Szerelem ​5 lépésben 92 csillagozás

Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Tagadás
Harag
Alkudozás
Depresszió
Elfogadás

Ez ​a történet nem arról szól, hogyan szerettem bele valakibe.

Ez a történet arról szól, hogyan tanultam meg ismét élni, miután a szerelem elhagyott.

Elizabeth Carlson a poklok poklát járja – más szóval gyászol.

Nyolc évig volt Grady felesége, négy gyereket szült neki, ő élete szerelme, csakhogy a férfi meghalt. A prognózis kezdetektől fogva borzasztó volt, ám Liz sosem adta fel a reményt, hogy Grady meggyógyulhat. Hogyan is tehette volna, ha egyszer ő volt a mindene?

Fél évvel később igyekszik összeszedni darabokra hullott életei darabkáit, és időben eljuttatni a gyerekeket az iskolába. Mindkettő lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Manapság mintha minden lehetetlen lenne.

Amikor Ben Tyler beköltözik a szomszédba, Liz bánatban és fájdalomban fuldoklik, a gyerekei lázadoznak, úgy érzi, sosem éri utol magát. Nincs ideje kíváncsi barátokra, nem vágyik kéretlen segítségre,… (tovább)

Eredeti mű: Rachel Higginson: The Five Stages of Falling in Love

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574910 · Fordította: Szabó Krisztina

Kedvencelte 13

Most olvassa 6

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

A legtöbb gyásszal kapcsolatos könyv ott ér véget, ahol ez elkezdődik. Most nem egy szeretett személy elvesztését, hanem az utána maradt fájdalmat és űrt mutatja be a szerző. Hősnőnk négy gyermekes anya, és nehezen bírkózik meg a mindennapokkal. Aztán a szomszédba költözik valaki, aki a támasza lesz. Azt hiszem, ha Ben később kerül be a képbe, másként történtek volna a dolgok. Fél éves gyász még túl friss, de még az egyéves is. Lizzel végigéljük a gyász öt szakaszát, reménykedve, hogy az idő minden sebet begyógyít.

>!
zuna19 P
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Ez egy csodálatos alkotás. Annyira megható és egyben szép is. Végig sírtam az egészet.
Nehéz most bármit írnom a könyvről, de megérdemli, hogy egy szép értékelés szülessen hozzá.
A kidolgozás tetszett. A karakterek meg egyszerűen lehengereltek.
Azt nem tudom, hogy az eredeti könyv is ilyen szép mintás e belül, mint ez, de szemet gyönyörködtető minden fejezet, ezzel az indás virággal amit nem tudok beazonosítani.
Körülbelül a hatvanadik oldal körül rákérdezett anya, hogy tetszik e a könyv. Már akkor azt mondtam neki nagyon jó és remélem happy end lesz a vége. Sejtések voltak akkor is, de persze elmehetett volna másfele is a sztori. De így volt jó, ennek a befejezésnek örülök.
Elizabeth-nek abból a szempontból könnyű dolga volt, morbid fogalmazás tudom, mert hát, hogy lehet a gyász könnyű, hogy azok az emberek, akik körülvették egytől egyik aranyat értek. Kezdve a gyerekeivel, a szüleivel, a testvérével, az anyósával és a sógorával pluszba ott volt neki Ben! Ilyen ember nem is létezik kb azt érzem. A tökéletesség is enyhe kifejezés rá.
Viszont jó, hogy nem a munkába kezdtem neki, mert ciki lett volna annyit bőgni ott.

