A ​mi kis történelmünk 2 csillagozás

35 év humora
Radványi Ervin (szerk.): A mi kis történelmünk

Amin ​nevetni tudunk, azon már túl is léptünk. Egy nép szellemi érettségének jele, ha múltjának kisebb-nagyobb buktatóit, tévedéseit nem rejtegetni, titkolni igyekszik, hanem jóízű nevetéssel búcsúzik tőlük.
Felszabadulásunktól számított újabb történelmünk harmincöt, embert próbáló eseményekben és fordulatokban igencsak gazdag esztendejének görbe tükrét tartja az olvasó elé antológiánk. Nem egyszerűen humoreszkeket és karikatúrákat gyűjtöttünk csokorba, hanem arra törekedtünk, hogy felidézzük egy-egy periódus jellegzetességeit: min tudtunk nevetni akkoriban, hogyan festett híres humorunk a nehéz pillanatokban. Történelmi dokumentumok gyűjteménye is kötetünk, de ugyanakkor – reméljük – jó mulatság szerzője mindazoknak, akik belelapoznak. Közéleti visszásságok, magánéletünk furcsaságai, ellenállhatatlanul mulatságossá szelídült bosszúságok és csökevények rendre-sorra felbukkannak az írásokban és a gazdag karikatúraanyagban. A kötetben helyet kapott a városi népköltészet… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 1980
430 oldal · ISBN: 9630916258 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

Kiemelt értékelések

>!
delicatessen1122
Radványi Ervin (szerk.): A mi kis történelmünk

Az elmult evek kisse nyomaszto tortenelem-ujraertekeles kontextusabol kronikusan hianyzik a nevetes, a kabare, az uborka…

Ez a 80-as evek elejen kiadott mu a mai magyar „tortenelem-erzekenyseg” szamara megdobbento nyiltsaggal nevet bele a 20. szazad magyar tortenelmebe. Es bar az elmult 70 ev minden volt, csak konnyed es pihenteto nem kis hazankban, a konyvben osszegyujtott novellak olvasasa egy regi, regnemlatott, ismeros erzest elevenit fel: igen, az emberiseg mar egy joideje hasznalja a humort a rajta kivul allo kellemetlen esemenyek kezelesere. Es ez nem egy tulsagosan kellemetlen kezelesi mod, hamar itt tartunk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tertinszky Edit (szerk.): Emberi gyarlóságok
Ecsedy Judit (szerk.): Nyomozom a detektívet
Blush antológia
Blush 2
Az elátkozott kert
Szilágyi György: Mindenre emlékszem
Bárdos József: Meztelen irodalom
Batári Gábor (szerk.): Gondolattánc
Léwald György: Nevessünk együtt!
Reményi József Tamás – Tarján Tamás: Írtok ti így?