Antoni ​Gaudí 12 csillagozás

Rainer Zerbst: Antoni Gaudí Rainer Zerbst: Antoni Gaudí

Aki ​ma felkeresi Barcelonát, bárhová menjen is , előbb-utóbb szembetalálja magát annak az Antoni Gaudinak a műveivel, aki a világ minden tájáról Spanyolországba vonzza a művészetek kedvelőit. A híres építőművész itt, a katalán fővárosban alkotta csaknem valamennyi munkáját. A gazdag polgárok villáit, az impozáns méretű Güell-parkot (amely ma már nyitva áll a nagyközönség számára) és a Szent Család tiszteletére tervezett templomot, amelynek terve több mint száz éve született, és amely még ma sincs teljesen befejezve. Gaudí élete tele volt ellentmondásokkal. Fiatalemberként csatlakozott a katalán nemzeti mozgalomhoz. Viszonya az egyházhoz kritikus volt; élete alkonya felé mégis teljességgel egyetlen templom felépítésének szentelte magát. Fiatalemberként mint igazi divatfi mozgott a társasági élet bűvkörében, öregkorában viszont spártai életet élt. Sohasem nősült meg, és életét művészetének – az építészetnek – szentelte. Műveit úgy üdvözölték, mint „enyhet adó oázisokat a… (tovább)

>!
Taschen, Budapest, 2002
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 3822821721
>!
Taschen, Budapest, 1992
240 oldal · ISBN: 9783822807281
>!
Kulturtrade, Budapest, 1992
238 oldal · ISBN: 3822807281 · Fordította: Udvarhelyi László

1 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Kuckókapitány P
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí

Szeretem, mert egyedi, színes, vidám, bolondos. Szívesen laknék valamelyik Gaudi által tervezett lakóházban, és olvasgatnék a Güell Parkban. És örülök, hogy az én századomban is épül egy olyan templom, mint a régi korok katedrálisai. A Sagrada Familia lenyűgöző, Gaudi mert nagyot álmodni. A jövőnek épül, még ha mi nem is érjük meg. A családból már voltak Barcelonában, egyszer szeretnék majd én is.

>!
balagesh IP
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí

Bár egyetértek a többi értékelésből sugárzó rajongással, azt hiszem, ez leginkább Gaudínak szól.
Mert egyszerűen jó érzés az otthonunkban birtokolni egy Gaudí-albumot: a polcon, jól láthatóan. Nagyon helyes, hogy a könyv még lehet kultusztárgy. Mert egyébként az interneten, amit szintén az otthonunkban birtokolunk, sokkal jobb képeket találunk. Meg egyébként az otthonunkban birtokolhatnánk sokkal okosabb szöveget is Gaudí életművéről vagy legalább a Sagrada Famíliáról – csak az persze nem lenne ennyire mutatós.

>!
Fee
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí

Kedvenc építészem, élőben is láttam több művét, felejthetetlen élmény!

>!
Tercia
Rainer Zerbst: Antoni Gaudí

Útikönyv helyett is tökéletes, ha az ember Gaudí miatt megy Barcelonába, benne van az épületek pontos címe, térkép. Részletes leírás a fontosabb, nagyobb volumenű munkákról, és elég sok minden Gaudí életéről.
Színvonalas, szép kivitelű könyv, mint az összes Taschen kiadvány.
Szerintem olyan, mint ő, ezer évenként születik. Hihetetlen fantáziával tervezte meg az épületeket, zseniális új megoldásai voltak, egyszerűen egy csoda mindegyik épülete.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodor Kata (szerk.): Egon Schiele és kora
Jean Lahor: Szecesszió
William Hardy: Art Nouveau
Hollósi Nikolett (szerk.): Antoni Gaudí
Bernard Champigneulle: Art nouveau – Jugendstil – Szecesszió
Gilles Néret: Gustav Klimt
Sármány Ilona: Klimt, Schiele, Kokoschka és Bécs festészete 1900 körül
Sarah Mucha: Alfons Mucha
Marian Bisanz-Prakken: Nuda Veritas
Balla Gabriella (szerk.): Tiffany & Gallé: A szecesszió üvegművészete