Kábítószeretet 11 csillagozás

Rácz Zsuzsa: Kábítószeretet

Peremre ​szorult, kábítószerbe menekülő, cél és jövő nélküli fiatalokról szól ez az izgalmas és elgondolkodtató riportfüzér. Önvallomások egy kortársuknak. Egy kortársuknak a sok-sokezer közül, aki bizonyíték rá, hogy a könyvben bemutatott életutak nem sorsszerűek, ahogyan sokan önmagukat is próbálják fölmenteni. De mégiscsak azok, ha a könyvben is fölvázolt, a valóságban, országosan sok ezernyi életpályának mégis hasonló az iránya. Mert ismét és ismét kiderül, hogy a kábítószernek jól körülhatárolható gazdasági, szociális és családi háttere van, hogy akkor és ott támadja az embert, amikor és ahol a legvédtelenebb: fiatal korában, a személyiségében, egészében, erkölcsében. Családok, kapcsolatok hullanak szét a nyomában, de az emberek többsége számára ez elképzelhetetlen, amíg személyesen nem érintettek. És amikor egy családot megérint, többnyire már késő, mert felkészületlenek rá.
Való igaz, hogy felvilágosító és tudományos könyvek, előadások tucatjai születtek már erről a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Csokonai, Debrecen, 1998
162 oldal · ISBN: 9632601254

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

lilijan>!
Rácz Zsuzsa: Kábítószeretet

jó riportfüzér, nagyon ’90-es évek hangulata van. ugyan kimondásra nem kerül, de a kohóbezárás majdnem minden sztoriban való felbukkanása és a panelházak tömkelege egyértelművé tették, hogy a helyszín miskolc. hát akkoriban nem lehetett ott túl vidám az élet, ami azt illeti most sem. mivel kábszeres könyvet (szépirodalomtól kezdve a tudományos publikációkig) olvastam már párat, csak a szociológiai megközelítés és az adott szituáció volt új. örülök, hogy valamiféle képet kaptam a poszt-szocialista/poszt-indusztriális kilátástalanságról. eddig homályosan úgy éreztem, hogy csak a hivátásnak van értelme (legyen az orvoslás, vagy épp műkörömépítés), a gyűlölt és mondvacsinált állásoknak nem igazán, de az a helyzet, hogy akkor ezeken a fiatalokon bármilyen munka segített volna, csak hogy ne kelljen kitölteni azt a rengeteg szégyenteljes munkanélküliségben töltött órát – valami mással. a kizárólag szocializmust tapasztalt szülők számára felfoghatatlannak tűnhetett, hogy valakinek nincs munkája, mihaszna senkinek éreztezték, rejtegették a saját gyerekeiket, hiába: 40-50 év beidegződést nem lehet csak úgy kiirtani. sajnos ennek most is egyféle reneszánszát éljük, a 20-as éveikben lévő fiatalok elhelyezkedése még diplomával is igen nehéz, de talán a szülők már megértőbbek. legalábbis én ezt remélem.

fülcimpa>!
Rácz Zsuzsa: Kábítószeretet

Rengeteg fiatal tönkre vágott élete. Szabadkoznak, fogadkoznak, de a cucc hatalmas erő. Szinte minden egyes riportban az van: a szüleim nem voltak jóban, apám verte anyámat, alkoholizált, stb, elváltak… Vagy: annyit melóztak, nem volt idejük rám figyelni…
2001-ben készült a Felhő a Gangesz felett című film. Ternyák Zoltán hatalmasat alakított benne, mint leállni próbáló drogos . A könyv mellé ajánlom a filmet. Kötelező! Megrázó mindkettő.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Mostanában nem cuccozok, csak úgy belül, olyan két és fél másodpercenként gondolok rá.

74. oldal

fülcimpa>!

Érdekes, hogy olyankor tud az ember leginkább fogadkozni, hogy soha többet, mikor be van lőve.

99. oldal

fülcimpa>!

Majd ha a saját életemet élem, elvégzem a sulit, elkezdek dolgozni, elköltözöm anyáméktól, akkor másképp fogom csinálni.
Nem úgy mint az anyámék, akiknek egyformák a napjaik, csak dolgoznak, dolgoznak, más nincs is az életükben.

100. oldal

fülcimpa>!

Akárki akármit mondhat, hogy így le akar állni, meg úgy le akar állni, amíg jót ad neki az anyag, addig nem fog.

105. oldal

fülcimpa>!

Én már megtanultam, egyetlen drogosban sem lehet bízni, mindenki hazudozik, ha megígérnek valamit, a következő pillanatban elfelejtik, és nem azért, mert hülyék, hanem mert az anyag mindennél előbbre való, ahhoz képest semminek nincs jelentősége.

32. oldal, Csokonai Kiadó, 1998

Courtneyy>!

Szerintem a legtöbb drogos, ha már egyszer megpróbált leállni, de aztán visszaszokott megint, azért nem mer újból próbálkozni a lejövéssel, mert tudja, hogy még egyszer nem bírja végigjárni ezt a poklot.

11. oldal

fülcimpa>!

Ha kiderülne, hogy mondjuk végzetesen károsodott a májam a szertől, még ma újra kezdeném. Ha most nem állok le, még van három viszonylag jó évem, aztán meghalok. Az legalább kiszámítható. Akkor 24 éves leszek.

40. oldal, Csokonai Kiadó, 1998

fülcimpa>!

Ha lenne egy komoly kapcsolatom egy normális lánnyal, az biztos segítene, de hol ismerkedjek? Az a néhány lány, akiket ismerek ugyanazt csinálja, amit én.

33. oldal, Csokonai Kiadó, 1998


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Gábor – Lovass Pál: A kábítószerek világa
Szabó Győző: Toxikoma
Buzai Borbála: Sárkányos lány
Nikki Sixx – Ian Gittins: A heroin-naplók
Beck Judit (szerk.): Nagy drogkönyv
Havasi Laura: Tűk hegyén táncolva
Munkácsi Mária (szerk.): Alkohol, koffein, kábítószerek
Gyuris Petra – Meskó Norbert – Tisljár Roland (szerk.): Az evolúció árnyoldala
Sinka Rita: Kővirág