Állítsátok ​meg Terézanyut! 545 csillagozás

Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut! Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Közel ​másfél éves elszánt állás- és pasikeresés hiteles történetét tartod a kezedben. Szokásos péntek esti portyáin főhősnőnk, Kéki Kata hol Zöldmezőszárnya Királyfival, hol a gyönyörű Perzsa herceggel, hol Daviddel a Csokoládészeművel és még sok-sok más Micimacsóval fut össze. A fennmaradó időben biznisztündérnek öltözve már-már hivatásszerűen állásinterjúkra jár a Henteshez, a Hajóskapitányhoz, a Vajákos fejvadászhoz, és kis híján kiállítási tárgy is lesz belőle az emberi erőforrás-kiállításon. Mikor végre kommunikációra kezdi oktatni az országút királyait (kamionsofőröket), összefut egy igazi fatehénnel (a női féltékenység legújabbkori szimbólumával), aki a szappanoperák főgonoszait megszégyenítő találékonysággal tesz keresztbe neki, ahol csak tud…
Ráadásul Katának ez még nem elég: Teréz anya módjára kényszeresen meg is akar menteni minden útjába kerülő, elsősorban férfit… Lehet rajta nevetni, és kicsit sírni is, és kölcsön lehet adni a Pasinak, aki Fontos. Persze ha meg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Terézanyu Online, Budapest, 2013
270 oldal · ISBN: 9789638991102
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
288 oldal · ISBN: 9789632543765
>!
Bestline, 2006
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635289030

4 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Kéki Kata


Kedvencelte 21

Most olvassa 12

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

2002-ben, még az első hype idején vettem meg a könyvet és olvastam el. Most újra elolvastam, mert kíváncsi voltam, hogy vajon 18 évvel később, feleséggel és két gyermekkel az oldalamon mit adhat nekem ez a történet. Őszintén szólva nem gyakorolt rám túl nagy hatást. Néha felröhögtem, máskor csak bólogattam, összességében nem volt rossz könyv.
Számomra picit sok volt benne az ismétlés: állásinterjúk, pasizások, buli a csajokkal, egyéjszakás kalandok. Ezek ismételgették egymást mindig másik változatban. Ám mire kezdtem volna beleunni ebbe a körforgásba, arculcsapott a mami-szál és a drogos tesó története. Szerintem ha kicsit jobban elosztja az írónő ezeket a sztorikat és kicsit kevésbé veszi picsogósra és naivra a főhős karakterét, sokkal többet ért volna vele.
Lehet 18 év múlva újra elolvasom. ;)

4 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Ez egy olyan kötet, amit minden nő ismerősöm elolvasott és feldicsért, azok is, akik egyébként könyvet maximum polcdísznek használnak. Furcsán is méregettek mindig, hogy pont én nem ismerem, aki könyv nélkül nem megyek ki a házból sem, ha több, mint 3 órát leszek távol. Bepótoltam a hiányosságot. Nem értem a haverináim rajongását, arra fogom, hogy a kábeltv és a fb idézeteken szocializálódás lehet az oka, és ideje lenne kézbe venni az irodalmi listájukat…

25 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

„Engem most nem kell szellemileg kielégíteni.”

Könyvet, legyen az szépirodalom, szórakoztató, szerelmes, vagy horror, mindegy is, mániákusan érzem meg kell vennem, el kell olvassam.
És néha igen csak mellé nyúlok.

Ez történt evvel a kötettel is.
Régen sok nő ismerősöm olvasta, felettébb dicsérték, még édesanyám is csak szépekkel illette…ez már önmagában is rémisztően kellett volna, hogy hasson rám (családom ízlése teljesen eltér az enyémtől).
De csak jó pár évre akadtam rá egy antikvárium kirakatában.
És mivel barátnőm kereste, megvettem.
Kölcsön könyvként gondolom nem kellene 'szapulni" a kötetet és igazán kedvem sincs hozzá.
Talán csak annyit említenék meg, az agyamra ment.
A humora lapos, a főhősünk erőltetett, és világmegváltó gondolatai inkább röhejesek voltak, sem mint szívszorítóak…

Az írásmód teljesen átlagos, simán félre tudtam tenni és néhol untam is.
Nem tudom miért gondoltam azt, ez nekem is tetszeni fog, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna…

3 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Vegyesek az érzéseim. Nem volt se túl rossz se túl jó. Néhol unalmas máskor szórakoztató,vicces.
Megjelenéskor olvastam de most már nem emlékeztem rá. Szerintem ez most is így lesz..Egy olvasásnak jó volt de már nem fogom újra olvasni.

