Rácz Árpád (szerk.)

Erzsébet, ​a magyarok királynéja 12 csillagozás

Sisi élete és képei
Rácz Árpád (szerk.): Erzsébet, a magyarok királynéja Rácz Árpád (szerk.): Erzsébet, a magyarok királynéja

Erzsébet bajor hercegkisasszonyként született, s nagyon fiatalon az osztrák császár, a magyar forradalommal leszámoló Ferenc József felesége lett. Hazánkban azonban mégsem mint osztrák császárné rögzült a köztudatban. A magyarok királynéjaként emlegették már életében is, és emléke nem halványult a halála óta eltelt több mint száz év alatt sem. Mi volt a titka? Ki volt valójában ez az uralkodói ideáltól oly távol álló nő, akit a magyar nemzet a szívébe zárt, s akit a kortársak a világ legszebb asszonyának tartottak?

Tartalomjegyzék

>!
Rubicon-Ház, Budapest, 2008
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639839038
>!
Rubicon-Ház, Budapest, 2001
144 oldal · ISBN: 9630082071

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

postmodjane>!
Rácz Árpád (szerk.): Erzsébet, a magyarok királynéja

Egy nagyon szépen kivitelezett könyvről van szó, tele gyönyörű képekkel Erzsébet császárnéról. A tanulmányok olvasmányosak, nagy az információértékük, ugyanakkor megmaradnak az ismeretterjesztő kategórián belül. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a tény, hogy egyáltalán nem közöl a kötet bibliográfiát. Ez valóban nem fontos funkciója, viszont, ha felkelti az olvasókban az érdeklődést, amire igen jó eséllyel pályázik, legalább néhány Erzsébettel foglalkozó monográfiát illett volna megemlítenie. Ezért a hiányosságért nem kapott tőlem 5 csillagot a könyv.
Nagy pozitívum viszont, hogy nem idealizálja Erzsébet alakját, nem jeleníti meg sem „angyalként”, sem úgy, mint egy feddhetetlen, minden feladatát maradéktalanul ellátó császárnét. Ebből a szempontból az utolsó tanulmányt emelném ki, melyet Gerő András írt az Erzsébetet körülvevő kultuszról. Leírja, hogy a magyaroknak és Sisinek kölcsönösen volt szükségük egymásra, a magyaroknak azért, hogy legyen valaki , akivel azonosulni tudnak, mivel Ferenc Józseffel ezt nemigen tudták megtenni; Erzsébetnek pedig azért, hogy szabadságra tegyen szert a bécsi udvar kötelékei alól, illetve szimbolizálni tudja többek között Zsófiával való egyet nem értését.
Összességében a kötet tehát átfogó képet ad a császárné életéről, problémáiról egyaránt. Aki pedig többet akar tudni ezek után, kézbe veheti Brigitte Hamann könyvét. Én is ezt teszem majd.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jászi Oszkár: A Habsburg-monarchia felbomlása
Folkusházy Lajos – Bengyel Sándor: A királypuccs katonai története 1921
Barta Gábor: A Sztambulba vezető út (1526-1528)
Balassa Imre: A magyar királytragédia
Mályusz Elemér: Magyarország története a felvilágosodás korában
Gyarmati György: Március hatalma – A hatalom márciusa
Jean des Cars: Ferenc József és Sisi
Ormos Mária: „Soha, amíg élek!”
Bagi Zoltán Péter: Türkenlouis
Ottokar aus der Gaal: Stájer rímes krónika