Fangirl ​(angol) 126 csillagozás

Rainbow Rowell: Fangirl (angol) Rainbow Rowell: Fangirl (angol) Rainbow Rowell: Fangirl (angol) Rainbow Rowell: Fangirl (angol) Rainbow Rowell: Fangirl (angol) Rainbow Rowell: Fangirl (angol) Rainbow Rowell: Fangirl (angol) Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

A ​coming-of-age tale of fan fiction, family and first love.

Cath is a Simon Snow fan.

Okay, the whole world is a Simon Snow fan . . .

But for Cath, being a fan is her life — and she’s really good at it. She and her twin sister, Wren, ensconced themselves in the Simon Snow series when they were just kids; it’s what got them through their mother leaving.

Reading. Rereading. Hanging out in Simon Snow forums, writing Simon Snow fan fiction, dressing up like the characters for every movie premiere.

Cath’s sister has mostly grown away from fandom, but Cath can’t let go. She doesn’t want to.

Now that they’re going to college, Wren has told Cath she doesn’t want to be roommates. Cath is on her own, completely outside of her comfort zone. She’s got a surly roommate with a charming, always-around boyfriend, a fiction-writing professor who thinks fan fiction is the end of the civilized world, a handsome classmate who only wants to talk about… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
St. Martin's, London, 2015
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250073808
>!
St. Martin's, London, 2015
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250073785
>!
St. Martin's, London, 2015
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250073792

7 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Levi · Cather Avery · Reagan · Wren Avery · Arthur Avery · Courtney · Nick Manter


Kedvencelte 22

Most olvassa 4

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

zsebibaba007>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Magamhoz képest nagyon is sokáig olvastam a Fangirl. Nem azért, mert rossz volt, hanem azért, mert az Eleanor&Park után nem egy újabb Rowell könyvet kellett volna a kezembe vennem, hanem valami mást, hogy ezt rendesen értékelni tudjam és ne akadjak fent minden kis apróságon.
A Fanfic-es rész nekem egyáltalán nem tetszett. Szoktam fanfiction-ket olvasni, de ez nem az én világom. Problémám volt a nevekkel is: Cather és Wren. Értem én, hogy az anyjuk nem akart még egy nevet választani a szülés után ezért a Catherine-ből Cather és Wren lett, de akkor is. A Wren nálam pasi név. Az is marad :D Reagan-ről ne is beszéljünk. Why??????????!
Levi egy cukorbogyó, szerintem ő volt az egyetlen szereplő, akit az elejétől fogva kedvelek. Nick meg egy *****. Megérdemelte, hogy Cath nem adott neki engedélyt a történetre, amit nem egyedül írt!!!!! Ha övé volt az alapötlet, ha nem. Közös munka volt.

Gondolkodtam, hogy hány *-ot adjak, de végül maradtam a 3,5*-nál, mert csak olyan 54%-tól éreztem azt, hogy most már igen is érdekel a Fangirl. Addig meg csak azért bírtam ki, mert Rowellnek olyan jó az írói stílusa. Nekem nagyon tetszik, ahogy Rainbow kifejezi magát, tényleg nagyon jól vannak megírva a könyvei. Pont ezért fogom elolvasni a Landline-t és az Attachments-t is!
Még mindig az Eleanor&Park a best, de azért ez sem volt olyan rossz ;)

8 hozzászólás
mester_aniko>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Először is, szuper élmény volt angolul olvasni. Ez volt az első idegennyelvű regény, amit be is fejeztem, és ezután szeretnék majd még többnek nekiállni.

Ez a fanfiction dolog nem annyira az én világom, bevallom egy idő után elkezdtem átlapozni a Carry On, Simon részeket, mert sokkal inkább kíváncsi voltam Cath életére, mint az írásaira.
Az én elvárásaimnak kicsit kevés volt benne a romantika, sokkal többet szerettem volna olvasni a Levi-al való kapcsolatáról, és hogy hogyan bontakozik ki mélyebben is a dolog köztük. Viszont ettől eltekintve nagyon szerettem ezt a kötetet, különösen mert eléggé magamra ismertem Cath-ben. Főleg a social anxiety miatt, és jó volt látni, hogy ez másnál hogyan jelenik meg, és hogyan kezeli. Ezen kívül pedig én is most voltam első éves egyetemista, így aztán nálam is jelen van a rengeteg új és ismeretlen helyzet.
A végét egy picit lezáratlannak éreztem, szivesen olvastam volna még tovább, szerintem még többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből.
A karakterek tök jók voltak egyébként, nagyon színesek és különbözőek, látszott, hogy a mellékszereplőkkel is sokat foglalkozott az írónő.

