Mikrofonpróba (Szállj a dallal! 1.) 298 csillagozás

Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.

Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?

Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.

Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.

Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.

De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 15 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
368 oldal · ISBN: 9789635611669
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
368 oldal · ISBN: 9789635611676
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571537

1 további kiadás


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Engel Dávid · Németh Áron · Kardos Máté · Kocsis Hanna · Lu Xiara · Kocsis Kornél · Oláh Rajmund · Maya · Patrik


Kedvencelte 42

Most olvassa 19

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Ez volt az első olvasásom Tibortól, de biztosan nem az utolsó. Molyos barátnőim (Orsi, Kati) ajánlották nagyon az író könyveit. Azt kell mondanom jó a stílus, és elkapta a lényeget. Tényleg ilyenek a mai tinik, bár belőlük is elég különlegeseket választott. Mindegyikük óriási súlyt visel a vállán – pénztelenség, másság, derékba tört karrier, szülők hiánya és még sorolhatnám. Mátét nehezebben kedveltem meg, de borítékolható volt, hogy ő is rejteget valamit a múltjából. Hősnőnk, Hanna pedig egy igazi könyvmoly, aki blogot ír és a moly.hu a nyitólapja. Óriási terhet vesz a vállára, amikor elindul egy versenyen, ennek nehézségeit is bemutatja a történet.
Zene, könyvek, tánc, szerelmek – üdv az Ady Gimnáziumban
Egy picit függővéges.
(Jól érzem, hogy az író nagy Caramel rajongó?:D)

5 hozzászólás
pveronika>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Nem titok, hogy a Young Adult az egyik kedvenc műfajom. Az, ahogyan a felnőttség kapujában álló fiatalok elkezdik felfedezni önmagukat, a szívük legrejtettebb álmait, és az ösvényt, amely később meghatározhatja az életüket, véleményem szerint az egyik legizgalmasabb dolog a világon, és imádom a szereplőkkel együtt bejárni ezt az utat. Így amikor hallottam, hogy Rácz-Stefán Tibor legújabb regénye ismét a gimnázium falai közé kalauzol minket, azonnal tudtam, hogy kell nekem ez a könyv.

A szülei halála óta Hannáról a bátyja, Kornél gondoskodik, aki tanárként keresi a kenyerét. Azonban miután Pesten nem sikerül állást találnia, nincs más választásuk, mint vidékre költözni. Egy balassagyarmati gimnázium kollégiuma lesz az új otthonuk, ahol a könyvmoly Hanna számára nem csak az új hely és az új iskola jelenti a kihívást, de az is, hogy egyetlen barátját is hátra kellett hagynia, így teljesen egyedül kell megtalálnia a helyét egy már összekovácsolódott közösségben.

Szerencsére új szobatársával, Xiarával hamar megtalálják a közös hangot, és általa megismerkedik Áronnal, Dáviddal és Mátéval. Bár természetesen nem minden pillanat zökkenőmentes, de ötőjük között erős kötelék fonódik, így amikor egy olyan problémával találják szembe magukat, amely mindannyijuk életére kihathat, úgy döntenek, hogy együtt próbáknak rá megoldást találni.

A könyvnek igazán különleges hangulatot adott, hogy öt szemszögből követhettük végig az eseményeket. Biztos vagyok benne, hogy ez a fajta történetvezetés nem egyszerű feladat egy író számára, hiszen nemcsak egyetlen szereplő bőrébe és gondolataiba kell belebújnia, hanem párhuzamosan öt karakterébe. Az oldalak rengeteg lélekkel vannak megtöltve és fontos témákat boncolgat a könyv. Nagyon örültem, hogy a szerző ez alkalommal sem félt nehéz kérdéseket érinteni a történetében, és ezek lassú kibontogatása igazán szép ívet adott a történetnek.

Mind az öt karakter nagyon tetszett, de a legjobban az tetszett bennük, hogy egyikük sem volt tökéles. Mindegyikőjüknek megvan a maga apró hibája, és pont ettől váltak valódivá.
Kicsit néhol úgy éreztem, hogy a szerző még keresgéli Hanna hangját, de nagyon tetszett, amikor felvette a kesztyűt Máté bunkó beszólásaival, amikor kiállt magért, és véleményem szerint ez egy nagyon jó irány a karakterformálásában. Én Dávid és Áron szálát találtam a legkidolgozottabbnak és legerősebbnek, valószínűleg, mert a Fogadj el! című regény során az ő karaktereiknek már volt lehetőségük kibontakozni. Xiara talán a legérdekesebb a szereplők közül, bevallom, eddig elég keveset tudtam arról a típusú családi háttérről, amelyet az író felvázolt a regényben, mégis nekem a bunkósága ellenére Máté volt a kedvenc karakterem, talán mert ő maradt a legrejtélyesebb az egész történetben, és annyira kíváncsi vagyok, hogy mi rejtőzik a kemény felszín alatt.

Nagyon ötletes volt az alaptörténet, amelyben nagy szerepet kapnak a zenék, a filmek és könyvek is, és bár olykor talán egy csipetnyit már túl soknak is éreztem a popkulturális utalásokat, ugyanakkor ez is egy igazán egyedi hangulatot adott a könyvnek.

Az első oldalaktól magával ragadott a történet, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy vége, és én akarok még többet és többet. Tudni szeretnék meg Xiara táncáról, Máté múltjáról és a zongorázásáról, Dávid és Áron belső vívódásáról és Hanna jövőjéről. Egy történet zenéről, táncról, családról, barátságról és első szerelemről, amely biztos vagyok benne, hogy a ti szíveteket is rabul ejti majd. Már alig várom, hogy a következő kötetet is a kezembe foghassam!

#TeamMáté

http://veronikasreaderfeeder.com/racz-stefan-tibor-mikr…
☆Teaser: https://moly.hu/karcok/977206

Pati28 P>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

”Fel kell ismerni a pillanatot, amikor bátornak kell lenni. Ha valamit, hát ezt biztosan megtanultam a könyvekből! Eljött a pillanat.”

Imádtam ezt a könyvet. Szó szerint alig bírtam letenni, mert teljesen magába szippantott Hanna, Máté, Xiara, Dávid és Áron története.
Jó volt újra visszakerülni a gimibe, és részese lenni a mindennapjaiknak, félelmeiknek, kitartásuknak és a barátság mindent elsöprő erejének.
Mind az öten hordoznak magukban lelki sebeket, problémákat, melyeket közelebbről is megismerhetünk, átélhetjük, és ha arról van szó, velük együtt leszünk gondtalanok.
Nem tudnék kedvenc szereplőt választani, mindegyiküket nagyon szerettem.
Egy váratlan esemény viszont felbolygatja életüket, ezért kénytelenek összefogni, és kitartással mindent megtenni azért, hogy szeretett kollégiumok ismét biztonságban legyen.
Néha igenis megéri áldozatokat hozni azokért, akiket szeretünk.

Illatos_Hópehely P>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Nem olvastam még könyvet a szerzőtől.
Sőt, magyar írótól nem olvastam LMBT könyvet.
Fokozom és most őszinte leszek ezt a könyvet is a borító miatt vettem meg.
Számomra nagyon kedves, tehetséges „önjelölt molysztárocska” spoiler tervezte a borítót, ami nagyon tetszetős.
Ma, amikor a végére értem, az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy vajon, hol a folytatás.
Tetszett a stílus, bár az „adom” kifejezéssel nem tudok mit kezdeni.
Fokozatosan szerettem meg a szereplőket, még Rajmundot is sikerült megkedvelnem, mert, jó hogy nem tetszik neki Dávid és Áron kapcsolata, a gyengébben fogást is talál, de a másik oldalon, meg korrepetálásra jár és segít a „szegény lerészegedett” diáktársán is. :)
Érdekes karakter mindegyik. Mindegyikük cipel valami súlyt a vállán, de mégis a kolesz megmentéséért egy emberként fognak össze.
Aki nekem egy kicsit sunyinak tűnik az Patrik. Valahogy nem lopta be magát a szívembe, azzal, hogy nem szólt Hannának spoiler
Szülőként nem tudom elképzelni, hogy ennyire magára hagyjam a gyerekem, teljesen mindegy, hogy milyen beállítottságú, vagy Máté esetében, hogy Anyunak kicsúszott a talaj a lába alól. Felnőttként neki kellett volna támogatni a fiát, nem pedig tönkre tenni az életét.

Szóba került ma a könyvbemutatón és, ha számít az olvasók akarata, akkor megemlítem : #TeamMáté :)
A lányok a rossz fiúkra buknak. ;)

5 hozzászólás
Deziréé>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Ez volt az első könyv, amit az írótól olvastam. Annyi jót hallottam már erről a könyvről, de erre azért nem számítottam. Teljesen elvarázsolt annyira nagyon tetszett. :)
Én is kollégista vagyok már jó pár éve és nosztalgiázva olvasom ezeket a történeteket, hogy nekem milyen is volt a gimiben a koli. (Egyetemi koli azért sokkal másabb. :D) Emlékszem nekem is milyen volt megszokni, hogy idegenekkel össze vagyok zárva, milyen az első éjszaka a koliban új szobatársakkal és hasonlók. Hm. Hannának piszok nagy mázlija van, hogy ilyen fantasztikus barátokat szerzett.
Ez a baráti társaság pedig olyan, mintha engem is befogadott volna, mint külső szemlélőt. Nagyon tetszett ez, hogy minden főszereplő szemszögéből megismerhettem a történetüket.
Kedvenc karakterem mindenképpen Hanna, aki nagyon hasonlít rám, főleg a könyvmoly élet miatt, a másik szereplő pedig Máté,tudom néha nem úgy viselkedik, ahogy kellene, de én mégis megkedveltem nagyon.
Bevallom órán is olvastam a könyvet és párszor hangosan felnevettem úgy kellett visszafogni magam. :D
Nem igazán szeretem nézni a tvben a hasonló tehetségkutató versenyeket, egyszerűen nem tudnak lekötni, inkább olvasok úgy vagyok vele, de ez, hogy könyvben jelenik meg ez így nagyon tetszett.
Mikor Hannáék felléptek mintha én magam is a közönség között ültem volna, ha csak rá gondolok arra a jelentre libabőrös leszek, olyan szépen és részletesen le van írva, nagyon beletudtam magam élni a könyvbe.
Alig várom a második részét, addig az író többi könyvével vigasztalódok, hátha akkor hamarabb tudom olvasni a folytatásokat. :)

blueviolet P>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Nem olvastam még az írótól és nem is terveztem, de egy kihíváshoz pont passzolt ez a könyv, és úgy gondoltam, miért ne.
Az első pár oldal után éreztem, hogy tetszeni fog. Annyira szépen, gördülékenyen ír a szerző, hogy egyszerűen csak jólesik olvasni és kész. Számos komolyabb témát jár körbe meglepő hitelességgel és empátiával, anélkül, hogy túl sok lenne. A karakterek árnyaltabbak a szokásosnál, pont ezért nagyon is szerethetőek és megéri izgulni értük. :)
Igazi gyöngyszem a kortárs ifjúsági irodalomban :)

raniaki>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Harmadik könyv, amit Tibitől olvastam, és most egy darabig az utolsó. (van egy elméletem, hogy még két-három regény után meg fog tanulni jól írni, azt úgy tervezem, kivárom, és akkor próbálkozok majd megint – vagy nem)

Értékeljünk.

Cím szerintem egynek jó, borító szintén, a balettcipő hülye ötlet volt, egyéb hozzáfűznivalóm nincs.

A cselekmény a fülszöveg szerinti, pofon egyszerű sztori – be fogják zárni a koleszt, és jó nagy kiszúrás lenne a főszereplőkkel, ezért neveznek egy tehetségkutatóra, hogy a pénzjutalomból megakadályozzák az otthonuk bezárását. Ez egy minden fordulattól mentes alap, amivel nincs is semmi gond, közel akármit ki lehetett volna belőle hozni, hogy ha nem sikkad el teljesen a karakterek egyéb nyűgje mellett.

A szerelmi szálakról is akartam írni egy pár sort, se aztán arra gondoltam, magammal is és az értékelést olvasókkal is jobbat tennék, ha inkább hanyagolnám.

A karakterek nagyjából rendben vannak és ez alatt azt értem, hogy nem gyűlölöm őket, ami mindenképp egy különös első alkalom Tibi írása és köztem. Váltott szemszögben íródott a könyv, egyetlen karakterstílus különbözik kicsit a többitől: Ároné, mert ő sokat káromkodik. azé mer menő, tudjátooook

Áronnak még mindig fotografikus memóriája van eidetikus helyett, én most már totál lemondtam arról, hogy a kiguglizható tények helyesen fognak szerepelni a szerző könyveiben. Áron stílusa borzasztó, a viccesnek szánt nagyképű szövege visszataszító (semmit nem változott a tizenöt éves énjéhez képest, pedig nem ártott volna), és full offense, de két éve jár egy sráccal és még mindig nem rakta helyre magában, hogy lehet, hogy biszexuális. Én tökre megértem, ha valaki halogatós, de azért vannak szintek.
Egyébként az sem túl oké, hogy Dávid azon nyünnyög, hogy Áron nem meleg, hanem bi, meg hogy utálja, hogy a lányokat is megnézi. Ezzel annyi baj, van, hogy neki se állok kifejteni.

Dávid szívem a könyv feléig kb. meg se szólal és ez nagyon drámai meg szomorú, nekem egy kicsit kezd unalmassá válni, hogy folyamatosan ugyanazon a két dolgon rugózik, hogy neki miért nem lehetnek barátai, és miért szar az élete (isten ments, hogy elspoilerezzem)
Az eseményekben szinte alig vesz részt, legtöbbször ül és szomorú, ül és nem eszik vagy ül és olvas. Egyszer elmegy zuhanyozni is, de annak nem lesz jó vége.

És akkor elérkeztünk a kedvenc részemhez, Rajmundhoz. Ő egy roma srác, és nem egysíkú a karaktere. (!!!!!!!) Azt nyilván tudjuk, hogy azért olyan gonosz, meg rossz tanuló, mert rosszak a családi körülményei, de míg a fiúkkal szemét, Hannával teljesen normális. Dáviddal viszont ugyanazt tolja, amit a Fogadj el!-ben Áron csinált.
Igen. Echte ugyanazt csinálja, amit a srác, akivel Dávid összejött. Beszól, fellöki a folyosón, satöbbi. UGYE MENNYIRE GÁZ? Van egy sejtésem, hogy a nagy homofóbia abba fog torkollni, hogy kiderül, hogy ő is meleg, de egyelőre jó lenne, ha Tibi elkezdene lamentálni azon, hogy olyan férfikaraktereket írjon, akik nem bántalmazzák a kiszemeltjüket, vagy legalább a kiszemelt elküldhetné őket a vérbe.

Máté karaktere a „tragikus múltam volt és ezért nagyon köcsög vagyok mindenkivel” tipikus klisés egyszerhasználatos rosszfiúja, egy baj van vele, hogy nem működik. Hannával a beszélgetései spoiler mesterkéltek és unalmasak – Hanna a plafonig ugrik olyan dolgoktól amiktől nem kéne, nem sértődik meg olyanon ami után pofán kéne vágnia a srácot minimum, stb.

Hanna volt az öt szereplő közül a legkevésbé érdekes, megint van egy könyvmolyunk, aki nagyon jó ember azért, mert ő olvas. Tele vannak a részei nem túl diszkrét termékmegjelenítésekkel, nem egyszer közli, hogy ő csak vörös pöttyös könyveket olvas, egyszer felteszi magának a kérdést, hogy minek olvassa el a kezében tartott könyvet, ha még vörös pötty sincs rajta. Annyira nem voltam emocionálisan invesztált a történetben, hogy felháborodjak, de azért szerintem megegyezhetünk abban, hogy több, mint kínos. Mindenkinek.

Xiara szála amellett, hogy az elején nagyon edgy és én vagyok a jani volt, ami aggodalomra adott okot, egész jó lett. Érdekes gondolatokat, kérdéseket vetett fel, vele még érdekelt is, hogy mi lesz.

Patrik nagyon későn jelenik meg, és bár cukinak és édesnek kellene tartanom a szerző szándéka szerint, rohadt ijesztő amit Hannával tolnak: a könyvtárban találkoznak, azonnal lerohanja a lányt, kikérdezi, majd mikor Hanna távozna, elveszi a táskáját és a biciklitárolóig kimegy vele. Ezek után (Hanna kérésére ugyan, de) megkeresi facebookon, elhívja randizni spoiler a második randin pedig autóval jön, Hanna nem kérdezi meg, hova mennek, hanem szó nélkül beül mellé, mikor a srác elmondja, merre mennek, nem figyel, nem szól senkinek, hogy hova ment, nem tudja, milyen városban vannak… Remélem, ilyet való életben senki nem csinál, nagyon veszélyes, nagyon óvatlan.

Egyéb észrevételek pontokba szedve, mert nincs erőm normálisan összefűzni őket:

– még mindig gyakorlatlan, suta a fogalmazás. Olyan mondatok maradtak a könyvben, hogy „fél lángon pörög”, vagy a személyes kedvencem „Ez a legnagyobb álma, csak megfogni Áron kezét és addig sétálni, amíg össze nem esnek a fáradtságtól.” Hogy maradhatott ez benne? Hogy nem lett ez kijavítva?

– Mindenki nagyon dögös. A lányok orra pisze, a fiúk mellkasa kidolgozott (ez egyébként úgy is látszik, ha az asztal mögött ülnek nyakig felöltözve) a testek formásak, a hajak selymesek, a szájak dúsak és csókolnivalók. Dögunalom.

– Tibi olyan hitgyülekezetés mondatok mellett, hogy „csak így, együtt van igazán íze az ételnek” élcelődik Oravecz Nórán

– a stílus. A STÍLUS. Annyira nagyon fiatalos akar lenni, szlenget használni meg a többi, és annyira hihetetlenül nem sikerül, hogy volt, amikor egyszerűen nem értettem a mondatot. „Mák, hogy szombaton későbbig tart.” SENKI NEM BESZÉL ÍGY!!! SENKI!!! https://www.youtube.com/watch…

– KLISÉK. Ráadásul unalmasan megírva.

– „ – Látom, megint vörös pöttyösben nyomod. – Mert tudom, mi a jó nekem.” – ezt tényleg a saját két kis szememmel kellett elolvasnom? Tényleg? Komolyan? Ez a legjobb, amit tudtok? Hogy a vörös pöttyös könyvetekben a vörös pöttyös könyveiteket ajnározzátok? Ajánlok nagyon szívesen egy jó marketingest. oké lehet mégis jobban felhúztam magam, mint terveztem

– „senki nem lesz attól okosabb, vagy műveltebb, ha szépirodalmat fal” Én tényleg próbáltam szeretni Hannát de mintha küzdene ellene.

Részemről itt ért véget az RST olvasás, nincs annyi időm, hogy szándékosan olyan könyveket olvassak, amelyek nem jók. @Zetsuen ha megcsípne a bolondlégy, csavard ki a kezemből a következő kötetet. Köszi.

37 hozzászólás
GytAnett>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Rácz-Stefán Tiborral érdekes a viszonyunk. A Fogadj el!-t nem szerettem. A Túl szép teljesen magával ragadott, így nem is volt kérdés, hogy a Mikrofonpróbát is el fogom olvasni. Ahogy megláttam a könyvtárban az újdonságok polcán, azonnal a kezembe kaptam. :)
Semmit sem tudtam a könyvről, nem olvastam fülszöveget, semmilyen háttérinfóm nem volt, így nagyon meglepett, hogy konkrétan öt főszereplőnk van, ebből ketten ráadásul a Fogadj el! szereplői, Dávid és Áron. Bevallom, itt egy kicsit elvesztettem a lelkesedésem, mert tényleg nem jó könyvként maradt meg bennem, abszolút nem okozott bennem törést, hogy nem tudtam, hogy a könyv története után mi történt Dáviddal és Áronnal.
Igazából nem bántam, hogy olvashattam róluk, de számomra nem ők voltak a lényegesek. Sokkal jobban érdekelt Hanna, Xiara és Máté története.
Mind az öten egyéniségek, ki így, ki úgy. Ők együtt alkotnak egy nagyon szoros baráti társaságot, akik bizony felveszik a harcot a nehézségek ellen!
Az írónak hihetetlen a szociális érzékenysége. Hasonló vagyok én is (azt hiszem, ez szakmámból kifolyólag is adódik), ezért mélyen érintett. Mindenféle hátrányos helyzet, vagy éppen hátrányosnak tartott helyzet jelent meg. Gyakorlatilag minden szereplő életében volt valami gikszer, ami kihatással volt a jelenre.
Órákig tudnék regélni erről a könyvről, a szereplőkről és arról, hogy mennyire jó is volt, de nem fogok, azt hiszem, mindenki jobban jár. :)
Bevallom, nagyon sokáig csak 4, max. 4.5 csillagot szerettem volna adni a könyvre. Viszont amikor másnap reggel még félálomban azon gondolkodtam, hogy mindjárt felkapcsolom az olvasólámpát és munka előtt még olvasom a könyvet, rájöttem, hogy megérdemli az 5 csillagot is. R.S.T. valahogy elérte nálam, hogy még másnap is a könyv szereplőin kattogjon az agyam, és hogy azonnal akarjam a következő részt. Tehát hol is van a következő kötet? És ki lesz a nyerő pasi? :D

Anarchia_Könyvblog>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Rácz-Stefán Tibor különleges írói képességekkel rendelkezik, mely minden történetének felépítésén és eseményein meglátszik. Mert képes annyi és olyan érzelmet belefektetni a műveibe, amire nem sok ember képes. Hisz az olvasó a lapok közé mélyedve egy igazi hullámvasútra vesz jegyet, mely során számos érzelmi állapotba kerül, és szinte tökéletesen beleolvad a cselekményszálak rengetegébe.

A Szállj a dallal! egy duológia, melyből az első rész képviselt egy bizonyos színvonalat bennem és olyan érzelmi mámort, együttérzést és szimpátiát váltott ki belőlem, amit köszönök az írónak. Hiszen már örömködve várom, hogy a Mikrofonpróba után a Kapcsolatpróba mit tartogathat a számomra és alig várom, hogy megtudjam, mi történik szereplőinkkel a folytatásban – nem mellesleg, ebben is verhetetlen az író.

Tibor – ahogy eddig is megszokhattuk – olyan témákat feszeget, amik a mi világunkba is jelen vannak. Bátorság, szerelem és harc. Harc az iskoláért. Harc önmagunkért. Harc a szerelemért. Harc a boldogságért. S nem utolsósorban harc a barátainkért, a számunkra fontos emberekért.

Ajánlom mindazoknak, akik szeretik az ifjúsági – valós érzelmeket és helyzeteket képviselő – regényeket. Egy könnyed, de mégis határozott és letehetetlen művet szeretnének a kezeik közt tartani!

A véleményem itt olvasható: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/09/05/racz-stefa…

vikcs>!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Egy picit elspoilereztem magamnak a Fogadj el! című könyvet, hiszen abból két főszereplő srác is részese ennek a történetnek is, így akarva-akaratlanul megtudtam, hogy mi áll abban a könyvben. Szóval, ha még azt nem olvastátok, én ajánlanám, hogy azzal kezdjétek, de persze, anélkül is érthető ez a kötet, de mégis csak jobb, ha egészben látjátok a dolgokat.

Hiteles, jól kidolgozott karakterek, mindenkit kellően megismerhettünk és szinte mindenkit azonnal a szívembe zártam! Hanna a „főszereplő”, de igazából mindenkinek fontos szerepe van és az ő életük is több fejezetet felölel, amelyben Tibi kifejti, egyik tininek sem könnyű az élete. Emelem kalapom, amiért ilyen bátran elő merte venni a Magyarországon eléggé nem kedvelt sztereotípiákat, mint például a romaság, a homoszexualitás, a családon belüli erőszak, egy külföldi beilleszkedése a magyar társadalomba. Mindegyik téma más-más emberhez tartozik és mondhatnánk, hogy ebbe igazán beletörik valakinek a bicskája, ám az író egyszerűen tökéletes egyensúlyban tartott mindent.

A hétköznapisága miatt válik egyedivé a történet. Mintha újra visszarepülhettem volna a gimibe egy remek társasággal, ahol átélhetem az új barátságok kialakulását, a versenyek izgalmát, a tanárok segítőkészségét és az első szerelem gyomorszorítóan édes pillanatait.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/10/racz-stefan-…


Népszerű idézetek

M_Annie_99>!

