Stranger (The Change 1.) 3 csillagozás

Rachel Manija Brown – Sherwood Smith: Stranger Rachel Manija Brown – Sherwood Smith: Stranger

Many ​generations ago, a mysterious cataclysm struck the world. Governments collapsed and people scattered, to rebuild where they could. A mutation, „the Change,” arose, granting some people unique powers. Though the area once called Los Angeles retains its cultural diversity, its technological marvels have faded into legend. "Las Anclas” now resembles a Wild West frontier town… where the Sheriff possesses superhuman strength, the doctor can warp time to heal his patients, and the distant ruins of an ancient city bristle with deadly crystalline trees that take their jewel-like colors from the clothes of the people they killed.

Teenage prospector Ross Juarez’s best find ever – an ancient book he doesn’t know how to read – nearly costs him his life when a bounty hunter is set on him to kill him and steal the book. Ross barely makes it to Las Anclas, bringing with him a precious artifact, a power no one has ever had before, and a whole lot of trouble.

Stranger stands… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
344 oldal · ASIN: B07P19YNZF
>!
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780670014804
>!
400 oldal · ISBN: 9781101615393

Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

Mesemondó I>!
Rachel Manija Brown – Sherwood Smith: Stranger

Minden nyáron rám jön, hogy YA regényeket olvasok, és hangosan visongok rajta, hogy milyen rosszak. Idén erre a kötetre esett a választásom – nem utolsó sorban azért, mert egyike azon kevés regénynek a piacon, amikben demiszexuális karakter kap fontos szerepet, és demiként kíváncsi voltam, milyen az.
Gondoltam, ellötyögök vele és kuncogok rajta egyet.
HŰŰŰŰ DE KELLEMESET CSALÓDTAM.
Nagyon bejött a regény világa. A posztapokaliptikus, mutáns flóra és fauna nem csak fantáziadús és lenyűgöző, de végig szerepet is kap a történetben, nem csak poénnak van ott. A szuperképességeket nem csak használják, de LOGIKUSAN is használják, ami üdítő volt sok más regény bénázásaihoz képest. És ami megvett engem azzonal, kilóra: A változatosság. Az öt főhősből, akiknek a szemszögéből követhetjük a történéseket, három lány, egy meleg, egy demi, egy biszex (?), egy fekete, egy latino/indián, egy japán, egy kínai (?), egy zsidó, és tudom, hogy ez így már marha viccesen hangzik, de a könyv sehol sem dörgöli az orrod alá, utólag gondolkodtam el rajta. És ez volt a legjobb része az egésznek: A kulturális/szexuális/stb. diverzitás egy percig sem volt erőltetett vagy kitekert – simán beleillett, hogy Los Angeles így nézne ki ötszáz évvel egy világégés után. Tacót esznek kimcsivel. Mindenkinek van jobb dolga a túlélés érrdekében, mint az, hogy rugózzanak rajta, ki kivel csókolózik. A háttérszereplők hasonlóan érdekesek, változatosak, és szerethetőek voltak.
A szerelmi szálak nagyon aranyosak és természetesek – és spoiler nélkül azt is elárulom, hogy a fő szerelmi szál meglépett olyasmit, amit évek óta várok YA regényektől, de még sohasem találkoztam vele (főleg nem ilyen szépen megoldva). Tapsikoltam. A könyv természetesen hozza a klasszikus western figurákat is, hódolva az elődöknek.
Nagyon finom részlet, de értékeltem: Végre egyszer nem az van, hogy van egy (három, öt) tinédzser főhős, akik megmentik a világot, és mindenki más ostoba. Az egész város nagyon talpraesett, jól szervezett közösség, nem csak rajzolt háttér a vezető karaktereknek.
Nagyon nagyon szeretném ezt a könyvet képernyőn látni (bár tudom nem lenne olyan klassz mint amilyennek elképzeli az ember). Szerintem zseniális tinisorozat lehetne belőle.
Összefoglalásképp:
Így kell a sokféleséget megoldani regényben anélkül, hogy a sztori rovására menne. Csillagos ötös.

UPDATE: Most tudtam meg, hogy az egyik írónő amúgy PTSD terapeuta. Most már értem, hogy miért voltak ilyen jól kidolgozva a PTSD-vel küzdő szereplők reakciói…

Riam>!
Rachel Manija Brown – Sherwood Smith: Stranger

Nem nagyon szoktam YA könyveket olvasni, mert általában bármilyen jó is a koncepció, az emberi kapcsolatok többnyire kimerülnek a tini szerelmekben, ami persze csak nekem baj. :) Nyilván a célcsoport nem érzi ezt annyira nyomasztónak. ;)
Az alaptörténet nagyjából mindenkinek ismerős, aki olvasott bármiféle disztópiát. Élvezhető, kellemes olvasmány, néhol egészen izgalmas. Nem kiemelkedő, de egyáltalán nem rossz. Én is csak azért haladtam ilyen lassan vele, mert sűrűbb volt az életem kelleténél.


Népszerű idézetek

Mesemondó I>!

Though he was terribly thin, he was also one of those boys who made girls jealous with their foot-long eyelashes. His hair was black as soot, and his broad shoulders made her wonder how much muscle he'd put on if he ever got enough to eat.

7. fejezet - Jennie


A sorozat következő kötete

The Change sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rati Mehrotra: Markswoman
Alexandra Bracken: In Time
Ilsa J. Bick: Shadows
Jennifer M. Eaton: Fire in the Woods
Emily Suvada: This Mortal Coil
Heather Hansen: The Breaking Light
Tiffany Truitt: Chosen Ones
Jennifer Martucci – Christopher Martucci: Planet Urth
Matthew S. Cox: Prophet of the Badlands
A. G. Henley: The Scourge