A ​sánta farkas 15 csillagozás

Radi Carev: A sánta farkas

Költői szépségű elbeszélések sorakoznak ebben a gyűjteményben az erdei, mezei, víziállatok szokásairól, olykor különleges rendhagyó viselkedéséről is. Fajdkakas, vadmacska, szalonka, mocsári réce, róka, vadászsólyom, medve, pisztráng, kőszáli sas, menyét, vadkan, tavi ponty, fácán, farkas, vidra, hiúz, fürj, őz, gólya, holló szerepel ezekben a történetekben, amelyek nemcsak írójuk természetismeretéről tanúskodnak, hanem szépírói adottságáról is. Olyan világ tárul olvasóink elé, amely sok tekintetben távoli, ismeretlen, kissé talán egzotikus is: a Balkán-félszigeten fekvő Bulgária hegy-völgyes tája s nemegyszer elmúlt idők jő vagy rossz emlékei elevenednek föl a könyv lapjain.

Eredeti cím: Mьлчaливи пoзнaйници

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1983
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 963113458X · Fordította: Király Zoltán · Illusztrálta: Cakó Ferenc

Kedvencelte 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
SteelCurtain
Radi Carev: A sánta farkas

Nagyszerű állattörténetek. Ilyeneket csak Fekete István tud.
Meg Radi Carev.
Ember csak nagy ritkán kerül e novellák fókuszába. A bolgár szerző minden hamis pátosz nélkül vetíti elénk a természet kíméletlen törvényét. Vadkacsák, hollók, farkasok, menyétek, pisztrángok, s számtalan más állat vonja magára figyelmünket. Carev felvonultatja a természet minden gazdagságát, de mindezt a legteljesebb realista módon, kerülve az idillikus túlzásokat. Ezek a nyers, néha szinte kegyetlen történetek mégis rabul ejtik az embert. Az embert, mely oly sokszor lép túl a fajfenntartás elkerülhetetlen erőszakán, s többnyire öncélúan alkalmazza azt. Carev prózája nincs bársonyba burkolva, de tiszteletet parancsol. Tiszteletet, nemcsak az író, de a természet iránt is.
De miért olvassák oly kevesen?

2 hozzászólás
>!
Porcsinrózsa
Radi Carev: A sánta farkas

Megkapóan szép novellagyűjtemény a természetről, annak törvényeiről. A szerző arról mesél a történetekben, hogyan segítik egymást az állatok a túlélésben, miként működik a veszélyes helyzetekben csalhatatlan ösztönük. Hogyan tudnak akár az ember védelmére is kelni, ha kell, bizonyítva hűségüket, szeretetüket. Megbizonyosodhatunk róla, hogy mennyire okosak, ravaszak, meglepő módon még a madarak is.
Az erdők, a rétek, elhagyatott, sziklás hegyvidékek vadon élő lakóinak életéből kapunk ízelítőt. A túlélésért, megmaradásért folytatott napi küzdelmük, a madárfiókák védelme, gondos nevelése szinte ámulatba ejtő. Ám akad példa az ember megdöbbentő álnokságára is a kiszolgáltatott vadvilággal szemben. Radi Carev stílusa Fekete Istvánéhoz hasonló. Az állatok iránt megnyilatkozó szeretete rendkívül élvezetes olvasmánnyá teszi ezt a könyvet. Bár a Móra kiadó gondozásában jelent meg, bátran ajánlom az állat – és növényvilágot, s a természetet szerető felnőttek figyelmébe, nem fognak csalódni benne.

>!
csauperjel P
Radi Carev: A sánta farkas

Egyetértek @Milevá-val, Carev a bolgár Fekete István. Gyönyörű tájleírások között érzékletesen ábrázol minden életet a növényektől kedve az apró férgeken át a csúcsragadozókig.
    10-13 éves korom körül olvastam, és az élővilág természetes kegyetlensége ellenére nagyon élveztem. De az utolsó novella végén, A farkas meg a holló után én úgy zokogtam, de úgy… Addig nem emlékszem, hogy sírtam volna könyvön, azóta is inkább meghatódni szoktam, de Carev nagyon megríkatott. Úgyhogy érzékeny, széplelkű kislányoknak kicsit később adjátok a kezébe!

>!
Aligabacs
Radi Carev: A sánta farkas

Nagyon szépen megírt elbeszélések állatokról, állatok és emberek kapcsolatáról. De ezek nem kedves állattörténetek, hanem inkább szomorú, realista történetek erős érzelmi töltettel. Nem feltétlenül gyerekeknek ajánlanám. Sajnos magyarul nem találtam mást az írótól.

>!
chhaya
Radi Carev: A sánta farkas

Többen írták, hogy Radi Carev a bolgár Fekete István – és csak egyetérteni tudok… Gyönyörű, festői leírások jellemzik, szinte megtelik élettel az elképzelt táj, olyan érzékletesen mutatja be az erdőt, mezőt, és magukat az állatokat, akik főszereplői a kötetben szereplő rövid elbeszéléseknek. Huszonhat rövid történet, majdnem mind más állatról, más élethelyzetben, de néhol megjelenik az ember is (elsősorban a vadász), és a természet kapcsolata. Élveztem az olvasását, kiszakított egy kicsit a városi mindennapokból.

>!
Szimirza P
Radi Carev: A sánta farkas

Az olvasás alatt olyan érzésem volt, mintha egy fotóalbum lenne a kezemben. Annyira szép, választékos a fogalmazás, hogy olyan, mintha én is ott sétálnék vele, észrevennék minden apró kis részletet, meghallanék minden csendes neszt. Egyik legszebb tájleírás, amivel eddig találkoztam. A különböző történek által közelebb kerülünk az állatokhoz, a szokásaikhoz. Olvashatunk életre-halálra szóló küzdelmekről, túlélésről, összetartásról, vagy csak nyugodt megfigyelésekről. Mindenkinek ajánlom, aki vágyik egy kis szépre.

>!
mdmselle I
Radi Carev: A sánta farkas

Tényleg olyan, mint Fekete István művei. Tisztára Lutra hangulatom lett tőle.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Szimirza P

Fölpezsdült vérének varázsától megrészegülve szabadon röpködött.

>!
Szimirza P

Egy estén a rozsdavörös róka, amely egy borz régi odújában lakott, úgy ötszáz lépésnyivel feljebb a völgy mentén, megpróbálta megkaparintani a csábító zsákmányt. A szalonka szaga feltartóztathatatlanul vonzotta.

>!
Szimirza P

A bátrabb mackó nehézkesen ballagott, itt-ott megszagolgatta a sóskát, tépett
a leveleiből. Megvárta a kisebbet, hogy az is egyen, és újra elindultak.

>!
Szimirza P

A kutyát egy pillanatra lerázta magáról, de az újra nekirontott. A végsőkig feldühödött vadkan megfeledkezett rólam – az új támadóval kellett harcba szállnia.

>!
Szimirza P

A gácsér és a férfi egy-két pillanatig mereven nézték egymást. Aztán a vadász megfordult, és lehorgasztott fejjel elindult, ő maradt a vesztes.

>!
Szimirza P

Az öreg csődör élesen fölnyerített, felágaskodott, és ahelyett hogy lefelé, a rét irányába futott volna, most rohanni kezdett a ménes felé.

>!
Szimirza P

Mielőtt oldalra zuhant volna, a könnyebbik és fürgébb farkasnak sikerült villámgyorsan a kutya nyakába harapnia, de a fém tüskék összevérezték az állkapcsát.

>!
Szimirza P

Fekete árnyéka összeolvadt a fák csupasz ágaival, és csak ritkán szakadt ki
torkából egy-egy hangos kiáltás:
– Kra-krrááá… Kra-krrááá…

>!
Szimirza P

A fajdkakas harciasan lépkedett tovább, izmai feszültek, tolla testéhez simult. Kitörésre kész vívóhoz hasonlított.

2 hozzászólás
>!
Szimirza P

Egy nyugodt, csendes este szürkületében a tavasz meleg fuvallata lebbent föl a hegyoldalakon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Emilijan Sztanev: Kormoska
Svend Fleuron: A vörös banda
Sara Pennypacker: Pax
Fekete István: Vuk
Székely Mátyás: Tapp, a róka
Preszter Norbert: Vadállatok
Váradi B. László: Borotva
Walt Disney – Bambi
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön