Szent-Györgyi ​Albert 9 csillagozás

Ralph W. Moss: Szent-Györgyi Albert Ralph W. Moss: Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi ​Albert 75 kapta meg Nobel-díját

„Ralph Moss fantasztikusan sokszínű életrajzot írt Szent-Györgyi Albertről. A könyv Szent-Györgyi életpályájának három aspektusát meséli el: életének történelmi hátterét, melyben a huszadik század legdrámaibb eseményei közül is szerepel néhány; a tudós fausti küzdelmét, hogy megfejtse az élet titkát; valamint Szent-Györgyi konfliktusait a tudományos élet irányítóival. A könyv több kötelező tiszteletadásnál; olyan dokumentum, amely a közelmúlt történelmének legjellemzőbb vonásait is megrajzolja.”
(Ilya Prigogine, Kémiai Nobel-díjas, 1977)

„Ezt az életrajzot az ember úgy olvassa, mint egy regényt, mert Szent-Györgyi élete valóban olyan volt, mint egy regény. Akármerre járt legendák születtek róla, és semmit sem élvezett annyira, mint saját magáról szóló legendákat mesélni. Életében két dolgot azonban végtelenül komolyan vett és csinált: a tudományt és a politikát. […]
Egykor elnéztem, ahogy épp napnyugta előtt… (tovább)

Róla szól: Szent-Györgyi Albert

>!
Typotex, Budapest, 2012
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639326941 · Fordította: Bakács Tibor
>!
Typotex, Budapest, 2012
340 oldal · ISBN: 9789639326941
>!
Typotex, Budapest, 2003
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639326941 · Fordította: Bakács Tibor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Szent-Györgyi Albert


Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Sárdi_László>!
Ralph W. Moss: Szent-Györgyi Albert

Mivel mostanában rengeteg körüzenet kering facebook-on a C-Vitaminnal, és Szent-Györgyi Albert életével kapcsolatban, így érdemes elolvasni ezt a könyvet és pontosan látni a dolgokat. :)

Katan>!
Ralph W. Moss: Szent-Györgyi Albert

Nagyon olvasmányos könyv,mely méltó emléket állít ennek az intelligens,jó humorú,igazságszerető,bátor embernek.


Népszerű idézetek

Katan>!

Amikor a Nobel-díjat megkaptam – amely akkora pénzösszeggel járt, amekkorát nem láttam még egyben – valamit kezdenem kellett a pénzzel. A legegyszerűbben úgy tudtam ezt a forró krumplit eldobni, ha a pénzt befektetem, részvényeket vásárolok. Tudtam, hogy küszöbön áll a II. világháború. Ha részvényeim a háború miatt emelkednének, akkor háborúpárti lenne belőlem. Ezért brókeremet arra kértem, olyan részvényt vegyen, aminek háborúban esik az értéke. Így a pénzem ugyan elveszett, viszont megmentettem a lelkiismeretemet.

Kapcsolódó szócikkek: Szent-Györgyi Albert
Typotex_Kiadó KU>!

Mire Albert elkezdte az orvosi egyetemet, igencsak öntudatos fiatalemberré vált. Úgy gondolta, nagy dolgokra képes, és ennek megfelelõen is viselkedett. Ez az új önbizalom persze részben híres rokonsága miatt alakult ki benne. A Lenhossékok a tudományos arisztokráciához tartoztak, és természetesnek tűnt, hogy ő is a nyomukba lép. Viselkedésében természetesen az ifjúság megszokott arroganciája is benne volt. Mégis ez idő tájt ismerte fel, hogy „különleges adománnyal” áldotta meg a sors. Képes volt ugyanis a problémák intuitív megoldására, vagy ha nem is tudta a megoldást, legalább az ahhoz vezető helyes kérdést fel tudta tenni. Úgy tűnt, mondta később, mintha közvetlenül tudna beszélni a természettel, mintha „hallaná a természet hangját”. Megérzéseit pedig tettekre tudta váltani. Ez a szinte misztikus megérzés, amely leginkább a költõ vagy a művész inspirációjához hasonlítható, maradt élete végéig „tudományos módszerének” lényege. Ezért nem engedte soha, hogy munkáját az ösztöndíjak előírásai szabják meg. Mások véleményére nem sokat adott. Csak az volt a fontos, hogy mindig megragadja a kínálkozó lehetőséget, és rögtön munkához lásson.

27. oldal

pelika_Bp>!

.. úgy gondolta, rövid idő alatt megtanul hollandul. Ezért nyelvtanártól vett órákat. Elámult, hogy a holland mennyire hasonlit a némethez, és hogy milyen könnyen megy a tanulás! Zavarba ejtette viszont, hogy amikor az újonnan tanultakat megpróbálta használni, senki sem értette meg. Néhány hét után megoldódott a rejtély: rájött, hogy egy szélhámostól tanult, aki nem tud hollandul. Ő viszont egész jól megtanulta – a jiddist!

50. oldal

balagesh IP>!

Nemrég találtam rá Pablo Neruda egyik versére, amely akár e könyv fõhõsére is ráillik. Pablo Nerudától Szent-Györgyi Albertnek, egyik Nobel-díjastól a másiknak:

Kitalálom, ahogy tudom,
s csinálom. Ha sosem hibáznék,
ki hinné tévedésem?
S ha magam megváltozom,
és nem ismer fel többé senki,
én akkor is ugyanazt teszem,
nem cselekedhetek másképp.

Studs Terkel előszavából

Kapcsolódó szócikkek: Szent-Györgyi Albert
pelika_Bp>!

„A gyógyszer olyan anyag, amely nyúlba oltva tudományos cikket produkál.”

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szent-Györgyi Albert
pelika_Bp>!

Albert eltávolította a macska mellékveséit, hogy az állatnál Addison-kór alakuljon ki. Ekkor egy keveset beadott neki az általa készitett kivonatból, mire a haldokló macska leugrott a műtőasztalról!

58. oldal

pelika_Bp>!

Megkérdeztük tőle, emlékszik-e Szent-Györgyire. Az idős ember ragyogó szemmel, lelkesen kiáltotta: – Hogyne emlékeznék Szent-Györgyire! – Ő volt a teniszpálya gondnoka, ahol a „Prof” egykor játszani szokott. Aztán váratlanul énekelni kezdett:
– Paprika, forróbb vagy, mint a gin. Paprika, te vagy a C-vitamin!

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szent-Györgyi Albert

Hasonló könyvek címkék alapján

Kati Marton: Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot
Eve Curie: Madame Curie
Simon Gindikin: Történetek fizikusokról és matematikusokról
Marx György: Szilárd Leó
Bánszki István: Szellemi elődeink
Ernst Peter Fischer: Arisztotelész, Einstein és a többiek
Jürgen Neffe: Albert Einstein igaz története
Verók Attila: Martin Schmeizel
Benkő Samu: Apa és fiú
Velner András: Jedlik Ányos