Mikrofonpróba (Szállj a dallal! 1.) 139 csillagozás

Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.

Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?

Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.

Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.

Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.

De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571537
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571537

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Engel Dávid · Németh Áron · Kardos Máté · Kocsis Hanna · Kocsis Kornél · Lu Xiara · Maya · Patrik · Rajmund


Kedvencelte 15

Most olvassa 11

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 161

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Ez volt az első olvasásom Tibortól, de biztosan nem az utolsó. Molyos barátnőim (Orsi, Kati) ajánlották nagyon az író könyveit. Azt kell mondanom jó a stílus, és elkapta a lényeget. Tényleg ilyenek a mai tinik, bár belőlük is elég különlegeseket választott. Mindegyikük óriási súlyt visel a vállán – pénztelenség, másság, derékba tört karrier, szülők hiánya és még sorolhatnám. Mátét nehezebben kedveltem meg, de borítékolható volt, hogy ő is rejteget valamit a múltjából. Hősnőnk, Hanna pedig egy igazi könyvmoly, aki blogot ír és a moly.hu a nyitólapja. Óriási terhet vesz a vállára, amikor elindul egy versenyen, ennek nehézségeit is bemutatja a történet.
Zene, könyvek, tánc, szerelmek – üdv az Ady Gimnáziumban
Egy picit függővéges.
(Jól érzem, hogy az író nagy Caramel rajongó?:D)

5 hozzászólás
>!
pveronika
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Nem titok, hogy a Young Adult az egyik kedvenc műfajom. Az, ahogyan a felnőttség kapujában álló fiatalok elkezdik felfedezni önmagukat, a szívük legrejtettebb álmait, és az ösvényt, amely később meghatározhatja az életüket, véleményem szerint az egyik legizgalmasabb dolog a világon, és imádom a szereplőkkel együtt bejárni ezt az utat. Így amikor hallottam, hogy Rácz-Stefán Tibor legújabb regénye ismét a gimnázium falai közé kalauzol minket, azonnal tudtam, hogy kell nekem ez a könyv.

A szülei halála óta Hannáról a bátyja, Kornél gondoskodik, aki tanárként keresi a kenyerét. Azonban miután Pesten nem sikerül állást találnia, nincs más választásuk, mint vidékre költözni. Egy balassagyarmati gimnázium kollégiuma lesz az új otthonuk, ahol a könyvmoly Hanna számára nem csak az új hely és az új iskola jelenti a kihívást, de az is, hogy egyetlen barátját is hátra kellett hagynia, így teljesen egyedül kell megtalálnia a helyét egy már összekovácsolódott közösségben.

Szerencsére új szobatársával, Xiarával hamar megtalálják a közös hangot, és általa megismerkedik Áronnal, Dáviddal és Mátéval. Bár természetesen nem minden pillanat zökkenőmentes, de ötőjük között erős kötelék fonódik, így amikor egy olyan problémával találják szembe magukat, amely mindannyijuk életére kihathat, úgy döntenek, hogy együtt próbáknak rá megoldást találni.

A könyvnek igazán különleges hangulatot adott, hogy öt szemszögből követhettük végig az eseményeket. Biztos vagyok benne, hogy ez a fajta történetvezetés nem egyszerű feladat egy író számára, hiszen nemcsak egyetlen szereplő bőrébe és gondolataiba kell belebújnia, hanem párhuzamosan öt karakterébe. Az oldalak rengeteg lélekkel vannak megtöltve és fontos témákat boncolgat a könyv. Nagyon örültem, hogy a szerző ez alkalommal sem félt nehéz kérdéseket érinteni a történetében, és ezek lassú kibontogatása igazán szép ívet adott a történetnek.

Mind az öt karakter nagyon tetszett, de a legjobban az tetszett bennük, hogy egyikük sem volt tökéles. Mindegyikőjüknek megvan a maga apró hibája, és pont ettől váltak valódivá.
Kicsit néhol úgy éreztem, hogy a szerző még keresgéli Hanna hangját, de nagyon tetszett, amikor felvette a kesztyűt Máté bunkó beszólásaival, amikor kiállt magért, és véleményem szerint ez egy nagyon jó irány a karakterformálásában. Én Dávid és Áron szálát találtam a legkidolgozottabbnak és legerősebbnek, valószínűleg, mert a Fogadj el! című regény során az ő karaktereiknek már volt lehetőségük kibontakozni. Xiara talán a legérdekesebb a szereplők közül, bevallom, eddig elég keveset tudtam arról a típusú családi háttérről, amelyet az író felvázolt a regényben, mégis nekem a bunkósága ellenére Máté volt a kedvenc karakterem, talán mert ő maradt a legrejtélyesebb az egész történetben, és annyira kíváncsi vagyok, hogy mi rejtőzik a kemény felszín alatt.

