat
Chuck Wendig: Blackbirds
Gail Carriger: Heartless
Max Gladstone: Three Parts Dead