Vörös-tenger ​búvárparadicsom 6 csillagozás

Raffi Berg: Vörös-tenger búvárparadicsom

Igaz ​történet, amely a Netflix Vörös-tenger búvárparadicsom című filmjét ihlette!
Az 1980-as évek elején a szudáni tengerpart egyik elhagyatott zugában új luxusüdülő nyitotta meg kapuit. A világ minden tájáról odasereglettek a búvárkodni vágyók, és nem is sejtették, hogy a személyzetet valójában beépített ügynökökből áll, akik az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak dolgoznak.
Az üdülőfalu kitűnő álcát nyújtott titkos akcióikhoz, amelyek egy példátlan hadművelet részét képezték. Ennek során menekülttáborokban sínylődő etiópiai zsidók ezreit csempészték ki az országból, és telepítették át Izraelbe.
A Vörös-tenger búvárparadicsom e szigorúan titkos és gyakran rendkívül veszélyes akció teljes, mind ez idáig el nem beszélt, lebilincselő története. Az események hű tolmácsolására a küldetésben részt vevő ügynökök közreműködése, valamint a kötet utószavát jegyző egykori Moszad-igazgató, Efraim Halévi neve a garancia.
„Az etióp zsidók Szudánból való… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2020
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634752462
>!
Jaffa, Budapest, 2020
328 oldal · ISBN: 9789634752721

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

BBetti86>!
Raffi Berg: Vörös-tenger búvárparadicsom

Erre a történetre is igaz, hogy a legjobb történeteket az élet írja. Hogy kémek éveken át egy üdülőt működtettek, hogy az álca alatt menekíthessék a zsidókat… Filmre illik – filmesítették is.

De milyen maga a kötet? Félúton van egy kaland/ történelmi regény és egy dokumentum kötet között. Érezni, hogy a szerző interjúk alapján dolgozott, és neki elmesélt történeteket ad vissza. Ugyanakkor ezeket regényszerűen írta meg, és a formátum inkább regényt, mint interjúkat vagy egy ismeretterjesztő kötetet juttat eszembe.

A fókusz a cselekményen van: mit csináltak ezek az ügynökök? Milyen kalandjaik voltak? Mélyen nem mutatja be őket, itt a tevékenység és maga a kémakció a lényeg. A részletes jelenetek között találjuk a zsidók kimenekítését több eszközzel, vagy az álcák létrehozását, találkozásokat helyi erőkkel vagy más kémekkel. Az egyik kedvenc részem is ilyen: amikor álruhás amerikai CIA ügynökök érkeznek felmérni, hogy mi ez a búvárparadicsom, kik működtetik és mik a céljaik. Van abban valami vicces, ahogy érezni, hogy mindenki rájött, ki a másik és mit csinál, de játszani kell tovább és nem mondhatnak ki semmit.

Ehhez kapcsolódik hozzá, hogy történelmileg és politikailag magyarázza, miért kellett így eljárni. Mi volt az adott régióban? Háború, politikai irányok, a szudáni zsidók története. A modern történelem, pláne Afrikáé soha nem volt az erősségem, de itt értelmesen több mindent megvilágítanak. Hogy csak egyet mondjak, az arab-izraeli háborút is kicsit másképpen nézi és magyaráz el dolgokat.

Érdekes volt, akad benne humor és kalandos is, nekem talán az emberek portréi hiányoztak kissé, ha értem is, hogy miért nem lehet titkos ügynököket ennyivel később sem felfedni és bemutatni. Így viszont mindenki csak pár sornyi említést kap: szétment a házassága, elvesztette a nagyszüleit a holocaust idején, hasonlók. Amiket véghez vittek, azért lehet őket becsülni, de mint embereket, nem ismertem meg őket.

raiders>!
Raffi Berg: Vörös-tenger búvárparadicsom

Sosem hallottam előtte erről a történetről, és ha a Netflix nem készít filmet ebben a témában, akkor alighanem meg sem ismerkedtem volna a fekete zsidók történetével. A filmet még nem néztem meg, gondoltam a könyv feltehetően a hitelesebb forrás.
Az író gondos kutató munkát végzett és az elejétől az utolsó akcióig végig ismerteti a történéseket. Ami a dokumentarista regényeknél gyakran hiányzik, az most annyira jó hogy megvolt: egyrészt egy térkép, hogy el tudjuk helyezni az eseményeket, másrészt egy névjegyzék a sok sok szereplőről. Jó választás volt az, hogy szinte végig egy ember nézőpontjából követhettük az eseményeket, így a sok név sem kavart be.
A Moszad egyéb küldetései nem mindig esetben volt etikus, (ugyanez nyilván elmondható minden más ügynökségről is, például a CIA-ről,) ennek ellenére a Vörös-tenger búvárparadicsom egy igazán nemes és humánus vállalkozás volt, aminek története érdemes arra, hogy sokan megismerjék. Ahogy látom, még nem sokan olvasták el, de remélem ez a közeljövőben még változni fog.


Népszerű idézetek

BBetti86>!

Mégis, mit akarnak neki megtanítani? – kérdezte gúnyosan. – Hogyan ismerje fel, ha követi valaki? Az ég szerelmére, ez nem Milánó, hanem Afrika! Ő taníthatná magukat!

102. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Alex Haley: Gyökerek
Kate Quinn: Alice hálózata
María Dueñas: Öltések közt az idő
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Robin O'Wrightly: Emlékkönny
Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan