Kapcsolatpróba (Szállj a dallal! 2.) 93 csillagozás

Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Te ​képes vagy megnyitni a szíved?

Hanna azt hitte, megtalálta a tökéletes srácot. De miközben a barátaival az énekverseny következő megmérettetésére készülnek, a lánynak másvalakin jár az esze: Mátén, a rosszfiún, aki egyre kedvesebb hozzá…

Kiderülhet, hogy mégsem az a nagy Ő, akit álmaid pasijának hittél?

Máté nagy lehetőséget kap: egy újabb műtéttel ugyanúgy zongorázhatna, mint régen, feltéve, hogy nem bénul le a keze az operáció következtében…

Megéri mindent kockáztatni az álmaidért?

Dávid és Áron most külön utakon járva próbálják legyőzni a démonaikat: Áron a cukorbetegségével és az identitásával küzd, míg Dávid a teste gyengeségével.

Elég erősek lesznek ahhoz, hogy az első szerelem az utolsó maradjon?

Xiara már nem az a magabiztos, népszerű lány, aki egykor volt.
Társai kiközösítik, és retteg attól, hogy a múlt tönkreteheti a megújult kapcsolatot a szüleivel.

A tánc és a barátai szeretete elég erőt ad neki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575412

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Engel Dávid · Németh Áron · Kardos Máté · Kocsis Hanna · Lu Xiara · Oláh Rajmund · Patrik


Kedvencelte 16

Most olvassa 9

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Illatos_Hópehely P
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

És igen én tudtam.
Én mondtam, hogy spoiler
Ezt a részt már nem csak a borító miatt vettem meg. Nagyon kíváncsi voltam a főszereplők további életének alakulására.
Volt itt is dráma bőven és számomra sok dolog ebben a részben lett nyilvánvaló.
spoiler
Egy dolog nem tetszett, ahogy néha Hanna Mátéhoz szólt.
spoiler
spoiler
spoiler

10 hozzászólás
>!
vikcs P
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Lehetséges, hogy én vagyok túl gyermeteg, de én ezt a részt is csak úgy faltam! Valamiért a könnyed, egyszerű hangulata miatt annyira lehet haladni vele, hogy észre sem vesszük, máris elrepülnek az oldalak. Az egyetlen, ami nem tetszett, az az, hogy ilyen hamar vége lett. Szívesen olvasnék még egy-két kötetet a csapatról, hiszen barátságuk példamutató és mi is úgy érezhetjük, mintha közéjük tartoznánk.

A könyv ott folytatódik, ahol abbamaradt, a városi döntő után mindenki visszatér a saját kis életéhez, ám mindnyájuknak olyan problémái adódtak, amihez egy kis magányra, egy kis változtatásra van szükség. Közben persze ott lebeg a fejük felett a cél, hogy a megyei döntőn is jó teljesítményt nyújtsanak, ám a csapat szétesni látszik.

Mátéért fájt rettenetesen a szívem, hiszen talán egy gyermek, sőt, még egy felnőtt ember számára is a legnagyobb bánatot a saját családja tudja okozni. Amikor újabb és újabb esélyt próbálunk nekik adni, hogy helyretegyék a múlt hibáit, ám egyszer elfogynak azok az esélyek, betelik az a bizonyos pohár és végleg bezárjuk a szívünket.

Szomorú vagyok, amiért vége is van ezzel a kis csapat története, de örülök, amiért megismertem őket és amiért elolvashattam egy fantasztikus duológiát. Ezentúl nem fogok félni Rácz-Stefán Tibor könyveit a kezembe venni, hiszen számomra bebizonyította, milyen jól ír és hogy mennyi mondanivaló belefér egy könnyednek tűnő ifjúsági könyvbe. Alig várom a következő olvasmányt!

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/10/racz-stefan…

>!
Molymacska P
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

A Mikrofonpróba után szinte egyértelmű volt, hogy a Kapcsolatpróbát is elolvasom, ám sajnos csalódnom kellett benne. A Mikrofonpróba olyan magasra tette a lécet, amit a Kapcsolatpróba nem tudott megugrani, és ezért vérzik a szívem.
Kicsit azt éreztem ennél a kötetnél (és ilyet többet nem fogok mondani, ígérem), hogy örültem volna, ha jobban kifejti a szerző, legalább még egy kötetben. Nagyon jó és érdekes problémafelvetések vannak, de mintha az a labda csak fel lenne dobva, és nem foglalkoznánk vele. Több ilyen momentum is volt, például Patrik és Hanna összezördülése a szépirodalom vs szórakoztatóirodalom vitán, amelyet a szerző annyira gyorsan eltusolt a szerelem okán, hogy még az érvek is picit felületesnek hatottak spoiler. De ugyanígy megjelenik a bőrszín alapján lévő rasszizmus, amelyben elindult egy vonal Xiara és Rajmund nyomán, de valahogy ez is számomra picit a levegőben lógott. Nem a spoiler oldala, hanem inkább a bőrszín kérdésköre, melyet érintett a könyv, benne is volt, de mégis spoiler.
Nagyon örültem, hogy Rajmund többet szerepel a könyvben, be kell vallanom, hogy míg az első kötet kedvenc szereplője számomra Xiara (akármennyire is Hannával azonosulok a legjobban), a második kötet kedvence számomra Rajmund. Rengeteg mindent tudhatunk meg róla, beleláthatunk az életébe, hogy milyen problémái, traumái lehetnek egy ilyen srácnak, mint amilyen ő. Bár számomra az, hogy „jó útra tér” kicsit Hollywoodi, de ettől még nagyon erősnek érzem a karakterét, és nagyon örültem, hogy előtérbe kerül spoiler. Nagyon örülnék még hasonló (nem pozitív, de nem is feltétlen rosszfiú) karakternek más könyvekben is.
A verseny is számomra picit elsietett volt. A megyei még egészen jól volt felépítve, de spoiler. Itt jegyezném meg, hogy nagyon érdekes könyvmolyszokás lehetne, ha fogadásokat lehetne kötni az ilyen versenyeknél, hogy ki nyeri meg stb, mert a megyeit teljesen eltaláltam :D
Ettől függetlenül a könyv nem volt rossz. Ez a rész már egyértelműen (picit sok is volt, de csak picit, és ezt bőven elnézem :D ) az elfogadásról szólt, és ezt próbálta minél inkább kifejteni az író. Nagyon jó volt még mindig az, hogy több szemszögből, több problémát is láthatunk. Nagyon örültem, hogy viszont láthatjuk Katát, de kicsit itt is azt éreztem, mintha túlságosan kevés lenne. Kata megérdemelne szerintem egy külön novellát az érzéseivel, a saját traumáival.
Ami különösen tetszett, hogy a végén senki nem volt igazán happy end befejezése: inkább hasonlított a való életre: volt benne jó és volt benne rossz is, és csak a mérték a különbség. Kicsit sajnáltam, hogy spoiler, de közben örültem neki, hogy spoiler
Kellemes olvasmány volt, és nagyon tetszett a kis zenés szerelmi utazás. Fontos dolgokra hívja fel az emberek figyelmét, de közben mégis laza, fiatalos, kedves. Ezután jöhetnek azok a pokolravaló jó pasik! :D

>!
julcseee P
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Basszus most miért kell ezt csinálni velem? Én még olvasnám. Nem lehetne hogy mégis csak legyen folytatása? :D

3 hozzászólás
>!
vgabi P
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Azt hiszem, ez volt az utolsó könyv az írótól, amit olvastam, bár az, hogy 3 csillagot adtam rá, nálam nem feltétlenül jelent rosszat.

Ugyanaz volt a problémám, mint a többi történeténél – egyszerűen nem nekem való a fogalmazásmód. Ez nem az ő hibája, nem az enyém, hanem ízlés kérdése, és ha négy elolvasott kötet alatt nem nőtt hozzám a stílus, nem hiszem, hogy a későbbiekben szoknék hozzá, azért meg nem akarok visszajárni az adatlapjaira, hogy mindig én legyek a negatívabb hang.
A fogalmazásmód mellett még az volt a gondom, hogy néha kicsit elrugaszkodottnak éreztem az előttem kibontakozó történéseket, illetve amit legutóbb az Élni akarok!-ban figyeltem meg: rengeteg költői kérdés van benne, ami engem szintén kibillent.
Tehát tényleg ízlés kérdése; nekem ezek nem jöttek be, másnak igen, nincs is ezzel gond.

A történet mindenesetre jobban tetszett, mint vártam, bár az első pár fejezetet nehéz volt olvasni, bele kellett rázódni. Tetszett, hogy minden főszereplőnek volt egy célja, ami felé haladtak a regény során, és így mindannyiuknál megfigyelhető volt valamilyen fejlődés.

Lényegében nem bánom, hogy befejeztem a sorozatot, és nem keserű érzésekkel válunk el egymástól a szereplőkkel.

1 hozzászólás
>!
Slezi96
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Teljesen magába szippantott a történet. Végig izgultam, sírtam, nevettem, féltem a szereplőkkel. Nagyon sok tanulság van a könyvben, sok komoly témát boncolgat, hoz fel az Író a történet során, amin érdemes elgondolkodni. Ezenkívül nagyon érdemes elolvasni, nem szabad senkinek sem kihagynia az elolvasandók közül. Nem csalódtam az íróban, nagyon odatette ezt a művét is. Nagyon jól megírt, fordulatos könyv. A mű vége felé az a fordulat, nem számítottam rá, de ezzel együtt nagyon jó volt. Röpke egy nap alatt kiolvastam.

>!
klaratakacs +SP
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Örültem, hogy nem lett teljesen happy a folytatás, kicsit életszerűbb volt így.
Mindegyik fiatal próbálgatta magát, ki új iskolában, ki új kapcsolatban. Nekem Hanna-Patrik párosa spoiler Áronnak és Dávidnak nagyon drukkoltam, jó volt látni, ahogyan belekóstolnak másba is, spoiler Xiara ebben a kötetben kissé háttérbe szorult, neki a szüleivel kellett küzdenie, ez tipikus kamasz probléma.
Jó történet, jó környezetben, jó szereplőkkel.

>!
pandáslány
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Az előző rész nagyon tetszett, így azonnal nekiláttam ennek a résznek is.
Sokkal több drámát tartalmazott, és a cselekmény is pörgősebb volt. Én azonban mégis gyengébbnek éreztem kicsit. Olyan érzésem volt, mintha minél több problémát megpróbált volna belesűríteni az író, tényleg nem volt olyan szereplő, akinek ne lett volna a háttér történetében valami életre szóló seb. Ez persze nem gond, csak szerintem nem valósághű. Azon is meglepődtem, hogy Patrik roma, mert emlékeim szerint az első részben nem volt megemlítve, hogy az lenne.
Azt sem tartottam realisztikusnak, hogy majdnem minden fiúnak kidolgozott, tökéletes teste van, és az esetek többségében félmeztelenül mászkálnak… azért ez nem így van.
Összességében azért tetszett a könyv, a kedvenc szereplőm továbbra is Hanna maradt. A vége nagyon tetszett, spoiler

>!
Anita_Juhász
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

Remek kikapcsolódás.
Ez a rész az elsőhöz hasonlóan fiatalos, lendületes olvasmány volt. Izgultam a szereplők miatt és nem csak a versenyre értendően. Xiara kicsit jobb lezárás is kaphatott volna, vagy olvasnék még róla hogyan tovább. Örülök, hogy Dávid kiállt magáért. Hanna végső döntése nem volt számomra meglepetés, én is így tettem volna. Tetszett, hogy nem csak pozitív dolog történtek szereplőinkkel így valóságosabb lett az egész.

>!
beatrix_0823 P
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba

A Kapcsolatpróba nekem elképesztően tetszett, szerintem sokat fejlődött Tibi a Mikrofonpórba óta. Félreértés ne essék, az első rész története is tetszett, de valami mégis hiányzott nekem akkor, amit viszont most megkaptam.
Az öt szereplőnek hála nagyon sok minden történik a könyvben, viszont mégsem volt túl sok. Olyan mintha lenyugodtak volna egy kicsit, kevesebb volt a dráma, mindegyikőjük próbált helyesen cselekedni, persze ez nem mindig jött össze, de hát tudjuk jól, hogy nem könnyű fiatalnak lenni. Annak ellenére, hogy Kapcsolatpróba a könyv címe, ebben a kötetben nem annyira a kapcsolatokon volt a hangsúly, hanem az egyének jellemének csiszolásán. Mind Dávidék, mind Hannáék szempontjából úgy éreztem, hogy a szerző ahelyett, hogy kapcsolatba kényszerítette volna a szereplőinket, először helyre akarta rakni őket érzelmileg. És szerintem ez tök jó, mert van abban valami, hogy az embernek először magába kell rendet rakni, hogy utána a kapcsolatában is rend legyen. Arról nem is beszélve, hogy ezzel azért az izgalmat, a várakozást is fokozta Tibi.
Mivel megnyerték a fiatalok a városi döntőt, a zene és a tánc továbbra is fontos szerepet kap a történetben. Ennek kifejezetten örültem, mert szeretem az ilyen könyveket. Máté dala pedig nagyon tetszett, igazán meglepődtem a dolgon, valami elképesztően jól passzolt a szereplőinkhez.
Úgy éreztem a Kapcsolatpróba olvasása közben, hogy sokkal gördülékenyebb volt a cselekmény lefolyása. Az első résznél éreztem olykor-olykor szakadásokat, most azonban nagyon simulékonyan haladt a történet. Emellett pedig Tibi meg is tudott lepni, a spoiler nagyon nem számítottam, örülök, hogy nem skatulyázta be a szereplőjét, hanem ő is képes a változásra, kíváncsian várom, hogy lesz-e folytatása. Így tehát nekem nagyon tetszett a Kapcsolatpróba, jó volt látni, hogy a szereplők fejlődtek, már sokkal érettebben viselkedtek, és ezzel együtt úgy éreztem, hogy a történet stílusa, írásmódja is a karakterekkel együtt fejlődött.
Hosszabban: http://tejszinhabzsolo.blogspot.com/2018/12/racz-stefan…


Népszerű idézetek

>!
Könyvmolyképző KU

Aki kitalálta, hogy egy pár szakítás után is barátságban tud maradni, az nagyon
hülye. Vagy nem volt még szerelmes.

8 hozzászólás
>!
Könyvmolyképző KU

Mióta összejöttek, másra rá se nézett, még a könyves álompasikról sem ábrándozott. Nem volt rá szüksége az igazi mellett.

1 hozzászólás
>!
Könyvmolyképző KU

Az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Legfeljebb kevesebbet alszik, ezt már régóta megtanulta.

>!
Fruzsiv

Van, amit nem lehet pénzen megvásárolni, és annak van igazán értéke. A barátság és a szerelem pedig megfizethetetlen…

379. oldal, 46. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna
>!
Könyvmolyképző KU

Igen. Vissza akarlak kapni. Magamhoz akarlak húzni és olyan szexi dolgokat csinálni veled, mint az évfordulónk éjszakáján. Újra hallani akarom, hogy azt mondod, szerelmes vagy belém, mert ez a legszebb dolog, amit csak hallhatok.

>!
Könyvmolyképző KU

– Most biztos szánalmasnak tartasz – szólal meg Dávid, saját magát is meglepve, hogy hangosan kimondta a félelmét.
– Csak egy fiúnak, akit meggyötört az élet – feleli Félix, és lassan feláll. – De csak előre menj, és soha ne nézz hátra. Ettől maradsz erős.

>!
Fruzsiv

– Ha meg sem próbálod, máris vesztettél – (…) – És te egy harcos vagy, mindig is az voltál.

274. oldal, 33. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna
>!
Könyvmolyképző KU

Félix nem felel, hanem egy szempillantás alatt Dávid mögött terem. Elkapja a fiú kezét, a másik karját a nyaka köré fonja, és szorosan magához húzza.
Dávid nagyokat sóhajt, érzi az arcán Félix borostáját, az arcszeszének bódító illatát, és a férfiből áradó nyers erőt. Mégis mindent megtesz, hogy ne szoruljon annyira oda a mellkasához, de hasztalan, az egész teste érintkezik az övével.
Ha nem lenne riadt, talán még élvezné is. De így?
– El ne kezdj rinyálni, hogy engedjelek el – súgja Félix a fülébe, amitől Dávid összerezzen. – Lépésekben haladunk. Ha valaki megtámad, le kell tudnod szerelni. És utána jobb, ha elfutsz, mert ha valaki nálad nagyobb csak egyszer is véletlenül rád csap, akkor súlyosan megsérülsz.
– Értem – vágja rá Dávid, csakhogy Félix végre elengedje őt.
– Elég közel vagyok hozzád, érzem, hogy hazudsz – súgja újra a fülébe Félix, mire Dávid felemeli a lábát, és teljes erővel Félix lábára tapos, aki ettől felszisszen. – Ez ügyes volt! De ennyi kevés. Sok mindent kell még tanulnod ahhoz, hogy ki tudj magadtól szabadulni. De a futással kezdjük, mert az a legjobb önvédelem, ha időben kapcsolsz és gyorsan elszaladsz. A futás ráadásul kondíciót is fejleszt. Hiába tudsz verekedni, ha másfél perc után kifulladsz…

1 hozzászólás
>!
Fruzsiv

– (…) És bármennyire is nyálas leszek, kimondom. Nekem nem kell más. Mert te az enyém vagy, és én a tiéd.

341. oldal, 41. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Németh Áron

Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 4.
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Leiner Laura: Maradj velem
Kalapos Éva: Kéz a kézben
L. Molnár Edit: A sárga kanapé
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Leiner Laura: Valahol