A ​Terminátor I. (Terminátor filmkönyvek 1.) 47 csillagozás

Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Itt van, a mi korunkban… de 2029-ből jött, a Sötétség Évéből. Azért alkották, hogy a jelent elpusztítva átformálja a jövőt. Nem érez sem szánalmat, sem fájdalmat, sem félelmet. Nem érez semmit. Nem egyéb, mint egy emberölésre programozott, megállíthatatlan gyilkológép. Ő…
A TERMINÁTOR

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
LAP-ICS, Budapest, 1992
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 963776707x

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Raizo >!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Bár ismertem a történetet, mert nagyon sokszor láttam a filmet, de azért tudott újat mutatni a könyv is. Nem sokban tér el a filmtől. És nem hittem volna, hogy ilyet mondok, de jobban is tetszett, mint a film. Ha szeretettétek a filmet, akkor ne hagyjátok ki a könyvet sem. :)

kratas P>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Ha nem láttam volna legalább 30x a filmet, akkor biztos megadnám az ötöst rá. De így – hogy mindig tudtam, hogy most ez jön, az jön, ezt fogja mondani, azt fogja mondani –, unalmas volt a történet. Nem tudom, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, de azt hiszem, hogy a színészek jelen esetben egész jók voltak. A történet alapja azért bőven megérdemli a csillaghullást és most melóban megint pár hétig viccelődni fogok egy-egy telepítésnél azzal, hogy 'na akkor most útjára indítjuk a Skynetet' :)))

Rozsomak69>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Szerintem kicsit sokkal több, mint egy egyszerűbb ponyva. Jobban átjön a sötét jövő nyomasztó érzése és az, hogy a világ milyen mit sem tudva rohan bele a gépek elleni háborúba.Még a filmnél is logikusabb és jobban összetett. Csak ajánlani tudom.

pelikanbence>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Még 2009-ben vettem meg Magamnak csak úgy Pesten ! :) Izgalmas, nyomasztó és kőkemény. Kicsit jobban megismerhettem a szereplőket, mint a filmből és a gondolataik is jobban átjönnek. A címszereplő is kemény volt és a gondolkodása, valamint a vadászati stratégiája is tetszett. Kedvencem ez a regény ! :)

Aliko P>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Az előző fajsúlyosabb mű (A gójátékos) után egy kis agykikapcs kellett, így esett a választás erre a kötetre. Ilyen könyvet (filmből készült regény) még sose olvastam (vagyis nem tudok róla) és hát igazából csak annyit mondhatok, hogy érdekes. Hozza az elvártat, de nekem így, hogy a történetet ismertem és milliószor láttam már az összes részt és…hát nem igazán tudom értelmezni a funkcióját és a könyv létjogosultságát is kicsit megkérdőjelezem. Egy az egyben a moziverzió mínusz a zene és Schwarzi (na jó, plusz a kimaradt jelenetek) szóval nekem egy kicsit WTF.

Maga az elbeszélési mód olvasmányos és a történet is érdekes (de hát azt mindenki ismerte- vagy nem?). Köszönet a szerzőnek, hogy egy picit sikerült mélyíteni annak a hátterén, de bevallom annyival nem tud többet a regény, hogy a következő részeket is kézbe vegyem rajongás ide, fanatizmus oda.

„I'll be back!”

DeWollfe>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Előbb láttam a filmet, a könyvet utána olvastam. A film 1. és 2. része is nagy kedvencem, a könyv érdekes adalék a film történetéhez, többet tudhatunk meg belőle a Terminátor univerzumából.

Kiddy>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Jóóó. Benne vannak a kivágott jelenetek, valamint igyekszik leírni Kyle érzéseit és gondolatait, több-kevesebb sikerrel.

serengeti P>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 3
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 2
Érzelmek (ábrázolása): 2
Izgalom: 4

A sorozatokat általában összetartozó egységként kezelem, ezért az értékelésem is rendszerint egyben vonatkozik a könyvsorozat egészére.
Nagyszerű olvasmányélményt adott a könyv, nehezen bírtam letenni. Randall Frakes és Bill Wisher jó írók, kedvelem a stílusukat. Eredeti ötletből született a történet, ami az emberek és az öntudatra kelt gépek közös sorsának alakulását, a két faj ellenségeskedéseinek, majd kialakuló együttműködésének történetét dolgozta fel, olvasmányos, regényes formában. A tartalom közepesen kidolgozott, a mondanivaló nagyjából átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából a történet nem igazán meggyőző, a könyv világa néhol nehezebben átélhető. Frakes és Wisher nem helyeztek különösebb hangsúlyt a szereplők érzelmeinek ábrázolására. A történet meglehetősen izgalmas, érdekfeszítő.

Éli>!
Randall Frakes – Bill Wisher: A Terminátor I.

A filmet előbb láttam, de szerintem így volt a jó. A film adott egy jó képi alap anyagot, a könyv pedig megmutatja a belső eseményeket. A szereplők gondolatait és motivációit az egész könyv alatt végig kísérhetjük. Nagyon részletesen lett megírva a helyszínek, emberek, történések. A autós űldözős jelenetek kicsit kuszák ugyan, de nem vesznek el az össz képből. Igazából azt is megkaptam amire nem is számítottam. Kellemes csalódás volt ez a könyv.


Népszerű idézetek

csartak P>!

„A történelem halott” – ez állt a holdfényes obszervatóriumot körülvevő műmárvány fal egyikén. Talán egy egyetemista írta fel hirtelen rosszkedvében, vagy valamelyik galeri tagja fújta oda festékszóróval, szokásos területjelző rituáléját irodalmi ötlettel kiegészítve. Vagy esetleg olyasvalaki írta oda, aki tudta, hogy ez az igazság.

Raizo >!

Eldöntötte, nem csak hogy nincs ki mind a négy kereke, de még csak tengelye sincs, amin a kerekek foroghatnának.

Raizo >!

– Anyád! – kiáltott fel a bogárhátú ifjú sofőrje. Látva az elhúzó rendőrautót, tehetetlen dühében üvöltött még egyet, és a műszerfalat püfölte. A zsaruk folyton szívatják az embert, most meg ráadásul kinyújtóztatták az ő drágalátos kis bogarát.

Kapcsolódó szócikkek: rendőrautó
Raizo >!

A férfi megállt és megfordult, úgy fogadta Vukovich lövéseit, mintha csak “kösz’ szépen"-ek lettek volna.

Raizo >!

Igen, gondolta Sarah, tudok szeretni. Csak adna rá valaki egy kis esélyt. Ha tudnám, hogy viszontszeretnek.
De olyan férfit találni, aki ebben is megbízható, arra annyi az esély, mint arra, hogy vanílialikőrt talál az ember a Mojave sivatagban. És mostanra a barátok meghitt köre, akikkel együtt nőtt fel, mind átmentek más iskolába, vagy megházasodtak. A saját lábára kellett állnia. Randevúk vaktában. Véletlen találkozások az egyetemen. Valahogy azok, akiket szeretett volna, már vagy foglaltak voltak, vagy egyszerűen nem is törődtek vele.

Raizo >!

A férfi színtelen hangon folytatta:
– Szakaszolt plazmaimpulzus-lézerpuskát, negyven wattos tűzerővel.
Rob megdermedt zavarodottságában, és megpróbálta egyeztetni a rendelést a raktárkészletével. Aztán összeszűkült szemekkel a vevőre nézett. Szakaszolt plazma. Nagyon mókás.
– Hé, haver, csak amit látsz! Még valamit?

1 hozzászólás
Raizo >!

– Figyelj ide! – próbálkozott újra lassú, határozott, feszült hangon.
– …Értsd meg! Az a Terminátor ott van kint. Azzal nem lehet beszélni. Vele nem lehet alkudozni. Nem érez sem könyörületet, sem megbánást, sem félelmet.
Nagyon közel hajolt az arcához annyira, hogy a lány érezte meleg leheletét a bőrén. Szavai pedig kalapácsütésekként visszhangoztak Sarah fejében.
– És semmi sem késztetheti megállásra. Soha. Amíg csak halott nem vagy.

Raizo >!

Ahol az emberek szíve van, a Terminátor hiperötvözet testében ott foglalt helyet a nukleáris energiacella, merevházas alrendszerben. Ez látta el energiával a valaha kitalált legbonyolultabb hidraulikus vezérlésből és szervomotorokból álló szerkezetet. Teljesítménye elegendő lett volna egy kisebb város egynapos energiaigényének fedezésére. Azonban úgy tervezték, hogy ennél hosszabb ideig szolgálja a Terminátort, különösen akkor, ha az az élénk tevékenységet feltöltési időszakokkal is váltogatja.

Raizo >!

– “Sohasem volt rá alkalmam, hogy illőképpen megköszönjem a nehéz évek során tanúsított szeretetedet és bátorságodat. Nem segíthetek neked mással a rád váró nehézségekben, legfeljebb azzal, hogy elmondom: a jövő nincs kőbe vésve. Láttam felkelni a megvert emberiséget, és az a megtiszteltetés ért, hogy a vezetője lettem. Neked kell megőrizned a mi győzelmünket. Erősebbnek kell lenned, mint képzeled magadról. Élned kell, különben én sem élhetek majd."

Raizo >!

Mellette ült és ásítozott Pugsly Junior, egy harminchét kilós németjuhász. Arra képezték ki, hogy bárkit megtámadjon – aki nem hasonlít Sarah-ra –, ha ellenséges mozdulatot tesz. Tudott kedves is lenni, azonban Sarah mégsem gondolt rá soha úgy, mint valami háziállatra. Fegyvernek tekintette.


A sorozat következő kötete

Terminátor filmkönyvek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Marissa Meyer: Cress
J. Goldenlane: Napnak fénye
Robin O'Wrightly: Tonio & Leona
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
James Dashner: Az útvesztő
Isaac Asimov: Acélbarlangok