Kihívások ​könyve (Dash és Lily 1.) 200 csillagozás

Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Eredeti mű: Rachel Cohn – David Levithan: Dash and Lily’s Book of Dares

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101000 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Dash · Lily · Sofia

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 14

Most olvassa 18

Várólistára tette 223

Kívánságlistára tette 231

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Már tavaly karácsonykor szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, de valamiért akkor nem sikerült. Akkor úgy döntöttem, hogy idén is megvárom vele a karácsonyt, vagy legalábbis egy karácsony közeli időpontot. Eljött ez az idő, ettől tovább már nem bírtam várni, annál is inkább, mert már itt várakozik a második része is, amelynek eseményei szintén karácsonykor történnek.

Ebben a könyvben én mindenkit kedveltem, sikerült az összes szereplőnek a szívembe lopnia magát! Egy nagyon aranyos, nagyon bájos, igazán szerethető történet volt. Ki ne álmodozna egy ilyen helyzetről, legyen az tini vagy akár felnőtt. Ami tele van titkokkal, rejtélyekkel és még romantikus is.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/rachel-cohn-david-…

>!
FairyDust P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Nagyon tetszett az alapkoncepció, de nem ilyen megvalósításra számítottam.
Egyrészt egy nagyon aranyos könyvet olvastam, másrészről pedig egy kaotikus, filozofálós akármit. Az elején azt hittem milyen könnyed kis történet lesz, aha, a nagy fenét. Ebben a könyvben több az idézés és a bölcselet, mint egy filozófikus könyvben.
Emiatt elég hamar elvesztem, és nem is értettem igazán mit olvasok.
A karácsonyi hangulat egyáltalán nem jött át, mert folyamatosan arra kellett koncentrálnom mi is történik, hol is van a napló, és egyáltalán ki beszél hozzám. Elnézve az értékeléseket, úgy tűnik én voltam buta a könyvhöz. Ha más is így érezte magát olvasás közben, emelje magasba a kezét.
Elvoltam vele, végig olvastam, de a második részt nem fogom kézbe venni.

Spoiler-mentes, bővebb vélemény: https://missreaders.com/books/details/33

2 hozzászólás
>!
deen
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Aranyos könyv volt. Dash utálja a karácsonyt, így elvált szüleit kijátszva egyedül tölti a téli szünidőt. Dash, bár sok barátja van, mégis szeret egyedül lenni, olvasni és elmélkedni. Lily teljesen az ellentettje: imádja a karácsonyt, minden percét előre megtervezi, karácsonyi kórust szervez és nem érti, hogy nem lehet szeretni ezt az ünnepet. Ebben az évben azonban felborul a családi ünnep, mert szülei elutaznak nyaralni, őt pedig kettesben hagyják egyetemista bátyjával, aki megpróbálja Lilyt kimozdítani a letargiájából. Lily visszahúzódó, nincsenek igazi barátai és nagyon ragaszkodó, ami okoz neki némi problémát. Ezért Langston kitalál neki egy kis elfoglaltságot, amivel talán kimozdulhat a komfortzónájából és megismerkedhet végre egy hús-vér sráccal. Lily először ugyan félénk, de aztán felbátorodik, sőt helyenként olyan dolgokba veti bele magát, amit még álmában sem gondol volna, köszönhető ez Dashnek, aki igazán jó kis kihívásokat állít Lily elé. Miközben a két fiatal ismerkedik egymással a piros notesz lapjain, és teljesítik az egymás által felállított feladatokat, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. De vajon, akkor is úgy fognak érezni egymás iránt, ha a valóságban is találkoznak? Jó humorral megáldott történet, amiben a főszereplők mellett a család és a barátok is őrült szerepet vállalnak a notesz szállításában, megmutatva, hogy mennyire szeretik és törődnek a két fiatallal. Igazi karácsonyi hangulatot varázsoló könyv, érdemes elolvasni.

>!
K_A_Hikari
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

„– Azt hiszed, a tündérmese csak lányoknak való?”

Kellemes kikapcsolódás így a szünet előtti utolsó finish-hez, nem váltja meg a világot, de mégis leköti az olvasó figyelmét.
Mindent egybevetve azt hiszem határottan pozitív csalódás lett a könyv.
Láttam már, hogy megjött a folytatás, de megnyugtatok mindenkit, nem marad itt se semmi félbe, szóval bátran bele lehet kezdeni. Igazi karácsonyi tündérmese.