>!
Édesvíz, Budapest, 2002
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635285809
Eszter01>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Mindig is ódzkodtam elolvasni, hiába Nagy Könyv listás. A filmet sem bírtam végignézni, annyira gagyinak találtam. A könyv sem marad el tőle. Hiába a hasonló cipő esete, nem bírtam azonosulni a főszereplővel.
Össze-vissza csapong a munkahelyek között, igazából ki sem derül, hogy akkor most kinek dolgozik, kinek nem, ki a gusztustalan munkaadó, ki nem.
Vagy nézzünk egy konkrét példát, amit már meg is jelöltem, mikor idegállapotba kerültem tőle. 204. oldalon: „Lujzi férje soha nem volt kicsi darab ember, de együttélésük második évére hízott húsz kilót”, majd 15 sorral lejjebb: „Egy éve sem élnek együtt.”
288 oldalnyi semmi, néhol indokolatlan trágársággal, máshonnét vett poénnal, semmi mondanivalóval, semmi konzekvenciával. Nyomokban tartalmazott csak értékelhető sztorit.
Ez már megint nem volt ildomos a Magyarország 100 kedvenc könyve címre.

3 hozzászólás
csakegyluca P>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Még régen láttam a filmet. Imádtam. Talán azért, mert szinte mindenkit ismertem belőle mint színész. Tényleg fantasztikus volt. Nagy Ervin, Elek Ferenc, Csányi Sándor, sorolhatnám. Mikor megláttam Moly.hu-n, hogy van belőle könyv, tudtam hogy a közeljövőben el fogom olvasni. Hát eljött ez az idő is. Tudtam, hogy ez a magyar Bridget Jones, szóval baj nem lehet. ☺️Meglepett, hogy a filmben sok dolgot megváltoztattak, átformáltak. Ez természetes volt, de mégis, itt azért nagy dolgokat hagytak ki, raktak bele. Annak ellenére én mindkettőt imádom. Nem bírtam magammal, elkövettem egyesek szerint egy súlyos hibát, megnéztem olvasás közben a filmet. Azt hittem óriási bűnt követek el, de nem. Sok mindent megértettem, minden a helyére került, kitisztult a kép. Nagyon rosszul esett nekem, szinte ugyanúgy rám rakott egy súlyt amikor állandóan munkát keresett. Családtagjaim között is van egy ilyen probléma és tényleg szörnyű ezt olvasni és megélni is. Mennyit küzdeni és fáradozni azért hogy legyen végre egy munkád. De ami kielégített az a sok poén és az az óriási szerencsétlenség ami Katából áradt és minden ember arcára mosolyt csal. Teljesen bele tudtam képzelni magamat főszereplőnk helyébe. Főleg a borotválkozós résznél. Ott abszolút én voltam! Végre éreztem, hogy ez magyar! Mert magyarra vágytam ebben az időszakban. Könyvben is, filmben is. A vége üde és felszabadító volt. Fantasztikus! Tényleg csodálatos! Csak ajánlani tudom!
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2020/05/racz-zsuzsa-al…

Hoacin>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Váratlan göthösség miatt vettem elő polcom alsóbb rekeszeiből Terézanyut, arra gondolva, hogy ezt még erősen csökkent szellemi képességekkel is bizonyára fel tudom majd fogni. Nos, a cselekményt sikerült, a szellemiségét kevésbé. Mondhatnám: olyan messze van tőlem ez a csajszis, „bizniszvumenes” szingli létforma, mint Makkoshotyka Mohendzsodárótól.
Kéki Kata nagyjából mindenben az ellentétem: a könyvtárak csöndjéről az élve eltemetésre asszociál, az olyan párkapcsolatot pedig öregesnek titulálja, ahol a felek nem veszekednek egymással. Sose értettem az „olaszos” viselkedésformát, és nulla késztetésem van párom fejéhez vágni verbális hisztit, vagy nonverbális háztartási kellékeket, én ehhez túl békés vagyok. Valószínűleg Kéki Kata engem a saját nagyanyjaként definiálna, bár egyszer ő is elkezd kedvesen viselkedni, amitől aztán megijed, és azonnal elhatározza, hogy házisárkánnyá válik. Intenzív, autonóm nő – hivatkozik magára. Nos, lehet tetszetős címkékkel felruházni az önsorsrontást, csak akkor viseljük is a következményeit. Kidobni a kedves, megbízható srácot, majd nekünk kijáró, jogos jussunkként követelni a fehér lovas herceget meglehetősen életszerűtlen viselkedésforma, amit jobb a mesekönyvek világában hagyni, különben lehet, hogy tényleg jön majd ilyen-olyan szexi csődör, csak aztán lovagol tovább más legelőkre is. De hát miért, de hát miért? – stresszelnek kétségbeesetten a könyv hölgyei, és egymást győzködik, hogy az aktuális donjuan persze megállapodik majd mellettünk, csak türelem, türelem. Nehogy már elfogadjuk a valóságot, ugyan! „Juli meg se hallja, ha nem azt mondom, amit hallani szeretne, én sem hallottam meg annak idején. Nem is arra valók ezek a beszélgetések, hogy meghallgassuk a másik véleményét. Ezek csak a nagy női szolidaritást erősítő beszélgetések.” *Agyilag kapitulál* Mindig tudtam, hogy férfi vagyok. :D
Na jó, lapozzunk, nézzük a könyv pozitívumait. Ha eltekintünk főhősnőnk felfogásától, valamint hogy lehangolóan külső alapján ítéli meg embertársait, be kell vallanom, hogy néha meglehetősen jól szórakoztam. Mert a stílusa egészen mulattató, a történetbe pedig a fent vázolt erős ellenérzések dacára sem fásultam bele. Kata bukdácsolásai valahogy olvastatják magukat, „eh, te jó ég” szörnyülködtem, majd kíváncsian folytattam tovább. Kedvenceim a hasonlatai voltak: „hamvas voltam, mint egy tűzoltózenekar”, „úgy éreztem magam, mintha valami elfuserált csehszlovák lakótelep lennék”, „akkora bűntudatom van, mint egy konferenciaközpont”.
A platánölelése, és a szépséges Balaton-felvidéki présházba való beleszerelmesedése miatt pluszpontot adok, bár furcsa mindeme viselkedés olyantól, aki a békésségtől sikítófrászt kap, és még egy jógaórán is spontán diszkót óhajtana. De legalább elegáns gálatáskájából gigászi ébresztőóra lóg ki, és jó a humora. Mintha egy tarka világú, érdekes tini nyughatatlan, l'art pour'lart lázadását olvastam volna.
Kéki Kata, tessék felnőni. Nem, nem fáj. Nem rossz. Nem kompromisszum.
Ne éld le vetési varjúval a válladon az életedet.

A rohadt szekrényből azért borulnak ki állandóan a ruhák, mert hármunk négy évszakra való kollekcióját próbálja megtartani. Minden alkalommal, amikor megpróbálok kivenni valamit, az egész rám ugrik. Mintha direkt arra várna, hogy valaki végre kinyissa. Hát melyikünk nem vágyik arra, hogy végre kinyissák?! Én is úgy zuhannék már a nyakába valakinek, mint a télikabát-kollekció.

13 hozzászólás
pannik>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Pozitív csalódás ért.
Nagyon meglepett a könyv, mert bizony az itteni értékelések alapján sosem vettem volna a kezembe, annyira lehúzza mindenki. Hát megint ékes példája ez annak, hogy hálistennek nem vagyunk egyformák.

A Molyos Nagy Könyv kitüntetés miatt vettem meg és olvastam el és nagyon nem bántam meg.
Nekem tetszett. Van ennek a könyvnek mondanivalója, az írónőnek meg humora. Én mind a kettőt értékeltem.

Az igaz, hogy kicsit szét van esve helyenként a főhős és a leírás is. Volt hogy nem tudtam követni, hogy ki, mikor, mit, kinek, miért mond, de összességében azért adott egy átfogó képet egy 30-as, egyedülálló nő küzdelmeiről. Én nem jártam ebben a cipőben sosem, amiatt volt talán ennyire érdekes. De át tudtam érezni a nehézségeket, a kereséssel járó küzdelmeket, a sok kimondatlan kérdést ami felmerül (velem van baj, mi a baj velem, miért nem kellek senkinek, miért nem szeret senki, miért nem találom az igazit?). A csaj intelligens, értelmes, többre vágyik mint futó kaland, és biztos hogy nem lehet egyszerű ma sem társat találni (látom a környezetemben hogy sokaknak nem az). A tesója iránti felelősségvállalás és úgy általában a segítő szándék (ami a könyvcímből is sejthető) az sem egy elítélendő dolog sőt, nekem ez a vonal is tetszett. Bárcsak több Terézanyu szaladgálna szerte a világban.
Szóval nem bántam meg, hogy elolvastam.

Csoszi>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Kéki Kata azaz a magyar Bridget Jones és Carrie Bradshaw. A nagyvárosi szingli lány, aki keresi az Igazit és az ideális állást, annak minden buktatójával, nyomorúságával. Szerencsére én már jó ideje megtaláltam mindkettőt, de még emlékszem arra az időszakra, amikor állás után vadásztam, és csak az elutasításokat kaptam, amikor úgy mentem interjúra, hogy nekem aztán semmi kedvem az egészhez, mert úgysem kellek ide sem. Na, az az időszak komoly mélypont volt az életemben. A könyv olvasása közben átértékeltem a mostani helyzetemet, és kijelenthetem, hogy nem cserélnék Katával.
Az értékelések alapján sokkal rosszabb könyvre számítottam. Ha nem kezdünk neki túl nagy elvárásokkal, még akár élvezhetjük is.

Ottivilága>!
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Ha van könyv, ami kilóg a „Nagy könyv” listából, akkor ez az. Szoktam azon gondolkodni, hogy ha most újra lehetne szavazni, akkor mennyiben módosulna ez a lista. Általában arra a következtetésre jutok, hogy kb. 75-80 %-ban ugyanezek az írások lennének rajta. Viszont abban biztos vagyok, hogy Rácz Zsuzsa könyve egy mostani „Nagy Könyv” listán nem szerepelne. Jó helyen volt, jó időben, pont a népszerűsége csúcsán volt a szavazás és ez biztosította azt, hogy mindig legyenek akik elolvassák.

Én is ennek a listának köszönhetem, hogy kézbe vettem. Olvastam előtte a sok rossz értékelést és tulajdonképpen nagyon szerettem volna szeretni. Hogy ez mégsem sikerült, annak ezek voltak az okai:

1. A tartalom
Ennek a könyvnek nincs története és engem az ilyen nagyon szokott zavarni. Kéki Katának nincs pasija és munkája és ezeket keresi. Ennyi. Tulajdonképpen randik és állásinterjúk sorozata a könyv. Én a 150. oldalig reménykedtem, hogy kialakul valami (kapcsolat, munka) és lesz történés, de sajnos nem. A 200. oldal körül jöttem rá, hogy ne is számítsak történetre, viccesnek szánt jelenetek lesznek egymás mellett.

2. A forma
Volt egy olyan érzésem (aztán lehet, hogy nem igaz), hogy az írónő nem vázlat alapján vagy lineárisan dolgozott, hanem apró szemelvényeket (egy fejezet 1,5-3 oldal) írt, majd a végén összerakta egy könyvvé. Ha történt vele valami (vagy eszébe jutott egy sztori) azt leírta, aztán majd csak lesz valami. A borotvás részt maga mondta el, hogy vele történt meg és és sok helyen éreztem azt, hogy van valamiről gondolata, vagy volt valahol és eszébe jutott egy jó poén és megírta. Ezért Kata a könyvben random elmegy kvaccsolni (ő írja így), jógára vagy edzeni. Vagy ilyen volt Kokó meccse, de még a nagymama sztorikat is ilyennek éreztem. Nekem úgy tűnt, mintha elejétől a végéig nem lett volna végiggondolva az egész, mert ez egy szórakoztató könyv, ettől ne várjunk ilyesmit. (Egyszer olvastam Bret Easton Ellis munkamódszeréről, hogy hány hónapon keresztül csak vázlatol, dolgozza ki a főszereplőket, majd a mellékszereplőket. A motivációtól az öltözködésig. Meg merem kockáztatni, hogy Rácz Zsuzsa nem vacakolt ezzel ennyit.) Ebből kifolyólag az egész könyv tartalmilag nagyon következetlen. Például egyik fejezetben megkérik a kezét, a következőben a nagymamához fohászkodik, hogy „miért nem akar engem senki komolyan”. Az elején elmondja, hogy amiből kilépett az egy 10 éves kapcsolat (28 évesen, tehát 18 éves kora óta tartott a viszony). Majd később jönnek a sztorik, hogy amikor ezzel jártam, meg azzal éltem együtt, akkor ez volt meg az volt. De mégis mikor? Egy fejezet végén összejönnek újra a pasijával. Majd a következő oldalon jön a nincs pasim, nincs munkám. Egyszóval kusza az egész.

3. Nem vicces
Az előző két kifogásomra az lehetne a válasz, hogy ez a könyv csak szórakoztatni akar és vicces. Szerintem Rácz Zsuzsával nagyon jót lehet beszélgetni, mert jó humora van, de ez így nekem nem működött. A Bridget Jones poénok azért voltak jók, mert valahol magamra ismertem. De ezzel a Katával nem tudtam és nem is akartam együtt gondolkodni (rengeteg ok miatt). Engem alapvetően nem zavar, ha nem tudok azonosulni a szereplővel, amennyiben azok érdekesek. De Kata sajnos nekem nem volt az. Egyáltalán nem érdekelt, hogy lesz-e pasija vagy munkája.

Röviden: Sajnos untam és becsületből olvastam végig. De legalább a Nagy Könyv listán lett egy újabb pipa.


Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

(…) egyszer valahol olvastam, hogy ha nagyon fáj a lelkünk, öleljünk át egy fát.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kéki Kata
24 hozzászólás
Brigi007>!

Az Élet himnusza
Írta: Kalkuttai Szent Teréz anya

Az Élet egyetlen esély, vedd komolyan,
Az Élet szépség, csodáld meg,
Az Élet boldogság, ízleld meg,
Az Élet álom, tedd valósággá,
Az Élet kihívás, fogadd el,
Az Élet kötelesség, teljesítsd,
Az Élet játék, játszd,
Az Élet érték, vigyázz rá,
Az Élet vagyon, használd fel,
Az Élet szeretet, add át magad,
Az Élet titok, fejtsd meg,
Az Élet ígéret, teljesítsd,
Az Élet szomorúság, győzd le,
Az Élet dal, énekeld,
Az Élet küzdelem, harcold meg,
Az Élet kaland, vállald,
Az Élet jutalom, érdemeld ki,
Az Élet élet, éljed!

289. oldal

3 hozzászólás
metahari>!

Könyvet ajánlani legalább akkora felelősség, mint nőgyógyászt vagy ügyvédet: barátságok múlhatnak rajta.

Kapcsolódó szócikkek: Kéki Kata
DTimi>!

Időről időre azon kapom magam: várom, hogy elkezdődjék az életem.

Light_House>!

Megfogadtam, hogy ezentúl minden áldott nap legalább egy órán át örülök, hogy két lábam van.

31. oldal

Maya>!

Az embernek időről időre felül kell vizsgálnia a nézeteit, mert egyszer csak azon kapja magát, hogy öreg és rosszindulatú lesz.

239. oldal

metahari>!

Nekem jó könyvet olvasni olyan, mintha belépnék egy ajtón, ami halkan bezáródik mögöttem és ott benn meleg van és csend, nem zavarhat senki és semmi. Hazaérek.

DTimi>!

Nem igazságos, hogy a próbafülkékbe olyan éles lámpákat tesznek, hogy műteni lehetne a fényüknél! Az ember felszabadultan örül egy féláras miniszoknyának, és egyszer csak csúfondárosan rávigyorog a cellulitisz! Miközben kint tizenkilenc éves, feszes combú eladók vihorásznak a mobiltelefonjukba.

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Martin: Hegyek között
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Kerstin Gier: Zafírkék
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Nick Hornby: A Meztelen Juliet
Leiner Laura: Nélküled