Szerelmes ​Jane 81 csillagozás

Rachel Givney: Szerelmes Jane

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Őszintén ​szellemes, egyszerre mélyen megindító és könnyed történet.” – Sunday Times

Rachel Givney első, romantikus regényében az írói álmokat dédelgető Jane Austen egyszer csak a jövőbe utazik, hogy fellelje a szerelmet, amelyről már oly sokat írt, és azt a jövőt, amit elképzelt magának… Ezzel azonban saját írói hagyatéka forog kockán…
Anglia, Bath, 1803. A társaságkerülő, inkább a magányos sétákat kedvelő, huszonnyolc esztendős Jane Austen arról álmodozik, hogy egy nap megjelennek aprólékos műgonddal írt történetei. Ugyanakkor egyre inkább fenyegeti a veszély, hogy vénlány marad, ezért hamarosan döntő lépésre szánja el magát, és a jövőben köt ki. Úticélja pedig…
…Anglia, Bath, napjainkban. A klastrom titka filmváltozatának díszletei. Sofia Wentworth, ismert hollywoodi színésznő a kosztümös filmben kapott szerepével egyszerre próbálja megmenteni hanyatló karrierjét és széthullóban lévő házasságát. Amikor megismerkedik Jane-nel, nagy hatással van rá az ifjú… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
462 oldal · ISBN: 9789635431540 · Fordította: Bartók Imre
>!
Athenaeum, Budapest, 2021
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431076 · Fordította: Bartók Imre

Enciklopédia 40

Szereplők népszerűség szerint

Sofia Wentworth · Frederick Wentworth

Helyszínek népszerűség szerint

Bath


Kedvencelte 8

Most olvassa 11

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

”Bíznod kell az ösztöneidben akkor is, ha nem látszik az út vége.”

Rachel Givney, ausztrál filmrendező első regényében egy hihetetlenül izgalmas időutazásra invitál. Mi történne, ha a 19. század egyik neves írója egyszer csak napjainkban találná magát? Jane Austen ugyanis 1803-ból hirtelen 2020-ba kerül egy szerelmi varázsige által, ráadásul éppen A klastrom titkának próbáján jelenik meg a semmiből. Egy híres, ám lassan kiöregedő színésznő, Sofia segít neki, hogy visszatalálhasson korába és alkothasson, azonban a 21. században úgy tűnik, egy férfi képes arra a szinte lehetetlennek tűnő feladatra, hogy meghódítsa szívét. Közben Bath sokat változott, Jane nem győz csodálkozni a sok technikai újdonságon, a modern élet kényelmén és az eltérő szokásokon, vele együtt a jelenünkre olvasóként is más szemmel tekinthetünk. A bájos, érdekes és szórakoztató regény igazi csemege Austen kedvelőinek, hiszen hitelesen és szellemesen ragadja meg a klasszikus szerző karakterét. Természetesen nem lehet elmenni a rendkívül igényes kiadás mellett sem. Bár rengeteg szép könyvet forgattam az utóbbi időben, a Szerelmes Jane toronymagasan vezeti a leggyönyörűbb kiadvány listáját nálam. A könyvet ezáltal nemcsak olvasni, hanem kézbe venni is hatalmas élmény.

8 hozzászólás
Jagika P>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Ritkán kezdem ezzel az értékelést, hisz nem ez a legfontosabb, de ez a borító valami gyönyörűség!
Az „irodalmi gondolatkísérlet” már egy kicsit kevésbé hatott rám, bár voltak érdekes elemei a történetnek. Az, hogy egy múltbeli alak időutazást tesz, nem éppen újszerű. Bizony forgattam a szemeimet, amikor Jane Austen korunk közlekedési eszközeit vagy a mobiltelefont/televíziót csodálja. off Az írónő sorsának választási lehetősége és a könyvek eltűnése már érdekesebb gondolat, Fred alakja pedig egy érdekes csavar…

Linszyy P>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Ez a könyv nagyon szép kívülről, viszont felmerülhet bennünk a kérdés, hogy van-e értelme ennek a furcsa alapsztorinak: Jane Austen megjelenik napjainkban, és itt keresi a szerelmet. Én is félve vágtam bele, de azt kell mondjam, hogy ez egy nagyon szórakoztató, aranyos történet volt.

Austen saját korában nehezen boldogult, mert okos és olvasott nőként nem az elvárt dolgok iránt érdeklődött. Vénlány maradt, de hat kiváló regényt írt. Ez a könyv is erre a kérdésre helyezi a hangsúlyt: szerelem vagy karrier? Először azt gondoltam, hogy Austen csak a vicc kedvéért utazik a 21. századba, de aztán rájöttem, hogy van alapja ennek az ötletnek. Elvégre itt a hátrányai előnyévé válnak, huszonévesen pont jó korban van a házassághoz, az olvasottsága is előnyére válik, a nők nincsenek hátrányos helyzetben, lehet karrierjük, és nem kell nagy hozománnyal rendelkezniük.

Jane mellett Sofia és Fred is fontos szerepet kap. Először nem érdeklődtem annyira A klastrom titka filmforgatás iránt, de hamar érdekessé vált az ő száluk is, így nem zavart, hogy néha bepillantunk a szemszögeikbe. Persze minden Jane Austen körül forog, az ő adaptációját forgatják, a saját szülővárosában rengeteg helyen őrzik az emlékét, és azt kívántam, bárcsak a valódi Austen is tudna róla, hogy mennyire becsüljük a munkásságát. Az időutazás szál elég tipikus volt, nem is okozott meglepetéseket, de engem eléggé magával ragadott az, hogy kiről is van szó.

A történet vége túl volt húzva, a balesetes részt nem értettem, hogy miért kellett. Illetve volt egy-két dolog, amin forgattam a szemem, mert nem volt átgondolva az időutazás és a baleset kapcsán. A legvégére számíthattam volna, de nem gondoltam, hogy mindezek után jöhet még egy fordulat. Nagyon sajnáltam, mert ezt is picit kidolgozatlannak éreztem, viszont a legvégén a Meggyőző érvekkel nagyon szépen zárult a történet. Szerettem ezeket az átgondolt utalásokat.

Összességében azt mondom, hogy ha szeretitek Jane Austent, és nem zárkóztok el egy nagyon aranyos, alternatív életrajzi mesétől, akkor érdemes elolvasnotok a Szerelmes Jane-t. :) Nekem nagyon jólesett az életműolvasásba beiktatni ezt a történetet.

Bea_Könyvutca P>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Legelőször is azt kell elmondanom, hogy nem olvastam még egyetlen Jane Austen könyvet sem. Ami könyvmolyként meglepőnek tűnik még saját magamnak is. Ettől függetlenül nem ismeretlen számomra Jane Austen, mert több róla szóló könyvet is olvastam és láttam regényeiből készült filmeket. Már régóta tervezek olvasni tőle és nem is halogatom sokáig.

A Szerelmes Jane egy időutazós történet, és ha azt mondom, hogy Az időutazó felesége és Stephen King 11/22/63 című regénye a kedvenceim közé tartozik, akkor nyilvánvaló, hogy szeretem az időutazós történeteket. Ezt a könyvet is nagyon szerettem.
Bővebben: http://www.konyvutca.hu/2022/03/rachel-givney-szerelmes…

meseanyu P>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

A maga műfajában jó kis könyv, aranyos, igényes, de olyan mélyen azért nem érintett meg. Érdekes az ötlet, az időutazós sztorikat egyébként is szeretem, meg Jane Austent is, úgyhogy minden adott volt a jó szórakozáshoz. Tetszett a mellékszál is, az öregedő színésznő problémái, kellemes kikapcsolódás volt úgy összességében.

eenca P>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Először kezdjük a megjelenéssel, mert annyira gyönyörű ez a könyv, hogy elsősorban ezért akartam, de szerencsére a történetet magát is érdekesnek találtam. Azt kívántam, hogy a tartalom is passzoljon ehhez a csodás megjelenéshez és nem csalódtam. Amit még kiemelnék itt az elején, hogy szerintem a fordítás és a szerkesztés is nagyon pazar lett, kiváló munka!

Ugye anno olvastam, hogy a könyv két síkon játszódik, mégpedig 1803-ban és 2020-ban. Napjainkban forgatják A klastrom titkát és ezért mindenképpen szerettem volna elolvasni a regényt link, nehogy „kimaradjak” valamiből.
Érződik, hogy az írónő utánajárt Austen életének, már amennyit tudni lehet róla, viszont élt az írói szabadsággal, és bizonyos eseményeket megváltoztatott a történet érdekében. Szóval a múltbéli események nem egy az egyben hitelesek, nem akkor és úgy történtek amikor valójában, de az összkép mindenképpen hű maradt Austenhoz.
Engem nagyon beszippantott a múlt leírása, milyen volt akkor elszegényedett család leány gyermekének lenni, milyen kirekesztő volt már akkor is a társadalom és még az önmegvalósítás se volt lehetséges / elfogadott. Nagyon tetszett ahogy Jane rácsodálkozott napjainkra, ugyanakkor megállapította, hogy a felszín alatt mégsem változott annyi minden, mint mondjuk a technikai oldalon.
Szerettem Jane és Fred szócsatáit, úgy éreztem, hogy pont ilyen lenne Austen napjainkban ♡
A félcsillag levonás nálam Sofe karaktere miatt van, mert bár érezhető volt, hogy hova fog kifutni a történet vele kapcsolatban, mégis sokszor idegesített… viszont a végére megszerettem őt is.

Akik szeretik Austen regényeit, szerintem nem fognak csalódni ebben a regényben, mert hangulatában nagyon jól megidézi a kort és, hogy milyen lehetett Austen élete, milyen gondok nyomhatták a vállát.
A könyv stílusa fantasztikus és gördülékeny az írás / fordítás, amikor időm engedte az olvasást, akkor csak úgy pörgettem a lapokat.

A regény elolvasása utána, mindenképpen szeretném sorra keríteni a Meggyőző érveket és a Mansfield kastélyt is!

12 hozzászólás
szilvamag>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Izgalmasnak és nagyon egyedinek találtam a könyv alapfelvetését, miszerint Jane Austen véletlenül napjainkba utazik és választania kell az igaz szerelem és az írói karrierje között. Jane karakterét szerintem nagyon jól – kíváncsinak és éleslátónak – ábrázolta a szerző. A romantikus szállal azonban nem voltam teljesen kibékülve. Az elején olyan izgalmasan és humorosan indult Jane és Fred kapcsolata, de aztán szép lassan valahogy ellangyosodott és laposodott az egész. Fred kezdetben nagyon szimpatikus volt, de amikor kiderült róla, hogy angol tanár létére még egyetlen könyvet sem olvasott Austentől, rögtön nagyot esett a szememben.
Összességében kellemes olvasmány volt, egy lassú tempójú, romantikával és némi humorral fűszerezett időutazós történet, de mégsem sodort és szippantott úgy magába, mint ahogy azt vártam. Bevallom, ennél kicsivel jobbra számítottam.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2021/09/rachel-…

kratas P>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Elbűvölő regény. A szerző igazán tisztelettel alkotta meg Janet, a fejlődése pedig szépen mutat együtt Sofia karakterének változásával. Először pedig nem annyira tetszett Sofe iránya, de fokozatosan megszerettem őt is.
spoiler
A mellékszereplők is remekül adták hozzá a maguk részét a történethez, a rendezőt sikerült az utálatból a szánalom szintjére hozni nálam :)

3 hozzászólás
tinuviel89 >!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Kicsit csaltam, mert kétszer fogtam neki, és elsőre megnéztem a végét. Érdekes ötlet, Jane Austen és a mi van ha ezt vagy azt csináljuk a jelenben. Volt benne egy kis Freud is. A döntés viszont a modern nőé, mi a fontosabb, feleség, anya stb. vagy alkotó, nagy dolgot létrehozó ember legyél. A könyv szerint a kettő együtt nem megy. Olvastam már néhány Jane Austen életrajzot és Virginia Woolf Saját szobáját mely szerint egy nő csak akkor lehetett író, ha saját szoba adatott neki. Ebbe család, férj, gyerek nem fért bele. Jane Austen boldog feleségként nem írt volna regényeket, eszerint nem ért volna rá. Még írhatott volna több regényt, ha olyan sokáig élt volna mint az anyja.
A könyv külseje csodaszép, a történet nagyon tetszett.

Babó_Buca P>!
Rachel Givney: Szerelmes Jane

Austent szerető lelkemnek teljes mértékű kikapcsolódást nyújtott. Mivel nem egy konkrét regényt dolgoz fel, hanem a modern korba helyezi Jane-t, sokkal nagyobb szabadsággal alakíthatja a sorsát. Az írás mellett a könyv foglalkozik a színésznők idősödésével, ami csak fűszerezte a történetet. És a filmforgatásos rész is sokkal jobban tetszett benne, mint az Álmaim hőse, Mr. Darcyban.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2021/10/jane-auste…


Népszerű idézetek

Málnika>!

Szomorú és rettenetes, olyasmi, amit az ember valószínűleg azonnal megbánna, sőt talán élete végéig sajnálná. És éppen ez a lényeg. Hiszen ilyen az életünk, tele megbánással.

249. oldal (Athenaeum, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: megbánás
Bea_Könyvutca P>!

Holnap is fájni fog – mondta. – És még azután is. Aztán egyik reggel felkelsz, és egy kicsivel kevésbé fog fájni, mint előző nap. Próbáld meg kihúzni addig a napig!

451. oldal

Jagika P>!

Miután Jane a sövénykerítésen átmászva egy sártócsában landolt, és jól bepiszkította a cipőjét, a ruháját és az arcát, egy pillanatra eltűnődött rajta, vajon ez a fajta viselkedés-e a magyarázata annak, hogy olyan nehezen talál magának férjet.

(első mondat)

Edmond>!

– Tudod, milyen nehéz megjelentetni egy kéziratot?
– Van róla elképzelésem – felelte Jane.
– Tudod, hány regényt írnak az emberek minden évben, hogy aztán a fiók mélyén végezze? Azt hiszem, már így is elég regény van a világon. Nincs szükségünk többre.
– Rémisztő gondolat.

252. oldal

olvasoido>!

Ha választania kellett egy jó könyv és egy társas összejövetel között, habozás nélkül az előbbi mellett döntött, és imádott órákig egyedül bóklászni a természetben. A szomszédok egyetértettek abban, hogy ezek a személyiségjegyek egy nő esetében már önmagukban véve is komoly gyanakvásra adnak okot.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · társasági élet · természet
Bea_Könyvutca P>!

A szerelem nem virágos rét és bolyhos kelme. A szerelem ópium, amelyből már egy kiskanálnyi elegendő, hogy elűzze a fájdalmat […]

447. oldal

BertaPalikSzilvi P>!

Attól tartok, nincs más választásod, mint hogy boldog legyél.

33. oldal

olvasoido>!

Tudta, hogy a legdrágább gyémántok óriási nyomás alatt formálódnak, és a kínlódás idővel meghozza a gyümölcsét.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyémánt
Babó_Buca P>!

– Engem nem érdekel a romantika – jegyezte meg szárazon. – A romantika hamisság. A virágcsokrok és az édességek nem érnek annyit, mint a valódi megbecsülés.

285. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbecsülés · romantika
Babó_Buca P>!

Ahonnan én jövök, a nők értéke kizárólag a termékenységükben és a hozományukban mérhető. Manapság pedig, úgy látom, a külsejüket határozza meg, hogy mennyit érnek. Sem az én koromban, sem most nem számít, hogy egyébként mi jár a fejükben.

370-371. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Deborah Harkness: Az élet könyve
Cassandra Clare: Aranylánc
Kerstin Gier: Zafírkék
Gail Carriger: Szívtelen
V. E. Schwab: A Fényigéző
Joss Stirling: Misty
Sandra Regnier: A sárkányok titka
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Fróna Zsófia: Démonok közt