Ki ​dörömböl? 15 csillagozás

Radka Denemarková: Ki dörömböl?

„Az ember különös fajta. Mindenki a saját szemszögét, a saját tapasztalatát tartja valóságosnak. Csakhogy melyik valóság a valóságos, azt senki se tudja megmondani nekem. Így aztán én minden szögből megvilágítom és átvilágítom a dolgokat, én az alakjaimat a tenyerembe veszem és nagyítóval vizsgálom, én ezeket az alakokat a zsigereimből húzom elő, a beleimből gabalyítom ki, kikaparom a szívemből, megmártom az agyvelőmben, és utána felállítom, olyan helyzetekbe kényszerítem a figuráimat, amelyektől irtóznak, amelyekben kiderül kifélék-mifélék. Sohasem okoznak csalódást. Csak maroknyian állják ki a próbát. Az elhanyagolható kisebbség. De a remény megmarad. Mert mindnyájan megdöglünk. Ez az egész tompa agyú csorda.”
Radka Denemarková, kiváló prágai dramaturg regényében, ebben a sötét komédiában a maga egyéni módján azt a mély emberismeretet, kérlelhetetlen éleslátást, groteszk humort csillogtatja meg, melyre a cseh irodalom legnagyobbjai (és tolmácsolóik) kapatták a magyar közönséget.

Eredeti cím: A já pořád kdo to tluče

Eredeti megjelenés éve: 2005

Európa, Budapest, 2007
184 oldal · ISBN: 9789630783712 · Fordította: Körtvélyessy Klára

RedRose>!

Tartsuk mindig szem előtt az elvet, hogy ha tisztában akarunk lenni a gyerekkel, magunkkal is tisztában kell lennünk ; ha azt akarjuk, hogy a gyerekből legyen valami, tennünk kell valamit magunkkal és magunkért ; ha megakarjuk változtatni a gyereket, magunkat is meg kell változtatnunk ; ha azt akarjuk, hogy a gyerek fejlődjön, magunkat is fejlesztenünk kell.

RedRose>!

Mert a pokol csak felnőtteknek van. Anyám is a pokolban időzik. A pokol tornácán pedig én.

RedRose>!

Brigitet lassanként mindenki elhagyta. Mindenki, aki személyesen ismerte. […] Azok viszont, akik sohasem találkoztak vele, […] azok rajongtak érte.

RedRose>!

Meredten nézett kifelé, fő, hogy ne gondolkozzon, fő, hogy ne halljon semmit, fő , hogy megmeneküljön. Az emberektől. El az emberektől. Mindenütt ott vannak. Galádságra készen. Nem hallgatózni, nem figyelni, nem hallani semmit. Ne hallgatózz, ne figyelj oda.

RedRose>!

Az egyetlen szeretet, amit valóságos életében Brigit átélt, az önimádat volt. Szenvedélyes szeretet. Kedvéért Brigit mindenre képes volt.

RedRose>!

Adam átélte a maga kis személyes poklát Brigittel. Házasságuk alatt. Aztán elvált, és elegánsan gondoskodott gyerekeiről , akikre amúgy s volt soha ideje, (….)

AnnaSz>!

[…] a hiúság, a beteges dicsvágy mindannyiunkat bemocskol, akkor is, ha ravaszul megjátsszuk, hogy nem, és akkor is, ha végül el is hisszük, amit megjátszottunk.

AnnaSz>!

Csipcsirip,