62. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Lore ​Olympus – Olümposzi história 1. (Lore Olympus – Olümposzi história 1.) 575 csillagozás

Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Botrányos ​pletykák, vad bulik és tiltott szerelem – tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit.

Perszephoné, a tavasz ifjú istennője nemrég érkezett Olümposzba. Anyja, Démétér a halandók világában nevelte fel, de miután lánya ígéretet tesz neki, hogy szent szűzként tanul tovább, megengedi, hogy az istenek pörgő, csillogó világába lépjen. Amikor Perszephonét szobatársnője, Artemisz elviszi egy buliba, az egész élete a feje tetejére áll: találkozik Hádésszal, és azonnal szikra lobban közte és az Alvilág sármos, de félreértett uralkodója között. Perszephoné belegabalyodik az Olümposzt uraló intrikák és viszonyok szövedékébe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét – és a valódi hatalmát.

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy új előzménytörténetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Ciceró, Budapest, 2021
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634322023 · Fordította: Márton Zsófia · Illusztrálta: Rachel Smythe
>!
Ciceró, Budapest, 2021
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634321606 · Fordította: Márton Zsófia · Illusztrálta: Rachel Smythe

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Hades (Lore Olympus) · Persephone (Lore Olympus)


Kedvencelte 85

Most olvassa 8

Várólistára tette 206

Kívánságlistára tette 441

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Bár nem igazán vagyok képregény-rajongó, a görög mitológiáé viszont annál inkább, így nem volt kérdés számomra, hogy elolvasom a könyvet.
A kötetet befejezve vegyes érzéseim voltak. Legnagyobb problémám talán az volt, hogy nem igazán tudtam eldönteni, hogy kiknek is készült ez a képregény-sorozat. Az egyik pillanatban káromkodások és felnőtt témák kerülnek központba, a másik oldalon viszont Disney-csatornán látott poénokat próbál elsütni a szerző. Emiatt kissé gondot jelentett számomra annak eldöntése, hogy ki lehet a célcsoport.
Maga a történet viszont tetszett, fordulatos és cselekménydús volt, ahol nemcsak Hádész és Perszephoné volt a központban, hanem a többi görög istennel is megismerkedhettünk spoiler.
A rajzokat is szeretném még kiemelni, ugyanis bár nem annyira kidolgozottak, de karakteresek és egyediek.
Mindenképp szeretném folytatni a sorozatot, remélem a második rész is minél hamarabb megjelenik az angol nyelvű verzió után.

klara_matravolgyi>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Imádtam! Nagyon jó alapötlet volt a görög mitológia alakjait egybegyúrni egy kortárs történetbe, így a romantikus cselekmény izgalmas és egyedi színt kapott. Komoly témák jelennek meg a könyvben, minőségi grafikával és sok-sok humorral. A Webtoon-on már olvasom a többi részt. :)

