Mindenki ​macskája, Alfie (Alfie 1.) 100 csillagozás

Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Hagyd a pszichológust! Fordulj egy állati profihoz. Ismerd meg Alfie-t, a macska-pszichológust.
Amióta idős gazdája meghalt, egyedül cselleng a városban. Aztán rábukkan az Edgar utcára, és egy gyors környezetfelmérés után úgy dönt, ez pont megfelel neki. A lakók először hallani sem akarnak a kóbor macskáról. Micsoda buta gőg! Hiszen minden kétlábúnak szüksége van léleksimogatásra. Főleg, ha annyira gubancosak az ügyeik, mint az Edgar utca embereinek.
Tanulj te is Alfie-tól: lesd el, miként kell megoldani az élet nehéz problémáit szeretettel, humorral, bátorsággal. Felemelő, vicces és intelligens regény a BOB, AZ UTCAMACSKA és AZ EGY KUTYA NÉGY ÉLETE rajongóinak.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Lettero, Budapest, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155921322 · Fordította: Molnár Júlia Dóra
>!
Lettero, Budapest, 2019
352 oldal · ISBN: 9786155921339 · Fordította: Molnár Júlia Dóra

Enciklopédia 5


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

”De gondolj mindig arra, amit most megtanultál, hogy milyen törékeny az élet, és légy erős.”

Mindenki macskája, Alfie egy igazán szívmelengető regényhős, aki az első oldalaktól kezdve elbűvöl, és egy hitetlenül bűbájos, empátiát éltető útra kalauzolja az olvasót. A szürke kandúr, miután szeretett gazdája, Margaret meghal, kóborlétre kényszerül és a túlélésért küzd. Szeretet, törődés és élelem reményében elhatározza, hogy többé nem kötődik egyetlen gazdához, inkább bebiztosítja magát, és utcamacskává válik. Rátalál az Edgar Roadra, ahol egy idő után mintha túl is vállalná magát, hiszen folyamatosan négy otthon között kell megoldania az ingázást. Ám korántsem kizárólag Alfie igényeinek öncélú kielégítéséről van szó, Claire, Jonathan, Polly és Franceska egyaránt segítségre szorul, így cica és újdonsült gazdijai kölcsönösen rengeteget adnak egymásnak. A bölcs macsek tudja, hogy a másoktól kapott szeretet és tudás által válunk jobbá, és nem sajnálja az energiát, hogy másokat boldogabbá tegyen. Alfie jött, és nemcsak az Edgar Road lakóit mentette meg a szomorúságtól, hanem engem is ebben a különösen lehangoló és bizonytalan időszakban.

Raizo>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Nagyon kedves történet. Sokszor együtt nevethetünk, és együtt izgulhatunk Alfie-val, és Alfié-rt. Kb. a közepétől már tudtam, hogy mi lesz a vége, de azért tartogatott néhány érdekes fordulatot is. Tetszett a könyv, ajánlom Mindenkinek, mert bizony az élet nagy kérdéseire is választ kaphatunk Alfie-tól. :)

4 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Tetszett is, meg nem is ez a regény. Tetszett a könnyed, mesélő stílus, a jól olvasható, szórakoztató történetvezetés. Szerettem, ahogyan Alfie – nak jellemet formált a szerző.
Nem szerettem, hogy az író azt sugallja, a macska „gondolkodik”. Hagyományos, emberi értelemben semmiképpen. A macskák ösztönlények. Okosak, figyelnek, alkalmazkodnak, de nem úgy viselkednek, mint az ember.
Itt a saját lelki folyamatait elemző macska „gondolatai” mintha egy szakképzett pszichológus eszmefuttatásai lennének. Olyan kifejezéseket ad a szájába az írónő, mint : kapcsolati tőke, kapcsolati háló.
Előkerülnek napjaink jellemző problémái : elmagányosodás, lelki betegség, kapcsolaton belüli erőszak, manipulatív személyiség, beilleszkedési nehézségek, egymás elfogadása.
Alfie terápiás macskává válik, a jelenléte sokat segít. Ez reális valóság a világban, az egyedüllét ellen jó orvosság egy házi kedvenc. De nem ő oldja meg a problémákat.
Ez így egy habos mese, kikapcsolódásra jó, de nekem nem jelentett sokkal többet.
Rettenetesen bosszantott a fordítás nyelvi blődsége. (Pl. : a MELLEIM feszülnek. Ha a férfiaknak bátran lehet egy melle, mellkasa, a nőknek miért kell kettő?? A hátukon is van egy? Ordító hiba !! ) Kiborított ez az igénytelenség.
Ronda a könyv borítójának sunkófejű, virtuális macskája is az élettelen üvegszemével.
Ha vele azonosítjuk Alfie – t, akkor nem igazán fogjuk megkedvelni.

Nórcsy08>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Nagyon szeretem az állatokat, különösen a kutyákat és a macskákat. Szerencsére nekünk is van kutyánk és cicánk egyaránt, így ezzel a történettel nem igazán lehetett nálam mellélőni, nem volt kérdés az öt csillag.
Nagyon tetszettek a fejezeteknél előforduló apró rajzocskák, ahol a különféle macska-testtartásokat szemléltették. Irtó aranyos volt.
A könyv kezdetén már rögtön belecsöppenünk a történet közepébe. Még nem tudjuk pontosan ki is az az Alfie, de ahogy egyre haladunk az oldalakkal, minden kitisztul. Az állatokról szóló könyveknek van egy jellegzetes tulajdonsága, – legalábbis amiket én eddig olvastam, azokban mindig jelen volt – ez pedig egy szomorú szál. Annak ellenére, hogy egy állat főszereplővel íródott regény, ennek a könyvnek is volt egy szomorkásabb oldala. A haláltól kezdve az utcán való csellengésig és az ott kitett veszélyekig, volt itt minden.
Ralfie egy önzetlen, jószívű és iszonyúan szerethető macska. Nagyon különleges kapcsolatot ápol az emberekkel és a cicákkal egyaránt. Mindig ott van, ahol szükség van rá és segít az embereknek, a családjainak, hogy a jó útra térjenek. Valóban nevezhető egy állati pszichológusnak.
Ez a könyv után nem kell megijedni, ha véletlenül egy háziállatot tartunk a legjobb barátunknak, hiszen ő is azért van, hogy szeressen minket, hogy megtaláljuk a boldogságot. Ralfie furfangos, leleményes cica, a családjai pedig nagyon szimpatikusak voltak. Volt, aki másik nemzetiségű volt, másmilyen nemű és mindenki más és más gondokkal küszködött, de a közös mindannyiukban az volt, hogy szerették ezt a Ralfie névre hallgató cicát, és mindannyiuk életében fontos szerepet töltött be. Összehozta az embereket, életre szóló barátságot alakított ki, az pedig különösen jó volt, hogy egy kis romantikus szál is bele lett fűzve a történetbe. Tűzbe ment volna a gazdáiért, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy valóban spoiler.
Claire, Jonathan, Franceskáék, Matték, mind-mind jó emberek és nagyon szimpatikus karakterek voltak. A történet pedig leírhatatlanul édes volt, hogy ez a kis teremtmény hogyan férkőzik be az emberek szívébe, s vészeli át velük még a legnagyobb hullámvölgyeket is. Szívből ajánlom mindenkinek ennek a csoda-macskának a történetét. Szívet melengető, bárhol és bármikor.

cicus61 P>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Imádtam!!!!!!!! Nemcsak azért, mert nekem is van két cicám és imádom a macskákat!! :) Nagyon okos cicát ismerhettünk meg Alfie-ban. Sikeresen becserkészte az „áldozatait” és helyrehozta az életüket :) Fantasztikus ez a könyv, letehetetlen és alig vártam a végét, hogy kiderüljön, hogy sikerülnek a kis akciói. Különben pedig nem akartam, hogy vége legyen, annyira élveztem a történetet és a kis csibész dolgait :) Tüneményes kis könyv volt!!!!!

csillabella>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Szívmelengető történet, amit Alfie szemszögéből ismerhetünk meg. Miután az utcára kerül, és kemény napokat él meg, úgy dönt, hogy ez mégegyszer nem fordulhat elő, és be kell biztosítsa magát: több családhoz is odaszegődik. Ragaszkodásával, jó szándékával és segítségével a dolgok lassan elkezdenek változni, jobbra fordulni mindegyik családnál.

https://kesztenye.blog.hu/2020/11/21/rachel_wells_minde…

chhaya>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Teljességgel elfogult és minden építő jellegű kritikától mentes megnyilvánulás következik.