Nagyon ötletes volt az alaptörténet, amelyben nagy szerepet kapnak a zenék, a filmek és könyvek is, és bár olykor talán egy csipetnyit már túl soknak is éreztem a popkulturális utalásokat, ugyanakkor ez is egy igazán egyedi hangulatot adott a könyvnek.

Az első oldalaktól magával ragadott a történet, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy vége, és én akarok még többet és többet. Tudni szeretnék meg Xiara táncáról, Máté múltjáról és a zongorázásáról, Dávid és Áron belső vívódásáról és Hanna jövőjéről. Egy történet zenéről, táncról, családról, barátságról és első szerelemről, amely biztos vagyok benne, hogy a ti szíveteket is rabul ejti majd. Már alig várom, hogy a következő kötetet is a kezembe foghassam!

#TeamMáté

http://veronikasreaderfeeder.com/racz-stefan-tibor-mikr…
☆Teaser: https://moly.hu/karcok/977206

>!
Deziréé
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Ez volt az első könyv, amit az írótól olvastam. Annyi jót hallottam már erről a könyvről, de erre azért nem számítottam. Teljesen elvarázsolt annyira nagyon tetszett. :)
Én is kollégista vagyok már jó pár éve és nosztalgiázva olvasom ezeket a történeteket, hogy nekem milyen is volt a gimiben a koli. (Egyetemi koli azért sokkal másabb. :D) Emlékszem nekem is milyen volt megszokni, hogy idegenekkel össze vagyok zárva, milyen az első éjszaka a koliban új szobatársakkal és hasonlók. Hm. Hannának piszok nagy mázlija van, hogy ilyen fantasztikus barátokat szerzett.
Ez a baráti társaság pedig olyan, mintha engem is befogadott volna, mint külső szemlélőt. Nagyon tetszett ez, hogy minden főszereplő szemszögéből megismerhettem a történetüket.
Kedvenc karakterem mindenképpen Hanna, aki nagyon hasonlít rám, főleg a könyvmoly élet miatt, a másik szereplő pedig Máté,tudom néha nem úgy viselkedik, ahogy kellene, de én mégis megkedveltem nagyon.
Bevallom órán is olvastam a könyvet és párszor hangosan felnevettem úgy kellett visszafogni magam. :D
Nem igazán szeretem nézni a tvben a hasonló tehetségkutató versenyeket, egyszerűen nem tudnak lekötni, inkább olvasok úgy vagyok vele, de ez, hogy könyvben jelenik meg ez így nagyon tetszett.
Mikor Hannáék felléptek mintha én magam is a közönség között ültem volna, ha csak rá gondolok arra a jelentre libabőrös leszek, olyan szépen és részletesen le van írva, nagyon beletudtam magam élni a könyvbe.
Alig várom a második részét, addig az író többi könyvével vigasztalódok, hátha akkor hamarabb tudom olvasni a folytatásokat. :)

>!
V_Ili P
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Nem olvastam még könyvet a szerzőtől.
Sőt, magyar írótól nem olvastam LMBT könyvet.
Fokozom és most őszinte leszek ezt a könyvet is a borító miatt vettem meg.
Számomra nagyon kedves, tehetséges „önjelölt molysztárocska” spoiler tervezte a borítót, ami nagyon tetszetős.
Ma, amikor a végére értem, az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy vajon, hol a folytatás.
Tetszett a stílus, bár az „adom” kifejezéssel nem tudok mit kezdeni.
Fokozatosan szerettem meg a szereplőket, még Rajmundot is sikerült megkedvelnem, mert, jó hogy nem tetszik neki Dávid és Áron kapcsolata, a gyengébben fogást is talál, de a másik oldalon, meg korrepetálásra jár és segít a „szegény lerészegedett” diáktársán is. :)
Érdekes karakter mindegyik. Mindegyikük cipel valami súlyt a vállán, de mégis a kolesz megmentéséért egy emberként fognak össze.
Aki nekem egy kicsit sunyinak tűnik az Patrik. Valahogy nem lopta be magát a szívembe, azzal, hogy nem szólt Hannának spoiler
Szülőként nem tudom elképzelni, hogy ennyire magára hagyjam a gyerekem, teljesen mindegy, hogy milyen beállítottságú, vagy Máté esetében, hogy Anyunak kicsúszott a talaj a lába alól. Felnőttként neki kellett volna támogatni a fiát, nem pedig tönkre tenni az életét.

Szóba került ma a könyvbemutatón és, ha számít az olvasók akarata, akkor megemlítem : #TeamMáté :)
A lányok a rossz fiúkra buknak. ;)

5 hozzászólás
>!
GytAnett P
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Rácz-Stefán Tiborral érdekes a viszonyunk. A Fogadj el!-t nem szerettem. A Túl szép teljesen magával ragadott, így nem is volt kérdés, hogy a Mikrofonpróbát is el fogom olvasni. Ahogy megláttam a könyvtárban az újdonságok polcán, azonnal a kezembe kaptam. :)
Semmit sem tudtam a könyvről, nem olvastam fülszöveget, semmilyen háttérinfóm nem volt, így nagyon meglepett, hogy konkrétan öt főszereplőnk van, ebből ketten ráadásul a Fogadj el! szereplői, Dávid és Áron. Bevallom, itt egy kicsit elvesztettem a lelkesedésem, mert tényleg nem jó könyvként maradt meg bennem, abszolút nem okozott bennem törést, hogy nem tudtam, hogy a könyv története után mi történt Dáviddal és Áronnal.
Igazából nem bántam, hogy olvashattam róluk, de számomra nem ők voltak a lényegesek. Sokkal jobban érdekelt Hanna, Xiara és Máté története.
Mind az öten egyéniségek, ki így, ki úgy. Ők együtt alkotnak egy nagyon szoros baráti társaságot, akik bizony felveszik a harcot a nehézségek ellen!
Az írónak hihetetlen a szociális érzékenysége. Hasonló vagyok én is (azt hiszem, ez szakmámból kifolyólag is adódik), ezért mélyen érintett. Mindenféle hátrányos helyzet, vagy éppen hátrányosnak tartott helyzet jelent meg. Gyakorlatilag minden szereplő életében volt valami gikszer, ami kihatással volt a jelenre.
Órákig tudnék regélni erről a könyvről, a szereplőkről és arról, hogy mennyire jó is volt, de nem fogok, azt hiszem, mindenki jobban jár. :)
Bevallom, nagyon sokáig csak 4, max. 4.5 csillagot szerettem volna adni a könyvre. Viszont amikor másnap reggel még félálomban azon gondolkodtam, hogy mindjárt felkapcsolom az olvasólámpát és munka előtt még olvasom a könyvet, rájöttem, hogy megérdemli az 5 csillagot is. R.S.T. valahogy elérte nálam, hogy még másnap is a könyv szereplőin kattogjon az agyam, és hogy azonnal akarjam a következő részt. Tehát hol is van a következő kötet? És ki lesz a nyerő pasi? :D

>!
raniaki
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Harmadik könyv, amit Tibitől olvastam, és most egy darabig az utolsó. (van egy elméletem, hogy még két-három regény után meg fog tanulni jól írni, azt úgy tervezem, kivárom, és akkor próbálkozok majd megint – vagy nem)

Értékeljünk.

Cím szerintem egynek jó, borító szintén, a balettcipő hülye ötlet volt, egyéb hozzáfűznivalóm nincs.

A cselekmény a fülszöveg szerinti, pofon egyszerű sztori – be fogják zárni a koleszt, és jó nagy kiszúrás lenne a főszereplőkkel, ezért neveznek egy tehetségkutatóra, hogy a pénzjutalomból megakadályozzák az otthonuk bezárását. Ez egy minden fordulattól mentes alap, amivel nincs is semmi gond, közel akármit ki lehetett volna belőle hozni, hogy ha nem sikkad el teljesen a karakterek egyéb nyűgje mellett.

A szerelmi szálakról is akartam írni egy pár sort, se aztán arra gondoltam, magammal is és az értékelést olvasókkal is jobbat tennék, ha inkább hanyagolnám.

A karakterek nagyjából rendben vannak és ez alatt azt értem, hogy nem gyűlölöm őket, ami mindenképp egy különös első alkalom Tibi írása és köztem. Váltott szemszögben íródott a könyv, egyetlen karakterstílus különbözik kicsit a többitől: Ároné, mert ő sokat káromkodik. azé mer menő, tudjátooook

Áronnak még mindig fotografikus memóriája van eidetikus helyett, én most már totál lemondtam arról, hogy a kiguglizható tények helyesen fognak szerepelni a szerző könyveiben. Áron stílusa borzasztó, a viccesnek szánt nagyképű szövege visszataszító (semmit nem változott a tizenöt éves énjéhez képest, pedig nem ártott volna), és full offense, de két éve jár egy sráccal és még mindig nem rakta helyre magában, hogy lehet, hogy biszexuális. Én tökre megértem, ha valaki halogatós, de azért vannak szintek.
Egyébként az sem túl oké, hogy Dávid azon nyünnyög, hogy Áron nem meleg, hanem bi, meg hogy utálja, hogy a lányokat is megnézi. Ezzel annyi baj, van, hogy neki se állok kifejteni.

Dávid szívem a könyv feléig kb. meg se szólal és ez nagyon drámai meg szomorú, nekem egy kicsit kezd unalmassá válni, hogy folyamatosan ugyanazon a két dolgon rugózik, hogy neki miért nem lehetnek barátai, és miért szar az élete (isten ments, hogy elspoilerezzem)
Az eseményekben szinte alig vesz részt, legtöbbször ül és szomorú, ül és nem eszik vagy ül és olvas. Egyszer elmegy zuhanyozni is, de annak nem lesz jó vége.

És akkor elérkeztünk a kedvenc részemhez, Rajmundhoz. Ő egy roma srác, és nem egysíkú a karaktere. (!!!!!!!) Azt nyilván tudjuk, hogy azért olyan gonosz, meg rossz tanuló, mert rosszak a családi körülményei, de míg a fiúkkal szemét, Hannával teljesen normális. Dáviddal viszont ugyanazt tolja, amit a Fogadj el!-ben Áron csinált.
Igen. Echte ugyanazt csinálja, amit a srác, akivel Dávid összejött. Beszól, fellöki a folyosón, satöbbi. UGYE MENNYIRE GÁZ? Van egy sejtésem, hogy a nagy homofóbia abba fog torkollni, hogy kiderül, hogy ő is meleg, de egyelőre jó lenne, ha Tibi elkezdene lamentálni azon, hogy olyan férfikaraktereket írjon, akik nem bántalmazzák a kiszemeltjüket, vagy legalább a kiszemelt elküldhetné őket a vérbe.

Máté karaktere a „tragikus múltam volt és ezért nagyon köcsög vagyok mindenkivel” tipikus klisés egyszerhasználatos rosszfiúja, egy baj van vele, hogy nem működik. Hannával a beszélgetései spoiler mesterkéltek és unalmasak – Hanna a plafonig ugrik olyan dolgoktól amiktől nem kéne, nem sértődik meg olyanon ami után pofán kéne vágnia a srácot minimum, stb.

Hanna volt az öt szereplő közül a legkevésbé érdekes, megint van egy könyvmolyunk, aki nagyon jó ember azért, mert ő olvas. Tele vannak a részei nem túl diszkrét termékmegjelenítésekkel, nem egyszer közli, hogy ő csak vörös pöttyös könyveket olvas, egyszer felteszi magának a kérdést, hogy minek olvassa el a kezében tartott könyvet, ha még vörös pötty sincs rajta. Annyira nem voltam emocionálisan invesztált a történetben, hogy felháborodjak, de azért szerintem megegyezhetünk abban, hogy több, mint kínos. Mindenkinek.

Xiara szála amellett, hogy az elején nagyon edgy és én vagyok a jani volt, ami aggodalomra adott okot, egész jó lett. Érdekes gondolatokat, kérdéseket vetett fel, vele még érdekelt is, hogy mi lesz.

Patrik nagyon későn jelenik meg, és bár cukinak és édesnek kellene tartanom a szerző szándéka szerint, rohadt ijesztő amit Hannával tolnak: a könyvtárban találkoznak, azonnal lerohanja a lányt, kikérdezi, majd mikor Hanna távozna, elveszi a táskáját és a biciklitárolóig kimegy vele. Ezek után (Hanna kérésére ugyan, de) megkeresi facebookon, elhívja randizni spoiler a második randin pedig autóval jön, Hanna nem kérdezi meg, hova mennek, hanem szó nélkül beül mellé, mikor a srác elmondja, merre mennek, nem figyel, nem szól senkinek, hogy hova ment, nem tudja, milyen városban vannak… Remélem, ilyet való életben senki nem csinál, nagyon veszélyes, nagyon óvatlan.

Egyéb észrevételek pontokba szedve, mert nincs erőm normálisan összefűzni őket:

– még mindig gyakorlatlan, suta a fogalmazás. Olyan mondatok maradtak a könyvben, hogy „fél lángon pörög”, vagy a személyes kedvencem „Ez a legnagyobb álma, csak megfogni Áron kezét és addig sétálni, amíg össze nem esnek a fáradtságtól.” Hogy maradhatott ez benne? Hogy nem lett ez kijavítva?

– Mindenki nagyon dögös. A lányok orra pisze, a fiúk mellkasa kidolgozott (ez egyébként úgy is látszik, ha az asztal mögött ülnek nyakig felöltözve) a testek formásak, a hajak selymesek, a szájak dúsak és csókolnivalók. Dögunalom.

– Tibi olyan hitgyülekezetés mondatok mellett, hogy „csak így, együtt van igazán íze az ételnek” élcelődik Oravecz Nórán

– a stílus. A STÍLUS. Annyira nagyon fiatalos akar lenni, szlenget használni meg a többi, és annyira hihetetlenül nem sikerül, hogy volt, amikor egyszerűen nem értettem a mondatot. „Mák, hogy szombaton későbbig tart.” SENKI NEM BESZÉL ÍGY!!! SENKI!!! https://www.youtube.com/watch…

– KLISÉK. Ráadásul unalmasan megírva.

– „ – Látom, megint vörös pöttyösben nyomod. – Mert tudom, mi a jó nekem.” – ezt tényleg a saját két kis szememmel kellett elolvasnom? Tényleg? Komolyan? Ez a legjobb, amit tudtok? Hogy a vörös pöttyös könyvetekben a vörös pöttyös könyveiteket ajnározzátok? Ajánlok nagyon szívesen egy jó marketingest. oké lehet mégis jobban felhúztam magam, mint terveztem

– „senki nem lesz attól okosabb, vagy műveltebb, ha szépirodalmat fal” Én tényleg próbáltam szeretni Hannát de mintha küzdene ellene.

Részemről itt ért véget az RST olvasás, nincs annyi időm, hogy szándékosan olyan könyveket olvassak, amelyek nem jók. @Zetsuen ha megcsípne a bolondlégy, csavard ki a kezemből a következő kötetet. Köszi.

37 hozzászólás
>!
Elsie
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

„(…) senki nem lesz attól okosabb vagy műveltebb, ha szépirodalmat fal. A lényeg, hogy olvassunk, tök mindegy, hogy mit.”
„És nem kedvelem a szépirodalmat. (…) A skarlát betű történetét is csak onnan ismerem, hogy benne volt a Könnyű nőcske című filmben.”
By Hanna

Az első mondat remekül prezentálja az egész stílust: hatásvadász, közhelyes, és ha belegondolsz, értelmetlen. Az is olvasás, ha Garfieldot olvasol. Az is, ha Szürke 50-et. Meg ha Sziszüphosz mítoszát. Nyilván mindtől ugyanolyan okos és művelt leszel; a kályhába Dosztojevszkijjel, ha Oravecz ugyanazt tudja nyújtani. A második idézet meg… hát látszik. Erős kijelentés ez attól a kiscsajtól, aki élete első buliján egy vodkanaranccsal úgy leissza magát, hogy meg sem tud állni a lábán, ráadásul azt se tudta, hogy alkoholt ivott, azt hitte, narancslé, csak furcsa volt az íze. Aki második randin beül egy vadidegen mellé egy kocsiba, hogy elmenjenek a fogalma sincs, hova. Aki, bár művészetis suliba járt, egy énekverseny előtt három héttel tanult meg kottát olvasni. Ja, igen, kottát olvasni nem tud, szerepelni se szeret, de már mondták neki, hogy egész jó a hangja, ezért jelentkezik egy országos tévés tehetségkutatóra. ez az X-faktor és a budai elitnegyed nagy ihletforrás lett a magyar ifjúsági íróknak, khm Leiner, khm RST selyemlepedős koleszszobája

Na valahol ilyen problémáim vannak a karakterekkel. Hogy egybitesek és RST ennek ellenére tökéletesnek ábrázolja őket; mert egy főszereplő csak az lehet, nem? Mindenki jól néz ki, mindenki kedves, tehetséges, és ha valaki bunkó is, biztos csak a csúnya rossz körülményei és a nagy törés miatt az életében. Mert olyan nincs, hogy valaki csak bunkó. Pedig értelmetlenül cselekednek, már ha; mert Dávidot pl nem fenyegeti az értelmetlen cselekvés veszélye. Meg úgy általában a cselekvésé sem. Ő a biodíszlet, egy szobanövény aktivitási szintjén stagnál. Rajmunddal és Xiarával szemben már akkor rasszisták, amikor még senki nem mondott semmit. Máté csak a Nagy Törés Az Életében nem fogok spoilerezni miatt bunkó valami eszméletlenül azzal a csajjal, aki tetszik neki, dobálja a könyveit és gondolja róla, hogy még a kocák is szebben röhögnek. Szó szerint.

Ami viszont veszélyesebb, az a szülőkép, amit közvetít. Mert ebből az jön le, hogy a jó szülő a halott szülő. Ez morbid, de ebben a könyvben ez tényleg így van; hiába tesznek meg egy csomó mindent a szülők értük, hiába próbálkoznak a fiukkal beszélni, aki hozzájuk sem szól, a max reakció, amit kiválthatnak – és ez még a lájtibb verzió –, hogy mindenkinek milyen elcseszett ez asszem még a kedvesebb szó volt szülője van a könyvben. Kivéve Hannának, akinek ugye már nem élnek a szülei. Xiara pl kínai származású; alig makog kínaiul, még büszke is arra, hogy mennyire nem érzi magát kínainak, de az milyen már, ha a kínai szülei leszólják a magyar kaját. De szemetek.

És jöjjön a szekunder szégyen-része a dolognak: a KMK-promó. Ettől már tényleg én éreztem rosszul magam; „ (…) ó, és jó olvasást. Látom, megint vörös pöttyösben nyomod. – Mert tudom, mi a jó nekem.” Közben, hála a gondosan, dőlt betűvel kihangsúlyozott, rrrendkívül koherens és elmélyítő, szellemesen be-beszúrt kis diszkrét termékpromóknak, már ismerem Gier és Clare komplett életművét, az Oh, boyt és egy rakat más YA-t. Csak nem mind KMK-s? O.O Minő véletlen egybeesés Csak nem KMK-sak RST könyvei is? Ekkora véletleneket.
De ugye a pöttyös az igazi. Főleg a vörös.

Ha már kiadó, a szerkesztés; voltak vesszőhibák, kapásból az első két oldalon kettő. És logikai bukfencek, szinte minden szálon; Máté és Hanna között csak pár centi van, de két sorral lejjebb Máté pulcsija már Hanna térdéig lóg, mert annyival magasabb.
Nem tudom komolyan venni.

Ez az utolsó már csak ilyen zárójeles bekezdés lesz, mert hipotézisen alapul, lehet csak az én kiprojektálásom. Mivel eddig mind a Fogadj el!-ben, mind a Mikrofonpróbában mindenkinek ugyanolyan volt az ízlése kivéve azt, akitől már ordítóan karakteridegen volna, gyanítom, hogy ez RST ízlése. Csak sanda gyanú. Hanna és Patrik ezeket a szavakat használják a rockzenére: ricsaj, nyekergés, kín, undorító dübörgés, borzasztó zsivaj, tompa zaj, botrány, hogy ezeket engedik nyilvános helyen zenélni, alapvetően az is bajos, hogy ezt zenének hívjuk, de ugye a Caramel és Adele zenéje mindenki fülét kényezteti.

4 hozzászólás
>!
M_Annie_99
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Ó, igen, a jó kis Szép Remények Gimnázium… most, hogy visszagondolok a Mikrofonpróba előzményeire, s a Fogadj El!-re, sokkal jobban elgondolkoztat az iskola neve. Aki olvasta az előző részt, az azt hiszem, érteni fogja, mire szeretnék ezzel visszautalni. Mindezt félretéve, nagyon jó volt visszatérni a már jól ismert Dávid és Áron mindennapjaiba. Én is azok közé tartoztam, akik rettentően kíváncsiak voltak, hogy a két fiú mégis mihez kezd a történtek után, s kérve könyörögtem egy kisebb betekintés után, akár egy hosszabb novella formájában – erre tessék, kaptunk egy egész könyvet!

„Annyira igazságtalan, hogy egyetlen pillanat alatt romba dőlhet az ember egész élete.”

Az egész történet ott kezdődik, hogy Dávid éppen beköltözik az újdonsült otthonába, s megpróbál egy teljesen új életet kezdeni Áronnal, hátrahagyva azt a traumát, ami megpecsételte az előző évüket az elit gimnáziumban. Hozzájuk csapódik a többi szereplő, akiknek szintén nem szánt könnyebb utat az élet – ahogyan ezt a fülszöveg is sejteti.

„Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival…”

Elsőként Hannát emelném ki, aki egy tökéletes könyvmoly, kissé visszahúzódóbb személyiségű karakter – ezáltal közel is éreztem magamhoz, pláne, hogy még blogol is! Ő a mi főszereplőnk, akiről kiderül, hogy igenis ki tud állni magáért, ha arról van szó, mindent megtesz a szeretteiért, és nem csak a könyvekről való véleménynyilvánításhoz konyít. Egyedül a szerelmi életével nem tudtam kibékülni, de ezt majd döntsétek el ti, hogy egyetértetek-e velem. ;)

„Hanna imád olvasni, de valahol, mélyen legbelül, ott motoszkál benne a kérdés: mi van akkor, ha átolvassa az életet, ami így elszáguld mellette? Ha csak a könyvalakok kalandjait éli át ahelyett, hogy sajátokat keresne, az mennyire nevezhető életnek?”

Ha már a lányokat kezdtem bemutatni, Xiarával folytatnám, aki származását tekintve kínai, de a nevelésének köszönhetően ízig-vérig magyarnak vallja magát. A gyönyörű ázsiai lány, aki a hobbijának él, megmutatja az olvasóknak, hogy nem szabad a külső alapján ítélkezni, s mekkora konfliktusokhoz tud vezetni, ha valaki őszintén beszél annak a nehézségéről, hogy milyen is azzal a tudattal élni, hogy ő valójában más, mint a többiek.

„Ahogy sétálnak és ostobaságokról beszélgetnek, Xiarából előtör az a lány, aki lenni akar, aki vidámnak, szertelennek tűnik. Élvezi, hogy ez a lány lehet. Még ha tudja is, színjáték csupán.”

Elérkeztünk az én személyes kedvencemhez, Mátéhoz, aki olyan összetett személyiséggel rendelkezik, hogy öröm volt csak olvasni, és olvasni, hogy megismerjem őt, megértsem a gondolkodásmódját, s nem utolsó sorban felfedezzem a valódi énjét, aki mélyen el van temetve benne, s csak arra vár, hogy valaki felfedezze.

„Kellenek a világba a hozzám hasonló bunkó srácok, különben a csajok sosem tanulnák meg igazán értékelni a kedves fiúkat.”

Belőlük áll a mi kis ötös fogatunk, akik közösen próbálnak tenni a szeretett kollégiumuk bezárása ellen, ami korántsem bizonyul olyan könnyűnek, mint azt elsőre hitték. Az összefogás szép dolog, ezzel pedig mindannyian tisztában vannak, s ami számomra a leginkább becsülendő bennük, hogy nem a hírnévért, vagy a magamutogatásért teszik mindezt.

„Néha úgy hiszi, sokkal nehezebb végigélni a napokat és túlélni a múltat, mint hátat fordítani az életnek, és eldobni mindent.”

A regény egy nagyon kellemes, magával ragadó hangulatot áraszt magából, könnyen olvasható, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a történetünk továbbra is a való életben játszódik, reális karakterekkel és élethelyzetekkel.

„- Uh, Máté, nem is tudom, mit csináljak veled – morogja Hanna, miközben közeledik felé, és azon tanakodik, hogy az lenne-e humánusabb, ha megfojtaná, vagy az, ha letépné a karját.”

Egyedül egy zavaró dolgot tudok megemlíteni, ami viszont erősen személytől függő; néhol a párbeszédek számomra erőltetettnek hatottak bizonyos kifejezések, vagy akár csak egy-két szó miatt, de ez nem zavarta semmilyen szinten az olvasás élményét, aki erre nem érzékeny, az tökéletesen át fog siklani felette.
Kíváncsian várom, hogy Tibi mit fog kihozni Dávid és Áron kapcsolatából; egy igazán érdekes, és komoly ellentétből, amit két mellékszereplő közt tapasztalhattunk meg, és nem mellesleg ebből az egész elképzelésből, amit újonnan papírra vetett.

„Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…”

Innen is köszönöm az előolvasás lehetőségét, és hivatalosan is megígérem, hogy a köszönetnyilvánításban emlegetett biciklis jelenetet rögzíteni fogom videó formájában is, ha már ekkora népszerűségnek örvend. :D De csakis akkor, ha már biztosan érkezni fog a következő rész – úgyhogy hajrá könyvmolyok, lehet sürgetni az írót! ;)

http://laplaputan.blogspot.com/2017/10/ertekeles-racz-s…

>!
MyMoonlightLibrary_Ella P
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Egy kis segítség azoknak, akik nem tudják, hogy elolvassák-e ezt a könyvet:

Ajánlom Neked ezt a regény, ha…
… szereted a zenéket a könyvekben.
… szeretsz barátokból összeverődött bandákról olvasni.
… szereted Caramel dalait.
… szereted a megtört szereplőket.
… kimondottan érdekel a karakterek lelkivilága és háttértörténete.
… nem zavar, ha nem túl eseménydús a cselekmény.
… szereted a Magyarországon játszódó sztorikat.
… szereted a több szemszögből íródott regényeket.
… nem vagy homofób.
… egy könnyed nyári olvasmányra vágysz.

Bővebben…
https://mymoonlightlibrary.blogspot.com/2018/06/racz-st…

>!
vmonika_
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Nagyon tini, nagyon mai, és pont emiatt nagyon szerethető. Közben olyan problémákat, kérdéseket boncolgat, ami jóval túlmutat a korosztályon, mégsem lehangolóan teszi ezt, sőt! Nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott, megszerettem az új szereplőket is (Dávidot és Áront már a Fogadj el!-ben a szívembe zártam, alig vártam, hogy olvashassak még róluk.) Nagyon tetszik, hogy a realitás talaján maradtunk, akár a srácok kapcsolatát, akár a többi szereplő gondolatvilágát tekintve. Nagyon emberiek ezek a karakterek, gyakran olyan gondolatvillanásokkal, érzelmekkel, mint amilyeneket a valós életben is gyakran megél az ember (hiába nem vallja be még néha magának sem.) A zene pedig akkorát dob az egész regényen, annyira szeretem Caramel dalait, az ő számait hallgatva mindig körül tudok nézni egy kicsit a lelkemben, és ezt a könyvet olvasva is ezt tettem. Várom már a következő részt!


Népszerű idézetek

>!
M_Annie_99

Hanna imád olvasni, de valahol, mélyen legbelül, ott motoszkál benne a kérdés: mi van akkor, ha átolvassa az életet, ami így elszáguld mellette? Ha csak a könyvalakok kalandjait éli át ahelyett, hogy sajátokat keresne, az mennyire nevezhető életnek?

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna
2 hozzászólás
>!
wurzel_gabriella

Minden könyv érték, méltóképpen kell bánni velük.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna · könyv
>!
M_Annie_99

Bár, okos dolog olyan emberrel barátkozni, aki megzavar olvasás közben?

>!
Könyvmolyképző KU

Ahogy a srác szemtelenül vigyorog, megjelennek azok a hülye gödröcskék az arca két oldalán. Jesszus, ez meg mi? Bunkópasi-tartozék?

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kardos Máté · Kocsis Hanna
>!
Könyvmolyok_Világa

Áron atlétája nem sok teret hagy a képzeletnek, pontosan látszik a konditeremben töltött órák végeredménye. Dávid kissé elpirul, mire Áron gőgösen elmosolyodik.
– Ezt soha nem fogom megunni. Imádom, hogy majd megdöglesz értem – súgja olyan halkan, hogy csak ő hallhassa.
Dávid szíve hevesebben ver, Áron hangja, a pimaszsága mögött megbúvó kedvesség, a látványa, az illata, a tudat, hogy mellette ülhet, minden mást elnyom. A félelmet, a fájdalmat, az éhséget, a lelkiismeret-furdalást.
Nem marad más, csak a lángoló szerelem és az a pár, felemelő pillanat, amíg elhiheti, hogy az élet csodaszép is lehet.

42-43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid · Németh Áron
>!
Edmond

Nem bújhat el. Katniss is jelentkezett az éhezők viadalára. Clary Fray is seperc alatt árnyvadásszá vedlett, hogy megmentse az anyját. America Singer sem hátrált meg a Párválasztón!
Fel kell ismerni a pillanatot, amikor bátornak kell lenni. Ha valamit, hát ezt biztosan megtanultam a könyvekből! Eljött a pillanat.

58. oldal

>!
pveronika

– Mennem kell – pattan fel mellőle a fiú, és elindul a folyosón. Hanna utána akar menni, de Máté leállítja.
– Hagyd most! Ilyenkor egyedül szeretne lenni.
– Pasik – forgatja a szemét ki Hanna. – Nem értetek az érzelmekhez. Pont ilyenkor kell segíteni.
– Nők – replikázik a srác. – Mindig azt hiszitek, hogy beszélgetni kell, és állandóan sopánkodni, hátha attól jobb lesz a lelketeknek. Néha csak nyugira van szükség.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid · Kardos Máté · Kocsis Hanna
>!
pveronika

A srác megsimítja a szőkésbarna haját, mintha tudná, hogy ezerfelé áll, és nincs olyan lány, aki ne akarná elrendezgetni, vagy csak kipróbálni, tényleg olyan selymes-e, mint amilyennek tűnik. De pechjére Hanna be van oltva genyók ellen.
Egyedül a szürke szemére figyel fel, mert ilyet még nem látott élőben. Különleges, kicsit talán kékes az árnyalata, de közelebb áll az acélszürkéhez. Ahogy a srác szemtelenül vigyorog, megjelennek azok a hülye gödröcskék az arca két oldalán. Jesszus, ez meg mi? Bunkópasi-tartozék?

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kardos Máté · Kocsis Hanna
3 hozzászólás
>!
GytAnett P

Ő nem az a lány, aki a földön ülve szomorkodik ahelyett, hogy tenne valamit. Nem hajlandó itt bömbölni egy elveszett lehetőség után, inkább megküzd a másikért.

254. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lu Xiara
>!
Könyvmolyképző KU

– Mondd csak, minden lányt ide hozol? Ez valami titkos bugyigyűjtő hely?
– Persze, a bokrok között van is egy szentélyem – röhögi el magát Máté, (…)

324. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kardos Máté · Kocsis Hanna

A sorozat következő kötete

Szállj a dallal! sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 4.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
Világhy Viktória: Felső tagozat
Szántai Zita: Hűvösvölgyi Gimnázium B épület 1. – Vivi és a Rómeók