Vörös-tenger ​búvárparadicsom 4 csillagozás

Raffi Berg: Vörös-tenger búvárparadicsom

Igaz ​történet, amely a Netflix Vörös-tenger búvárparadicsom című filmjét ihlette!
Az 1980-as évek elején a szudáni tengerpart egyik elhagyatott zugában új luxusüdülő nyitotta meg kapuit. A világ minden tájáról odasereglettek a búvárkodni vágyók, és nem is sejtették, hogy a személyzetet valójában beépített ügynökökből áll, akik az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak dolgoznak.
Az üdülőfalu kitűnő álcát nyújtott titkos akcióikhoz, amelyek egy példátlan hadművelet részét képezték. Ennek során menekülttáborokban sínylődő etiópiai zsidók ezreit csempészték ki az országból, és telepítették át Izraelbe.
A Vörös-tenger búvárparadicsom e szigorúan titkos és gyakran rendkívül veszélyes akció teljes, mind ez idáig el nem beszélt, lebilincselő története. Az események hű tolmácsolására a küldetésben részt vevő ügynökök közreműködése, valamint a kötet utószavát jegyző egykori Moszad-igazgató, Efraim Halévi neve a garancia.
„Az etióp zsidók Szudánból való… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2020
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634752462
>!
Jaffa, Budapest, 2020
328 oldal · ISBN: 9789634752721

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

raiders>!
Raffi Berg: Vörös-tenger búvárparadicsom

Sosem hallottam előtte erről a történetről, és ha a Netflix nem készít filmet ebben a témában, akkor alighanem meg sem ismerkedtem volna a fekete zsidók történetével. A filmet még nem néztem meg, gondoltam a könyv feltehetően a hitelesebb forrás.
Az író gondos kutató munkát végzett és az elejétől az utolsó akcióig végig ismerteti a történéseket. Ami a dokumentarista regényeknél gyakran hiányzik, az most annyira jó hogy megvolt: egyrészt egy térkép, hogy el tudjuk helyezni az eseményeket, másrészt egy névjegyzék a sok sok szereplőről. Jó választás volt az, hogy szinte végig egy ember nézőpontjából követhettük az eseményeket, így a sok név sem kavart be.
A Moszad egyéb küldetései nem mindig esetben volt etikus, (ugyanez nyilván elmondható minden más ügynökségről is, például a CIA-ről,) ennek ellenére a Vörös-tenger búvárparadicsom egy igazán nemes és humánus vállalkozás volt, aminek története érdemes arra, hogy sokan megismerjék. Ahogy látom, még nem sokan olvasták el, de remélem ez a közeljövőben még változni fog.

Krumplicsku>!
Raffi Berg: Vörös-tenger búvárparadicsom

Nekem a maga formájában ez a könyv olvashatatlan volt. Kétségtelen, hogy nem tudtam eljutni a címben szereplő részig, ahonnan esetleg izgalmasabb lehetett volna.
Habár előre lapoztam, hogy meggyőződjek róla, hátha később, mikor már ki van tömve a fejünk a tényirodalommal, lesz-e valami élvezetes formában elmesélt akció is, én nem leltem rá.
Kétségtelen, hogy azt hittem, valamiféle valós tényeken alapuló, de fiction formában feldolgozott könyvet veszek a kezembe. Erre erősített rá a borító, meg az is, ami a hátlapi ismertetőben szerepel, hogy állítólag ez a könyv a film alapja. (azt még nem láttam, de remélem, nem, max. csak mindkettő ugyanazt a valós akciót dolgozza fel)
De alapállásban ez sem jelentett volna nagy gondot, hiszen szeretem a történelmi dolgokat, akár non-fiction formában is. (a könyvet is akkor raktam kívánságlistára, amikor a készülő film kapcsán olvastam egy non-fiction ismertetését az akciónak, talán a BBC Historyban vagy valamelyik más történelmi portálon/blogon)
A baj, hogy a könyv stílusa nem működik: maga sem tudja, hogy akkor most fiction vagy non-fiction formában dolgozza fel ezt az egészet (a kezdőfejezet, az amerikai követségre menekülő kémekkel kezd, kvázi fictionben, de aztán visszaugrunk a Közel-kelet és Kelet Afrika történelmében XX. , sőt, XIX. századi full részletbe menő ismertetésébe. Itt a teljes részletességen a hangsúly, hiszen lehetséges, hogy erre szükség lehet a későbbiek megértéséhez, de nagy eséllyel jó részüket vagy ismeri az olvasó vagy nem, de akkor meg nem is vágyik rá ebben a mélységben, hanem csak az akciót olvasná inkább…. így mindkét csoportnak unalmas lesz.
Mindezt természetesen full elfogultsággal Izrael és az izraeli szervezetek (a méltán híres Moszad!), történelmi személyek (Rabin tisztára emberbarát, aki szinte csakis ezért választja az etióp zsidók áttelepítését) iránt, ami annak ellenére tűnt fel, hogy abszolút nem vagyok Izrael ellenes.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lorenzo Carcaterra: Pokoli lecke
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Jeannette Walls: Az üvegvár
Laura Hillenbrand: Vágta
Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen
John Grogan: Marley & Mi
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján
Dian Fossey: Gorillák a ködben