Bővebben:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/12/rachel-cohn-d…

4 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Összességében egy jól kitalált és megvalósított történet! Kifejezetten jók a tipikus New York-i helyszínek és elfoglaltságok, ahogyan az is bejött nekem, hogy nem csak a könyvmolyok, a Karácsony-imádók, de a csavaros, szép szerelmes történeteket kedvelőknek is megkapják a maguk részét. Nem olyan blőd humorú, inkább aranyos, játékos az egész, de nem gejl. Nem írom, hogy nincsen hibája a regénynek, hiszen hogy ne lenne? De annyira jó hangulatú és érdekes volt, hogy nem zavart. Bármikor újraolvasnám!

Szeretem az ilyen történeteket, mert megmelengetik a szívemet és olyan érzésem van tőlük, hogy egész évben Karácsony van – bármikor olvasom. Receptre kéne felírni minden szomorú, tizenéves (meg huszonéves, meg stb.) lánynak.

Imádtam őket -szereplők: Dash, Lily, Bumi.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/02/dash-es-lily.html

>!
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101000 · Fordította: Lázár Júlia
>!
meseanyu MP
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Hát ez irtó cuki, és nem azon a cukormázas, agyatlan módon, hanem nagyon intelligensen, egyedien. Szerethető szereplők tömkelege, igényes stílus, intellektuális utalások, karácsony és New York, nekem nem kell több az elvarázsolódáshoz.

>!
GytAnett P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Kifejezetten karácsonyi hangulatú könyvet kerestem. Már tavaly kinéztem magamnak itt, molyon, de úgy voltam vele, hogy majd akkor következő karácsonykor olvasom el, mert mire a könyvtárunk beszerezte, már elmúlt ez az időszak.
Mostanában eléggé le vagyok terhelve, reménykedtem abban, hogy kiemel a valóságból, és visz magával. Úgy gondoltam, hogy könnyű dolga lesz, elvégre a karácsony a legkedvesebb időszakom egy évben. De vagy az volt a gond, hogy nem bírtam a saját valóságomtól elszakadni, vagy valami egyéb, de nem bírt magával sodorni.
Az alaptörténet nagyon tetszett, de én nem így alakítottam volna a történetet, de nyilván ez már legyen az én gondom. :D
Lily szimpatikus lány volt, aki próbálgatta, hogy mégis hol vannak a határai. Nem is csodálom, elég unalmas dolog lehetett 16 évig jó kislánynak lenni. Tetszett, hogy belement ebbe az egész notesz témába, elvégre akármilyen bűnöző állhatott volna a túloldalon.
Dash számomra nagyon fura volt. Nem mondanám rá, hogy igazi magányos farkas, mert vannak barátai. Mondjuk a barátait nem akarom minősíteni, az az én dolgom, hogy nem voltak szimpatikusak. Dash az az igazi szociálisan magányos személy. Van ilyen szóösszetétel?? Körülötte van egy csomó ember, de inkább egyedül tölti az idejét, meg amikor társaságban volt, akkor sem éreztem azt, hogy maradéktalanul átadja magát a társasági élménynek. Így rajta nem is csodálkoztam, hogy belement a notesz-dologba. Neki való dolog volt. Inkább az volt meglepő, hogy végül meg szerette volna ismerni Lilyt.
Volt ebben számomra egy-két érdekes esemény, amivel nem bírtam mit kezdeni.
Elsősorban a karácsonyi hangulat megteremtése miatt vettem kézbe. Időnként nagyon rápörögtem, mert Lily nagyon lelkes volt, de Dash annyira le tudta rontani ezt az örömöt… :(
Az majd a jövő zenéje lesz, hogy a folytatást elolvasom-e valamikor.

>!
kellyolvas P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Ha valami telitalálat lehet egy tini korú fiatal számára karácsonyi ajándékkönyvnek, akkor a Dash és Lily – Kihívások könyve maximálisan az. Nem véletlenül jelölték számos ifjúsági könyves díjra, a 2010-es eredeti megjelenése óta amolyan kultkönyv vált belőle az amerikai young adult olvasók körében.
A szerzőpáros egy remek, eredeti ötlettel állt elő, miszerint a 16 éves főszereplő lány egy piros, bőrhatású borítóval bevont noteszbe ír kihívásokat egy ismeretlen címzettnek, ugyanis a könyvecskét New York egyik leghíresebb könyvesboltjában hagyja, a Strand-ben. A helyről azt kell tudni, hogy 18 mérföldnyi könyvet halmoztak itt fel, hatalmas polcokkal, új, használt és ritka könyvek tömkelegével. Lily ebben a forgalmas, minden könyvmoly mennyországában arra számít, hogy valaki, arra érdemes személy megtalálja a könyvecskét és a kölcsönös kihívások teljesítésének eredményeképp végül személyesen is megismerkednek, összebarátkozhatnak. Hogy sikerül-e a terv? Bővebben: http://www.kellylupiolvas.com/2015/12/rachel-cohn-david…

>!
Virág_Blogger P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

„Az emberek fontos emberei nyomokat hagynak rajtunk. Fizikailag lehetnek közel vagy távol, a lelkedben ott élnek, mert ők segítettek megformálni a lelkedet. Ezen nem lehet túljutni.”

Sok szóval szoktam illetni az olvasmányaimat: van ami zseniális, ami megható, ami csak egy rossz vicc lehet, ami rém romantikus, ami szórakoztató… de most jövök rá, mennyire ritkán mondom azt bármelyikre is, hogy aranyos. Dash és Lily története pedig az volt, az elejétől a végéig, minden percben, legyen az vidám vagy keserűbb. Kedves sztori egy piros noteszről, ami bár csak egy kétségbeesett ötletnek indult, végül főszereplőink életének legszebb karácsonyát eredményezte; két teljesen különböző ember kibontakozó szerelméről, kihívásokról, New York ünnepi kavalkádjáról és a kérdésről, beleszerethetünk-e valakibe, akivel még sosem találkoztunk? Nagyon élveztem a végtelenül szarkasztikus Dashsel és az életvidám Lily-vel töltött pár napot, egyszerűen megmelengette a szívem, amire nagy szükség is van, így karácsony táján. Biztos vagyok benne, hogy nem most került a kezembe utoljára. :)

Bővebb értékelésemet a könyvről a blogomon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2016/12/karacs…

>!
Navi
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Mérhetetlenül bájos, kedves történet 2 fiatal megismerkedéséről, s a karácsony megéléséről. Nagyon aranyos dolog volt Langstontól ez a notesz-ötlet (nekem is volt ilyen piros Moleskin-noteszom), s ahogy Dash belement a játékba, ahogy újabb és újabb feladatok elé állították egymást, legyen az cselekvés vagy csak egy kérdés megválaszolása. Nagyon megkedveltem Lily családját, összetartóak, odafigyelnek egymásra. Lily most bontogatja a szárnyait, ismerkedik az élettel, vagy a veszéllyel, ahogy ő fogalmaz :) Aranyos, vidám lány. Dash amolyan magának való srác, aki köszöni szépen, jól el van egyedül is :) Egyszer-kétszer egy kicsit sok volt (karmazsinriasztás, kutyasétáltatás-celebség), de még pont annyi, hogy élvezhető maradt a könyv.
Kíváncsi vagyok a következő részre is.


Népszerű idézetek

>!
kellyolvas P

Valakinek az arcába hazudni nagyon nehéz.
De.
Még annál is nehezebb valaki arcába vágni az igazat.

98. oldal

>!
lugeos

Talán, gondoltam, nem maga a távolság a probléma, hanem amit kezdünk vele.

136. oldal

>!
DoreenShitQ

(…) ha az ember egy könyváruházban sem bízhat meg, akkor kiben?

158. oldal, Dash


A sorozat következő kötete

Dash és Lily sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Rider: Csók New Yorkban
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Ava Dellaira: Kedves halottak!
Tali Gitta: Jókor jöttél
Szabó Magda: Születésnap
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
Thomas Brezina: Viharos karácsony
Thury Zsuzsa: Szökés Karácsonykor
Rauha S. Virtanen: A karácsonyfalopás
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó