Gertruda ​esküje 33 csillagozás

Ram Oren: Gertruda esküje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ebben ​a könyvben a híres Exodus hajó egyetlen katolikus utasának történetével ismerkedhet meg az olvasó. Gertruda Babilinska többször is saját élete kockáztatásával mentette ki egy lengyel zsidó házaspár egyetlen gyermekét előbb a német, majd a lengyel és a litván fasiszták karmaiból.
Ram Oren ma valószínűleg a legnépszerűbb izraeli író, akinek könyveiből csak Izraelben egymillió példány fogyott eddig. Tizenhat kalandregénye után a legnagyobb sikerét otthon és külföldön mégis a Gertruda esküje című tényregényével aratta, mely egyszerre „folytatása” Leon Uris híres regényének (Exodus) és Anna Frank nem kevésbé híres naplójának.
A Gertruda esküje szemléletében is különleges írás, amennyiben a rémkorszak legismertebb vallomáskönyvétől (Anna Frank naplója) eltérően nem a nácizmus üldözötteinek szenvedésére, hanem a zsidó nép megmenekülésére irányítja a figyelmet, bemutatván, hogyan juttatott a sors főszerepet a ma is Amerikában élő Michael Stolowitzky túlélésében egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Atlantic Press, Budapest, 2014
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155332562 · Fordította: Szántó András

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Doktor Joseph Berman · Gertruda Babilinska · Jacob Stolowitzky · Joachim Turner · Lydia Stolowitzky · Michael Stolowitzky · Mordeháj Rozman · Móse Stolowitzky

Helyszínek népszerűség szerint

Németország · Lengyelország


Kedvencelte 4

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii P
Ram Oren: Gertruda esküje

Én hiszek abba, hogy amíg léteznek olyan emberek mint Gertruda, az SS katona Karl Rink, vagy a plébános, addig az emberiségnek van reménye az olyan emberektől, mint amilyen Hitler is volt. Szívszorító igaz történet, tele fájdalommal, vesztességgel, halállal, bánattal, de a sok rosszban ott volt a szeretet csirája is…..

>!
ggizi P
Ram Oren: Gertruda esküje

Nem lehet megunni olyan személyekről olvasni, akik az embertelen körülmények között is képesek emberek maradni. Nagyon olvasmányos és izgalmas volt, annak ellenére, hogy mégiscsak a Holokauszt borzalmait mutatja be Gertrude és Michael igaz történetén keresztül.

3 hozzászólás
>!
ppeva P
Ram Oren: Gertruda esküje

Rendkívüli emberek, különleges történet – már emiatt megérte elolvasni.
Nem akarom bántani az írót, mert nem tudom, mennyit „tett hozzá” a fordító*, de nekem helyenként kifejezetten kínos volt olvasni. Nagyon taszított a stílusa.
Gyerekkoromban rengeteg egyoldalú, didaktikus, sematikus könyvet olvastam (tudjátok, szocialista ifjúsági irodalom) – na, azok jutottak a stílusáról eszembe. Sok információ, érdekes fordulatok, de mindig jön valami kis buta megjegyzés, ami elrontja.
Nagyon rossz – pláne ilyenkor ünnepek táján, teli hassal-hűtővel-kamrával – olvasni arról, hogy emberek mennyit éheztek és szenvedtek. Lelkiismeret-furdalásom támadt tőle… Ilyenkor még inkább tudatosul bennem, milyen jó dolgunk is van, milyen szerencsések vagyunk!

*pl. olyasmivel, hogy a fiatalember megígéri a lánynak, hogy feleségül veszi, elviszi a nagyvárosba, sok pénzt keres majd, és a lányt „nagy szerelemben részesíti”. Meg azzal, mikor egy nő könyörög a férjének, hogy „hozzanak a világra gyerekeket”…

>!
Ibanez MP
Ram Oren: Gertruda esküje

Már csak azért is öt csillagot érdemel a könyv, mert napvilágra hozta, mit tett Gertruda. Megvallom, én kissé túlzásnak is éreztem ezt az ígéretet és a betartását. Ha felmerülne a kérdés, hogy az általam megmentett gyereket az ígérethez híven azonnal viszem abba az országba, ahol rám (és ezáltal a gyerekre) egy bizonytalan jövő vár (más vallás, más nyelv, stb.), vagy a saját országomban maradok az ígéret ellenére, de így talán jobb lehetőségeket nyújtok annak a gyereknek is, plusz – ne feledjük! – segíthetem az öreg, éhező szüleimet, hát nekem nem kérdéses, mit választottam volna! Egy kicsit a „fanatizmus” (túlzott vallási buzgalom) lengte be ezt az ígéret-dolgot, nem lett volna annak a gyereknek semmi baja, ha fiatalkorában még Európában nő fel. De mindezek ellenére igazán szép, amit tett, főleg, hogy a teljes saját életét rendelte alá ennek a gyereknek.

A könyvet egyébként két szóval lehetne jellemezni: puritán és fekete-fehér. Itt ne várjunk semmilyen leíró, szín-szag-érzést visszaadó szöveget. Kicsit az elején „száraznak” is hathat emiatt a könyv, hogy minden történés csak le van írva, de mintha nem lenne „körítése”, amit megszokhattunk más könyvekben. Szinte nincs semmiről és senkiről részletes jellemzés, de aztán pont ez válik szerintem a történet erősségévé. Ez nem romantikus regény, hanem a fekete-fehér valóság és csak azt kapjuk, ami történt (történhetett). Pont ezzel az egyszerűségével vágja mellbe az embert az író (ha egy amerikai írta volna meg, akkor biztosra veszem, hogy egy 600 oldalba bővített színes-szagos-romantikus sztoriba ágyazódott volna). Így kapunk egy olyan regényt, ami félig dokumentumregénynek hat, de mégis leköt, izgalmas. Szerintem ideális azoknak, akik a történelmi dokumentumokat száraznak találják, de ugyanakkor szeretnének valamennyire a realitás talaján mozogni.

Az Exodus hajóról karcoltam is, itt találjátok:
https://moly.hu/karcok/1049365

>!
tmezo P
Ram Oren: Gertruda esküje

Nagyon különleges ez a történet, még akkor is, ha háborúról szól. Még akkor is, ha nélkülözésről, félelemről, veszélyről, és halálról szól. Különlegesek a szereplői is, egytől egyig, még az SS katona, Karl Rink is. Gertruda végtelenül elkötelezett nő volt, példa értékű, amit véghez vitt. Michael pedig egy szerencsés ember, hogy egy ilyen igaz lelkű nőt kapott maga mellé a sorstól.
Jól megírt könyv. Részletes, hűen tükrözi a háborút megelőző állapotokat, és magát a háborút. Gertruda révén a gettón kívülről láttam az életet, de ez sem volt könnyű. Munkát, élelmet, fát szerezni mindennapos küzdelem volt a nem zsidóknak is.
Ami a háború után történt a felszabadított zsidókkal, arról kevesebbet tudunk, de itt erről is kaptam egyfajta képet. Egyáltalán nem volt könnyű az eljutás Izraelbe és az élet újrakezdése.

>!
Andilány P
Ram Oren: Gertruda esküje

Nem könnyű és nem könnyen emészhető könyv, mégis sikerült másfél nap alatt elolvasnom, mert nem bírtam letenni. Nem szeretek háborúról olvasni, főleg ha az igaz történet. Elrettent a kegyetlenség, a kilátástalanság, a szenvedés. Nem is tudom mit írhatnék. Csodálom Gertrudát a kitartásáért, a szeretetéért, hogy képes volt túlélni.

>!
robinson P
Ram Oren: Gertruda esküje

Döbbenetes, megható, elgondolkodtatóan szép történet. Szeretetről, kitartásról és élni akarásról. Olvasmányos és igaz. Gertruda tényleg mindent megtett ezért a kisfiúért, akit rábíztak. Ajánlom.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/10/gertruda-eskuje.html

2 hozzászólás
>!
White13
Ram Oren: Gertruda esküje

Gertruda esküje szeptemberben jelenik meg magyarul. Nagyon várom már, igazán lenyűgöző ez a könyv. Érdekes, fordulatos és nagyon emberi. Ráadásul igaz történet. Mindenkinek jó szívvel ajánlom akit érdekel a téma, nem fog csalódni ebben a könyvben!
Megtudhatjuk a könyvből, hogyan és miért védi az élete árán is egy katolikus nevelőnő Michaelt, a lengyel zsidó kisfiùt, továbbá azt is, hogyan végződik a története annak a német férfinak, aki szerelemből házasodva zsidó nőt vesz feleségül, majd a gazdasági válság idején belép a pártba, és SS tiszt lesz…nagyon megrázó, és elgondolkodtató mű.

>!
szilvamag
Ram Oren: Gertruda esküje

A Gertruda esküje egy igaz történet, melyben Ram Oren a holokauszt két különböző történetét szövi lebilincselő módon össze. A szerző tényszerű írásának hála az események úgy peregtek a szemeim előtt, mintha egy dokumentumfilmet néztem volna, sok párbeszéddel és eredeti fényképekkel tarkítva. Ennek köszönhetően a történet könnyen olvasható volt, annak pedig kifejezetten örültem, hogy az író egyáltalán nem akart hatásvadász lenni, ugyanis Ram Oren nem tett mást, csak elmesélte a könyvben szereplő emberek igaz történetét, tényszerűen, minimális érzelem és mindenféle sallang nélkül, és úgy gondolom, hogy ettől lett olyan különleges ez a könyv.
Bővebben: http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2014/09/ram-oren-gert…

>!
Hiranneth
Ram Oren: Gertruda esküje

Ez az öt csillag jár azon embereknek, akik kitartottak. Akik emberek maradtak azok között a körülmények között is, és hiába féltek, segítettek másoknak.
Gertruda-nak, mert ha nem is vér szerinti, de anyja volt a rábízott kisfiúnak. Joseph Berman-nak, és családjának. Karl Rink-nek, kit még az elején el is vakított a hit, a későbbiekben segített, amikor tudott.
Az ilyen történeteket olvasva elképzelni se tudom úgy igazán azokat a borzalmakat és félelmeket, amiket a szereplőknek át kellett élni. Ezért azt hiszem hálát adhatok. Nem egy egyszerű könyv, az érzelmi töltések miatt, de minden szörnyűsége ellenére is magába szippant, és nem ereszt.


Népszerű idézetek

>!
tmezo P

– Aki egy embert megment – idézte –, az egész világot menti meg. Nem lehetünk ennyire szigorúak és érzéketlenek. Ez a nő feladta az életét, hogy a gyerek élhessen. Nincs annál nagyobb áldozat. Megérdemli, hogy vele utazhasson.

286. oldal

>!
robinson P

– Úgy döntöttem, hogy elhagyom Lengyelországot és Jeruzsálembe költözöm – kiáltotta tiszta, érzelem teli hangon. – Lengyelország csapda minden zsidó számára.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lengyelország · zsidók, zsidóság
>!
robinson P

– Valami nyugtalanít, fiam. Németországban napról napra rosszabb a helyzet. Hitler nagy hadsereget épít, túl nagyot, és elég őrült hozzá, hogy háborút robbantson ki, hogy egész Európát meghódítsa.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · háború · Móse Stolowitzky
>!
Annie04

A gyerek maga is nagyon jól tudta, hogy a külvilág számára Ő egy keresztény anya fia, és életben maradása attól függ, el tudja-e játszani a szerepet.

222. oldal

>!
robinson P

– Miből élnek?
– A maga által küldött ételből, személyes holmik eladásából, és abból a reményből, hogy jönnek még jobb napok.

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Doktor Joseph Berman · Gertruda Babilinska
>!
tmezo P

Michael nem értette az életében beállt hirtelen változást, az átmenetet a palotából, a nyomorúságos szobába, nem értette anyja tehetetlenségét. Nem tudta, mi a háború, de azt megértette, hogy valami borzalmas történt.

153. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michael Stolowitzky
>!
Annie04

Annyi éven át együtt voltak, minden rájuk leselkedő veszéllyel szembe kellett nézniük, és Gertruda szinte egyetlen könnycseppet sem hullajtott. Mindig mindent megtett azért, hogy magabiztosságot és erőt sugározzon, hogy erősítse a fiúban az érzést, hogy ő a gyereknek támaszt nyújtó szilárd oszlop. Most valami elpattant benne. Michael addig simogatta Gertruda haját, amíg az abbahagyta a sírást, és feléje fordult. A kisfiú megkérdezte, mi történt, ő pedig elmesélte neki.
– Rossz emberek – mondta haragosan a gyerek.
– Nem rosszak, Michael. Csak nem értik, hogy én megígértem anyukádnak, hogy nem hagylak el.
– Megyek és beszélek velük. – Szilárd eltökéltsége megerősített valamit, amit Gertruda már hosszú ideje látott benne: fiatal kora ellenére többé már nem gyermek. A háború bölcsességet és felnőtt nézőpontot adott neki. Megtanította őt keménységre, hogy legyőzze a nehézségeket, hogy soha ne adja fel.

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gertruda Babilinska · háború · Michael Stolowitzky
>!
tmezo P

A teherautó, úton a gettó felé, nyögdécselt, lassan haladt a járműkonvojban. Más zsidók, akiket kikergettek otthonaikból, ló vontatta szekereken költöztek. Szomorú, ijedt arcok, elvesztek a hideg éjszakában és a konvojban, mely minden oldalról körülvette őket. Senki sem tudta, mi vár rájuk, senki sem látta, mit hoz a jövő.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó · teherautó · zsidók, zsidóság
>!
tmezo P

A gettóbeli zsidók remény és kétségbeesés között ingadoztak. Hinni akarták, hogy a németek főleg munkaerőként akarják őket használni, és nem szándékuk elpusztítani őket.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsidók, zsidóság
>!
robinson P

Szögestalpú csizmák dobbanása visszhangzott az utcában, németül kiadott parancsok zavarták meg az éjszaka csendjét.

184. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Uri Orlev: Sziget a romok között
William Brodrick: Büntetlenül
D. M. Thomas: A fehér hotel
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Robert Merle: Mesterségem a halál
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Phyllis T. Smith: Én, Livia