>!
Niitaa P
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/rachel-higginso…

"Ritkán érzem könyv kapcsán azt, amit a Szerelem 5 lépésben váltott ki belőlem. Egyfelől órákig tudnék róla mesélni, alaposan kirészletezve, milyen hatással voltak rám az egyes jelenetek. Kivesézném azokat a pontokat, amiknél megrezgett a léc, szükségtelennek tartottam, vagy épp oda nem illőnek. Hosszú véleményezek törnének ki belőlem a szakaszokat tekintve, melyet a saját életemből vett példákkal tarkítanék. Másrészről viszont ott van az a gombóc a torkomban és a friss seb a lelkemen, ami nem engedi, hogy bármit is mondjak. Annyira közel került hozzám Liz története, hogy túlságosan személyesnek érezném, ha kiadnám az általa kiváltott gondolataimat. Mert ezt mindenkinek magában kell feldolgoznia. Ahogy minden ember másként éli meg a gyász különböző egységeit, úgy a Szerelem 5 lépésben című könyvre is mindenki máshogy fog tekinteni. Sokan nem fognak egyetérteni Liz gondolataival, döntéseivel és tetteivel, mások pedig végtelenül elfogadónak bizonyulnak vele szemben. Én az utóbbiak táborát erősítem. Nem tökéletes, sosem volt az. A férje elvesztése pedig a lényének jelentős részétől megfosztotta. De senki nem mondhatja, hogy nem keresi a kiutat, hogy feladta volna. Nem. Sokkal erősebb, mint ahogy azt önmagáról is gondolja. Mert a könnyek mögött egy túlélő szíve dobog. Egy túlélőé, aki nincs magányra ítélve.
Liz története nem csak a gyászfeldolgozásban segít. Több fontos attitűd is megjelenik benne, amelyekre érdemes egy pillantást vetni. Láthatjuk a gyerekeit egyedül nevelő anyát, a háztartásbeli asszony szerepkörét. Sokan azt hiszik, mennyire egyszerű otthon maradni, nem dolgozni. Hogy ezeknek a nőknek mennyi idejük van, s naphosszat csak henyélnek. Rachel Higginson megmutatja, hogy ez egyáltalán nem így van. Arra is rámutat, hogy mindenki életében kell, hogy legyenek olyan emberek, akikre baj esetén lehet számítani, s sokszor észre sem vesszük őket, vagy az értünk tett erőfeszítésüket nem értékeljük a megfelelő módon. Felnyitja az olvasó szemét, hogy vegye számba a kapcsolatait, s mindet a megfelelő szinten kezelje.
Mélyen megérintett. Sokszor azon kaptam magam, hogy együtt sírok a szereplőkkel vagy az én arcomon is mosoly játszik egy-egy lopott boldog perc erejéig. Azokat, akik veszítettek már el olyan embert, aki a világot jelentette a számukra, nem fogja hidegen hagyni. "

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Szívbemarkoló és annyira valóságos.
Nagyon szerettem, kedvenc lett.

10 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Nem rossz olvasmány, de nagyon nem találtunk egymásra. Habár a főszereplő csupán két évvel idősebb nálam, köröket vert rám az Élet nevű társasjátékban: van négy gyermeke, özvegy, egyedülálló anya. Talán csak annyi közös van bennünk, hogy mindketten szuper, nagyon elfogadó emberekkel vagyunk körülvéve. Ezek után talán nem meglepő, hogy a történetben a mellékszereplőket szerettem meg, főleg Lizzy húgát, Emmát és az új szomszédját, Bent. Mindketten túl normálisak, már-már illetlen módon tökéletesek – főleg Ben! (Kikérem magamnak Őtökéletességét, mert most aztán senki a nyomába nem érhet a szívemben jó ideig!)

Érdekes élmény volt, és tetszett a regény alapötlete is. Nagyon jól rá lett húzva a sztori a gyász öt szakaszára, de jónak tartom azt is, hogy néha ugrottunk egyet az időben, és nem húztuk a sztorit, mint a rétestésztát. Bár nem lett a kedvencem, nagyon tetszik a pozitív üzenete: nem kötelező magányosan, szomorúan leélnünk az életünket a lelki társunk elvesztése után. Mindig van második esély.

Jóval bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/11/rachel-hi…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574910 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
KönyvMoly_1989
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Gyönyörű borítóba csomagolt megható történetet olvashattam, szép gondolatokkal teletűzdelve. Jól felépített könyv volt, fokozatosan bontakoztak ki az érzelmek, és nem esett át közben az írónő a ló másik oldalára.
Teljesen megértettem Lizt, nagyon megkedveltem a testvérét és az anyósát, valamint a cuki gyerekeit is. Nehéz lehetett az apuka elvesztése mindennyiuknak… Én nem is tudom, hogy élnék túl egy hasonló szituációt. :(
Ami miatt egy csillagot mégis levontam, az az új szomszéd személyében érkező új szerelem, Ben karaktere. Ilyen pasi csak a mesében létezik, az életben szerintem nincsenek ilyen mértékben önzetlen, segítőkész, elnéző, türelmes férfiak… Nem volt realisztikus a figura, elviselt volna a kötet egy kicsit több kétséget.
Ettől függetlenül szerettem olvasni a regényt, mert keserédes volt és kedves.

1 hozzászólás
>!
Sippancs P
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

A maga fájdalmas és szomorú mivoltában nagyon szerettem ezt a könyvet.
Szinte felfoghatatlan, hogy Liznek a 4 kicsi gyerekkel min kellett keresztülmennie, és mit kellett átélnie. Rengetegszer szorult el a szívem olvasás közben, és sírtam vele, velük együtt, ugyanakkor nagyon szurkoltam, hogy ha apránként is, de sikerüljön elengednie Grady-t, és megnyitnia a szívét Bennek. Ebben szerencsére a családja is maximálisan támogatta, amiért nem tudtam elég hálás lenni az írónőnek. (Eleinte kicsit féltem, hogy a család nem fogja jó szemmel nézni a férfit, és feleslegesen drámáznak majd.)
Amiért mégis levontam fél csillagot, az Ben sara. Hiába volt tökéletes, segítőkész, türelmes és még jóképű is, én végig tartottam vele a két lépés távolságot. Talán ha egy kicsit belelátok az ő fejébe, érzéseibe, jobban megkedveltem volna, így viszont egy hatalmas kérdőjel maradt a helyén.
A végén örültem volna egy hosszabb, teljes fejezetes epilógusnak, ahol spoiler tette volna fel az i-re a pontot, de összességében így is megnyugvással tettem le a könyvet.
Szép és megható történet, olvassátok!

>!
Trice29 P
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Ez a könyv valóban arról szól, amit a fülszöveg is leír. A szerettünk elvesztése utáni lelki folyamatokról.
Az, hogy milyen szakaszokon megyünk át, mire egy idő után nyitunk másik ember felé. Ez is a gyógyulási folyamat része. Valakinek sikerül, másnak nem.
Sajnos már én is átéltem ezt (barátnőm távozott pár éve), így ismerősek voltak az érzések, amin a könyv átvezetett. Azonban nehéz volt ennyi fájdalmat újra feldolgozni. Engem megviselt. Nem kevés zsepit fogyasztottam.
Bár nem hozott semmi meglepetést a könyv, mégis maradandót alkotott a remek írásmódjával, a profi szereplő alkotással. Nagyon tetszett a család, a szülők, testvérek hozzáállása. Megszerettem a gyerekeket is. Örülök, hogy olvashattam ♥

>!
Evika82 P
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Elveszteni életed szerelmét hatalmas tragédia amit szerencsére nekem még nem kellett átélnem.
Liz hatalmas veszteséget szenved el férje halálával, de erősnek kell maradni, hiszen van 4 gyermeke, akiket becsülettel fel kell nevelni. Ez nehéz, nagyon nehéz, főleg úgy, hogy közben meg kell élne a gyász 5 szakaszát… sokszor összecsapnak a feje felett a hullámok. Szerencsére van egy támogató testvére Emma, akire mindig számíthat, ha segítségre van szüksége.
Majd mikor a szomszédjába költözik Ben, akkor magáénak tudhat egy szépen-lassan kialakuló barátságot, ami apránként, észrevétlen módon átfordul mássá, valami többé.
Az ő közös történetükről, és a gyász feldolgozásáról szól a könyv, ami egyszerűen gyönyörűen van megírva.
Liz fájdalma, gyásza, kétségei szívfájdítóak, de mikor megcsillan a fény az alagút végén… és kezd helyrerázódni az élete az is szívhez szóló, és igazán érzelmes.
Szerettem ezt a könyvet, minden fájdalmával, boldogságával, a könnyekkel és a nevetésekkel együtt is.

5 hozzászólás
>!
Violet_Finch_PMónika
Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben

Szerettem a történetet, egészen a végéig odáig voltam tőle.Liz egy igazán erős karakter. Négy gyerekkel magára marad és még a gyászban is próbál jó anyjuk lenni. Nem hiszem,hogy én végig tudnám csinálni,ha a férjem elmenne. Darabokban lennék és a gyerekeket se tudnám ellátni (pedig nekem csak 2 van). Ben karaktere tökéletes volt szószerint. Talán túl tökéletes. Hirtelen toppant be Liz és a gyerekek életébe. Akire nagy szükségük is volt abban a kaotikus életben. Odaadó és türelmes volt minden szempontból. Hogy leteznek-e olyan férfiak mint Ben? Lehet,de az olyan ritka mint a fehér holló. Érdekelt volna az Ő oldala is. Hogyan szeretett bele Lizbe és a gyerekekbe. Nem voltak negatív szereplők és ez nekem furcsa volt. Itt mindenki kedves és elfogadó volt. Két lábon állt a földön a történet. Nem voltak csodák, se varázslatok. Egy gyászoló család mindennapjaiba csöppentünk bele,akik próbáltak túllépni a szenvedésen. Hogy mégis miért adok 4 csillagot? A vége miatt. Nem értettem Liz hirtelen távolodását. Nem értettem miért szenvedtek abban a 2 hónapban Bennel. A végén pedig gyorsan el lett hadarva mi történt velük. De a legjobban azt sajnálom,hogy spoiler

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Néha a szerelem teljesen érthetetlen. De nem baj. Sokkal jobb szeretni és szeretve lenni, mint azzal kínlódni, hogy megfejtsük ezt az érzelmet.

365. oldal

>!
Niitaa P

Meg kell bocsátanod magadnak. Ne kösd magad gúzsba az emlékével az életed végéig, ne maradj le mindarról, amit még átélhetsz!

190. oldal

>!
Niitaa P

Nincs meghatározva, hogy hány embert szerethetünk. A szívünk képes annyi embert befogadni, amennyit csak szeretnénk.

325. oldal

>!
Niitaa P

A gyász nem válik könnyebbé. Ezt is megtanultam az elmúlt egy év során. Egyáltalán nem könnyebb, csak kevésbé gyűr maga alá.

334. oldal

>!
AniTiger MP

    – Felhívsz, ha valami gond van?
    – Természetesen.
    – Ha megírom, hogy vörös kód, akkor felhívsz, és kitalálsz valami problémát?
    – Lizzy, ha kell, akár a házat is felgyújtom. Na menj már!
    – Jól van, megyek már. – Megtorpantam az ajtóban, és visszafordultam hozzá. – Em, nem számít, mit írok, a házat azért ne gyújtsd fel!
    A szemét forgatta, majd intett, hogy induljak már.

1 hozzászólás
>!
Niitaa P

– Te is szeretsz, ugye?
– Igen, persze, hogy szeretlek – suttogtam, pedig a torkomat szorongatták az érzelmek. – De hát ezt te is tudod.
– Lehet – felelte gyengéden. – De soha, soha nem hallhatom elégszer.

14. oldal

>!
Niitaa P

Az életünk ajándék, érték, és olyan borzasztóan rövid.

276. oldal

>!
Niitaa P

Ideje volt kimászni a kétségbeesés verméből, és némi fényt engedni összetört világomba.

134. oldal

>!
Niitaa P

Soha senkinek nem lenne szabad sütizés közben sírni!

301. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Stay With Me – Maradj velem
John Green: Csillagainkban a hiba
Kelly Oram: Cinder és Ella
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Vi Keeland: A beosztott
John Green: Alaska nyomában
Heidi McLaughlin: Forever My Girl – Örökké a csajom
Sandra Brown: Valóra vált álom