Wayward ​Son (Simon Snow 2.) 19 csillagozás

Rainbow Rowell: Wayward Son Rainbow Rowell: Wayward Son Rainbow Rowell: Wayward Son Rainbow Rowell: Wayward Son

After graduating from Watford, Simon and Baz and their friends are out in the real world and feeling a bit stuck. Simon has lost his magic and his sense of purpose in the world, and Baz is just well worried because Simon hasn't got off the couch in weeks. Penelope comes up with the perfect plan to lift them out of their doldrums – a trip to America to visit Micah and Agatha. Of course nothing goes as planned once they get there. What starts out as a simple holiday in the States turns into a high-stakes cross country road trip where the survival of humanity as we know it just might rest in these wizards' hands.' to 'The sequel to Carry On. The adventures of Simon and Baz continue!

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781529029123
>!
Wednesday Books, New York, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250258021
>!
Pan Macmillan, London, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781509896899

3 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Tyrannus Basilton Grimm-Pitch (Baz) · Simon Snow · Agatha Wellbelove · Penelope (Penny) Bunce · Shepard


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

lafayette P>!
Rainbow Rowell: Wayward Son

Nagyon vártam ezt a könyvet, de miután lettem csak egy dolog járt a fejemben: Kellett ez nekünk?…

A Carry On minden hibája ellenére nagyon a szívemhez nőtt, így nagy örömmel és nagy elvárásokkal vágtam bele ebbe a részbe.. de sajnos ezeket az elvárásokat nem sikerült megugrania ennek a könyvnek.
Ez a rész azt akarja bemutatni, hogy a happy end után sem feltétlen happy az élet, persze értem. Ettől függetlenül nem kell kifordulnia a karaktereknek teljesen önmagukból, nem kell feltétlen értelmetlen kliséket ráborítani a sztorira.
A legnagyobb problémám az egész könyvvel az a kommunikáció hiánya főleg Baz és Simon között. Persze, megértem, hogy kell a feszültség meg a konfliktus, de ez szerintem a legolcsóbb, legidegesítőbb klisé, amit valaha kitaláltak…
Mindemellett az egész könyv elsietettnek érződött, rengeteg jelenet volt, ahol plusz 5-10 oldalt simán elbírt volna még a fejezet. Több leírásra, a karakterek gondolatainak részletesebb kifejtésére vágytam.
A karakterek a Carry Onhoz képest önmaguk halvány másolatának tűntek. Penny úgy megy az Amerikába, hogy halvány fogalma sincs arról mi várja ott? Pénz, tervek, minden nélkül? Úgy hogy azt se tudja, hogy működik ott a mágia? Hogy fog Baz spoiler ?… Az meg főleg elég furcsának érződött, hogy meglepődtek, hogy jééé ez az Amerika milyen nagy.. komolyan bárki képes azt hinni, hogy át lehet kocsikázni az ország egyik végéből a másikba 3 óra alatt?…
Komolyan néha teljesen félkegyelműnek tűntek a karakterek.. Mindenféle vita vagy terv nélkül olyan helyzetekbe sodródtak, ahol folyamatosan mások segítségére kellett támaszkodniuk, anélkül, hogy bármit tanultak vagy fejlődtek volna az események során..
Még Bazben is csalódtam. Nem volt az a magabiztos, szellemes, okos, könyörtelen Baz a Carry On-ból. Az a Baz aki spoiler.
Az olvasás közben sokszor eszembe jutott, hogy „legyen már vége”, hogy tettethessem, hogy a Carry On még mindig egy standalone.
Ettől függetlenül el fogom olvasni a 3. részt is, de már jóval alacsonyabbak lesznek az elvárásaim..

_ada>!
Rainbow Rowell: Wayward Son

Úgy tűnik, kedves Rainbow négy év után eldöntötte, hogy bemutatja, mi is következik a happy end után. A Carry On kerek története és reményteljes epilógusa után olyan a folytatás, mintha lenyomnának a víz alá. És a végén nem engednének a felszínre. (Hiszen spoiler: jön majd egy 3. rész!)
Annyira utálom, és közben annyira szeretem ezt a könyvet… Mert sok új lehetőséget kaptunk. Olyan sokféle módon alakulhat Simon története, hiszen végre kilépett a fanfictionök világából! Ugyanakkor meg kétségbe vagyok esve, mert semmi nem úgy megy, ahogyan elképzeltem. Letargia, melankólia, identitásválság, szakítások, új ország, új ismeretségek, új információk tömkelege. Hihetetlen, hogy egy éve vártam rá, és kevesebb, mint 24 óra alatt ledaráltam a könyvet, mert nem tudtam letenni. Boldog vagyok és csalódott… Egyszerűen nem is tudom, mit gondoljak!
Szélsőséges érzelmeket félretéve azonban ez egy jó könyv, és remek folytatás. Minden benne van, amit vártam, meg a ráadás, amit nem…

Gnocchi7 I>!
Rainbow Rowell: Wayward Son

Nagyon vártam ezt a részt, hiszen oda vagyok meg vissza a Carry Onért, de kicsit csalódás volt számomra. Ami szomorú. Főleg, pont olyan érzelmi állapotban olvastam, amikor valami boldog, aranyos, fluffy romantikus-fantasy műre lett volna szükségem (mint a Carry On is volt), erre kaptam ezt a lehagnoló, depressziós töltetű sztorit, ami még jobban lehozott az életről. Ettől függetlenül megvolt a maga bája, de remélem a folytatás erősebb lesz. :')

esztokam P>!
Rainbow Rowell: Wayward Son

Valahol megértem, hogy miért csalódás sokaknak ez a kötet. Hiszen rohadtul nem happy sem az eleje, sem a vége. Talán a közepe, a 41. fejezet környéke (ami az új 61. fejezet, if you know what I mean).
De ha belegondolok, szerintem én is totál depressziósan élném meg, hogy a biztos mágikus talaj kicsúszik a lábam alól. Simon depressziós és nem gyógyul. Baz és Penelope féltik, nem merik egy percre sem magára hagyni, ami azért szerintem sok mindent elmond az állapotáról, de segíteni nem tudnak. Peek angst Szinte lábujjhegyen járnak körülötte, félnek, hogy valami rosszat mondanak, tesznek és minden még rosszabb lesz, mint amilyen most. Szóval Penny ötlete, hogy ugorjanak át Amerikába Agathához pont a legjobbkor jön. Oké, megszegik az összes elképzelhető mágikus szabályt az út során, de nem is erről a trióról lenne szó, ha nem így történne.
Érdekes látni, hogy az új Mage és Hundrum utáni világ milyen hatással van rájuk. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy nem kezelik jól. Persze egyértelműen Simon the worst chosen one ever viseli legrosszabbul, de ő veszítette a legtöbbet. Mindannyian kételkednek önmagukban, a képességeikben, a világban, egymásban. De amikor cselekedni kell, akkor felállnak/felszállnak és csinálják, pedig tudják, hogy sokkal kevesebb esélyük van a győzelemre, mint előtte. De ők az előbb cselekszik, utána gondolkodik típusok.
A két új karakter, Lamb és Shepard rendesen megkavarják a dinamikát. Lamb, akit Rowell a fiatal Hugh Grantről mintázott, persze a fiúk között okoz feszültséget. De legalább Simont is kicsit felrázza, a féltékeny Simon egyszerűen, csak erfgujkolé. És akár tetszik, akár nem, a pasas segít Baznek jobban megérteni a vámpír oldalát.
Shepard pedig nagyon jót tesz Pennynek. Imádom a srácot. Még mindig nem tudom igazán eldönteni, hogy megbízzak-e benne, de a végére mindenki befogadta és egyértelműnek vették, hogy megy velük Angliába.
Agatháért kicsit aggódtam. A Carry Onban először utáltam, aztán elfogadtam, végül már szinte megértettem a lányt. De most… visszatért a damsel in distress szerepbe mégis mondhatjuk, hogy ő „mentette meg” a társaságot (Pennyvel karöltve, szó szerint). Sokkal erősebb, mint azt bárki is gondolná róla.
Oké, lehet, hogy szuper elfogult vagyok, mert RR azt hiszem az abszolút kedvenc íróm.
Ja, a könyv mellett hallgattam a hangoskönyvet is, és Euan Morton megint szuper volt. Tegnap óta minden angol szöveg a fejemben az ő akcentusával és hangján szól. no regrets

Zsufie>!
Rainbow Rowell: Wayward Son

Tavaly olvastam a Fangirl-t, s nemrég pedig a Carry On-t, ami ennek a kötetnek a megelőző része – ami mellesleg nagyon sokáig stand alone volt –, szóval nem volt túl sok elvárásom. Egy aranyos tini könyvet kaptam, amiben történetesen varázslók és vámpíros „iskolai nyári szünetéről” olvashattunk. Engem valahogy emlékeztetett „Simon és a homo sapiens lobbira” a hangulata, a szereplők viselkedéséből pedig meg nem mondom, hány évesek lehettek. Nem volt rossz, egy könnyed kis limonádés olvasmánynak elmegy, de nem nevezném valami erős folytatásnak, és a cliffchanger-es vége sem tetszett. Még mindig nem tudom, mi értelme van folytatni a több évvel kiadott – és befejezettnek szánt – műveket…

Jenci_néni>!
Rainbow Rowell: Wayward Son

Elolvastam, pipa. Hm, jó, oké.
Mennyi esély volt, hogy a második kötet jobb lesz, mint az első? No. Volt, volt de mégsem.

Simon Snow már nem mágikus. Helyette depressziós. Roadtrip-re mennek Amerikába, ahol mindenki rosszul érzi magát, ő jól, annyira jól, hogy repked. Kék ég, üres ország stb.

Ez a történet sokkal.kevesbe szerelmi sztori, mint az első kötet. És sokkal.kevesbe detektívtörténet. Talán utazás, talán gyógyulás, talán valami vámpírszagú ifjú mágus coming of age… nem eldöntött. A Harry Potter utanerzestol sikerult vegleg elszakadni, hogy ez jót tett-e, azt nem tudom.
Mit tudunk egyáltalán?
Hogy lesz harmadik kötet.

Ja és ha szakítani akarsz a pasiddal, előbb győződj meg, hogy Penelope nincs sehol a közelben, hogy rád rontson. Penelope teljesen zseniális karakter. Nem bírtam, hogy Baz annyira lágyszívű és jó lett, hogy könnyeznünk kell kb. Penelope meg mindig hajthatatlan. Csak iskolai egyenruhához hasonló cuccban (terdzokni, rakott szoknya, csatos cipő) tud „rendesen gondolkodni”. Nincs ellenvetés.


Népszerű idézetek

Eszti_TDA>!

”Surprise!” Baz singsongs. ”It’s your ex-boyfriend and his boyfriend and that girl you never liked very much!”

Kapcsolódó szócikkek: Tyrannus Basilton Grimm-Pitch (Baz)
shanna>!

„Why can't you see that I wouldn't be happy anywhere without you?”

353. oldal

2 hozzászólás
_ada>!

I can see it: The three of us, speeding down some abandoned motorway—no, highway—in an old convertible. I’m driving. We’re all wearing sunglasses. We’re listening to The Doors, and Baz is complaining about it. But he’s got his shirt unbuttoned to his navel, so I’m not complaining about anything. The sky is huge and blue and full of lens flare. America

Chapter 2 - Simon

Eszti_TDA>!

“Do you remember the address?”
We both look up. Every house in Havenbrook Estates looks like the same house, slightly rearranged, and painted one of five muted shades.
“I think it was light brown.” Baz says.
“This light brown,” I say, pointing at a house, “or that light-light brown?” I point at another.
“That’s not light brown, that’s warm grey.”
“They’re all sort of warm grey,” I say, “ even that green one.”
“I don’t see a green one.”
“That one there.”
“Surely, that’s tan.”

57. oldal, Chapter 13 - Simon

hopeisaprison>!

„I couldn't stop him!”
(…)
„Next time, spell him to the bed. Use a 'Stay put.' ”
„Keep your sexual habits to yourself, Basil.”

271. oldal

hopeisaprison>!

He also says I can't assume that everyone who frowns at me is frowning because I'm with a boy. „Some people just won't like you, Simon. I didn't like you for years.”

27. oldal

_ada>!

There is no one like Baz; it’s like dating someone out of a legend. He’s a heroic vampire, a gifted magician. He’s dead handsome.

Chapter 2 - Simon

Kapcsolódó szócikkek: Tyrannus Basilton Grimm-Pitch (Baz)
_ada>!

Baz drops his cutlery and swings over to Penny’s side of the table, helping her set her Blast down, putting his arm around her. “Please don’t choke to death, Bunce. Imagine the humiliation of dying at The Cheesecake Factory.”

Chapter 15 - Simon

Eszti_TDA>!

Baz moans when we get to our seats—-in the middle of a row, at the back of the plane. “For snake’s sake, Bunce, you couldn’t spring for first class when you were stealing our tickets?”
“We’re keeping low profile,” she says.
“I could keep a low profile in first class.”

27. oldal, Chapter 6 - Simon

Polaris>!

If you can’t trust people with nose rings to be open-minded, who’s left?


A sorozat következő kötete

Simon Snow sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Rick Riordan: The Hammer of Thor
Cassandra Clare: Lady Midnight (angol)
Diana Gabaldon: Outlander
Mackenzi Lee: The Lady's Guide to Petticoats and Piracy
Robert Jackson Bennett: City of Stairs
Lynn Flewelling: Luck in the Shadows
Maggie Stiefvater: The Raven King
Maggie Stiefvater: Call Down The Hawk
Laurell K. Hamilton: Affliction