Szabadkőművesek ​Trianon előtt (Szabadkőművesek) 13 csillagozás

Raffay Ernő: Szabadkőművesek Trianon előtt Raffay Ernő: Szabadkőművesek Trianon előtt

Raffay ​Ernő új könyvében egyedülálló módon, kifejezetten szabadkőműves levéltári források alapján mutatja be a titkos szervezet Trianon előtti működését a történelmi Magyarországon. Részletesen vizsgálja az 1867. évi kiegyezés utáni évek történetét, amikor megalakultak a kétféle rítushoz tartozó szabadkőműves páholyok. Bemutatja a két nagypáholy közötti tárgyalásokat, amelyek végül 1886-ban az egyesüléshez vezettek. A szerző arra is rávilágít, hogy milyen okok miatt és milyen tartalmi elemekkel változik, alakul át a hazai szabadkőművesség. Kiderül, miért fordul radikális irányba a titkos társaság, illetve miért kezdi meg a küzdelmet a magyar államrend ellen. A 256 oldalas könyv fő fejezetei: Álláspontok a szabadkőművességről; A magyarországi szabadkőművesség kezdetei; A forradalomtól a kiegyezésig (1848–1867); Páholyok és nagypáholyok a kiegyezés után (1867–1886); Az egységes szabadkőművesség létrejötte; A “szellemi szolgaság szervezete”; Az országgyűlés 1910–1911. évi vitája a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Magyarország könyvek Kárpátia Stúdió

>!
Kárpátia Stúdió, Köröstárkány - Kápolnásnyék, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155374227
>!
Kárpátia Stúdió, Budapest, 2010
254 oldal · ISBN: 9789638846631

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

melvin>!
Raffay Ernő: Szabadkőművesek Trianon előtt

Fontos kiemelni, h a világon csak Mo-on léteznek levéltárakban kutatható szabadkőműves iratok, és Raffay szemmel láthatóan valóban beleásta magát ebbe a több 10 ezer oldalas adatmennyiségbe, és szinte csak abból merített. Így nyugodtan nevezhetjük könyvét egyedülállónak, mert a többi szabadkőműves könyv jobbára más szabadkőművesekről írott könyvekre és/vagy igazolhatatlan forrásokra hivatkozik, ha hivatkozik egyáltalán.

Nagy kár, hogy ez a kellós recenzió van fentebb kiemelve, amelynek írója – úgy tűnik – elfogult és tájékozatlan. A történelmi ismeretek teljes hiányáról (vagy szándékolt koncepciózusságról) tanúskodik, ha valaki nem érti meg, miért volt problematikus a 20. század eleji Magyarországon az általános titkos választójog, nem hallott arról, hogy a Károlyi-kormány szabadkőműves minisztereivel totális kudarcot vallott. Raffay egyszerű szociológiai kérdésként kezeli azt a kérdést, miért növekedett a zsidóság aránya a szabadkőműves páholyokban, ami pedig tény – mint más állításait, ezt is forrásokkal támasztja alá. Egyeseknél a „pavlovi reflexek” lépnek működésbe, amikor zsidókról, a zsidóságról értekezik valaki, azonban ennél a könyvnél alapkoncepcióról, pláne „zsidózásról” szó sincs. Bátran ajánlom a könyvet a recenzió írójánál tájékozottabb (elég alacsony léc) olvasóknak.

8 hozzászólás
rajna>!
Raffay Ernő: Szabadkőművesek Trianon előtt

profi könyv, több mint kuriózum, mindenkinek ajánlom, akit érdekel ez a témakör, hihetetlenül érdekes sztorik vannak benne

G0211>!
Raffay Ernő: Szabadkőművesek Trianon előtt

Szabadkőművesek (első évad)

Plot
Ebben az évadban a XIX. századi, kapitalizálódó és liberális Magyar Királyság próbálkozik a modernizmus minden kihívásával megküzdeni. Miközben felemás sikerekkel veszi fel a lépést a kor kihívásaival, addig sorra alakulnak a misztikusság homályába burkolózó, titkos férfiklubok. (Nem a Kék Osztriga.) Ezek a klubok szabadkőműves páholyoknak nevezik magukat, akik a szellem filantróp mérnökeiként akarják javítani/szebbíteni a világot. A mozgalom csak úgy vonzza a befolyásos manusokat. A szabadkőművesség egyáltalán nem valami marginális bélyeggyűjtő csapatként funkcionál, hatásuk igen jelentős. De valahol elromlanak a dolgok… Nemsokára a szabadkőművesség radikális, érdekérvényesítő fegyverré válik bizonyos frissen bevándorolt elemek (filmes közhely: mindenki tudja, kikről van szó) irányítása alatt. Cselszövés, ármány, propaganda, Jászi Oszkár. Cél: a keresztény magyar állam meghackelése, annak vezetésének átvétele. Utópikus szólamok, gyilkos agresszivitás. A proto-bolsevikok jönnek, reszkess Tisza! Folytatása következik…

Nem rossz, kicsit száraz. A történetet is jobban ki lehetett volna bogozni. Forrásokkal alátámasztott. Majd meglátjuk a többi kötetet is. Három és fél.

adikas21>!
Raffay Ernő: Szabadkőművesek Trianon előtt

A méltóságos úr kiváló műve. Ajánlom az egész sorozatot. Azok pedig akik nem olvassák el és csak faji sértődötségből kritizálni tudnak, ajánlom vegyenek részt egy két Raffay Ernő előadáson. Mindenképp hasznukra válik.

Szűcs_László_Norbert P>!
Raffay Ernő: Szabadkőművesek Trianon előtt

A könyvben a magyarországi szabadkőművesek történetének kezdetét követhetjük végig a radikális páholyok megjelenéséig,a szélsőséges páholyok később a kommunista gyilkosságok kinevelő bölcsője volt, ezt az ott lévő tagok személye bizonyítja mint például Kunfi Zsigmond, vagy Rónai Zoltán.A haladó liberális felfogás zászlaja alatt szereztek pozíciókat a kultúra, gazdaság területén, a velük egyet nem egyet értőket, maradinak félfeudálisnak gúnyolták,amit évtizedekkel később liberálisnak mondott pártok is alkalmaztak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Benedek Szabolcs: A szabadkőművesség eredete
Csikász Lajos: A kuruc király
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Trux Béla: Akkon ostroma
Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz
Csikász Lajos: Megátkozottak
Urbánszki László: Ördöglovas
Bányai D. Ilona: A vér jogán