Tűzoltók 5 csillagozás

Rainer Crummenerl: Tűzoltók

A ​tűzesetek mellett a tűzoltók segítenek bajba jutott emberek és állatok kiszabadításában, viharkárokat hárítanak el, pincéket szivattyúznak ki, víz alól is mentenek. A szerző körülnéz a tűzoltólaktanyában és elkíséri bevetésre az egységet. Olvashatunk a füstugrókról, megtudhatjuk, hogyan oltható el egy repülőgéptűz. Izgalmas és tanulságos olvasmány.
Amikor a kék fényjelzéssel és szirénázva rohanó tűzoltóautót meglátjuk, első gondolatunk: hol van tűz? Sokszor valóban tűzesetekhez sietnek a tűzoltók. Még gyakrabban azonban bajba jutott embereket és állatokat szabadítanak ki, közlekedési baleseteknél segédkeznek, viharkárokat hárítanak el, pincéket szivattyúznak ki. A tűzoltók sokrétű és nem ritkán veszélyes munkájáról ír ebben a Mi Micsoda kötetben Rainer Crummenerl. A szerző kíváncsian néz körül a tűzoltólaktanyában, és elkíséri egy bevetésre a vonulási egységet. Mesél a vakmerő „füstugrók” munkájáról, elmagyarázza, hogyan zajlik a repülőgépes tűzoltás, és annak is utánajár,… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mi micsoda

>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2009
48 oldal · ISBN: 9789639446212
>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2003
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639446211 · Fordította: Francz Magdolna

Enciklopédia 2


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

atomarcú P>!
Rainer Crummenerl: Tűzoltók

Érdekes kis könyv sok hasznos információval. A kiadvány magyarítása sajnos kicsit sutára sikeredett, a német eredeti illusztrációin pl. minden maradt a régi (teszem azt német rendszámtábla), csak a járműveken a Feuerwehr feliratokat fotosoppolták át Tűzoltóságra. A szövegbe meg olyan toldások kerültek, hogy „A világ nagyvárosaiban, mint Budapest, így-meg-így, de lássuk, mi a helyzet Frankfurtban…” Ez helyenként viccessé teszi az olvasási élményt.


Népszerű idézetek

katy_swartz>!

A tűzcsapokat a központi vízellátó hálózatra szerelik úgy, hogy minden épület oltása biztosítható legyen. Ahhoz, hogy ezeket könnyen megtalálják, a nagyobb településekről úgynevezett tűzcsaptérképet készítenek, amelyek minden bevetési járműben megtalálhatóak.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tűzcsap
katy_swartz>!

A tűzoltóság kezdeteiről kevés ismeret maradt ránk. Történetírók arról tudósítanak, hogy az ókori Rómában , akárcsak Egyiptomban , voltak magán jellegű rabszolga-tűzoltóságok.. Helyükre a Kr.u. 6. században, Rómában Augustus császár 1000–1200 férfiból álló tűzőrséget állított. A város 14 körzetét egy-egy tűzőrség felügyelte, laktanya jellegű helyekről.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Egyiptom
katy_swartz>!

Németországban a bevetésnél minden tűzoltó magával visz egy kettős hangú jelzősípot, abból a célból, hogy utasításokat vagy veszély esetén vészjelzéseket adjon le.
A megismételt hosszú, magas hang például azt jelenti : „Veszélyben vagyok". Ezzel szemben a magas-mély-magas-mély hangok jelentése: „ Veszély! Mindenki azonnal vissza!".

17. oldal

katy_swartz>!

Az egy szerben utazó, oltásban részt vevő rajok általában 5+1 főből (különleges szereknél, például a magasból mentőnél 2 főből) állnak.

17. oldal

katy_swartz>!

Léteznek fémből vagy műanyagból készült, föld alatti oltóvíztározók vagy oltóvízkutak is. Ezekben legalább három órára elegendő víz van.

18. oldal

katy_swartz>!

A füst, amely nem tud eltávozni, lejjebb ereszkedik, miközben gyorsan nő a hőmérséklet. Egyméteres magasságban meghaladhatja a 600 °C-ot. Ha közben kinyílik az ajtó, a tűz oxigénutánpótlást kap, és a forró füst pillanatok alatt lángra lobbanhat. Éppen ezért a tűzoltóknak a helyiségbe úgy kell behatolnia, hogy a kitörő lángok útjába ne kerüljön ember, illetve gondoskodni kell a megfelelő védősugárról.

23. oldal

katy_swartz>!

Az égés központjában ugyanis lehetetlen a repülőgépes oltás. Hiszen itt akkora a forróság, hogy a ledobott víz elpárologna, mielőtt még elérné a talajt.

26. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Artur Nowicki: Mi újság… A tűzoltóságnál
Varsányi Mihály – Géczi Zoltán: Hősies tűzoltók
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Víctor Escandell: 25 furfangos fejtörő
Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?
Piotr Socha – Monika Utnik-Strugala: Kosz
Kalas Györgyi: Pavlova kisasszony és a dobostorta
Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Kimberlie Hamilton: Menő macskák!
Lázár Ervin: Öregapó madarai