ZeiMinn>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Már régóta tudtam, hogy a Fangirl nekem való lesz, fangirl létemre ugyebár. Az Eleanor és Park olvasása után pedig egyenesen beleszerettem Rainbow Rowell stílusába. A Fangirl után pedig rájöttem, hogy RR eredetiben még jobb. Olvasás közben kijelentettem, hogy lehet, jobban szeretek már angolul olvasni, mint magyarul (pedig eddig nem sok sikerem volt az angol könyvek befejezése terén).
A szereplőket majdnem mind imádtam (akit utálni kellett, azt utáltam is). Cathtel úgy gondolom, sok fangirl képes azonosulni, ahogy én is. Habár nem írok fanficet, viszont nagyon szeretem őket olvasni. A részletekkel együtt így olyan volt, mintha egyben egy regényt és fanficet is olvastam volna. Eléggé hasonlóan gondolkodunk Cathtel, így még könnyebb volt őt megszeretnem. Tetszett, hogy mindenkivel sokat törődött, és milyen áldozatokra lett volna képes a szeretteiért. Levi egy olyan személy volt, akivel én is találkoznék. Imádtam őt. Olyan, mint egy tökéletes pasi, de mégsem az. És ez volt, ami miatt olyan realisztikus lett ez az egész. A karakterek nem voltak tökéletesek, sőt rengeteg hibájuk volt. Cathen és Levin kívül a mellékszereplők is fontosak voltak, és volt saját személyiségük.
A problémák is olyanok voltak, amelyek bármivel megtörténhettek vagy megtörténhettek. Így úgy tűnik, minden olyan földhözragadt, de valójában bónuszként ha belegondolunk, megismerhettünk egy Harry Potterhez hasonló világot. Annyira sajnáltam, hogy valójában a könyvsorozat nem létezik. Olyan jó lenne, ha RR megírná. De komolyan.

8 hozzászólás
gabiica P>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Nehezen rázódtam bele a történetbe, de aztán sikerült ráéreznem az ízére. Kicsit olyan volt nekem, mint Harry Potter vegyítve John Green történeteivel.
Cath személyiségével nagyon hamar azonosulni tudtam. Sokszor én is Fangirlnek érzem magam, régebben sok fanficet írtam, bár saját bevallásom szerint nem voltam jó benne, de jól esett kiírni magamból a gondolataimat, a saját verziómat.

Nagyon élveztem a könyv olvasását. Bár néha azt éreztem, hogy többet akarok a valóságból és kevesebbet a fanficből, a végén mégis azt éreztem, hogy tökéletes volt az összhang, hiszen így lett kerek egész, ez is Cath része volt.

Tetszett a jellemfejlődés, amin mind Cath, mind Wren keresztülment. Nyitottabbak lettek egymás felé, visszanyerték azt a kapcsolatot, amiben korábban részük volt. Cath megtanult mások felé is nyitni, nem pedig csak a saját világában élni.

Tervben van az Eleanor és Park olvasása is, de nagyon örülök, hogy ezzel a könyvvel kezdtem az ismerkedést Rainbow Rowell írásaival.

Bess>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Fangirl. Én is voltam, vagyok és leszek, aminek köszönhetően már attól a perctől tudtam, hogy szeretni fogom ezt a könyvet, amikor rátaláltam a könyvesboltban. Cath helyzetét, ha nem is mindig, de sokszor áttudtam érezni. Bár nem olvasok és nem írok fanfictionöket bizonyos okok miatt (ami persze nem azt jelenti, hogy általánosságban bajom lenne a fanfictiönökkel), de én is tudok úgy rajongani és lelkesedni egy könyvsorozatért, mint Cath. Másrészt egy év múlva egyetemre megyek, szóval ebből a szempontból is tanulságos volt a regény.
A történet bár egyszerű, de hihetetlenül emberi, köszönhetően a jó karaktereknek (Levi ♥) és a kiváló vegyítésének a fanfiction világnak, a romantikának és a komolyabb témáknak, mint a testvérektől való függetlenedés és az elvált szülők-gyerek kapcsolat.
Mindenesetre, Rainbow Rowell sikeresen elérte nálam, hogy ne ez legyen az utolsó regényem tőle. *_*

UI: Miss Rowell, nem szeretnéd megírni a Simon Snow könyveket ténylegesen? Én biztos elolvasnám… :)

Bővebben: http://hiddenworldsinourworld.blogspot.hu/2014/07/rainb…

8 hozzászólás
dottya P>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Jajj, de tetszett! Annyira aranyos, könnyed kis történet, igazi kikapcsolódás volt olvasni.
A sztoriról: Cath egy befelé forduló, magának való lány, akinek minden gondolata a Simon Snow könyvsorozat körül forog. Megszállottan szereti a történetet és mással sem tölti az idejét, minthogy bevonul a szobájába és fanfictiont ír népes olvasótáborának. Csakhogy amikor a fősuli miatt beköltözik a koliba, változnak a dolgok. Cath ikertestvére Wren elkezd másképp viselkedni, lazul az eddigi szoros kapcsolatuk, és úgy tűnik az apjukkal sincs minden rendben mostanában… Ezenkívül ott van még a kellemetlennek látszó szobatárs Reagan, és a folyton a szobájuk körül lebzselő barátja Levi, aki szépen lassan nem várt érzéseket vált ki a lányból. Ahogy telik az év, Cath-nek különböző nehézségekkel kell szembenéznie, és megtanul kilépni a komfortzónájából…
Reménykedem a fordításban, mert amennyire hallottam, külföldön is elég sikeres lett a könyv és biztos vagyok benne, hogy a magyar olvasóközönségnek is tetszene! Mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik az ilyesféle könyveket, nekem nagyon bejött! :)

3 hozzászólás
Beatrice8>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Barátnőmtől kaptam kölcsön. Már viszonylag rég el akartam olvasni.
Összetettebb volt, mint gondoltam. De most nincs energiám valamiért ezt végig gondolni, szóval csak így felületesen.
Cath fura. Wren köcsög a könyv nagy részében. Az apjukkal nincs baj, annak ellenére, hogy egyértelműen van. Levit szerettem és nagyon érdekes az olvasáshoz a hozzáállása. Jók együtt.
A stílus fura, néha nem igazán jött be. A hangulat elég jó. Az írás része tetszik, bár sokszor inkább visszatértem volna a Fangirl történetéhez, mint hogy Simon Snowt olvassak.
Összességében tetszett kicsit fura, de így utólag a furasága pozitív irányba dől. 4 vagy 4,5? Na, jó kegyes hangulatban vagyok és túl lusta ahhoz, hogy mélyebben végig gondoljam. Legyen 4,5.
Update: levittem 4-re :D

tomasikbarbara>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

ÉDESISTENEMAKAROKEGYLEVIT

Ez valami rohadt jó volt. Imádtam minden pillanatát. Szó szerint minden pillanatát. Életem első RR könyve és nem csalódtam.
Imádtam Cathet.
Imádtam Reagan-t.
Imádtam Wren-t.
Örökké imádni fogom Levi-t.
Nem tudok értelmes értékelést írni, annyira imádtam. Nagybetűkkel, szóismétléssel, neonfényben: I-M-Á-D-T-A-M.
Az egyetlen dolog ami kicsit zavart, hogy nem lett vége. Csak úgy félbemaradt. De (-vel nem kezdünk mondatot, kids!) ez bocsánatos bűn. Csak ajánlani tudom.

Röfipingvin P>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

Engem az írónő már parkékkal meg vett magának kilóra, így voltak elvárásaim – magas elvárásaim – a Fangirl-lel kapcsolatban. És annyira boldog vagyok, hogy nem kellett csalódnom, hogy az majdhogynem elmondhatatlan…
Ez így túl cheesy, tudom.
Én sosem voltam egy nagy fanfiction olvasó, tiniként kimaradt az életemből, a húszas éveim elején HP-val kapcsolatban lecsúszott egy pár, de nagyjából ennyi. Azt tudom milyen rajongani valamiért, szeretni valamit annyira, hogy az szervesen az életed része legyen, de nem vagyunk egy vérkörön, így nem halunk meg a másik nélkül. Az ikrek, és különösképpen Cath már másképp van ezzel, így az, hogy az ő szemszögéből (bár nem E/1-ben) kaptam betekintést ebbe a világba, nagyon jó volt.
Ahogy az is, amikor kiderül, hogy miért is ilyen fontos ez a világ, hogy milyen menekülő utat, valaminek a pótlását szolgálja. Mert nem csak menekülés a való világ elől, amiben nagyon korán helyt kell állni, ha nincs a porondon az anya, az apa pedig szintén időről időre nem tud megbirkózni a világgal.
Aztán az, hogy milyen kikerülni a burokból, megismerni és rájönni, hogy talán a real world is túlélhető. Főleg, ha nincs egyedül az ember. Nagyon tetszett, ahogy végigkísérjük Cath-et ezen az úton, ahogy megtanulja elfogadni az embereket, és egyes emberekben bízni is kezd. Az meg már csak hab a tortán, hogy van egy Levi, aki elég nagy hendikeppel indul, és mégis hova jut…
Sejtettem, hogy nem hagyományos lesz a befejezés – „és ellovagoltak a naplementében a fehér lovon…” –, de tetszett, mert az az utolsó másfél oldal nagyon szívmelengető volt.

4 hozzászólás
Amalthya>!
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)

A könyvben Cath Avery felnőtté válásának leszünk szemtanúi. Cath egy csendes, visszahúzódó lány, aki retteg az újdonságoktól. Ikertestvére, Wren választja ki a főiskolát, ami még nem lenne baj, legalább együtt lesznek. Vagy mégsem? Wren kijelenti, hogy nem szeretne Cathtel együtt élni, hiszen egész eddigi életükben össze voltak nőve. Míg Wren buliról bulira jár, Cath még az ebédlőbe sem akar kimenni egyedül. Szorgalmasan tanul, az órákon kívül kerüli az embereket. De van két ember, akik elől nem tud elbújni: a bunkó szobatársa, Reagan, és annak mindig mosolygós barátja, Levi. Utóbbi folyton próbálja rábeszélni Cathet egy kis társasági életre, de a lány hajthatatlan. Számára nincs tökéletesebb kikapcsolódás, mint Simon Snow fanfictionöket írni.
Ám Cathnek az írás nem csak szórakozás: ő a fanfictionbe menekül a való világ elől. Menekül, mert nem tud beilleszkedni a főiskola ijesztően új környezetébe; menekül, mert Wren elárulta, kirekesztette őt; menekül, mert félti az apját, aki mentális betegséggel küzd; menekül az anyja elől, aki tíz év után újra felbukkant; és végül menekül Levi elől, akit kezd túlságosan megkedvelni…
Egyébként Levit tényleg nehéz nem kedvelni: folyton jókedvű, mindenkivel kedves; még Cathtel is, pedig egyáltalán nem érdemelte ki. Nem egy tipikus romantikus hős, aki olyan tökéletes, hogy csak a könyvek lapjain létezhet… Levi átlagos, és vannak gyengeségei. Ez teszi őt életszerűvé és nagyon szerethetővé.
Cathet szerettem is, meg nem is. Kicsit magamra ismertem benne: én is rettegek az ismeretlentől, csak valamivel kevésbé. Szerettem benne, hogy ennyire törődik a szeretteivel, azt viszont gyűlöltem, hogy nem képes kiállni saját magáért.
A mellékszereplők közül a lányok apját, Artot, és Cath szobatársát, Reagant szerettem meg. Utóbbi meglepett: eleinte roppant ellenszenves volt, de hamarosan kiderült, hogy igazi barát. Nem az a fajta, aki felvidít, ha rossz kedved van; hanem az, aki a szemedbe mondja, hogy szedd már össze magad, mert szánalmasan nézel ki.
A könyv több komoly témát is érint, többek között a mentális betegséget, az alkoholproblémákat, és a gyerekeit elhagyó szülőt. A szerelmi szál ennélfogva elég visszafogott és lassú. Cathnek először a saját démonjait kell legyőznie, mielőtt igazán boldog lehetne.
A történetben nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a fanficek. Azzal még kibékültem volna, ha csak említés szintjén beszélnek a szereplők a Simon Snow-könyvekről és fanficekről, de a szerző nem érte be ennyivel. Konkrétan lenyomja a torkunkon egy olyan sztori szilánkjait, aminek nem ismerhetjük a cselekményét, karaktereit. Becsülettel átrágtam magam ezeken a jeleneteken, és eleinte úgy gondoltam, színesítik a történetet, de később untam őket, majd a vége felé már utáltam is.
Összességében szerettem a könyvet. Életszagú a történet, olyan, amit akármelyikünk átélhetne. A szereplők is átlagosak, erényekkel és főleg hibákkal együtt. A legjobban Cath és Wren karakterfejlődése tetszett, a legkevésbé a túl sok Simon/Baz sztori.

>!
Macmillan, London, 2014
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 1447263227

Népszerű idézetek

dottya P>!

„Sweetheart, get the door. I've got this.”
Cath pressed her fingertips into her temples.
„Did you just call me 'sweetheart'?”
He grinned. „It just came out. It felt good.”
„Sweetheart?”
„Would you prefer 'honey'? That reminds me of my mom… What about 'baby'? No. 'Loveboat'? 'Kitten'? 'Rubber duck'?” He paused. „You know what? I'm sticking with 'sweetheart.'”

Kapcsolódó szócikkek: Cather Avery · Levi
2 hozzászólás
dottya P>!

„Dad, I need to talk to you about something.”
He peeked over his shoulder. „I thought you'd already googled all that period and birds-and-bees stuff.”
„Dad…”
He turned around, suddenly concerned. „Are you pregnant? Are you gay? I'd rather you were gay than pregnant. Unless you're pregnant. Then we'll deal. Whatever it is, we'll deal. Are you pregnant?”
„No,” Cath said.
„Okay…” He leaned back against the sink and began tapping his wet fingers against the counter.
„I'm not gay either.”
„What does that leave?”
„Um … school, I guess.”
„You're having problems in school? I don't believe that. Are you sure you're not pregnant?”

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Avery · Cather Avery
Connie>!

“I feel sorry for you, and I’m going to be your friend.”
“I don’t want to be your friend,” Cath said as sternly as she could. “I like that we’re not friends.”
“Me, too,” Reagan said. “I’m sorry you ruined it by being so pathetic.”

Kapcsolódó szócikkek: Cather Avery · Reagan
dottya P>!

„Tell me about it,” he said. „Tell me why you're so unhappy.”
„It's just… everything. There are too many people. And I don't fit in. I don't know how to be. Nothing that I'm good at is the sort of thing that matters there. Being smart doesn't matter – and being good with words. And when those things do matter, it's only because people want something from me. Not because they want me.”

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Avery · Cather Avery
dottya P>!

To really be a nerd, she'd decided, you had to prefer fictional worlds to the real one.

Kapcsolódó szócikkek: Cather Avery
lone_digger P>!

Reagan was sitting at Cath's desk when Cath woke up.
„Are you awake?”
„Have you been watching me sleep?”
„Yes, Bella. Are you awake?”

302

>!

Cath grinned at Levi.
„Are you okay?” he asked, grinning back because he couldn't help it. (Bless him. Bless him to infinity and beyond.)

405. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cather Avery · Levi
Nieve>!

„I still can't believe you work at Starbucks,” she said.
„What's wrong with Starbucks?”
„It's a big, faceless corporation.”
He raised a good-natured brow. „So far, they've let me keep my face.”

134-135. oldal (Pan Macmillan, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Cather Avery · Levi
juliazsibrita>!

“You spend a lot of time in the library?”
“I do, actually.”
“How is that possible when you’re always in my room?”
“Where do you think I sleep?” he asked.

Kapcsolódó szócikkek: Cather Avery · Levi
>!

„Go away.” Cath started to shut the door.
Levi stopped it with his hand. „What are you doing?” he said, laughing, and pushing his head foward on the „doing”.
She shook her head because she couldn't think of anything reasonable to say. And because it wouldn't matter anyway; Levi was never reasonable.
„Emergency dance party–go away.”

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cather Avery · Levi

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Cassandra Clare: Lady Midnight (angol)
Simone Elkeles: Perfect Chemistry
Jus Accardo: Tremble
Morgan Matson: Since You've Been Gone
Francesca Zappia: Eliza and Her Monsters
Jessica Park: Flat-Out Celeste
Jenny Han: To All The Boys I've Loved Before
Kelly Oram: V is for Virgin
Stephanie Perkins: Lola and the Boy Next Door