Hanna imád olvasni, de valahol, mélyen legbelül, ott motoszkál benne a kérdés: mi van akkor, ha átolvassa az életet, ami így elszáguld mellette? Ha csak a könyvalakok kalandjait éli át ahelyett, hogy sajátokat keresne, az mennyire nevezhető életnek?

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna
2 hozzászólás
wurzel_gabriella>!

Minden könyv érték, méltóképpen kell bánni velük.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna · könyv
Edmond P>!

Nem bújhat el. Katniss is jelentkezett az éhezők viadalára. Clary Fray is seperc alatt árnyvadásszá vedlett, hogy megmentse az anyját. America Singer sem hátrált meg a Párválasztón!
Fel kell ismerni a pillanatot, amikor bátornak kell lenni. Ha valamit, hát ezt biztosan megtanultam a könyvekből! Eljött a pillanat.

58. oldal

M_Annie_99>!

Bár, okos dolog olyan emberrel barátkozni, aki megzavar olvasás közben?

Könyvmolyképző KU>!

Ahogy a srác szemtelenül vigyorog, megjelennek azok a hülye gödröcskék az arca két oldalán. Jesszus, ez meg mi? Bunkópasi-tartozék?

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kardos Máté · Kocsis Hanna
Könyvmolyok_Világa>!

Áron atlétája nem sok teret hagy a képzeletnek, pontosan látszik a konditeremben töltött órák végeredménye. Dávid kissé elpirul, mire Áron gőgösen elmosolyodik.
– Ezt soha nem fogom megunni. Imádom, hogy majd megdöglesz értem – súgja olyan halkan, hogy csak ő hallhassa.
Dávid szíve hevesebben ver, Áron hangja, a pimaszsága mögött megbúvó kedvesség, a látványa, az illata, a tudat, hogy mellette ülhet, minden mást elnyom. A félelmet, a fájdalmat, az éhséget, a lelkiismeret-furdalást.
Nem marad más, csak a lángoló szerelem és az a pár, felemelő pillanat, amíg elhiheti, hogy az élet csodaszép is lehet.

42-43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid · Németh Áron
pveronika>!

A srác megsimítja a szőkésbarna haját, mintha tudná, hogy ezerfelé áll, és nincs olyan lány, aki ne akarná elrendezgetni, vagy csak kipróbálni, tényleg olyan selymes-e, mint amilyennek tűnik. De pechjére Hanna be van oltva genyók ellen.
Egyedül a szürke szemére figyel fel, mert ilyet még nem látott élőben. Különleges, kicsit talán kékes az árnyalata, de közelebb áll az acélszürkéhez. Ahogy a srác szemtelenül vigyorog, megjelennek azok a hülye gödröcskék az arca két oldalán. Jesszus, ez meg mi? Bunkópasi-tartozék?

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kardos Máté · Kocsis Hanna
3 hozzászólás
pveronika>!

Mi van akkor, ha a szerelem nem elég? Amikor túl nagy terhet kell cipelnünk pár boldog pillanatért…
Megéri?
Ez tényleg az igaz szerelem, vagy csak egy a sok közül?
Az első, ami teljes hőfokon lángol, de ugyanolyan hamar kihunyhat, mint ahogy életre kelt?
Megéri harcolni érte?

pveronika>!

– Mennem kell – pattan fel mellőle a fiú, és elindul a folyosón. Hanna utána akar menni, de Máté leállítja.
– Hagyd most! Ilyenkor egyedül szeretne lenni.
– Pasik – forgatja a szemét ki Hanna. – Nem értetek az érzelmekhez. Pont ilyenkor kell segíteni.
– Nők – replikázik a srác. – Mindig azt hiszitek, hogy beszélgetni kell, és állandóan sopánkodni, hátha attól jobb lesz a lelketeknek. Néha csak nyugira van szükség.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid · Kardos Máté · Kocsis Hanna

A sorozat következő kötete

Szállj a dallal! sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
John Green: Alaska nyomában
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Leiner Laura: Ég veled
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Erin Watt: Megtört herceg
Leiner Laura: Egyszer