CUKIII!!!
ALFIE ❤

Köszönöm a figyelmet.

Belle_Maundrell >!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Ugyan azért nem egy Bob, de Alfie is belopta magát a szívembe. Nagyon aranyos, szórakoztató történet egy tüneményes macska szemszögéből elmesélve. A macskanarráció miatt egy picit A Dalai Láma macskájára emlékeztett, bár eléggé más a kettő, csak olyan cuki volt a ki szőrmókok gondolatait olvasni. Jó, néha kicsit hitetlenkedtem, hogy egy macska hogy tervezhet ilyen hoszú távon, de igazából nem akarok ilyesmiken fennakadni. Alfie édes volt, és kész. Egyébként meg imádtam a szóhasználatát, hogy mindig olyanokat mondott, hogy „fejecském”, „orrocskám” meg „kis mancsom”. Beindította a szeretgetőreflexemet. :D
Nagyon tetszett az utcamacskaság gondolata, én is sokszor gondolkoztam már azon, hogy vajon hány otthona lehetett a macskáinknak, és hányan hitték magukat egy egyes számú gazdinak, mert néha láttam őket punnyadni egy másik utcában is. Mondjuk a nap nagy részében itthon voltak, de pl. volt olyan cicánk, aki máshonnan költözött hozzánk teljesen magától, meg aki nálunk született a padláson, és csak este jött érte az anyukája (aztán meg is halt szegény, de a picicica hivatalosan is beköltözött) szóval nekik biztos kettős életük volt. És egyszer két nyaralós macskánk is lett, ők is nagyon édesek voltak, és egy fél gyíkot is kaptunk tőlük. :D
A gazdik közül Jonathan volt a kedvencem, nagyon bírtam, hogy először annyira tiltakozott Alfie ellen, aztán mégis igazi macskás lett. Annyira aranyos (és ismerős) volt, ahogy Alfie állandóan hordta neki a kedves ajándékait, és nem biztos volt benne, hogy igazából tetszenek neki.
Claire is szimpatikus volt úgy önmagában, de a Johnnal való kapcsolatával eléggé leírta magát. Tudom, hogy megvolt rá a magyarázat, de szerintem undorító volt, ahogy John bánt vele, ő meg hagyta, és hogy a pasi mennyire rátelepedett. Ráadásul szegény macskával is milyen gonosz volt. Amúgy meg olyannal szóba se állnék, aki nem szereti a háziállatomat. Az egyetlen mentség az allergia. Bár én is allergiás vagyok a kutyákra, de attól még szeretem őket, csak távolról.
A másodlagos családok is rokonszenvesek voltak, főleg a két nő barátsága tetszett. Meg úgy általában olyna jó volt, ahogy Alfie összehozta az embereket. Mint egy kis kerítő.
A történet elég kiszámítható, spoiler, de ettől függetlenül is élveztem és lekötött. Tényleg igazi szívmelengető, szórakoztató könyv volt. Remélem, a folytatása is megjelenik majd magyarul. Egyelőre úgy tűnik, a macskás könyvekkel nem lehet mellényúlni.

Sisyll>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Megannyi olvasatlan magánkönyvtári példány ide, végetnemérő várólista oda, nem bírtam ki, hogy ne hozzam magammal haza ezt a kis bundást, akinek létezéséről nem is tudtam idáig…
Egy cicás történetnek nem tudok ellenállni, főleg ha olyan a cica, mint Alfie.

Narrátorunk ő maga. Az ő tolmácsolásában ismerkedhetünk meg a cicákkal, a nagyon háziasítottól, a kóbor macskákon át, egészen az utcamacskákig. spoiler
Főhősünk eléggé elkeseredett, hiszen elveszíti hőn szeretett gazdiját, további gondoskodásra pedig sajnos nem igazán számíthat, így hát mancsába kell fognia a saját sorsát. Eleinte nagyon gyámoltalan, de aztán belejön mindenbe, mint kiskutya az ugatásba. Vagyis mint kiscica a nyávogásba…
Talán túlságosan is, hiszen egyszerre több gazdira is lel. Ami nem könnyű meló. Mindenkit alaposan feltérképez, kitűnően felismeri az emberek gondjait, s gyakran hamarabb talál megoldást problémáikra, mint ők maguk. A gond csak az, hogy nem egyszerű nekik segíteni, mert nem tudnak macskául, legalábbis nem annyira mint kellene, s hiába adná a tanácsot mint külső szemlélő, nehezen terelhetők a jó útra.

Nagyon szerettem Alfie egyéniségét. Melegszívű és jószándékú. Amit persze sokan nem macskatulajdonságnak tekintenek az emberek. Pedig szerintem igenis léteznek ilyen cicák, akik kíváló szőrös terapeuták tudnak lenni.
S nagyon szerettem azokat a karaketereket is, akikkel Alfie megismertetett. Minden szereplőnek megvolt a maga baja, mindenki küzdött valamivel, amiről érdemes beszélni: meddig lehet élni egy bántalmazó kapcsolatban, meg lehet-e gyógyítani egy megkeseredett szívet, hogyan lehet beilleszkedni egy olyan országban, ami nem az otthonunk, van-e kiút a szülés utáni depresszióból? Fontos dolgok ezek, amikkel talán érdemes szakemberhez fordulni. Vagy ez esetben szakmacskához.
A fülszüvegben nem lódítottak, Alfie tényleg állati profin kezelte ezeket a dolgokat.
Kellemes történet volt, lehelletnyi hibákkal, viszont annál több szeretettel. Igazán bedorombolta magát a szívembe.

pjutko>!
Rachel Wells: Mindenki macskája, Alfie

Édes kis mese felnőtteknek (bár akár gyereknek is felolvasható!), szuper relax!
Én ezeket a történeteket nevezem egyszerű, egyenes kis történeteknek. Nem kell agyalni semmin, semmi mélyen szántó gondolat, borítékolható és megnyugtató az írás vége. Pihentető olvasmány. Néha ilyen is kell az ember lelkének!
Mivel nagy macskás vagyok, kötelező olvasmány volt, viszont nem tetszett annyira, mint pl. A Dalai láma macskája vagy a Bob, az utcamacska, vagy akár a Könyvtár macskája.
Annak ajánlom, aki nyugalmas olvasmányra vágyik!


Népszerű idézetek

Málnika >!

[…] ha valamit nagyon szeretnél igaznak hinni, akkor nem veszed észre a jeleket, amelyek ellene szólnak.

330. oldal

Raizo>!

A macskaszívek nem bírnak ki ennyi bánatot és bajt.

Raizo>!

– Hát te meg ki vagy? – kérdezte most egyszerre szelíd hangon, azzal a becézgető hangszínnel, amit a legtöbb ember az állatoknak és a kisbabáknak tartogat, mintha mi mind gyengeelméjűek lennénk.

49-50. oldal

Raizo>!

Egyetlen szerencséjük, hogy úgy szerettem ezt a bohókás családot, hogy tudtam, egy nap majd megbocsátok nekik. Valószínűleg már holnap. Amennyiben természetesen megint kapok tőlük egy doboz szardíniát.

Raizo>!

Azt is el tudtam volna képzelni, hogy olyan helyről származnak, ahol a macskákat megeszik. Őszintén szólva nem tudtam biztosan, létezik-e egyáltalán ilyen hely, de nem a saját bundámon akartam volna megtapasztalni, ha igen. Agnes egyszer mesélte nekem, hogy vannak olyan országok, ahol a kutyákat is megeszik. Elvileg azokon a helyeken ez normálisnak számított. Újfent összeborzongtam. Borzasztó volt a gondolat is, hogy valaki lábasában végezzem.

122. oldal

Raizo>!

Ugyanazt a bánatot láttam rajtuk, amit egykor én is éreztem. Elhatároztam, hogy én mellettük leszek, ahogy az egy rendes macskához illik.

pjutko>!

Nem értettem, az emberek miért nem veszik észre, hogy változtatniuk kell valamin, ha boldogtalanok.

pjutko>!

Sose bízz olyan emberben, aki nem szereti a macskákat!

Raizo>!

Hallottam nemegyszer korábban, hogy felesleges harmadiknak nem érdemes lenni.

109. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Rachel Wells: Alfie új munkát kap Tanulj önismeretet egy bölcs cicától!

Alfie sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Kele
James Bowen: Bob, az utcamacska
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete
Erin Hunter: Hív a vadon
Fekete István: Lutra
Fekete István: Hú
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
Sheila Burnford: Hihetetlen történet
Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Beth O'Leary: Otthoncsere