Grimpow ​– A láthatatlan út 40 csillagozás

Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

A Grimpow már megjelenése előtt példátlan kiadói sikert ért el. A spanyol irodalom történetében korábban sohasem fordult elő, hogy egy külföldön ismeretlen szerző ifjúsági regényét tíz országban is megjelentessék. A 2005-ös spanyolországi kiadást követően a kötet 2006-ban Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Koreában, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Portugáliában, Görögországban és Oroszországban is megjelent. De vajon mi az, amivel ez a regény ilyen hamar képes volt meghódítani ennyi ország olvasóit? Mindenekelőtt az, hogy a Grimpow rendelkezik a széles olvasóközönség érdeklődését és figyelmét megragadó izgalmas kalandregények összes ismérvével. A középkor misztikus világában játszódó történet egy ősrégi titok birtoklása körül forog, amire az egyház és a király is igényt tart. A főhős, Grimpow, egy kiválasztott, akinek sokszor sejtelmes, sőt veszélyes kalandjai csodálatos világba ragadják magukkal az olvasót.

Eredeti cím: Grimpow – El Camino invisible

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
468 oldal · ISBN: 9789632450964 · Fordította: Babos Krisztina

Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Firenze


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

maevis>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Igazából a fülszövegben szereplő „példátlan kiadói siker” vonzott ebben a könyvben, amit kihívásra olvastam, különböző nemzetiségiektől kell olvasni hozzá és én spanyolnak ezt választottam. Annyira hihetetlenül zseniálisnak állítják be, hogy nem is értettem a molyos %-ot, arra gondoltam, hogy egy hazánkban meg nem értett zseni könyvét fogom most lelkesen olvasni…, erre sajnos nem került sor. Persze a könyvet elolvastam, de nagyon nyögvenyelősen. Nem, nem zseni a pasas, sőt.
Adott a főhősünk, a címadó Grimpow, aki egy senki igazából, de kiválasztott lesz egy véletlen által. Egy tolvajjal él, akit hamarosan kiírnak a könyvből, számomra érthetetlen okból. Majd jön egy másik „pártfogó”, na ő marad, de kifejezetten egyszerűnek tűnik számomra. Egy rejtvényfejtős útra indulnak, amihez kevésnek tartom hősünk egy tél alatt magára szedett tudását, de persze birtokában a kő, ami mindent megmagyaráz.
Pontosabban, ha valami megfejtendő adódik, mindent el lehet intézni, hogy" van egy kövem, okos vagyok" magyarázattal. Párosunk nyakán az inkvizíció, de ők úton-útfélen olyan alakokkal találkoznak össze, akik mindig tudnak az ő küldetésükkel kapcsolatban információval szolgálni. Tényleg, soha senkivel nem beszélnek útjuk során, csak olyanokkal akik nyakig benne vannak az ügyben.
Természetesen a végére várható a happy end, de addigra már csak kínkeservvel jutok el, mert ha még egyszer el kell olvasnom azt a nevet, hogy Figüeltach de Vokko báró, akit megjegyzem egész könyvben oldalanként, így teljes névvel emlegetnek, soha nem a báró vagy de Vokko, vagy Vokko báró, szigorúan Figüeltach de Vokko báró, szóval valami nagyon komoly kárt teszek a könyvben.
Rengeteg negatívum mellett azért megjegyzem, hogy azért kapott mégis 3 csillagot, mert látom a regény mélyén, hogy ez nagyon jó is lehetett volna, mert az alapötlet tetszetős, csak a kivitel hagy némi kívánnivalót maga után.

3 hozzászólás
Lahara IP>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Nem akartam, hogy vége legyen, annyira jó volt, és valahogy egy olyan érzésem lenne, mintha folytatásra várna. Jó, a végében volt egy kis hangulatrombolás, de hát ez előfordul. Mindenesetre ez az a könyv, amit nekem középiskolás koromban kellett volna olvasnom, mert kedvet kaptam egy XIV. századról szóló törtélelemkönyvek olvasásához, és gótikus templomokról való kutatkatáshoz. ű
A vége felé teljesen más hangulatú lett, mint az elején, de én ezt nem bántam. Ó, igen. Most már azt is értem, miért hasonlítják a Da Vinci-kódhoz. Bár az eleje nekem meg Rózsa neve-hangulatú volt.

Kek P>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Jéééé. Nem írtam értékelést?!
Pótolni kell. :)
– - –
Csak épp csatolni akartam egy karcot a saját értékelésemhez. :))
Szóval ez itt csak ideiglenes akármi – majd lesz értékelés – ha ráérek. :))

3 hozzászólás
Anonyma>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Nagyon tetszett. Alig bírtam kiemelni a fejem a kötetből, és mikor elfogytak a lapok, akkor alig találtam haza. :)
http://anonymakonyvesblogja.blogspot.com/2011/04/tanulj…

szilva81>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Jo kis kalandregeny volt, de gyakran ereztem ugy, hogy nem sodor magaval a törtenet, attol függetlenül, hogy kivancsi voltam a 'titokra', amit különfele feladvanyok segitsegevel lehetett megtalalni. (Erröl amugy Dan Brown könyvek jutottak eszembe) Ifjaknak kivalo olvasmany.

Anitaaa >!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Tetszett a könyv, de nem lesz újraolvasós. Nagyon jól indult, a közepe ellaposodott, a végén megint pörgött. Túlságosan hamar rájöttek a szereplők a megoldásokra, amit furcsának találtam. A végén pedig megdöbbentem, mert sokkal nagyobb titokra számítottam.

Wish P>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Egyértelműen ifjúsági fantasy. De annak jó. Kalandos, rejtélyes, olvastatja magát.

Juci P>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

A kiskamasz korosztálynak ajánlanám. Idősebbeknek szerintem már nem kellőképpen izgalmas. Bővebben a blogon: http://amigalszanak.blogspot.com/2011/03/rafael-abalos-…

Miestas>!
Rafael Abalos: Grimpow – A láthatatlan út

Bár nem én vagyok az elsődleges célközönsége e könyvnek, de próbáltam a fiatalabb énemmel olvasni és bizony sokszor elcsodálkoztam azon, hogy én bizony élvezem az olvasást. Számomra Umberto Eco Rósza neve c kötete ugrott be elsőnek, majd időnként kódot próbáltam fejteni mint a Da Vinci kódban, majd a keresztes lovagokról készült filmek jöttek a látóterembe, amiből látszik mennyire „látványos ” ez az írás. Nekem picit terjengős volt, de mellette szól, hogy nagyon olvasmányos.


Népszerű idézetek

Kek P>!

A szörnyű bűnökkel mindig egyszerűbb olyanokat vádolni, akik nem tudnak védekezni a vád ellen.

103. oldal

PuPilla>!

A véletlen olyan, mint a talányos kockajátékok (…). Bizonytalan és kikerülhetetlen játék ez, amit születésünk pillanatától mindannyian játszunk. Annyiszor vetünk kockát, ahányszor csak levegőt veszünk, s még csak nem is sejtjük, hogy sorsunk vajon kívánságaink, aggodalmaink, ábrándjaink vagy vágyálmaink szerint alakul-e majd. És ezt a félelmeinket elfeledtető, szélhámos és rendkívüli játékot játsszuk nap mint nap. Újra és újra elgurítjuk a kockát, de hiába erőlködünk, hogy jó számokat dobjunk, ez csak annyit ér, mint a halálon keseregni: a sors csapdáit úgysem kerülhetjük el.

171. oldal

1 hozzászólás
bobo1019>!

Az emberi elme és képzelőerő rejtélyes és meglepő. Nélkülük az ember semmit sem ismerhetett volna meg saját magáról és a világegyetemről. Ha megfosztasz egy embert az álmaitól és a képzeletétől, a föld legesetlenebb, leggyámoltalanabb és legprimitívebb élőlényét kapod.

134. oldal

Kek P>!

– A Láthatatlan Út szerint ennek a helynek itt Párizsban kell lennie, vagy pedig Chartres-ban, Amiens-ben, esetleg Reimsben, bár ez utóbbit már magunk mögött hagytuk.

438. oldal

EgyKönyvmoly>!

Elmenekülsz a máglya elől, hogy aztán a pokol kellős közepébe menj?

jadett>!

Grimpow azonban a kő megtalálása óta eltelt megannyit tragikus és boldog pillanat után azt is lehetségesnek tartotta, hogy végül nem sikerül áthaladni az átjárón, és belépni a labirintusba. Lehet, hogy ez csak ábránd marad, s talán minden csupán arra szolgált, hogy a tanulás és tudás iránti érdeklődés életének részévé váljon, mintha a bölcsek titkának keresése végtére is nem volna más, mint önmaga keresése, saját emberi önazonosságának megtalálása az élet bonyolult útvesztőiben, amely – mint egy termékeny magból – életre kelti benne a tudás világát.

452. oldal

Kek P>!

az értelemtől a babonáig ugyanolyan rövid lépés vezet, mint az élettől a halálig

109. oldal

Kek P>!

Ezalatt a vár tágas lovagtermében hosszú tollas kalapban parádézó énekmondók lanton, kobzon, hárfán és fuvolán kísért, szelíd románcokat adtak elő, a nemesurak és dámák pedig táncot lejtettek a lovagok nagy örömére.

300-301. oldal

Kek P>!

Ássben testvér gyakran mondogatta is, hogy nincs csodálatosabb orvosság a nap fényénél és melegénél.

105. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Beatrice Bottet: A baglyok titka
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Frank Márton: Két tűz között
Diana Wynne Jones: A másik palota
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában