A ​tér tágassága 17 csillagozás

életútinterjú
Rajk László: A tér tágassága

Rajk ​Lászlóval, aki idén töltötte be 70. életévét, 2009-ben készített életútinterjút Mink András – ennek egy 2019-es beszélgetéssel kibővített, szerkesztett változatát adjuk közre kötetünkben. Gazdag életpálya tárul elénk a második világháború utáni magyar történelem prizmáján keresztül. A kivégzett kommunista politikus fia neve elvesztése, az árvaház, az 56-os forradalom, majd a romániai száműzetés időszaka után fiatalon a rendszerkritikus művészeti formák iránt érdeklődő építész lesz. A 70-es években csatlakozik a formálódó demokratikus ellenzékhez; a hazai szamizdat egyik megteremtője, az SZDSZ politikusa, majd parlamenti képviselője, mindeközben pályáját sosem feladó, alkotó építész és látványtervező, akinek olyan munkák kötődnek a nevéhez, mint a budapesti Lehel Csarnok épülete, vagy a Megáll az idő, A londoni férfi és az Oscar-díjas Saul fia filmek látványtervei. Fotók és dokumentumok idézik meg a pálya személyes emlékeit, Rajk politikai és művészi tevékenységének… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tények és tanúk Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2019
590 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438789
>!
Magvető, Budapest, 2019
590 oldal · ISBN: 9789631439731

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

cinkos>!
Rajk László: A tér tágassága

Tényirodalom (hiszen a sorozat címe is ez: Tények és tanúk), én mégis úgy olvastam, mint egy történelmi nagyregényt. Amiben benne van a huszadik század második felének magyar történelméből jó sok minden, szóval akit ez a téma egy kicsit is érdekel, annak ez egy fontos könyve lesz. Ami igazán élvezetes olvasmánnyá teszi, az a személyes dimenziója, és az a józan és mégis szenvedélyes hang, amely itt mesél. Sok abszurd és sok reményteljes, példamutató sztori, és az egészben van egy törekvés, hogy segítsen megérteni, mi történt körülöttünk az elmúlt néhány évtizedben. Nekem több dologban is segített.

tokidoki>!
Rajk László: A tér tágassága

Kifogástalan. Letehetetlenül érdekes, nem csak az életrajzi történések, hanem az is, ahogy Rajk az építészethez, a művészethez viszonyult. Egy meg nem alkuvó, tisztességes és szakmájában is profi rendszerváltó élettörténete. Mivel a rendszerváltás időszakát kiskamaszként éltem át, az akkori események kis emlékszilánkjai most álltak össze a fejemben, ahogyan ezekről mesélt. Csak ajánlani tudom, rám nagy hatással volt, és rengeteget tanultam belőle. (A kötet kivitelezése is tökéletes, a szerkesztés, a jegyzetek, stb.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Görgey Artúr: Életem és működésem Magyarországon az 1848. és 1849. években I-II.
Julian Rubinstein: A viszkis
Rockenbauer Zoltán: A halandó múzsa
Korcsmáros Péter: Mesélő ceruza
Nyáry Krisztián: Merész magyarok
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Emilly Palton: Néma bűnök
Thassy Jenő: Veszélyes vidék
Gurul a sok-sok pillanat
Bertényi Iván: Nagy Lajos király