Kapcsolatpróba (Szállj a dallal! 2.) 140 csillagozás

Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Te ​képes vagy megnyitni a szíved?

Hanna azt hitte, megtalálta a tökéletes srácot. De miközben a barátaival az énekverseny következő megmérettetésére készülnek, a lánynak másvalakin jár az esze: Mátén, a rosszfiún, aki egyre kedvesebb hozzá…

Kiderülhet, hogy mégsem az a nagy Ő, akit álmaid pasijának hittél?

Máté nagy lehetőséget kap: egy újabb műtéttel ugyanúgy zongorázhatna, mint régen, feltéve, hogy nem bénul le a keze az operáció következtében…

Megéri mindent kockáztatni az álmaidért?

Dávid és Áron most külön utakon járva próbálják legyőzni a démonaikat: Áron a cukorbetegségével és az identitásával küzd, míg Dávid a teste gyengeségével.

Elég erősek lesznek ahhoz, hogy az első szerelem az utolsó maradjon?

Xiara már nem az a magabiztos, népszerű lány, aki egykor volt.
Társai kiközösítik, és retteg attól, hogy a múlt tönkreteheti a megújult kapcsolatot a szüleivel.

A tánc és a barátai szeretete elég erőt ad neki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 15 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
384 oldal · ISBN: 9789635615834
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
384 oldal · ISBN: 9789635615841
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575412

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Engel Dávid · Németh Áron · Kardos Máté · Kocsis Hanna · Lu Xiara · Oláh Rajmund · Patrik


Kedvencelte 23

Most olvassa 12

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Illatos_Hópehely P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

És igen én tudtam.
Én mondtam, hogy spoiler
Ezt a részt már nem csak a borító miatt vettem meg. Nagyon kíváncsi voltam a főszereplők további életének alakulására.
Volt itt is dráma bőven és számomra sok dolog ebben a részben lett nyilvánvaló.
spoiler
Egy dolog nem tetszett, ahogy néha Hanna Mátéhoz szólt.
spoiler
spoiler
spoiler

10 hozzászólás
vikcs P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Lehetséges, hogy én vagyok túl gyermeteg, de én ezt a részt is csak úgy faltam! Valamiért a könnyed, egyszerű hangulata miatt annyira lehet haladni vele, hogy észre sem vesszük, máris elrepülnek az oldalak. Az egyetlen, ami nem tetszett, az az, hogy ilyen hamar vége lett. Szívesen olvasnék még egy-két kötetet a csapatról, hiszen barátságuk példamutató és mi is úgy érezhetjük, mintha közéjük tartoznánk.

A könyv ott folytatódik, ahol abbamaradt, a városi döntő után mindenki visszatér a saját kis életéhez, ám mindnyájuknak olyan problémái adódtak, amihez egy kis magányra, egy kis változtatásra van szükség. Közben persze ott lebeg a fejük felett a cél, hogy a megyei döntőn is jó teljesítményt nyújtsanak, ám a csapat szétesni látszik.

Mátéért fájt rettenetesen a szívem, hiszen talán egy gyermek, sőt, még egy felnőtt ember számára is a legnagyobb bánatot a saját családja tudja okozni. Amikor újabb és újabb esélyt próbálunk nekik adni, hogy helyretegyék a múlt hibáit, ám egyszer elfogynak azok az esélyek, betelik az a bizonyos pohár és végleg bezárjuk a szívünket.

Szomorú vagyok, amiért vége is van ezzel a kis csapat története, de örülök, amiért megismertem őket és amiért elolvashattam egy fantasztikus duológiát. Ezentúl nem fogok félni Rácz-Stefán Tibor könyveit a kezembe venni, hiszen számomra bebizonyította, milyen jól ír és hogy mennyi mondanivaló belefér egy könnyednek tűnő ifjúsági könyvbe. Alig várom a következő olvasmányt!

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/10/racz-stefan…

Molymacska P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

A Mikrofonpróba után szinte egyértelmű volt, hogy a Kapcsolatpróbát is elolvasom, ám sajnos csalódnom kellett benne. A Mikrofonpróba olyan magasra tette a lécet, amit a Kapcsolatpróba nem tudott megugrani, és ezért vérzik a szívem.
Kicsit azt éreztem ennél a kötetnél (és ilyet többet nem fogok mondani, ígérem), hogy örültem volna, ha jobban kifejti a szerző, legalább még egy kötetben. Nagyon jó és érdekes problémafelvetések vannak, de mintha az a labda csak fel lenne dobva, és nem foglalkoznánk vele. Több ilyen momentum is volt, például Patrik és Hanna összezördülése a szépirodalom vs szórakoztatóirodalom vitán, amelyet a szerző annyira gyorsan eltusolt a szerelem okán, hogy még az érvek is picit felületesnek hatottak spoiler. De ugyanígy megjelenik a bőrszín alapján lévő rasszizmus, amelyben elindult egy vonal Xiara és Rajmund nyomán, de valahogy ez is számomra picit a levegőben lógott. Nem a spoiler oldala, hanem inkább a bőrszín kérdésköre, melyet érintett a könyv, benne is volt, de mégis spoiler.
Nagyon örültem, hogy Rajmund többet szerepel a könyvben, be kell vallanom, hogy míg az első kötet kedvenc szereplője számomra Xiara (akármennyire is Hannával azonosulok a legjobban), a második kötet kedvence számomra Rajmund. Rengeteg mindent tudhatunk meg róla, beleláthatunk az életébe, hogy milyen problémái, traumái lehetnek egy ilyen srácnak, mint amilyen ő. Bár számomra az, hogy „jó útra tér” kicsit Hollywoodi, de ettől még nagyon erősnek érzem a karakterét, és nagyon örültem, hogy előtérbe kerül spoiler. Nagyon örülnék még hasonló (nem pozitív, de nem is feltétlen rosszfiú) karakternek más könyvekben is.
A verseny is számomra picit elsietett volt. A megyei még egészen jól volt felépítve, de spoiler. Itt jegyezném meg, hogy nagyon érdekes könyvmolyszokás lehetne, ha fogadásokat lehetne kötni az ilyen versenyeknél, hogy ki nyeri meg stb, mert a megyeit teljesen eltaláltam :D
Ettől függetlenül a könyv nem volt rossz. Ez a rész már egyértelműen (picit sok is volt, de csak picit, és ezt bőven elnézem :D ) az elfogadásról szólt, és ezt próbálta minél inkább kifejteni az író. Nagyon jó volt még mindig az, hogy több szemszögből, több problémát is láthatunk. Nagyon örültem, hogy viszont láthatjuk Katát, de kicsit itt is azt éreztem, mintha túlságosan kevés lenne. Kata megérdemelne szerintem egy külön novellát az érzéseivel, a saját traumáival.
Ami különösen tetszett, hogy a végén senki nem volt igazán happy end befejezése: inkább hasonlított a való életre: volt benne jó és volt benne rossz is, és csak a mérték a különbség. Kicsit sajnáltam, hogy spoiler, de közben örültem neki, hogy spoiler
Kellemes olvasmány volt, és nagyon tetszett a kis zenés szerelmi utazás. Fontos dolgokra hívja fel az emberek figyelmét, de közben mégis laza, fiatalos, kedves. Ezután jöhetnek azok a pokolravaló jó pasik! :D

julcseee P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Basszus most miért kell ezt csinálni velem? Én még olvasnám. Nem lehetne hogy mégis csak legyen folytatása? :D

3 hozzászólás
Amaryll87 P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Imádtam ezt is, mint az első részét. Hanna és Máté szerelme lassan, viccesen de végre kiteljesedik. Öröm volt végig kísérni Máté jellemfejlődését, ahogy a vagány, egoista szerepből kicsit enged, és szerelmes fiú lesz. Dávid és Áron szerelmi élete is megoldódik. És minden jó lesz a végére!

AniTiger P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

A történet ott folytatódik, ahol az első rész véget ért, és annyira tökéletes folytatása a Mikrofonpróbának mind színvonalában, mind drámaiságában, mintha egy két részben kiadott vastagabb regény második felét olvastam volna. Persze nem lepődtem meg ezen, mert már ismerem az író stílusát (végülis az összes eddig megjelent regényét olvastam már).

Kedvenc rész? Nyilván a karácsonyi! (Persze a befejezés se volt piskóta!)

Mélypont? Amikor Patrick a YA-regényeket szemétnek nevezi… (Szívesen bevertem volna neki, amúgy se volt szimpatikus…)

Ó, és az utolsó pillanatig #TEAMMÁTÉ ;)

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/08/rst-kapcs…

vgabi >!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Azt hiszem, ez volt az utolsó könyv az írótól, amit olvastam, bár az, hogy 3 csillagot adtam rá, nálam nem feltétlenül jelent rosszat.

Ugyanaz volt a problémám, mint a többi történeténél – egyszerűen nem nekem való a fogalmazásmód. Ez nem az ő hibája, nem az enyém, hanem ízlés kérdése, és ha négy elolvasott kötet alatt nem nőtt hozzám a stílus, nem hiszem, hogy a későbbiekben szoknék hozzá, azért meg nem akarok visszajárni az adatlapjaira, hogy mindig én legyek a negatívabb hang.
A fogalmazásmód mellett még az volt a gondom, hogy néha kicsit elrugaszkodottnak éreztem az előttem kibontakozó történéseket, illetve amit legutóbb az Élni akarok!-ban figyeltem meg: rengeteg költői kérdés van benne, ami engem szintén kibillent.
Tehát tényleg ízlés kérdése; nekem ezek nem jöttek be, másnak igen, nincs is ezzel gond.

A történet mindenesetre jobban tetszett, mint vártam, bár az első pár fejezetet nehéz volt olvasni, bele kellett rázódni. Tetszett, hogy minden főszereplőnek volt egy célja, ami felé haladtak a regény során, és így mindannyiuknál megfigyelhető volt valamilyen fejlődés.

Lényegében nem bánom, hogy befejeztem a sorozatot, és nem keserű érzésekkel válunk el egymástól a szereplőkkel.

1 hozzászólás
Slezi96>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Teljesen magába szippantott a történet. Végig izgultam, sírtam, nevettem, féltem a szereplőkkel. Nagyon sok tanulság van a könyvben, sok komoly témát boncolgat, hoz fel az Író a történet során, amin érdemes elgondolkodni. Ezenkívül nagyon érdemes elolvasni, nem szabad senkinek sem kihagynia az elolvasandók közül. Nem csalódtam az íróban, nagyon odatette ezt a művét is. Nagyon jól megírt, fordulatos könyv. A mű vége felé az a fordulat, nem számítottam rá, de ezzel együtt nagyon jó volt. Röpke egy nap alatt kiolvastam.

BBetti86 >!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Talán várnom kellene az értékelés megírásával, mert most el fog vinni a lelkesedésem és objektív se leszek. Mondjuk, nem nagyon akarok az lenni. Szerettem ezt a könyvet, egyes részein a könnyeim folytak, másokon nevettem, egyszerűen jó volt. De miért is?
A történetben arányban van cselekmény és lelki részek. A főszereplő kamaszok menetelnek tovább a versenyben, és mi bekapcsolódhatunk a próbákba, a műsorokba, a verseny izgalmába. A produkciók még olvasva is remekek, pedig csak elképzelni lehet, milyen lehet hanggal, tánccal – mondjuk, azt is hallottam már, hogy a fantázia teremti meg a legjobb mozikat és nem is esett nehezemre elképzelni, amit olvasok. Rajmund hegedülését, ahogy Hanna leül Máté mellé, aki a lelkét is beleteszi a dalokba, vagy Xiara, akinek a mozgását és táncát a lelki szemeimmel láttam. Vannak fordulatok, van éles versenyhelyzet.
Közben minden kamasz a maga személyes harcait is vívja – amiben legjobban látni, mennyire együtt van itt cselekmény és lelki élet. Mindenkinek van tényleges cselekvése a történetben: Máté a kórházban a műtéttel kapcsolatban, az anyjával való kapcsolatában kis lépések, beszélgetések. Hanna, aki randira jár Patrikkal, miközben nagyon igyekszik elnyomni magában a másik fiú felé kalandozó gondolatait. Xiara, aki korrepetálja a hegedülésért cserébe Rajmundot, elkezd a szüleivel is igazibb kapcsolatot kialakítani. Dávid és Áron, akik most külön igyekeznek rendbe tenni maguk: az egyikük edzésre, a másik egy elit iskolában keresi magát. Közben flört, más lehetőségek, küzdelmek várnak rájuk. Minden tett pedig lelki oldalról is meg van fogva – nem csak az lett fontos, mi történt velük, hanem ez hogyan hatott rájuk, mit éreztek.
Most könnyen azonosultam mindenkivel, és az előző kötettel ellentétben senkit nem éreztem soknak. Továbbra is Hanna és Máté a kedvencek, de mindenki más szála is érdekes és változatos tudott lenni. Nagy felfedezés Rajmund, aki pont azt a kérdést testesítette meg, ami az én agyam is nagyon mozgatja: van valami, amibe lehetetlenül jó vagy, de gyűlölöd. Akkor mit tudsz tenni? Közben meg ezerrel pörgött az agyam, mennyire igazságtalan, hogy Rajmund annyira profi azzal a hegedűvel, miközben legszívesebben földhöz vágná, míg Máté bármit megadna a régi képességeiért, és neki nem lehet…
Szerettem, ahogy a zene és a művészet hatalma ebben a sztoriban benne van. A zsűrivel egyet tudok érteni abban, hogy a dalszövegük mondjuk úgy, nyálas és finomítható, de az üzenet tényleg benne volt. Ami a regényé is. A gyűlölet csak rombolás, mindenkinek az ad többet, ha helyette mást választ.
Tetszett, hogy milyen kérdéseket tárgyal a szerző a cselekménnyel. Önelfogadás, gyűlölet, rasszizmus, még a magas és a szórakoztató művészetek ellentéte is. Nagyon egyet tudtam azzal érteni, hogy létjogosultsága van mindkettőnek, és itt is a tolerancia lenne a kulcs, ahogy az élet más területein is. Te ezt szereted, én ezt – nincs ezzel semmi baj.
Most is sok az utalás, most is fiatalos a közeg. Ez néha talán sok is volt, tényleg rengeteg az utalás ilyen-olyan más műre, de most ebben is inkább azt látom, hogy aki ismeri azokat, örülhet, ha olyan véleményt talál a saját kedvencéről, ami itt is jó. Más meg esetleg ötletet kap, mibe kellene belekezdeni. Én kaptam egy új szempontot, ami pl. eddig nem jutott eszembe az Árnyvadászok kapcsán. Magnus és Alec kapcsolata kapcsán.
Imádtam a végét, szerettem a szereplőit, vitt magával az egész könyv. Úgyhogy igen, ez most egy ilyen vélemény. Rajongói :)

1 hozzászólás
klaratakacs P>!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Örültem, hogy nem lett teljesen happy a folytatás, kicsit életszerűbb volt így.
Mindegyik fiatal próbálgatta magát, ki új iskolában, ki új kapcsolatban. Nekem Hanna-Patrik párosa spoiler Áronnak és Dávidnak nagyon drukkoltam, jó volt látni, ahogyan belekóstolnak másba is, spoiler Xiara ebben a kötetben kissé háttérbe szorult, neki a szüleivel kellett küzdenie, ez tipikus kamasz probléma.
Jó történet, jó környezetben, jó szereplőkkel.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Aki kitalálta, hogy egy pár szakítás után is barátságban tud maradni, az nagyon
hülye. Vagy nem volt még szerelmes.

8 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

Mióta összejöttek, másra rá se nézett, még a könyves álompasikról sem ábrándozott. Nem volt rá szüksége az igazi mellett.

1 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

Az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Legfeljebb kevesebbet alszik, ezt már régóta megtanulta.

Könyvmolyképző KU>!

Igen. Vissza akarlak kapni. Magamhoz akarlak húzni és olyan szexi dolgokat csinálni veled, mint az évfordulónk éjszakáján. Újra hallani akarom, hogy azt mondod, szerelmes vagy belém, mert ez a legszebb dolog, amit csak hallhatok.

Fruzsiv>!

Van, amit nem lehet pénzen megvásárolni, és annak van igazán értéke. A barátság és a szerelem pedig megfizethetetlen…

379. oldal, 46. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna
Könyvmolyképző KU>!

– Most biztos szánalmasnak tartasz – szólal meg Dávid, saját magát is meglepve, hogy hangosan kimondta a félelmét.
– Csak egy fiúnak, akit meggyötört az élet – feleli Félix, és lassan feláll. – De csak előre menj, és soha ne nézz hátra. Ettől maradsz erős.

Fruzsiv>!

Igenis meg kell ragadniuk a lehetőségeket, különben évek múlva megbánnák, hogy nem tettek semmit.

196. oldal, 23. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kardos Máté
Könyvmolyképző KU>!

– A szépség volt, nincs – rebegi Naomi, és az ujjaival végigsimítja a derekát, Áron pedig végigköveti az igéző mozdulatot. – A tudás az enyém marad.
– Jogos – feleli Áron. Kissé megtörli az izzadt haját, mire észreveszi, hogy Naomi az ajkát beharapva bámulja a mellkasát. – Bejönnek az izmos srácok, mi?
– Kinek nem? De az okos fiúk vonzóbbak, Áron! Majd meglátjuk, hogy az vagy-e.
– Én se véletlenül vagyok itt – kacsint Naomira a fiú.


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 4.
Leiner Laura: Maradj velem
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Leiner Laura: Egyszer
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva