Élni ​akarok! 20 csillagozás

Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Mernél szeretni, ha az időd lejárt?

Lilla már évek óta a halál árnyékában él.

Beteg, és tudja, hogy csak hetek vannak hátra számára. Hazatér a kórházból, hogy teljesítse a bakancslistáját, segítsen szeretteinek az álmaik elérésében, és még utoljára átélje a hétköznapok egyszerű csodáit.

Nem is vágyik ennél többre, ám ekkor megismeri a szomszéd srácot, aki az összes tervét felforgatja…

Noel egy pimasz, irritálóan vonzó, de közben érzékeny fiú, akinek mindene a fotózás, és az az álma, hogy bejárja a világot.

Nem is sejti Lilla sorsát.

A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, de Lilla nem akar szerelembe esni. Nem vágyik másra, csak hogy a fiúval lehessen, de retteg attól, hogy Noel viszonozza az érzelmeit.

Mi a jobb?

Ha az ő érdekében eltaszítod magadtól azt, akit szeretsz, vagy ha esélyt adsz a boldogságnak, bármilyen röpke legyen is?

Éld meg a csodákat!

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575405

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Lilla · Noel


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 103

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
pveronika 
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Könnyeimtől alig látva fejeztem be a könyvet, amely bár nehéz témát dolgoz fel, úgy gondolom, hogy mégsem a halálról, inkább az életről szól. Ez egy csodálatos, és nagyon egyedi történet volt, amelyben folyamatosan váltakoztak az aranyos és a szívszaggató pillanatok. Igazi érzelmi hullámvasút volt, és egyértelműen az eddigi kedvencem Rácz-Stefán Tibortól.

Lilla évek óta súlyos betegséggel küzd, 18. születésnapján azonban végre valamennyire a kezébe veheti a sorsát, és ő dönthet az életéről. Hatalmas küzdelem áll mögötte, de sajnos nincs tovább, és ő élni akar, bármennyi idő is adatott neki. Van egy lehetőség, ami átmenetileg teljesítheti számára ezt a kívánságot, de ha ezt választja, többé már nincs visszaút. De élhet, igazán élhet még egy picit, úgy ahogy ő szeretné.

Lilla évek óta először hazatérhet otthonába, hogy újra a családjával és a barátaival lehessen. Újra érezheti a friss levegőt az arcán, olykor néhány órára újra gondtalan gyerek lehet, és otthonléte alatt új barátra és szerelemre is talál a kócos hajú, mosolygós szomszéd srácban, akinek a legnagyobb szenvedélye a fotózás. De Lilla ideje fogyóban van, és rengeteg feladat vár még rá az utolsó óráig…

Bár a fülszöveg nem árulkodik erről, így én is igyekeztem kicsit homályosan fogalmazni, de a könyv egy igazán egyedi ötleten alapul, ami nagyon tetszett, és úgy gondolom, hogy a szerző nagyon szépen végig is tudta vinni a koncepciót a történeten. A szereplőket nagyon megszerettem. Lilla nagyon jó karakter volt, aki élete egyetlen önző döntése közben is csak azon dolgozott, hogy végül másoknak jó legyen. Noel szála kiemelkedően jó volt. A szerző rövid idő alatt el tudta érni, hogy egy kicsit én is belezúgjak a srácba, miközben nagyon ügyesen gondoskodott arról, hogy ne egy újabb Sparks könyvet kapjunk. Tényleg nagyon tetszett! Talán az egyik legkiemelkedőbb szereplőnek mégis az apukát érzem. Bevallom, eleinte nem igazán kedveltem őt, de utólag visszagondolva nagyon jól volt felépítve a karaktere, ami a történet során rétegről rétegre bontakozott.

A regény két idősíkon játszódik. A jelen fejezeteit Lilla múltbeli naplóbejegyzései szakítják meg, amelyek úgy érzem, igazi mélységet tudtak adni a történetnek. Le a kalappal a szerző előtt, mert biztos vagyok benne, hogy nem volt egyszerű feladat az a kutatómunka, ami ezek mögött áll.

Összességében nem is adhatnék kevesebbet 5 csillagnál erre a könyvre. Egyszerre volt szívmelengető és szívfájdító ez a regény, ami ismét képes volt könnyekre fakasztani. Egy történet apró csodákról, családról, barátokról, első szerelemről és magáról az életről. Őszintén ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/racz-stefan-tibor-elni…

>!
AniTiger MP
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Az Élni akarok! hatalmas erőssége ismételten az, hogy Tibi iszonyat szerethető, élettel teli és „átlagember” karaktereket tud írni, akikkel az olvasó sorsközösséget vállalhat, de mégsem óvja őket agyon! Aki olvasta a Túl szép! című regényéről szóló értékelésemet tudja, hogy az egyik főszereplő, Márk pillanatok alatt beköltözött a szívembe, amiért őszinte szeretettel képes Budapestre nézni. Ugyanúgy, mint én. Imád sorozatozni, olvasgatni és nagyobb darab, mint az átlag… Akárcsak én. Lilla egészen máshogy került közel hozzám, inkább a döntéseinkben hasonlítunk egymásra…^_^

Lilla élni akarása totál szíven ütött… A legkritikusabb a spoiler rész volt, ott és akkor eltört nálam a mécses, mert annyira megszerettem őt, de minden alkalommal odavágtak a történet szomorú, realista apróságai… Mivel abszolút megértem Lilla tetteinek a mozgatórugóit – legyen szó akár az utolsó löketet megadó gyógyszer beszedéséről, akár arról, hogy nem híve a szerelemnek haldoklóként, akár arról, hogy rendet kell tennie maga körül távozás előtt –, ezért odáig vagyok érte és a történetéért.

Kellett már ez a regény, mert már egy ideje hajlamosak vagyunk túl romantizálni a rákos és egyéb betegséges történeteket. Elsőre megijedtem, hogy egy magyar Ezer csókot fogok kapni, de szerencsére abszolút megáll a saját a lábán ez a sztori – vagyis nálam túl is tesz az Ezer csókon. (Sorry.)

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/09/raczstefa…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575405
>!
kellyolvas P
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Fortepex. Ez a gyógyszer az, ami gyakorlatilag egyfajta kegyes halált engedélyez a használójának a rák végső stádiumában. Természetesen ez a szerző találmánya, a való életben nincs ilyen. Ha az orvos felírja ezt, az azt jelenti, semmilyen gyógymód nem segít, már nincs esély hangyányi javulásra sem. Viszont ha ezt beszeded, átmenetileg, néhány hétig jól leszel, rendbe teheted a dolgaid, együtt lehetsz a szeretteiddel, és nemcsak a betegágyból válthatsz velük pár szót.
Ezzel a felütéssel indul a regény, amire már nagyon kíváncsi voltam, hisz bloggertárs szerzőről van szó, és sejtettem, hogy ez a történet rázós témájú lesz. Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon a saját életében használná-e ezt a szert, ha megtehetné? Én azonnal igent mondanék rá, és ez máris egy közös vonást eredményezett a főhőssel, aki mellesleg el is viszi a hátán a történetet. Nagyon erős, felelősségteljes, intelligens lányt ismertem meg benne, aki úgy akarja itthagyni ezt a a világot, hogy megpróbálja rendezni a dolgait, például kibékíteni a nővérét az apjukkal.
Nehéz a családtagoknak, kegyetlenül nehéz. Tibi szerintem remekül megjelenítette a tépelődéseket, a ki nem mondott szavak okozta feszültségeket, majd sikeresen feloldotta ezeket a komoly beszélgetésekkel, amik végül leomlasztották a falakat. Lilla apja különösen érdekelt, mint szülőt, őt közel éreztem magamhoz, meg voltam elégedve a változásával, amivel végül elfogadta Lilla döntését.
Imádtam a könyv szerkezetét. A jelenben vagyunk, de vannak visszaemlékezős részek, amik egészen 8 évvel korábbról indulnak és egyre közelebb az időben a jelenhez zárkóznak fel. Ezekből megismerhettem a betegség kialakulását, a folyamatos nehézségeket, a család, barátok hozzáállását. Sok apróságnak tűnő dolog merül fel ezekben a fejezetekben, amik szorosan kötődnek a végjáték bakancslistájával, amik nagyon is fontos tételek. Lilla azt szeretné, ha az életére visszaemlékező szerettei nem egy kórházi ágyra emlékeznének, hanem vidámságra, a csillogó szemű Lillára, aki végül megvalósítja néhány vágyát.
Mostanában szinte divatosnak mondható ez a téma, rengeteg a veszteségfeldolgozás, elengedés, halálos betegség köré épülő regény. Tibi könyvén azonban éreztem a személyes érintettséget, a téma iránti tiszteletet, átjött, hogy utánanézett a tényeknek, valamint rengeteg szép gondolattal örvendeztetett meg. Örültem a magyar környezetnek, értékeltem, hogy a betegség nem lett túlmagyarázva, érthető volt minden orvosi, kórházi utalás. A karakterekkel kapcsolatban nem volt problémám, kimondottan tetszett Lilla nővérének, Edinának spoiler
Összességében örülök, hogy elolvashattam, a regény megállja a helyét. Ajánlom azoknak, akik elkísérnének egy fiatal lányt az utolsó heteiben, és nem bánják, ha ehhez el kell fogyasztaniuk pár zsebkendőt.

>!
wzsuzsanna P
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Nagyon vártam már ezt a könyvet, mert ugyan még csak egy regényt olvastam korábban Rácz-Stefán Tibortól, már azzal sikerült meggyőznie arról, hogy egyéni stílussal rendelkező, problémaérzékeny és bátor író. Legújabb kötetében ismét egy érzékeny témához nyúl, egy rákbeteg fiatal lány történetét meséli el nekünk. Az utóbbi években többször olvastam hasonló témájú könyvet, annak viszont kifejezetten örültem, hogy ezúttal magyar szerzőtől, magyar környezetben játszódó regényt vehetek a kezembe.
Azt mindjárt az elején leszögezném, hogy szerintem rettenetesen nehéz erről a témáról jól írni. Eleve egy borzasztó fájdalmas kiindulási alapot nyújt, ami sok olvasó számára a személyes érintettség miatt még érzékenyebb pont. Éppen ezért muszáj kellő tisztelettel hozzáállni egy ilyen sztorihoz, ami ráadásul nem jelenti azt, hogy emellett nem lehet emberi, sőt, akár sokszor humoros vagy szívmelengető is. Úgy érzem, ebben a regényben tökéletesen sikerült eltalálni ezeket az arányokat, amiért olvasóként nagyon hálás vagyok.
A történet főhőse a tizennyolcadik évét éppen betöltött Lilla, aki kislány kora óta küzd a betegséggel és annak szövődményeivel. Sokat harcolt és szenvedett már, így amikor úgy tűnik, minden hiába, és nincs már számára gyógymód, meghozza élete legnehezebb döntését. A regényben szereplő (egyébként kitalált) „gyógyszernek” köszönhetően néhány hétig képes fájdalmak és tünetek nélkül élni, cserébe viszont számolnia kell azzal, hogy így sokkal hamarabb eljön a vég. Lilla szeme előtt csak az lebeg, hogy azt a keveset, ami még hátravan, méltó módon, szerettei körében élhesse meg, és hogy bakancslistája teljesítésével végre bepótolhassa azokat a dolgokat, amik a legtöbb fiatal számára természetesek, az ő életéből azonban kimaradtak a betegség miatt. Éppen ezért nem csupán címe, de legfőbb vezérelve is a regénynek: Élni akarok! (…)
Nem mondom, hogy könnyű olvasmány, legalábbis abból a szempontból, hogy nekem személy szerint a legváratlanabb helyeken és időben csalt könnyeket a szemembe, ugyanakkor úgy érzem, szegényebb lennék, ha nem olvashattam volna el. Igazán lélekmelengető történet, ami ráadásul nagyon fontos erkölcsi vagy létfilozófiai kérdéseket is felvet, például azt, hogy vajon mi hogyan döntenénk, ha hasonló helyzetbe kerülnénk, és adott lenne a lehetőség egy szándékos, de méltó befejezésre. Nagyon hálás vagyok Tibornak ezért a kötetért, nemcsak azért, mert nagyon jól lett megírva, hanem azért is, mert minden lapról süt, hogy a saját szívét is beletette. Remélem, hogy minél több olvasóhoz el fog jutni, nemtől és korosztálytól függetlenül.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/09/racz-stefan-tib…

>!
genevieve P
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Rácz-Stefán Tibor egy számomra új író, nem olvastam egyetlen korábban megjelent könyvét sem. Ezt a hibámat pótolni fogom, mert csodálatos és irigylésre méltó stílusa van. Azt hiszem utoljára Kim Holden: Bright Sidejában találkoztam ennyi érzelemmel, és akkor használtam el utoljára ennyi zsebkendőt is. Élni akarok! művével a 2018-as TOP 10 listám elejére került. Ha tehetném a világ összes csillagát nekiadnám!

Be kell valljam rengetegszer félre kellett raknom a könyvet, olyan mély és fájdalmas érzéseket keltett bennem. Gyakorlatilag nem láttam a könnyektől. Utálom az érzelmektől mentes történeteket, nem is látom értelmüket. A lelkedet kell megragadnia, még ha szét is tépi apró cafatokra. Az Élni akarok! pont ezt tette.

A téma már magában érzékeny pont az emberiség számára. Érezni hogy az író szívét- lelkét beleadta a könyvbe. Karaktereit nemcsak emberiességgel hanem humorral és szívet melengető tulajdonságokkal ruházta fel. Nem lehetett egyszerű ezt az egyensúlyt fenntartani úgy hogy a történet közben alkalmazkodjon a valósághoz, de neki sikerült.

Bejegyzés itt olvasható: https://gcksbookreviewblog.blogspot.com/2018/10/ertekel…

>!
Sára_Jaskó
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Egy újabb fantasztikus könyvet foghattam a kezembe az írótól.
Tudtam, hogy miről szól, így azt is, hogy nem lesz egyszerű végig olvasni.
A végére azért kigördült egy – két könnycsepp.
Köszönöm, hogy olvashattam!
Viszont sajnos újra nem fogom tudni elolvasni. Egyenlőre biztos.

>!
Varga_Szandi
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Ez a könyv padlóra küldött. Tudtam, pontosa tudtam, hogy mire számítsak majd benne, de mégis annyi erő és érzelem van benne, amire egyszerűen nem lehet felkészülni. Lilla ereje áthatja az egészet, az élni akarása hihetetlen, a gondolatai arra ösztönöztek, hogy bár sajnáltam is őt, de inkább azon gondolkodjam el, mit szalasztottam el eddig, mi mellett sétálok el nap, mint nap, milyen lehetőségekről maradok le, mert nem veszem észre az apróságokat. Ez a könyv tanít, felnyitja a szemet és úgy arcul tud csapni, hogy percekig csak pislogsz a végén, mert nem tudsz ennyi mindent ilyen gyorsan feldolgozni.

És kedves Rácz-Stefán Tibor, eddig két könyvből kettővel megríkattál, ez már kicsit túl sok a jóból, nem gondolod? :-D
Amit te csinálsz, az nem csak pusztán írás, nem csak történeteket adsz nekünk, ez sokkal több annál és hálás vagyok érte, hogy olvashatom. Köszönöm neked. :-)

>!
pattie23
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Az elején mikor megismertem a történetet, hogy miről fog szólni, hisz kicsit szkeptikus voltam az egésszel kapcsolatban, főleg azért, mivel pont akkor olvastam az Ezer csókot, de most már belátom, hogy tévedtem. Igen néha, ha ritkán is, de elszoktam ismerni, hogy tévedtem. De mikor tegnap késő délután kezembe vettem a könyvet egyszerűen nem tudtam letenni. Oké én már az elején mikor megtudtam, hogy milyen rákkal küzd Lilla bekészítettem a százas zsepit, engem ez a téma kicsit érzékenyebben érint. De minden várakozásom felülmúlta a könyv. Volt olyan rész ahol nevettem és volt ahol már zokogtam. Iszonyú sok érzelem kavargott bennem. Gondolkodtam rajta, hogy még tegnap este tizenegykor írók róla, de annyira friss volt és mély az élmény, hogy egyszerűen nem jöttek a szavak. Köszönöm Tibinek, hogy megírta ezt a könyvet és remélem eljut minden olyan olvasóhoz, akinek szüksége van arra az erőre, amit Lilla képvisel. Most pedig jöjjön a könyv, amit mindenki annyira várt már.

Bővebben itt:http://avalosagontul.blogspot.com/2018/10/ertekeles-rac…

>!
Mariann_Radasits 
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Biztos, hogy erre a csodálatos történetre sokáig emlékezni fogok! Igaz, könnyek közt fejeztem be, most mégis mosollyal és nagy szeretettel gondolok vissza rá. Ha a végén nincs is látványos csoda, az egész történetet apró csodák láncolatából áll. Erősebb lettem tőle, hálás vagyok, hogy olvashattam! Azoknak ajánlom, akik egy tanulságos és mélyen megindító történetre vágynak, valamint azoknak is, akik a hóban csak a latyakot látják.

Bővebb értékelésem itt található:
https://diohejbanblog.blogspot.com/2018/10/racz-stefan-…

>!
Kovács_Ági_3
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Padlót fogtam. Könnyeimmel küszködve tettem le a könyvet. Szinte az utolsó oldalakig könny fátyolon keresztül olvastam el. Alig győztem törölgetni, hogy lássak is valamit. Szerző Rácz – Stefán Tibor egy szívszorító, érzelmi hullámokkal teli történetet alkotott. Lilla egész gyerekkora óta harcolt a betegséggel, a rákkal.
E szörnyű betegség megpecsételte a sorsát. Hiába a sok kezelés, kemo stb nem sikerült legyőznie e szörnyűséget. S mégsem ez volt a legszomorúbb az egészben, hanem az, ahogy viselkedett, oly bátor és erős lány volt. De hiába a betegség nem vette el a kedvét attól, hogy élni akarjon.

Bővebben itt olvashatod:
https://magyarszerzokonyve.blogspot.com/2018/10/racz-st…


Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

Olyan volt az a csók, mint amikor csekkolod egy könyv fülszövegét, és tudod, hogy imádni fogod, de minden képzeleted felülmúlja az, amikor végre olvashatod. Egyszerűen szavakat is nehéz találni rá!

Kapcsolódó szócikkek: csók · könyv
>!
pveronika

– Az élet egyes pillanatai olyanok, akár a csodák. Meg kell örökíteni őket, hogy ne csak az élhesse át, aki ott van, hanem az egész világ. Ha úgy érzem, hogy csodára lelek, muszáj cselekednem. Azt túlélem, ha nemet mondasz, és nem oszthatom meg mással a varázslatot, de meg sem adni az esélyt a fotó elkészülésére? Az kín.

November 22., szerda

>!
AniTiger MP

     Élni akarok!
    Úgy, mint mások: odakint, a nagyvilágban, a barátaimmal és a családommal körülvéve. Az élet nem lehet a kórházi vegetálás, a műtétek és a kezelések végeláthatatlan sora. (…)
    A kórházi lét, ez a lélekölő rutin nem nevezhető életnek.

>!
AniTiger MP

A remény egy olyan luxus, amit nem mindenki engedhet meg magának.

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
pveronika

– Az élet túl rövid ahhoz, hogy küzdjünk a szerelem ellen – jelentettem ki, és újra fekvő pozícióba helyezkedtem. – Szerintem ti se tegyétek.
– Bírom a húgodat – hallottam Gabi hangját.
– Néha vannak jó pillanatai – erősítette meg Edina, aztán suttogva tette hozzá. – Ezért is imádom annyira.

December 1., péntek

Kapcsolódó szócikkek: Lilla
>!
AniTiger MP

    – Ó, de jó lesz – dörzsöltem a kesztyűs kezem, és vigyorogva folytattam. – Szétrúglak, hóember, és rohadtul fogom élvezni.
    Tudtam, hogy csak pillanatok kérdése az egész, de az a pár pillanat mennyei lesz. Bizsergett a lábam és a kezem, használnom kellett őket.
    – De hát annyit szenvedtél vele – jegyezte meg Noel meglepetten. – Miért tennéd tönkre?
    – Mert jó érzés a tudat, hogy amit fáradságos munkával létrehoztam, egy pillanat alatt szétzúzhatom, de ha elég erő van bennem, megint újjáépíthetem. Szerintem ez az élet legtöbb területére igaz. Arra tanít, hogy hiába hibázom, kijavíthatom, és mehetek tovább.

>!
pveronika 

Azt szeretném, ha a halálom után a szeretteim bejönnének a szobámba, és látnák ezt a sok képet. Látnák, hogy éltem, emlékeket gyűjtöttem, szerettem és engem is szerettek.
Itt voltam! Bármeddig tartott is…

November 20., hétfő

>!
pveronika

Noel elnevette magát, a mosolyában pedig varázslat lakozott, mert nem akartam mást, csak azt bámulni, és élvezni, ahogy beragyogja a szívemet.

December 13., szerda

Kapcsolódó szócikkek: Noel
>!
pveronika 

Rajtam kívül lesz bárki, aki igazán megérti a döntésem?
Haldoklom, az életem a végéhez közelít. Miért ne élhetném le úgy az utolsó heteimet, ahogy én akarom?

November 20., hétfő

>!
pveronika

Igen, nem tagadom: élni akarok! Annyi mindent szeretnék még megtenni, olyan sok álmom marad beteljesületlen. Én is érzem, hogy mennyire nem fair az egész az élettől. Sikítani, kapálózni és sírni lenne kedvem egyszerre, de mit érnék el vele? Attól is tartok, ha egyszer kiborulok, akkor sosem lesz vége.
Tényleg arra vágyom, hogy a szeretteim így emlékezzenek rám? Egy depressziós, magába forduló, állandóan zokogó lányra?


Hasonló könyvek címkék alapján

John Green: Csillagainkban a hiba
Nicola Yoon: Minden, minden
Tillie Cole: Ezer csók
Trish Cook: Éjjeli napfény
Árszintye Erika: Nyár a szemeidben
Margit Sandemo: Vágyakozás
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Jenny Downham: Amíg élek
Ruth Olshan: Minden, ami szép
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny