Régi ​magyar szakácskönyvek 2 csillagozás

Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek

Nemzetünk benső élete ismeretének egy fontos részét képezi a régi magyar konyha állapota. Méltán érdekelhet bennünket, hogy őseink hogyan étkeztek, mit ettek, miként főzték az ételeket, mennyire volt nálunk kifejlődve az elmult századok szakácsművészete, minő multra támaszkodott az e század első felében még hires magyar konyha.

Mind ezekre felvilágosítást első sorban a régi magyar szakácskönyvekből nyerhetünk. Ezek bizonyítják ázt, hogy a szakács-művészet nálunk már a XVI.-ik században is meglehetős magas fokon állott.

>!
Históriaantik Könyvesház, Budapest, 2012
414 oldal · keménytáblás
>!
Athenaeum, Budapest, 1893
414 oldal

Enciklopédia 28


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
mdmselle IP
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek

Ez a könyv a Harvard egyetem könyvtárából került fel a MEK-re, miután a Google digitalizálta a kötetet.
Miért az amerikánusoktól kell átvennünk a saját magyar nyelvi-, és kulturális emlékeinket?! :-(

3 hozzászólás
>!
cippo IP
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek

"Édesem, szakácsot olyat fogadtam, a ki finom és czukkerpakker is, ainkaufer is, igen-igen
derék jó szolga, konyhamesternek is tettem. Mindenféle vizeket, tafeldekkerait tud csinálni,
de alább nem szolgál 300 forintnál. Franczia ember ugyan, de németül is tud, két szakácsot
kiván és két kuktát maga mellé otthon. … Prinz Salm szakácsa volt. – Még más szakács is
van itten, olcsóbbszerű, a ki is jó magyar módon főző szakács, talán azt is megfogadom és a
magamét elbocsátom, úgy az kuktát is, mert semmire valók."

Pazar. Annak ellenére mondom, hogy kicsit nehézkes a nyelvezete, meg hogy helyenként hiányos, és csak halkan mondom, hogy szerintem elírások is vannak benne – persze ez érthető, említi, ugye, hogy egy kéziratos szakácskönyv kéziratos másolatából került nyomtatásba, pontosabban a Fáy-félét veti össze az 1622-ben Galgóczy István által Barcsay Sándor számára leírt példánnyal.
Mondjuk, a szemem kifolyt a beszkennelt lapokat olvasva, de pazar, mondom. Annyira, hogy meg is ihletett, így e: http://www.cippo.hu/2012/10/1080-radvanszky-bela-szakac… :)

P. S.: A kötet 3. része gasztrotörténelmi kuriózumként a galgóci vár január havi komplett menüsorát tartalmazza 1603-ból. Feltűnt, hogy január 5-ig átlag 16-18 fogásos az ebéd-, illetve vacsora-menü, január 6-tól 13-ig átlag 10-12, majd onnantól a január 24-ig nagyjából kiegyensúlyozottan 6, azután pedig megint gazdagszik, nő, átlag 11 fogásból áll az ebéd/vacsora. Na erre varrjon gombot valaki!


Népszerű idézetek

>!
mdmselle IP

RIZSKÁSÁT FŐZNI

Végy szép sűrű tejet, had főjön, szedd meg az rizskását szép tisztán, tedd egy tálban, tölts forralt vizet reá, hogy jól megdagadjon, szűrd le az vizet; ha az tej forr, tedd bele az rizskását, tedd szénre, had főjön, míg meglágyúl; tégy azután törött nádmézet reá és ha fel akarod adni, sózd meg, jámbor.

1 hozzászólás
>!
cippo IP

Tehénbél töltve édes tejjel

Az tehénnek az öregbik hurkáját meg kell mosni igen szép tisztán, hogy az ganéjtul szagos ne legyen; ahhoz elegendő édes tejet, tyíkmonyat, abban sáfránt, borsot, de az tyikmony bűvebben legyen, hogy nem mint az téj, azt habaró fával erősen meg kell törni és szitán által szürni, savát is meg kell adni, úgy kell annakutána az bélben tölteni. Petreselyem-levél is legyen az tejben, mind az két végét megkell kötni, hogy az töltelék ki ne menjen, forró vizben meg kell fonnyasztani, hogy olyan kemény legyen az tej benne, mint az máj. Aztán ha megfőzöd, más tiszta vizben főzzed, mikor immár látod, hogy megfőtt, szűrd el azt az levet, édes tejet szürj reá, petreselyem levelet is vess reá, főzd abban. Mikor fel akarod adni, azelőtt fél órával sáfrányozd, borsold és sózzad meg.

28. oldal

>!
Sli SP

(…) sót vess reá, de sokat ne vess, jobb, hogy kétszer avagy háromszor vess, hogy nem mint egyszer sokat találnál vetni; mert ha egyszer sokat vetsz bele, abból jól tudod, hogy semmit vissza ki nem vehetsz.

11. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: étel · főzés ·
>!
Sli SP

KOPORTATA.

Malacz húst süss meg egy darabot. Annak felette madarat, akármi félét, kolbászt, annyi rávaló húst készéts hozzá, az mennyivel arányzod, hogy egy tálat megérsz. Azután verj tikmonyat egy tálban, az czipót szeld meg szélesen, az tikmonyban áztasd meg, rántsd meg vajban, azután hozass egy jó darab sajtot, egy torma reszelővel reszeld meg, rakj egy rendet egy ezüst tálban czipót, egy rend húst is elég és minden rendet hints meg az sajttal. Azután törj fokhagymát meg, tehénhús levet szitával szűrj reá, tedd szénre, s főzzed, hogy az leve elapad, többet is tölts reá, addig, hogy megforradjon az tálban, hogy az sajttal jól öszvefő, add fel, bizvást bizakodjál bizott uram.

244. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: recept
>!
Sli SP

RISKÁSÁVAL TEHÉNHÚS.
(…)
Mikor felakarod adni, gyömbér- és nádmézből trágyát csináltass. Hogy felakarod adni, az trágyával meghintsed, mert az régi mesterek ezzel így éltenek, az mostaniak nem szeretik, azt költötték, hogy igen drága, ezért az, ki nem szereti, trágya nélkül is megeheti.

19. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: recept · tehén
>!
Sli SP

AZ ÉNYNEK ROTHADÁSA ELLEN VALÓ ORVOSSÁG.

Hogy az embernek újonnan nevekedjék, végy mézet, tárkont, sályát, egy-egy lótot, szederj fából valónak az levét négy lótot, gyömbért egészet két lótot, hadd főni ezt az gyömbért egy fél meszely vízben, tedd aztán az megnevezett szerszámokot mind mézestűl az gyömbér levében, had főni együtt egy kevéssé, ezzel öblétsd meg az szádot, igen használ.

294. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: méz · recept · száj · tárkony · zsálya
>!
Sli SP

BETEGES EMBERNEK VALÓ LEVECSKE.

Egy tikmonyat végy, had főjön borban, ha megfőtt, az bort leszűrjed, szedd ki az tikmony székit, nyomd ki s tölts bort reá, csinálj abból levecskét. Ezt egy vén embertől hallottam, kin mikor az asszú kórság volt s igen elszáradott volna, egy Doctornak rendelése szerint mindenkor reggel ilyen levecskével élt s meggyógyúlt, ereje, húsa, vére megjött.

285. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: beteg · bor · recept · tojás
>!
Sli SP

(…) meg ne sózd felettébb, mert az igen sós étek méreg az betegnek, az szomjúságot is megöregbéti. De ebben is az szokásra és természetre nézni kell, mert némely ember igen sós étekhez szokott, affélének jobban megsózhatod.

263. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: beteg · · szomjúság
>!
Sli SP

BORRAGO.

Ha beteges fejedelmed, vagy egyéb renden levő urad vagyon, ha doctor vagyon mellette, mondom, hogy borragot főzz meg neki, így főzzed. Az borragot tisztésd s mosd meg szépen, mint az káposztát szoktad, meleg vízben megmosd s facsard ki, egy kicseny csuporban főzz tehénhúst vagy borjuhúst. Mikor féligre megfőtt volna az hús s az borrágot is tedd bele, szerecsenydió virágot is vess bele, megeczetezd s borsoljad is kicsenné. Mindazáltal az doctortól is megkérdjed, mint kell csinálni, ha tudod is, nem szemérem tanúlni.

248. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: recept · szerecsendió
>!
Sli SP

Minden orvoslásban arra kell vigyáznunk, hogy egyik nyavalyát eltávoztatván, mást helyébe ne állassunk.

259. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: betegség · gyógyítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kádas Lajos: Híres emberek – híres ételek I.
Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve
Herman Ottó: A halgazdaság rövid foglalatja
Kiszely István: Eleink lakomái – A magyarság növény-, állatvilága és ételkultúrája
Ujváry Sándor: Takarékos polgári szakácskönyv és házi cukrászat
Cey-Bert Róbert Gyula – Cey-Bert Tünde: A magyar konyha filozófiája
Fehér Béla – Szécsi Noémi: Hamisgulyás
Végh Antal: Terülj, asztalkám!
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: A sűrűje 2.