Molymacska>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

A kötet azért akadt a kezembe, mert a Ciceró képregényei nagyon tetszenek úgy általában. Olyanok, amiket szívesen olvasnék. Igazából nem tudtam, hogy ez a képregény tetszeni fog-e, mivel nagyon… rózsaszín. Csajos… Így kicsit kétkedve kezdtem neki, de az első oldalak már teljesen elragadtak, Kerberosz pedig azt hiszem, minden tekintetben megtörte a jeget.
Ellenben most, hogy negatív értékeléseket is olvastam igazán nem tudok emellett elmenni. Szóval most úgy próbálom bemutatni a képregény, hogy megpróbálok nem nagyon durván reflektálni is a negatív tartalmakra.
Az első, ami nagyon kijött, hogy nem hű a mitológiához. Nagyon érdekes felvetés, hiszen ez egy adaptáció, aminek nem feltétlen az a célja, hogy a mitológiát hűen ábrázolja, hanem abból kiragadva történeteket meséljen el. Nagyon érdekesnek tartom, hogy az egészet a modern korba rakták, mivel ezzel sokkal közelebb kerülnek a szereplők, és az ők problémái.
Ehhez hozzátartozik, hogy soks zereplőt inkább úgy ismerünk, mint aki hős, bátor, és egyéb magasztos tulajdonságokkal rendelkezik, de valójában, ha eggyel hátra lépünk, azt látjuk, hogy ők is esendőek, kicsinyesek, és emberiek. Hogy Zeusz mindenkit meghágott, akit csak lehetett, hogy Héra igenis féltékeny volt, hogy Afrodité sem csak a sarokban ücsörgő szépség volt. Ez a képregény pedig nem a hőst mutatja meg, hanem az esendőt, a karakterek félelmeit, legrosszabb alakjait, hogy kik ők valójában a pátosz mögött.
Nekem ez nagyon tetszett, főleg azért, mert nagyon jól tudta a szerző apróságokon keresztül a karaktereket bemutatni. Csak egy-egy jellegzetes vonás, egy apró kikacsintás, egy pici háttér, ami megjelenik, sokszor modernizálva, és ezeket látva elámultam. Annyira jó volt olvasni, felismerni, rácsodálkozni.
A történet nem egy sodró lendületű valami, de főleg azért, mert ez az első kötet, mint minden első kötet alapozza a karaktereket, a kapcsolatokat, a konfliktust. Ahhoz képest viszont, hogy ez csak egy alapozás, igazából elég sok minden történt: megjelenik a fő konfliktus, rengeteg szereplővel találkozunk, megtörténik az, amiről nem szeretnék beszélni, mert meghasad a lelkem, és a végén ott egy látomás, hogy spoiler ((biztos vagyok benne, hogy az se feltétlen így lesz happy end}}
Mint írtam, a modern korba helyezik a történetet, és nekem nagyon tetszett ez a modernség benne. Nem csak azért, mennyire régi történet tökéletes működik most is, hanem azért is, mert a régmúlt problémáiban megpróbálja megmutatni, hogy milyen nem feltétlenül jó viselkedési mintáink vannak. Ha a nem mondom ki melyik részt nem nézzük, akkor is Erosz története szerintem igencsak megmutatja, hogy lehet, meseien szépnek hangzik, de ez amúgy abszurd bántalmazás, és nem kéne. (valószínűleg lesznek még ilyesmi történetek, amik tényleg mélyre hatolnak, és a kövi kötetet egy százas zsepi mellett fogom elkezdeni).
A grafika érdekes, és szerintem nem egyszerű kritizálni, mert egyszerre nagyon modern, részletgazdag, és mégis „semmilyen”: Részletgazdag, mert minden, ami jellemző az adott típusú karakterre, megjelenik. Nem biztos, hogy úgy, ahogyan az a nagy könyvben le van írva, de jelen van. Az is nagyon tetszik, hogy emiatt az apróságok miatt látom bennük a „karaktert” azt, akik valójában (főleg, hogy a kötet nagyon nagy teret enged a különféle karakterek érzelmeinek megfigyelésére, ami annyira hihetetlenül jó. Hogy a főszereplőnk is mennyire naív, és hogy ez a naívság már előre utal a sorsára is…)
Ellenben az is igaz, hogy modern stílusú, és nagyon hasonlóak a rajzok, ha csak a részleteket és a színezést nem nézzük. Ja igen, a színezés: szerintem nagyon jó, hogy a színekkel ilyenformán dolgozik, hiszen könnyen el lehet veszni a kinek a kicsodája, mit tud, és ki ez már megint. De maga az árnyalat már támpontot ad: kihez tartozik (kik a szülei), és próbál jellegezetes dolgokat is mondani a karakterről. Zseniális, egyszerű, mégis csodálatosan zseniális szerintem.
Ha a képregényt nézzük, akkor az látható, hogy ez a képregény nagyon modern a panelkezelésben is. Nem egy statikus valami, hanem folyton változik, a panelek nagysága, és helyzete mutat valamit, ami fontos lehet számunkra, közben a háttér üressége sokszor letisztulttá teszi a kisebb panelek zajosságát. Szerintem nagyon jól megkomponált, tudatos stílus, de az tény, hogy aki nem szokott képregényt olvasni, lehet nem lesz egyértelmű a hely és időkezelése.
Nekem ez a képregény telitalálat. Tökéletes, csodálatos, és egyszerűen imádom. Annyira mélyre hatolt, hogy nincsenek szavaim rá, hogy mennyire jó. Minden eleme, minden apró rezdülése annyira megfogott, és csak várom, hogy vehessem a következő és következő részt. (miközben olvastam, egy barátom próbált a webtoonra rábeszélnii. Lehet, élni fogok vele)
Ha ajánlanom kellene, akkor úgy ajánlanám, hogy a new adult korosztály problémáit dolozza fel, így nem feltétlen adnám gyerekek kezébe (mint ahogy szimplán a görög mítológiát sem :D ). Komoly témái miatt olyanoknak ajánlanám, akik a rózsaszín, és csajos külső nem rettenti el, és akik szeretnének egy picit szép, de nem feltétlen könnyű olvasmányt magának.

1 hozzászólás
Amál P>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Nem olyan régóta kezdtem el ismerkedni a képregényekkel, így nem volt kérdés, hogy ezt a gyönyörűséget is be fogom szerezni. Sajnos a mitológiai ismereteim is elég hiányosak, ezért csak hallomásból ismerem a könyvben megjelenő isteneket, istennőket. Ennek ellenére jól tudtam követni az eseményeket.Az ártatlan, naív Perszeponé, aki beleszeret Hádészba, az alvilág urába. Persze, a dolgok mindig bonyolodnak. Nagyon várom a folytatást, mert gonosz dolog volt, így befejezni az első kötetet, ilyen függő véggel.

polimatilda I>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Te jó ég, hol a többi?!
Éreztem, hogy ez nekem való kötet lett, és nem is csalódtam. Nagyon tetszett a rajzok stílusa, és magának a történetnek is. Annyira élveztem olvasni, és bogarászni a képeket. Próbáltam lassan olvasni, de így is túl gyorsan vége lett.
Nekem ebből kell még off, szóval lehet előre olvasom webtoonon, mert ahogy ez a kötet befejeződik, az elég gonosz húzás volt, mit ne mondjak. Így nem tudok türelmesen várni a második kötetig!
Csak ajánlani tudom, gyönyörű a képi világa és nagyon jó poénok és vicces kockák vannak benne elhelyezve. Egyszerűen imádtam az egészet!

5 hozzászólás
Linszyy P>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Ezt a könyvet felraktam a kívánságlistámra, majd levettem, mikor megtudtam, hogy istenekről meg mitológiáról szól, mert ahhoz most nem sok kedvem volt. De aztán rámírt @cintislibrary és elküldte Webtoonon, hogy esetleg hátha így elolvasnám, neki nagyon sokat adott a történet és hát nekifogtam.
És milyen jól tettem! Köszönöm szépen a löketet, nagyon szerettem ezt a képregényt, tetszett, hogy ilyen szellős, szép rajzokból áll és hogy ennyire gyorsan befogadható és érthető. Nagyon meglepett az erőszak témája a legvégén, valóban fontos, hogy ez is helyet kapott, és nem csak egy aranyos, modern istenekről szóló romantikus történet az egész.
Nem haladtak gyorsan az események, mert több háttértörténetet is láthattunk közben, illetve angolul olvasva tök jó volt, hogy plusz oldalakat, rajzokat, interjút is kaptam a történet közé ékelve. Na de az események pont a könyv végén indulnak be a főszereplőink között, így gyanús nekem, hogy hamarabb fogom továbbolvasni, minthogy itthon megjelenne a következő kötet. :D Nagyon drukkolok nekik, igazán érdekes róluk olvasni. :)
https://youtu.be/ZXIyeS7csqE

Nettaa0316 P>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Nagyon igényes kötet, a borító gyönyörű, a rajzolás különleges, a képek aranyosak és hangulatosak, illetve ami kifejezetten tetszett, azok az élénk színek. Maga a történet is jól lett megírva, humoros párbeszédekkel és beszólásokkal, miközben azért komolyabb és mélyebb témákat is érint. Ebben a kötetben még nem sokat kaptunk Hádész-ból és Perszephoné-ból, de amit igen, azt nagyon szerettem, és szerintem rendben van így a tempó. Mindemellett pedig élveztem a többiekről is olvasni, nagyon jól szórakoztam a 3 fivér közös jelenetein, de az abszolút favorit mellékszereplők Artemisz és Erósz voltak, ők nevettettek meg a legtöbbször.

Kollár_Betti IP>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

– Tisztázzunk valamit. Nem zúgtam bele. Csak szeretem nézni a fura fejét.

Mégis mit mondhatnék?
I. M. Á. D. T. A. M.

Este elkezdtem olvasni és addig fel sem álltam, amíg ki nem olvastam az egészet. Egyszerűen egybe ledaráltam. És annyira jól szórakoztam. Nevettem, a fejemet fogtam és bámultam, hogy „aaaaw”. Az egyetlen bajom az volt vele, hogy vége lett és nem tudtam folytatni. Teljesen beszippantott a sztori, szóval nagyon kíváncsian várom a folytatást!

Köszönöm szépen a @cicerokiado-nak a recenziós példányt, oda voltam érte meg vissza!

kellyolvas P>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Ez a kedvenc sztorim a görög mitológiából, zseniális átirat, imádom a stílusát. Nagyon örülök, hogy ilyen gyorsan megjelent itthon is. Jöhet a folytatás!

Ngie>!
Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Egyelőre csak annyit szeretnék tudni, hogy miért nincs benne több Hádész.
De úgy igazán.

Csodás színvilág, teljesen levett a lábamról, pedig első ránézésre kicsit idegenkedtem tőle. Tudtam, hogy király lesz, pontosan olyan király is volt. Játszadozás a görög istenségekkel, mert valahogy sose tudunk rájuk unni. Vicces, fiatalos. És a Hádész – Perszephoné szerelmi szálat olyan hirtelen építi fel, és annyira jól, hogy leteszem a kalapom. Zseni.


Népszerű idézetek

Rune >!

… és végül Kerberosz
– Milyen fényes a szőre, mivel eteti?
– Gyilkosok lelkével, és néha tojásfehérjével.

Kapcsolódó szócikkek: Hades (Lore Olympus)
csfannie P>!

– Hát gazembernek nézek én ki?
– Igen. Legalább 30%-ban.

8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hades (Lore Olympus)
csfannie P>!

– Mi ez a ruha rajtad? Kilóg alóla a francos köldököd. Talán eltakarhatnád.
– Kilóg az ostoba arcod! Talán eltakarhatnád.

Nettaa0316 P>!

– Nyugi, remekül vezetek.
– Csak azt mondom, jó, hogy halhatatlanok vagyunk.
– A mitfárer legyen derűlátó.

csfannie P>!

Azt hittem, jó lesz megismerkedni ezzel a sok új emberrel. De csak magányosabbnak érzem magam, mint valaha.

csfannie P>!

Mikor láttad meg utoljára a jót az emberekben? Mikor feledkeztél meg a kedvességről? Mikor feledkeztél meg a szeretetről?

5. fejezet

whisperingwithwolves>!

Ki a jó kiskutya!? Te vagy a jó kiskutya! ( Még-ha-meg-is-akartál-enni).

7. fejezet

csfannie P>!

– Csak beszélgettünk. Ő csak egy kellemes… külsejű… istennő. Ennyi.
– Beszélgettetek?! Ezért jöttem el egészen idáig az óceánból?

Kicsicsillag123 P>!

– Köszönöm, hogy bajlódik velem. Biztos nagyon elfoglalt. Nem hiányzik, hogy egy amatőr istennő beletébláboljon a vasárnap reggelébe.
– Akár fizetnék is érte, hogy az életem minden részébe beletébláboljon.

Kollár_Betti IP>!

– Milyen fényes a szőre, mivel eteti?
– Gyilkosok lelkével, és néha tojásfehérjével.


A sorozat következő kötete

Lore Olympus – Olümposzi história sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
Jordie Bellaire: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol
Noelle Stevenson: Nimona
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Noelle Stevenson – Grace Ellis – Shannon Watters: Cserkeszterek 2. – Barátság a maximumon
Vera Brosgol: Ánya kísértete
David Petersen: Egérőrség – 1152. tél
Maria Surducan: Vízitündér
Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Michael Dante DiMartino: Korra legendája: Hatalmi harc II.