A ​süketnéma Isten és más bírálatok 2 csillagozás

Radnóti Sándor: A süketnéma Isten és más bírálatok

Radnóti Sándor új kritikakötetében az elmúlt években írott bírálatait, elemzéseit gyűjtötte össze. A kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb kritikusa páratlan bölcseleti tudással és hatalmas kíváncsisággal olvas és kutatja a magyar irodalom- és szellemtörténet fontos tradícióit, új irályait, összefüggő kontextusait; így lesz a könyv egyik izgalmas fejezete naplók és memoárok elemzése, egy másik pedig a politikai költészet újabb hullámának vizsgálata. A néhány flekkes, frappánsan tömör recenziótól a hosszabb, tanulmány léptékű bírálatokig Radnóti több műfajban is kritikusan pontos, és ahhoz a kulturális közösséghez beszél, melynek manapság nemcsak érvénye, de létezése is egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve.

Új könyvében többek között Balla Zsófia, Bodor Ádám, Esterházy Péter, Kántor Péter, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos és Rakovszky Zsuzsa műveiről olvashatunk kritikai esszéket.

>!
Magvető, Budapest, 2018
424 oldal · ISBN: 9789631437997
>!
Magvető, Budapest, 2018
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631437744

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Dániel_drBéza P>!
Radnóti Sándor: A süketnéma Isten és más bírálatok

A süketnéma isten és más bírálatok
Radnóti Sándor
Magvető
2018
Nagyjából tíz év termését tartalmazza Radnóti Sándor esszékötete. Esszét írok, bár a kötet irodalomkritikai írásokat tartalmaz. Némelyek azonban túlnőnek a pár oldalas kritikai elemzésen. Nem egy közülük komoly történelmi és irodalmi áttekintést is ad. Gondolatai világosak és elfogulatlanok. Hitvallását és a korról alkotott véleményét az Előszó foglalja össze remekbeszabott módon. Csak egy mondatot idézek: „Nem tudom, hogy mit és mennyire befolyásoltam, ha egyáltalán valamit. De a kulturális közösség változásáról abban a nyolc évben, amelyben e kötet zömét írtam, van valami elképzelésem. Háborús állapotok alakultak ki. Az állam feladta világnézeti semlegességét, tartalmi elvárásokat (etnonacionalizmust, politikai kereszténységet, rasszizmust) érvényesít,..”. Csak az Előszó miatt is érdemes a kötetet a kezünkbe venni. Sokat tanultam a könyvből, a könyv által. Számomra ismeretlen szerzőkre irányította rá a figyelmemet, vagy olyan mélységeit tárta föl egy-egy műnek, amely felett én a regény olvasatakor elsiklottam. Írásmódja is lenyűgöző. Bár sok idegen szót használ, de azok nem öncélúak. A könyv hat tematikus egységbe van rendezve, és nem feltétlen szempont az időrend szerinti tárgyalás. A mondanivaló a lényeg, a hasonló témájú kritikák csokorba gyűjtése volt a rendezőelv.
Remek olvasmány, minden irodalomkedvelőnek ajánlom.
dr.Béza Dániel
Budapest, 2019-12-09


Hasonló könyvek címkék alapján

Séllei Nóra: Lánnyá válik, s írni kezd
Séllei Nóra: Mért félünk a farkastól?
Juhász Gyula: Örökség
Pataricza Dóra: Kísértethistóriák és egyéb csodák
Babits Mihály: Az írástudók árulása
Szilágyi Zsófia: A féllábú ólomkatona – Irodalmi mű-hibák
Forgách András: Gonosz siker
Baránszky-Jób László: Teremtő értékelés
Kodolányi János: Szív és pohár
Takaró Mihály: Wass Albert regényeinek világa