A ​menekülés (Számok 1.) 152 csillagozás

Rachel Ward: A menekülés Rachel Ward: A menekülés

Jem ​tizenöt éves, londoni lány, zűrös kamasz. Mióta az anyja kábítószer túladagolásban meghalt, egyik nevelőszülőtől a másikhoz kerül. Tudja, hogy semmi sem tart örökké, sőt egészen pontosan tudja, meddig tart ez az egész. Nem létesít kapcsolatot az emberekkel, próbál nem a szemükbe nézni, és őrzi a titkot már tizenöt éve. Mindenkinek van a szemében egy szám, de gondolom én vagyok az egyetlen, aki ezt meg is bírja látni. Amúgy, én se csak úgy egyszerűen látom őket, persze, hanem valahogy ott vannak. A levegőben vannak. Vagyis inkább úgy belülről jelennek meg nekem. Érzem ezeket a számokat. Valahol a szemem mögött érzem meg őket. De azért ott vannak, tényleg. Nem lényeg, ha nem hiszel nekem, attól még ott vannak. És tudom is mit mutatnak. Akkor értettem meg, amikor az anyám meghalt. London egyik külvárosi negyedében szegődik Jem mellé Spider, a nyurga és izgága fekete srác, aki megpróbál a társa lenni. De el lehet-e mondani valakinek végre a számok és a halál titkát? Mi történne,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Főnix Nova, 2018
280 oldal · ISBN: 9786155632648 · Fordította: Bajkán László
>!
Lybrum, 2010
272 oldal · ISBN: 9789638901958 · Fordította: Bajkán László
>!
Lybrum, Debrecen, 2010
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638901941 · Fordította: Bajkán László

Kedvencelte 11

Most olvassa 10

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Rachel Ward: A menekülés

Nagyon nehéz témát dolgoz fel, de a nyersesége ellenére hűen tükrözi a fantasyval kevert valóságot.
A „zűrös” fiatalok pusztító élete, teljesen visszatükröződött a cselekmények által.
Egy 15 éves lány, mély fájdalmakkal, magánnyal tűzdelt, kirekesztett élete mutatkozik meg, melyben egy olyan adottságot titkol, ami áldás és átok is egyben.
A két főszereplő viszonylag lassú folyású kapcsolata, felszínre hozott bennem egy erős düh és kicsit agresszív érzést, mely jelen pillanatban a passzivitásig fajult, Elég nehéz megfogalmaznom miért érzek így. Talán az elkeseredés beszél jelenleg belőlem, vagy csak a tudat, hogy hány fiatal van kitéve ezen eseményeknek nap, mint nap.
Maga a cselekmény szál, a történet lefolyása, a karakterek színessége élvezhető volt, ezért is tudtam ilyen ütemesen haladni vele.
Viszont nem ér öt csillagot számomra, és a négyet is alig.
Nem fogom folytatni, mert érzem nem jót vált ki belőlem és most nem azt az időszakomat élem amikor ilyen könyveket kell olvassak.
Érdekes volt és egynek elment. A vége pedig, nem csodálkozom ilyen lett, a folytatás pedig evidens.

2 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Rachel Ward: A menekülés

Érdekes történet, inkább az ifjabb korosztálynak. Ahogy a fülszövegből kiderül, főszereplőnk valamilyen ki tudja, honnan szerzett képesség alapján mindenki szemében látja a haláluk idejét. Mivel nincs kivel megbeszélnie a problémáját, ráadásul árva gyerek, kirekesztődik, nincsenek barátai, egyedül Spider, a szintén furcsa fiú. Mikor Jem előre meglátja, hogy egy nagyobb katasztrófa fog történni, elmenekül, és ekkor kezdetét veszi a menekülés barátjával.
Igazi YA könyv, nem kell túlgondolni, a vége meg pont úgy jó, ahogy van, nem értem, miért nem tetszik egyeseknek, csak így lehetett befejezni. És mivel Jem-nek a végére gyermeke is született, borítékolható volt a folytatás.

Pillecukorkám>!
Rachel Ward: A menekülés

Öhm………….Öhm………….Hát ez………..nagyon jó volt! Igazság szerint nem egy ilyen trágár szavakkal teli könyvre számítottam,hanem egy sokkal vissza fogottabb!Sokkal kulturáltabb könyvre számítottam! De amit kaptam az teljesen bemutatott egy 15 éves lányt,aki nem is kicsit,de átlag alattibb! Mindig megtudtam döbbenni ezen a könyvön! Kezdve onnan,hogy spoiler Számomra ez a könyv teli volt tanulsággal és újdonságokkal! Sohasem gondoltam volna,hogy egy fekete csávó és egy fehér lány furcsa,de még is szíveket facsaró szerelméről fogok olvasni! De ez megtörtént és nem bánom!♥♥

Err>!
Rachel Ward: A menekülés

Érdekes témát boncolgat a könyv.
Én is már többször gondolkodtam rajta, hogy vajon, ha lenne rá lehetőség, szeretném-e tudni a halálom dátumát?
Jem-nek egy ilyen adottsággal kell együtt élnie, (látja mások számát) nem csoda hogy olyan lett amilyen.
De aztán jött Spider és az élete megváltozott.
Nagyon bírtam őket együtt.
Az egész történet nagyon tetszett nekem.
Nem egy nagyon pörgős story de engem ez nem zavart. Említettem már pár értékelésemben, hogy nekem tetszenek az ilyen „vándorlós” történetek. Egyáltalán nem untatnak.
Végig jelen van a szomorú hangulat a könyvben, amiatt ami Spider-ről kiderül, meg a remény is, hogy hátha lehet ezen változtatni. Hogy végül mi lesz.. azt természetesen nem árulom el. :D
A legvégén lévő dolgot már előre lehetett sejteni, legalábbis én tudtam, hogy ez lesz, az utolsó mondatból megtudottakra is rájöttem picivel előtte.
Anélkül, – meg végül is, így is – simán elmenne egy részesnek is a könyv. De természetesen folytatni fogom, főleg így, hogy a százalékokból azt látni, hogy egyre jobb lesz a sorozat. Bár, azt nem értem, hogy ez a kötet miért van csak ennyi %-on.
Na mind1.. lássuk azokat a folytatásokat. :)

gab001 P>!
Rachel Ward: A menekülés

A könyvnek leginkább az egyedisége tetszett. Annyira eltalálta az írónő Jem stílusát, hogy nehéz volt nem azonosulni vele. Igazán életszerű képet kapunk arról, hogy milyen nehéz sorsú fiatalnak lenni, milyen érzések és gondolatok kavarognak bennük a világgal kapcsolatban. Amit csak bonyolítanak a Számok. Bevallom, kicsit mást vártam a könyvtől (talán a fantasy és a sci-fi címke miatt), de nem vagyok csalódott, mert tetszett Jem karaktere és az általa képviselt fiatalok megismerése. A hab a tortán pedig Spider volt, aki igazán egyedi figura, s bár az életben nem lennénk haverok, de a könyv lapjain valóban megkedveltem. Általuk egy számomra szerencsére nem nagyon ismert világba kaptam betekintést. Amire nincs megoldás, de létezik kiút.

>!
Lybrum, Debrecen, 2010
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638901941 · Fordította: Bajkán László
Lanore P>!
Rachel Ward: A menekülés

Különleges könyv volt ez, minden értelemben. Az alapötlet nagyon tetszett, és elgondolkoztam rajta, vajon én örülnék-e egy ilyen „áldásnak”, mint ami Jem-nek jutott… a válasz természetesen nem, nem tudnék ezzel a képességgel együtt élni, és látni, hogy melyik szerettem mikor hal meg… Jemet és Spidert megszerettem, és azt hiszem, értettem is őket, a szó legigazibb értelmében… két gyerek, akik magányosak, sok dolgot átéltek már, és most együtt próbáltak elmenekülni a problémák elől. A fogalmazás nyers volt, szókimondó, tele káromkodásokkal, de ezen nem is lehet csodálkozni, ha belegondolunk a helyzetükbe, és abba, hogy tulajdonképpen az utcán nőttek fel, afféle „kulcsos” gyerekként, akik szívesebben lógnak a kanálisok partján, mint bárhol máshol. A végére az üldözés már egy elfuserált akciófilm-jelenetre emlékeztetett, az a rész egyáltalán nem volt valóságos, és emiatt került levonásra egy csillag. De azért, ahogy az lenni szokott, az utolsó oldalra bevitt az írónő egy olyan csavart, hogy azonnal olvasni akarod a folytatást… szóval ide vele :)

Dyus33 P>!
Rachel Ward: A menekülés

Nagyon sok minden fért bele ebbe a vékonyka könyvbe. Emelem a kalapom Jem előtt, kemény csajszi. A végét nagyjából sejtettem, de azért mellbevágó volt. Örülök, hogy itthon van a folytatása is, mert érdekel.

>!
Lybrum, Debrecen, 2010
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638901941 · Fordította: Bajkán László
Lisie87 P>!
Rachel Ward: A menekülés

Utálok félbehagyni könyvet, de nem vitt rá a lélek, hogy tovább olvassam….
Először maga a stílus nem tetszett. Kiforratlan, egyszerű. Másodszor a szereplőket olyan hamar sikerült megutálnom, hogy utána már képtelen voltam bármilyen szimpátiát is érezni irántuk. A lány – saját bevallása szerint is – buta, antiszociális, a srác sem jobb. Felesleges káromkodások… Unalmas volt, nem igazán keltette fel az érdeklődésem.
Maga az alapötlet jó lett volna, de csak lett volna….

4 hozzászólás
molly_>!
Rachel Ward: A menekülés

Huhh, furcsa volt annyi év után újraolvasni ezt a regényt. Emlékszem, középsuliban megkaphattuk ingyen a könyvet, ha cserébe olvasás után kitöltöttünk egy kérdőívet a történettel kapcsolatban. Akkoriban közel sem olvastam annyit mint most. Jobban is tetszett valamiért, másodjára már nem nyűgözött le annyira.
Most már látom a hibákat, amiket régen nem vettem észre. Visszagondolva nem is értem, hogy kaphattunk a suliban egy ilyen trágár nyelvezetű könyvet, fura. :D
Bár ebben az esetben a rengeteg káromkodás valamilyen szinten azért érthető, mert hogy meglehetősen zűrös kamaszokról van szó. Az alapötlet érdekes, az eredmény pedig elég egyedi lett, de a karakterekkel nem voltam kibékülve. Mindenesetre már várom, hogy a cliffhanger után végre olvashassam a második kötetet, hátha Adam szimpatikusabb lesz.. Rachel Ward sajnos eddig még nem tudott olyan karaktert produkálni, akit kedvelnék. :D

Marée_Noire>!
Rachel Ward: A menekülés

Sokan kifogásolták a nyelvezetét, hogy sok a káromkodás, egyszerű nyelvezetű – szerintem ide pont ez kellett, ez a kiscsaj hiteltelen lett volna másképp. ;)
A számos alapvonulat fenemód érdekelt, azonnal Nickelback – Savin' Me c. száma ugrott be, imádtam és imádom még mindig, talán sosem láttam jobb klipet! :)
Nem csalódtam, érdekesen és logikusan oldotta meg az írónő, már el is kezdtem a következő részt!


Népszerű idézetek

Cheril>!

Mindannyian tudjuk, hogy amikor felébredünk reggel, akkor egy újabb nappal közelebb kerültünk megint a halálhoz. Csak becsapjuk magunkat és úgy teszünk, mintha nem így lenne.

10 fejezet 73. oldal

Vivi_>!

– Én frankón érzem magam, uram. Ez az egész csak a maga véleménye, ennyi. Nem jelent szart se. Ettől én még azt csinálok, amit akarok, nem igaz?

_Katie_ P>!

Soha nem lehet tudni, mi vár ránk a sarkon túl.

Cheril>!

Semmim nem volt, szóval, akkor most már bármit megtehettem. Bármit, amit csak akartam. Semmim nem maradt, amit elveszíthetnék.

7. fejezet 57. oldal

_Katie_ P>!

Élnünk kell, különösen akkor, ha találunk valakit, aki szeret. Ez a legfontosabb. Ennél nincs fontosabb dolog a világon. Ha ezt megértjük, akkor hálásak leszünk minden rohadt percért, amit együtt tölthetünk.

BriGii_Balás>!

Először megszoksz valakit, aztán elkezded kedvelni,meg minden, aztán meg lelép. A végén mindenki lelép…

jszentgroti>!

Az a baj, hogy én mindig befordulok, ha valaki meg akarja mondani nekem, hogy mit csináljak. Aztán nem csinálok semmit, csak el akarom küldeni az illetőt a jó büdös francba. Majd megcsinálom akkor, amikor én akarom. Ez amúgy akkor is így van, ha éppen valami olyasmiről van szó, amit mondjuk még szeretnék is csinálni.

13. oldal - 2. fejezet


A sorozat következő kötete

Számok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: Húszezer mérföldnyire a tenger alatt
Jules Verne: Utazás a tenger alatt
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Kerstin Gier: Zafírkék
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Rick Riordan: A vörös piramis
Alexandra Bracken: Világok utazói
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Estelle Brightmore: 13. napon