Koréliai ​hajsza 35 csillagozás

Rae Carson: Koréliai hajsza

Han és Qi’ra a Korélián tengődő, semmirekellő utcagyerek, hatalmas ambíciókkal és merész ábrándokkal. A csillagok közé vágynak, de lehetőséget csak az alvilág kínál számukra. Hogy bizonyítsák rátermettségüket, mindketten vállalják Proxima úrnő megbízatását: egy, a Birodalom által kifejlesztett, különleges pajzsgenerátor tervrajzait kell megszerezniük. Azonban a terveket a Fehér Férgek mellett a Droid Gotra és a Kaldana Szindikátus is meg akarja kaparintani. Az árverés erőszakba torkollik, a balul elsült aukciót követően menekülniük kell, nyomukban a galaxis legelvetemültebb gonosztevőivel, és a rettegett Birodalommal…

Han és Qi’ra egyik korai kalandját, ami a Solo: Egy Star Wars történet című film előtt játszódik, a New York Times bestseller-listáján szereplő író, Rae Carson meséli el.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szukits, Szeged, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975038 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

A Koréliai hajsza az ifjúsági Star Wars-regények sorát gyarapítja, így aztán nem meglepő, hogy a cselekménye meglehetősen pörgős, tele van párbeszédekkel, ezért nagyon gyorsan olvasható.
A történet röviddel a Solo kezdete előtt játszódik, így túl sokat nem tár fel Han és Qi'ra gyerekkorából, hisz már bandatagként és potenciális vezerjelöltként ismerhetjük meg őket, akik a regény elején messze nincsenek még olyan viszonyban, mint ahogy a filmben láthatóak voltak. A sztori lényegi részét a fülszöveg már elmondta, ahhoz sok újat nem tudok hozzátenni. Pár fordulatot természetesen tartalmazott, de túl nagy meglepetéseket nem kell várni, a filmek ismeretében nem kell aggódnunk hőseinkért. spoiler Két komolyabb Star Wars regény közti gyors olvasmánynak teljesen jó.

>!
Szukits, Szeged, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975038 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Egy teljesen korekt kaland regény Han és Qi'ra kapnak egy feladatot ami természetesen először nem sikerül elvégezniük aztán össze fognak és győznek. Itt nincs semmi spoiler mivel
ez a Han solo film előtt játszódik így nm kell izgulni senkiért. A cselekmény és az akció teljesen kiszámozható volt, rejtély vagy egy kis csavar nem volt benne. Ja és a robot felszabadító front megjelent ezt utáltam a legjobban .
De mégis azt mondom egyszer el lehet olvasni.

Ebe_Endocott >!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Nem volt egy hatalmas eresztés, de rosszabbra számítottam, ifjúságinak szerintem teljesen oké. A történet egy szálon haladt lendületesen előre, és a lezárásig nem is hiányzott, hogy jobban meg legyen bonyolítva, a vége azért talán túl lapos és kiszámítható volt. A droid gotra engem speciel itt egyáltalán nem zavart, nem volt túlragozva, az ember képébe tolva, hogy hogy merészeli bárki egyáltalán megkérdőjelezni a jogaikat, csak egy droidfrakció akik a szabadságukért harcolnak, szerintem ez teljesen oké. Talán a fanoknak lehetett volna kedveskedni a Han elképzelte hogy ha valaha hajóskapitány lesz, ezt meg azt csinál típusú előreutalásokon kívül szorosabb kapcsolódási szálakkal az univerzumhoz, de ettől függetlenül egész élvezetes olvasmány. Mondjuk az kreditösszegeknél kicsit megszaladt az írónő tolla.

Somogyip>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Pörgős, akciódús, néhol kicsit hihetetlen, de hát Star Wars és a vége kiszámítható. Mint előzménykönyv jobban megismerhetjük Qi'ra-t, és természetesen a fiatal Hant is, aki még nem az a cinikus csempész, aki csak a vuki barátjára számíthat. Tetszett, hogy amíg Qi'ra az eszére, addig Han a megérzéseire épít, és így milyen remekül kiegészítik egymást. Valamint Tsuulo-t is érdemes megemlíteni, ahogy rajta keresztül az Erő is végigkíséri hőseink kalandját. Aki egy kicsit is kedveli Hant, annak érdemes elolvasni ezt a könyvet.

Darth_Revan >!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Rae Carson: Koréliai hajsza
Meglepően jó kis kalandkönyv lett ez. Rae Carson nagyon jól ír. Igyekszik belemenni a részletekbe, szemléletesek a leírásai. Jól át tudja adni a karakterek gondolatait. Most már el tudom képzelni, hogy a Skywalker kora regényváltozatával talán képes lehet megütni Mathew Stover mércéjét. Vagy legalábbis ahhoz hasonló szintet elérhet.
A sztori pontos kronológiai háttere nem ismert. Talán Yavin előtt 13 körül lehetünk, nem sokkal a Solo kezdete előtt. Han és Qi’ra a két központi karakter. Mivel sajnos Qi’rával egy darabig nem fognak foglalkozni, így jó volt róla is olvasni. spoiler Hant tökéletesen eltalálta. Megvan benne a kalandor szellemű álmodozó, aki a csillagok közé vágyik. A rögtönző srác, aki ad-hoc oldja meg a helyzetet. A jószívű és kedves Han, aki itt még naivabb, mint a Soloban. Persze a történet folyamán többször is érik olyan meglepetések, melyek miatt egyre inkább csalódik a körülötte lévő világban. Megjelenik benne a hitetlen, aki hókuszpókusznak tartja az Erőt. Viszont érdekes, hogy a Jedikről sem igazán hallott. Az egyik jelente a Red Nimbuson legalábbis ezt sugallja. Ez valahogy furán jött ki, mivel Han már élt a klónháború alatt és a Korélia fontos célpontja lehetett a háborúskodó feleknek. Nem hiszem el, hogy ez a hajógyártó planéta kimaradt volna a szeparatisták és a Köztársaság konfliktusából. Még ha Han nem is hisz az Erőben, kellett volna hallania a Jedikről, akik a klóncsapatokat vezették.
Qi’ra személyiségében a túlélés dominál. Azt látta egész eddigi életében, hogy csak az maradhat életben, aki nem bízik meg senkiben és elárul mindenkit a további boldogulás érdekében. A túlélés záloga, hogy önző légy és csak magadra gondolj. A titkokat fontosnak tartja, hisz ezektől valaki több lehet. Hannal való viszonya kezdetben nem is olyan jó. Hasonlít a Leia és Han közötti későbbi viszonyra. De ahogy megyünk előre az eseményekben, Qi’ra egyre jobban megkedveli Hant és megbízik benne. A fiú akkor is visszamegy érte, mikor nem számít ár. Ezzel egy minden korábbi tapasztalatával ellentétes viselkedést mutat a lánynak. A két fiatal között fokozatosan bontakozik ki a kötődés, az érzelmi szikra. De a lányban ott a lappang a becsvágy is, mely a Solo filmben is meghatározza a személyiségét.
Tsuulo személyében értékes segítséget kapnak a srácok. A rodiai is a körülmények áldozata. De jó a szíve és segítőkész. spoiler
A történet viszonylag egyszerű. Egy Mérnök nevű tudós árverésre bocsát egy különleges pajzstenchnológiát, mellyel a hajók szinte sebezhetetlenek lennének. A Kaldana Szindikátus és a Droid Gotra is meg akarja szerezni. Proxima úrnő Hant és Qi’rát küldi el, hogy a licitet lebonyolítsák, és a Proxima ajánlata nyerne, akkor elhozzák a terveket. spoiler
A regény nagyszerű előzménye lett a Solonak. Hant és Qi’rát egyformán jól meg tudta ragadni az írónő. A cselekmény is sodró lendületű lett. Az üldözéses és akció jelenetek rendkívül szemléletesek. Egyedül azt sajnáltam, hogy Han és Qi’ra gyerekkorából nem sok minden derült ki. Négy és fél.

Polyák_Margit P>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Izgalmas történet Han Solo ifjú korából a Korélián. Mindig is szerettem volna megismerni a gyermek Hant. Mitől lett olyan nagy csibész, amilyen valójában lett. Izgalmas történet volt. Az eredeti történetben nem sokat mesél magáról. De már fiatal korában is szeretett vezetni. Hajtotta a versenyszellem. Ez felnőttként sem veszik ki belőle.

Eynregiujkonyvek I>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Han Solo fiatalkorát, s hogyan vált csempésszé, már megírta A.C. Crispin – méghozzá felejthetetlenül – ezért kár volt új előtörténetet alkotni. Ettől függetlenül ez az ifjúsági regény elég jól megírt, lehet élvezni, izgalmas, mindenképpen érdemes elolvasni, már csak kikapcsolódásként is. Hosszabb értékelésem itt olvashatod: https://starwarskonyvekportal.blogspot.com/2019/12/rae-…

Monty>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Hát ez az ún. bestseller-író nem győzött meg… A könyv szerintem feledhető, és egyik gondom vele az, hogy bár a szerző tud írni, és vannak jó ötlete is, de a megadott keretek között nagy kevés mozgástere maradt, csakúgy, mint maguknak a főhősöknek is. A kalandjaik végül is átgondoltak, de tudván, hogy Hannak miféle élményei lesznek még később, valahogy az egész nem hozott izgalomba, noha az alaphelyzet elég formabontó, és a történet végére eljutunk odáig, ahonnan a Solo (a regény és a film) elkezdődhet. De nyilván nem ez emel ki egy könyvet a többi közül.
Én egyébként nagyon szeretem a Star Wars-galaxis mellékes szereplőinek, kisembereinek a kalandjait. A Mesék Jabba palotájából például nagy kedvencem, többször is elolvastam. De ég és föld a különbség a kettő között.
Szóval kihagyható ez a kötet. A Solót viszont egy barátom ajánlotta, mondván, jobb mint a film. Hamarosan kiderül…

Lanti18>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Kicsit döcögősen indul, már-már unalmasan, de pont mikor letenné az ember, hogy na majd később folytatom, akkor kezd izgalmassá válni. Nagyon jól felvezeti a Han és Qi'ra közötti dinamika kialakulását, kapcsolatuk születését, valamint jobban megismerjük a Solo előtti életüket. spoiler

Csokky>!
Rae Carson: Koréliai hajsza

Alapvetően pörgős, de egyszerű sztori, nem túl sok, kiszámítható csavarral.
A hangulata egy az egyben hozta számomra a Solo film hangulatát, az én szempontomból dicséret.
A karakterek jól voltak megírva, és hozták a kötelezőt.


Népszerű idézetek

Razor P>!

– Milyen nap ez a mai, kaldanák? – kiáltotta a kapitány.
Az emberei összecsapták a sarkukat, tisztelgésre emelték a jobb kezüket, és kórusban ordították:
– Jó nap ez a halálra!

269. oldal, Huszadik fejezet

43 hozzászólás
Kada22>!

– Hát, ha megkérjük, vagy segít, vagy egyből megy és beárul minket az úrnőnek. Az esély ötven-ötven százalék.
– Néha talán jobb nem tudni az ilyesmit – fintorgott Han.

82. oldal - Ötödik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Claudia Gray: Elveszett csillagok
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője
Beth Revis: A lázadás hajnala
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer
Greg Rucka: Az ébredés előtt
Robert A. Heinlein: Őrjárat a világűrben
Daniel Wallace: A Jedi útja
A. M. Aranth: Oculus
E. K. Johnston: A királynő árnyéka
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!