Fogadj ​el! 710 csillagozás

Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el! Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hiszel ​magadban?
Petra a pénztelen, vidéki lány elit gimnáziumba kerül, ahol mindenki gazdag és menő, így aztán hazudik, hogy ne lógjon ki, hiába figyelmezteti Dávid.
Petrát a lányok befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de kiderül az igazság. És ettől kezdve pokollá válik az élete.
Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy kínos titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja.
A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább.
Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.
A regény a 2013. évi Aranymosás Public Star könyve.

„Az Aranymosáson szerettem bele a történetbe, a blogján kersztül meg a szerzőbe. Amint megjelenik, az elsők közt leszek, akik megveszik, elolvassák és öt csillagra… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szivárvány kör Könyvmolyképző · Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
320 oldal · ISBN: 9789635971411
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
320 oldal · ISBN: 9789635971428
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577737

4 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Engel Dávid · Németh Áron · Kovács Petra · Balla Barbara · Lázár Bálint · Pintér Ákos · Reich Zoltán


Kedvencelte 123

Most olvassa 20

Várólistára tette 232

Kívánságlistára tette 289

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Az értékelés megírása előtt adtam magamnak néhány órát, hogy leülepedjen a történet, és összeszedhessem a gondolataimat, de most is ugyanaz a kérdés kavarog a fejemben, mint a könyv letétele után: MIÉRT? Miért ilyen gonosz az ember? Miért és hogyan kívánhatja a társa – legyen szó barátról, ismerősről vagy családtagról – halálát? Miért nem ismeri a „tisztel” szó jelentését? Miért gondolja azt magáról, hogy ha több pénze van, mint az átlagnak, akkor mindent megtehet? Egyáltalán miért nevezzük őt gazdagnak? Csak azért, mert mindene megvan, ami kézzel fogható? És hol húzhatjuk meg a határt a szórakozás és a megaláztatás között?

Nem tudom, hogy mit vártam ettől a történettől, de biztosan nem ezt. Ez a könyv valóban egy tanmese, ami a sodró lendületével, a melankolikus hangulatával, a brutális őszinteségével és a téma aktualitásával először megkörnyékez, majd apránként bekúszik a bőröd alá, csakis azért, hogy a végén olyan szinten fejbe kólintson, hogy napokon keresztül ne térj magadhoz.
Elgondolkodtató, felfoghatatlan, megrázó.

Ajánlanám a könyvet minden tinédzsernek, aki már betöltötte a 14. életévét, minden fiatalnak, aki már lassan a 30-at tapossa, és minden szülőnek, aki törődik a gyerekével.

(Most pedig utánanézek annak, hogy ki volt Jamey Rodemeyer és Amanda Todd, és mi okozta az ő tragédiájukat.)

13 hozzászólás
Katalin_V_Tóth>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Rajongó lettem!
Az első megjelent kötetével teljesen elvarázsolt az író. Könnyed, olvasmányos stílusa ellenére ütős, komoly mondanivalóval rendelkezik a mű. A középiskolai élet nehézségei szélsőséges események sodrában mutatkoznak meg és gyomrosként érkezik a figyelmeztetés az olvasó felé, hogy az elfogadás, a figyelem, az idejében nyújtott valódi segítség életmentő lehet. Hazugságok, iskolai bántalmazás, kiközösítés súlyos témái mellett egy csodálatos, szívet és lelket megmelengető szerelem adja a pozitív oldalát a történetnek. Imádtam.

Linszyy P>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Már sok könyvet olvastam Tibitől, de lehidaltam, hogy a legelső kötete ennyire ütős és letehetetlen! :O Újabb kedvencem lett tőle! :)

A téma nagyon kemény, és imádom, hogy vette a bátorságot és magyar helyszínre helyezte, mert pont ez a lényeg: attól, hogy főleg más országokban hallunk róla, még itt is bármikor bekövetkezhet. Az iskolai bántalmazást még mindig nagyon elbagatellizáljuk, pedig minden diákot érint a gimnáziumi évek alatt, és hatalmas tragédia kerekedhet ki belőle.

A tinik gonoszak és kegyetlenek. Lehet azt mondani, hogy túlzás, de nem. Ebben az időszakunkban azt hisszük, hogy miénk a világ és bármit kimondhatunk és megtehetünk. 10 éve volt, jól emlékszem még erre az érzésre, és sajnos arra is, hogy milyen volt, mikor megaláztak vagy pont én aláztam meg másokat. Felnőttként sem gondolunk bele sokszor, mekkora ereje van a szavaknak. Annyi öngyilkosságról hallunk nap mint nap, ezek az emberek nem a semmiből jutnak el odáig, hogy nem akarnak tovább élni. Erre sokat kellene gondolnunk, mielőtt kinyitjuk a szánkat.

A történetet ismertem, mert olvastam már Dávidékkal a Mikrofonpróbát, szóval nagyon örültem, hogy viszontlátom őket. Petrát is megkedveltem és nagyon jó volt a váltott szemszög. Viszont olvasás során rettegtem a végkifejlettől, de mikor elértem oda, akkor meg nem bírtam lerakni a könyvet. Bunkóság ilyet mondani, de nagyon élveztem olvasni, végig izgultam, pedig sejtettem, hogy mi lesz a végkifejlet. Az iskolai lövöldözés minden gimis sorozatban elő szokott kerülni és én mindig félelemmel vegyes izgalommal nézem meg ezeket. A Tuti gimi jutott rögtön eszembe, amit a könyvben is megemlítenek.

Szerintem ez egy nagyon fontos könyv, két komoly témát is taglal párhuzamosan, és középiskolásoknak is ajánlanám, mert fontos, hogy az őket leginkább érintő témákról olvassanak és lássák, hogy sem a bosszú, sem az öngyilkosság nem megoldás semmire.

oldmoviegirl01>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Képmutatás, amit úgy látszik nem lehet elér korán kezdeni. Ennek esett áldozatul Petra. Egy ártatlan hazugság, olyan következményekkel, amire senki sem számított.
Petra sajnos elég naivan hozta meg a kezdeti döntéseit. Igaz, hogy nagyon ki akart törni az addigi életéből, igaz, hogy még csak 15 éves, igaz, hogy nehéz eligazodni egy teljesen más környezetben, de sajnos azokban az emberekben bízott meg, azokhoz akart tartozni, akik személyisége nagyon távol állt az övétől. Van, aki tud a ’menőkhöz’ idomulni, és van, aki nagyon nem.
Miért? Miért akart inkább hozzájuk tartozni? Miért választotta inkább a felszínes kapcsolatokat, mint egy esetleges igazi barátságot?
Ebben a történetben mindenki rejtegetett valamit, senki sem próbálta kizárólag saját magát adni a külvilág felé, még a pozitív karakterek sem. Nehéz, tényleg nehéz nem olyannak lenni, mint a nagy többség, csendben meghúzódni, mert ilyenkor nagyon, de nagyon kívülállónak tudja magát érezni az ember. Én sem tartoztam sosem a menőkhöz.

Az egyre nyomasztóbb hangulatot Dávid cselekményszála enyhítette, aki barátként Petra mellé állt, ugyanakkor az ő életében is nagy változások indultak. spoiler Jó írói fogás volt, mikor a történet vége felé egyre-másra lehull a lepel spoiler

Nincs jogom ítélkezni arról, hogy mennyire voltak az események, a karakterek sarkítottak, hiszen régen voltam már középiskolás, de legalább szeretném azt hinni, hogy ennyi képmutatás és gonoszság nem összpontosul egy osztályközösségben sem. Sajnálom, hogy nagy eséllyel az ilyen típusú könyvek soha nem jutnak el a zaklatókhoz, akik saját maguk frusztrációit élik ki másokon, akik bele sem gondolnak, hogy egy-egy megalázó megjegyzésük, jó bulinak gondolt tettükkel milyen károkat okoz a másik lelkében. Viszont eljuthatnak azokhoz, akik elszenvedői a zaklatásnak, akiknek szükségük van, hogy őszintén tudjanak erről beszélni, hogy nyitott fülekre, segítőkész szándékra találjanak, akár szülő, akár szakember személyében. És eljuthatnak olyanokhoz is, akik környezetükben tapasztalnak ilyesmit, és nem fordítják el a fejüket, ahogy Dávid sem tette.

Örülök, hogy egy fiatal magyar író tollából olvashattam erről a témáról. Egy epilógust azért nagyon szívesen olvastam volna még.

AniTiger P>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Kerek egész, ráadásul néhány óra alatt kiolvasható a regény. Nem tudod letenni, ha akarod, akkor se, mert csak sodor előre a sztori, aztán a végkifejlet felé haladva már lehetetlen behúzni a féket. Azt hiszem, frontálisan ütköztem „- Az élet csodaszép” mondattal!

A Harry Potter és a Főnix Rendje óta tudjuk, hogy „Hazudni bűn.” És igazából ezzel a történettel sem lettünk okosabbak, hiszen ugyanezt a konzekvenciát vontam le belőle. Mégis… Nagyon felkavaró a könyv és jócskán ad gondolkodnivalót. Az biztos, hogy ez a történet még jó ideig velem fog maradni akkor is, miután leülepedett bennem.

Szánom-bánom, de nem gondoltam volna, hogy egy „első könyv” lehet ennyire sokrétű, izgalmas és jól megírt. Pedig leptek már meg elsőkönyves írók – és nyilván fognak is még. spoiler

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/racz-stefa…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992661
1 hozzászólás
ggizi P>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Tyűűha!!
Ez tipikusan olyan könyv nálam, ahol ha érződik is az író még kiforratlan stílusa vagy épp néhány túlzott elem kerül bele, a téma maga akkor is mindent visz. A történet egy nagyon kemény tanmese az iskolai kegyetlenkedés eszközeiről és használatáról, a közösségi háló és az internet hátrányairól, a beilleszkedésről és az elfogadtatás erőltetéséről. Nyilván hazugságra építeni bármit is sohasem célravezető, de az ilyenfajta igazságtalan és túlzott megtorlás és alázás, nagyon kemény és váratlan következményekhez vezethet. Eleinte értetlenséggel (miért is kell hazudni??), majd keserűséggel és szomorúsággal telve olvastam a sorokat, és bár voltak helyzetek, amiket furcsállottam spoiler, teljesen magával ragadtak az események.
Félelmetes!
Biztosan el fogom majd olvastatni a gyerekeimmel is, ha már elég érettek lesznek hozzá.

3 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

„A kínzóimnak fogalmuk sincs arról, mennyi kárt okoznak azok, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy kínozzanak minket. Fel sem fogják, hogy a szavak, mint egy éles tőr, úgy döfik át a szívünket. A fizikai fájdalom idővel elmúlhat, de a lelki gyötrelem örökre megmarad. Ha pedig netán úgy érezném, hogy nem fáj, akkor marad az üresség. Amikor már minden mindegy, amikor semmi sem számít.”

Imádom az írót, minden egyes könyve, amit eddig olvastam, fantasztikus. Nagyon nehéz volt olvasni, hogy miket kellett átélnie Petrának. Többször meg kellett állnom, annyira nehéz volt. Mások bántása akár testi, akár lelki, soha de soha nem vicc. Engem is bántottak az iskolában, minden egyes nap, görcsben volt a gyomrom. Nem tudhatod, hogy miért van rossz napja, vagy mi történt vele otthon. Inkább segítsünk neki. Mindenkinek ki jár a boldogság. Hihetetlen, hogy még a tanárok sem segítettek Petrának, Dávid próbált neki segíteni, de nem sikerült. Bálintról és Barbaráról inkább nem is beszélek, nem érdemlik meg. Töbsször eszembe jutott a 13 okom volt könyv/sorozat. Az összes könyvét el fogom olvasni, amit még írni fog. Imádom, csak így tovább Tibor. Igazi jó példakép vagy.

Garbai_Ildikó P>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Minden hibája ellenére tetszett és megrázott a könyv. Lehet, hogy időnként úgy éreztem ki van sarkosítva vagy hihetetlen egy-két dolog de jó, hogy meg lett írva. Már ha csak egy ember is ezáltal nem zaklat másokat nem árt senkinek vagy elgondolkodik a tettein akkor már megérte.. Sajnos az ember rengeteg kárt tud okozni és brutálisan kegyetlen és aljas tud lenni.. A szerző utószavának külön köszönet.

Mariann_ P>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

A kortárs magyar írók könyveit olvasva szerettem volna egy férfi író könyvét is elolvasni, mivel idén csak nők írta könyvek jöttek velem szemben.
Így esett a választásom erre a könyvre.
Nagyon jó döntés volt, nagy hatással volt rám akkor is, ha nem én vagyok a célközönség.
Egy elit vidéki gimnáziumba ösztöndíjjal bekerülő szegény lány , Petra úgy próbál barátokat szerezni, hogy hazudik a családjáról. Be is kerül az áhított baráti körbe, csak hát minden hazugság kiderül egyszer.
Utána pokollá válik az élete, olyan dolgok történnek vele, amik után már semmihez sincsen kedve, meghurcolják, kiközösítik.
Egyetlen osztálytársa áll mellette, Bálint, akinek szintén vannak titkai.
De az ügy egyre csak göngyölődik, egyik rossz a másik után. Ki lehet-e jönni ebből egyáltalán ?
Zseniálisan megírt könyv, nagy hatással volt rám.

hpatrik97>!
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Miután befejeztem szükségem volt pár órára, hogy lenyugodjak, annyira kikészített ez a könyv!

Kezdjük ott, hogy már alapból nagyon komoly témákkal dolgozik az író ebben a könyvben. Olyanokkal, amik manapság sokszor tabunak számítanak. Ez rendkívül tetszett! Az író nem félt őszintén beszélni a homoszexualitásról, a pénzügyi szintek gondjairól, az iskolai bántalmazásról és kirekesztésről. Illetve annak következményeiről.

A főszereplők nagyon valósak voltak, azonban a többi karaktert nagyon idegennek, már-már groteszknek éreztem. A legrosszabb végleteket mutatták be, ahogyan egy ember viselkedhet. Igazából az egész sztori a legrosszabb döntéseket, a legrosszabb megoldásokat meséli el. És az a legkülönösebb ebben a könyvben, hogy miközben olvasod, és tudod jól, hogy a főszereplő nem jól cselekszik, még is meg tudod érteni.

Nagyon tetszett az is, hogy a történet a „valóságba” íródott, így általunk ismert könyvek, internetes oldalak, előadók is megjelentek benne, ami számomra még szimpatikusabbá tette az egészet.

Negatívumként annyit tudnék csak mondani, hogy néhol nagyon erőltetettnek éreztem a történéseket. Nem volt teljesen hihető az, amitől beindult egy két történetszál. Legalábbis számomra. Illetve néhol nagyon leegyszerűsítettnek éreztem.

Ettől függetlenül egy fantasztikus könyv, ha rajtam múlna, én ezt kötelező olvasmánnyá tenném a középiskolásoknak!


Népszerű idézetek

Arkhamei_Cassye>!

– Tudod, ha egy barátságot hazugságok alapjaira építesz fel, akkor ne csodálkozz, ha összedől az építmény.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Németh Áron
Doreen>!

– Menj a pokolba!
– Onnan jöttem – mondta nevetve Áron, majd levette a trikóját, és a kezébe vette a törülközőjét.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid · Németh Áron
Szelén>!

Helyes volt, az tény, a szemei pedig legalább olyan zölden izzottak, akárcsak Daemoné az Obszidiánból. Most már kezdem kapiskálni, Katy miért lett megszállott – gondolt itt a regényre, aztán már minden másra, csak hogy ne a fiún pörögjön az agya.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daemon Black · Engel Dávid · Németh Áron
Arkhamei_Cassye>!

– Mi ebben a csapatmunka? – tette fel a kezét Kata. – Ugyanazt a könyvet olvassuk, akkor nem mindegy? Meg én olvasni se nagyon akarok.
Na ja, még a végén fejbe csap a kultúra – gondolta Dávid, de jobbnak látta, ha meg sem szólal.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid
DoreenShitQ>!

Tudta jól, mennyire nehéz hangosan kimondani azt, ami legjobban nyomja az ember szívét.

44-45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid
1 hozzászólás
DoreenShitQ>!

Könnyebb az élet, ha van egy-két olyan barátom, akikre számíthatok […].

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kovács Petra
1 hozzászólás
DoreenShitQ>!

„Nem a tanulás a szégyen, hanem a tudatlanság.” (Muret)

12. oldal

mrsp>!

Azok, akik boldogok, el sem tudják képzelni, milyen kitaszítottnak lenni.

188. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kovács Petra
agnesho>!

– Láttam ám egyet, amit én is olvastam, de mi a fenéért tetted a Young Adulthoz? Az sokkal komolyabb.
– Melyik az? – kérdezte meglepődve Dávid.
– Az Eleven testek. – Először nem esett le számára, hogy melyik könyvre gondol Áron, de aztán eszébe jutott az eredeti cím, mert azt a regényt is angolul olvasta.
– Te egy könyvvel a kezedben?
– Szexi a kép, ugye?

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid · Németh Áron
bookmonster12 P>!

Ha egy olyan regényt olvasott, ami tetszett neki, akkor ritkán reagált a külvilágra. Szerette, amikor a cselekmény beszippantja őt, olyankor elfeledkezett a saját életéről, arról, ami fájt neki, és azokról a titkolt dolgokról is, amiket saját magának sem mert bevallani.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Engel Dávid

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mészáros Dorka: Filter nélkül
B. E. Belle: Árvák
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
L. J. Shen: Vadító
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Penelope Douglas: Szívatás
Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!
Rebecca Reed: Neon Moon