Kihívások ​könyve (Dash és Lily 1.) 340 csillagozás

Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101000 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Dash · Lily · Sofia

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 24

Most olvassa 24

Várólistára tette 285

Kívánságlistára tette 269

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

FairyDust>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Nagyon tetszett az alapkoncepció, de nem ilyen megvalósításra számítottam.
Egyrészt egy nagyon aranyos könyvet olvastam, másrészről pedig egy kaotikus, filozofálós akármit. Az elején azt hittem milyen könnyed kis történet lesz, aha, a nagy fenét. Ebben a könyvben több az idézés és a bölcselet, mint egy filozófikus könyvben.
Emiatt elég hamar elvesztem, és nem is értettem igazán mit olvasok.
A karácsonyi hangulat egyáltalán nem jött át, mert folyamatosan arra kellett koncentrálnom mi is történik, hol is van a napló, és egyáltalán ki beszél hozzám. Elnézve az értékeléseket, úgy tűnik én voltam buta a könyvhöz. Ha más is így érezte magát olvasás közben, emelje magasba a kezét.
Elvoltam vele, végig olvastam, de a második részt nem fogom kézbe venni.

Spoiler-mentes, bővebb vélemény: https://missreaders.com/books/details/33

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Már tavaly karácsonykor szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, de valamiért akkor nem sikerült. Akkor úgy döntöttem, hogy idén is megvárom vele a karácsonyt, vagy legalábbis egy karácsony közeli időpontot. Eljött ez az idő, ettől tovább már nem bírtam várni, annál is inkább, mert már itt várakozik a második része is, amelynek eseményei szintén karácsonykor történnek.

Ebben a könyvben én mindenkit kedveltem, sikerült az összes szereplőnek a szívembe lopnia magát! Egy nagyon aranyos, nagyon bájos, igazán szerethető történet volt. Ki ne álmodozna egy ilyen helyzetről, legyen az tini vagy akár felnőtt. Ami tele van titkokkal, rejtélyekkel és még romantikus is.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/rachel-cohn-david-…

Málnika >!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

”A kockázat hordozza a jutalom lehetőségét.”

Karácsony, könyvesbolt, bájos romantika és David Levithan, mint társszerző; mindez egy nagyszerű, felhőtlen kikapcsolódás ígéretét rejti, azonban a megvalósítás már jóval kevésbé meggyőző. A történet New York-ban játszódik, a két tini főszereplő pedig teljesen eltérően viszonyul a karácsonyhoz. A fura lányként elkönyvelt Lily egyenesen rajong az ünnepekért, míg a mogorva Dash számára ez az év leggyűlöletesebb időszaka. Egy azonban közös bennük, mindketten szüleik nélkül töltik a mostani karácsonyt, egy piros Moleskin notesz által pedig elkezdenek ismeretlenül üzeneteket hagyni egymásnak. Mikor már alakulnának kettejük között a dolgok, jönnek azok a bizonyos elengedhetetlennek számító csavarok, nevetségesebbnél nevetségesebb helyzetek állnak boldogságuk útjába. A néhol agyzsibbasztó történések mellett a könyv stílusa is igen furcsa, helyenként kifejezetten bugyuta, helyenként pedig irritálóan okoskodó. A regény zárása mégis megmelengeti az olvasó szívét, a karácsonykor kibontakozó első szerelemről szóló könyv így végül igen vegyes érzéseket keltett bennem.

K_A_Hikari>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

„– Azt hiszed, a tündérmese csak lányoknak való?”

Kellemes kikapcsolódás így a szünet előtti utolsó finish-hez, nem váltja meg a világot, de mégis leköti az olvasó figyelmét.
Mindent egybevetve azt hiszem határottan pozitív csalódás lett a könyv.
Láttam már, hogy megjött a folytatás, de megnyugtatok mindenkit, nem marad itt se semmi félbe, szóval bátran bele lehet kezdeni. Igazi karácsonyi tündérmese.

Bővebben:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/12/rachel-cohn-d…

6 hozzászólás
Amaryll87 P>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Amekkora nagy volt a felhajtás a könyv körül, hogy nagyobb durranást vártam. Nem volt rossz, de nem estem hanyatt tőle. Maga az ötlet, amiről a könyv szól egy tök aranyos történet lenne, viszont a töltelék nagyon unalmassá teszi a könyvet. A sok visszaemlékezés Dash részéről, meg a filozofálgatások elveszik a könyv könnyed stílusát.

2 hozzászólás
deen>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Aranyos könyv volt. Dash utálja a karácsonyt, így elvált szüleit kijátszva egyedül tölti a téli szünidőt. Dash, bár sok barátja van, mégis szeret egyedül lenni, olvasni és elmélkedni. Lily teljesen az ellentettje: imádja a karácsonyt, minden percét előre megtervezi, karácsonyi kórust szervez és nem érti, hogy nem lehet szeretni ezt az ünnepet. Ebben az évben azonban felborul a családi ünnep, mert szülei elutaznak nyaralni, őt pedig kettesben hagyják egyetemista bátyjával, aki megpróbálja Lilyt kimozdítani a letargiájából. Lily visszahúzódó, nincsenek igazi barátai és nagyon ragaszkodó, ami okoz neki némi problémát. Ezért Langston kitalál neki egy kis elfoglaltságot, amivel talán kimozdulhat a komfortzónájából és megismerkedhet végre egy hús-vér sráccal. Lily először ugyan félénk, de aztán felbátorodik, sőt helyenként olyan dolgokba veti bele magát, amit még álmában sem gondol volna, köszönhető ez Dashnek, aki igazán jó kis kihívásokat állít Lily elé. Miközben a két fiatal ismerkedik egymással a piros notesz lapjain, és teljesítik az egymás által felállított feladatokat, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. De vajon, akkor is úgy fognak érezni egymás iránt, ha a valóságban is találkoznak? Jó humorral megáldott történet, amiben a főszereplők mellett a család és a barátok is őrült szerepet vállalnak a notesz szállításában, megmutatva, hogy mennyire szeretik és törődnek a két fiatallal. Igazi karácsonyi hangulatot varázsoló könyv, érdemes elolvasni.

AniTiger P>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Összességében egy jól kitalált és megvalósított történet! Kifejezetten jók a tipikus New York-i helyszínek és elfoglaltságok, ahogyan az is bejött nekem, hogy nem csak a könyvmolyok, a Karácsony-imádók, de a csavaros, szép szerelmes történeteket kedvelőknek is megkapják a maguk részét. Nem olyan blőd humorú, inkább aranyos, játékos az egész, de nem gejl. Nem írom, hogy nincsen hibája a regénynek, hiszen hogy ne lenne? De annyira jó hangulatú és érdekes volt, hogy nem zavart. Bármikor újraolvasnám!

Szeretem az ilyen történeteket, mert megmelengetik a szívemet és olyan érzésem van tőlük, hogy egész évben Karácsony van – bármikor olvasom. Receptre kéne felírni minden szomorú, tizenéves (meg huszonéves, meg stb.) lánynak.

Imádtam őket -szereplők: Dash, Lily, Bumi.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/02/dash-es-lily.html

>!
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101000 · Fordította: Lázár Júlia
meseanyu P>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Hát ez irtó cuki, és nem azon a cukormázas, agyatlan módon, hanem nagyon intelligensen, egyedien. Szerethető szereplők tömkelege, igényes stílus, intellektuális utalások, karácsony és New York, nekem nem kell több az elvarázsolódáshoz.

GytAnett>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Kifejezetten karácsonyi hangulatú könyvet kerestem. Már tavaly kinéztem magamnak itt, molyon, de úgy voltam vele, hogy majd akkor következő karácsonykor olvasom el, mert mire a könyvtárunk beszerezte, már elmúlt ez az időszak.
Mostanában eléggé le vagyok terhelve, reménykedtem abban, hogy kiemel a valóságból, és visz magával. Úgy gondoltam, hogy könnyű dolga lesz, elvégre a karácsony a legkedvesebb időszakom egy évben. De vagy az volt a gond, hogy nem bírtam a saját valóságomtól elszakadni, vagy valami egyéb, de nem bírt magával sodorni.
Az alaptörténet nagyon tetszett, de én nem így alakítottam volna a történetet, de nyilván ez már legyen az én gondom. :D
Lily szimpatikus lány volt, aki próbálgatta, hogy mégis hol vannak a határai. Nem is csodálom, elég unalmas dolog lehetett 16 évig jó kislánynak lenni. Tetszett, hogy belement ebbe az egész notesz témába, elvégre akármilyen bűnöző állhatott volna a túloldalon.
Dash számomra nagyon fura volt. Nem mondanám rá, hogy igazi magányos farkas, mert vannak barátai. Mondjuk a barátait nem akarom minősíteni, az az én dolgom, hogy nem voltak szimpatikusak. Dash az az igazi szociálisan magányos személy. Van ilyen szóösszetétel?? Körülötte van egy csomó ember, de inkább egyedül tölti az idejét, meg amikor társaságban volt, akkor sem éreztem azt, hogy maradéktalanul átadja magát a társasági élménynek. Így rajta nem is csodálkoztam, hogy belement a notesz-dologba. Neki való dolog volt. Inkább az volt meglepő, hogy végül meg szerette volna ismerni Lilyt.
Volt ebben számomra egy-két érdekes esemény, amivel nem bírtam mit kezdeni.
Elsősorban a karácsonyi hangulat megteremtése miatt vettem kézbe. Időnként nagyon rápörögtem, mert Lily nagyon lelkes volt, de Dash annyira le tudta rontani ezt az örömöt… :(
Az majd a jövő zenéje lesz, hogy a folytatást elolvasom-e valamikor.

Kikiriki>!
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Imádom az irodalmat, szeretem a verseket és legszívesebben néha-néha bölcs idézeteket tennék a mindennapi társalgásaimba, ha a helyzet úgy hozza.Hiszek a szavak erejében, és mindezek miatt jelentett nekem oly sokat ez a könyv. Kicsit nehéz elképzelni, hogy a mostani tizenévesek ilyen okos dolgokat mondjanak, mégis emiatt tetszett nekem. És persze a karácsonyi New York hangulata miatt is… meg még sok mindenért :)

„És mégis valami érthetetlen oknál fogva, amit minden tudományos bizonyíték cáfolna, van bennem remény. Remélem, hogy a globális felmelegedés megáll. Remélem, hogy az embereknek nem kell hajlék nélkül élni. Remélem, hogy nem lesz többé szenvedés. Hinni akarom, hogy a reményem nem hiábavaló.”

Lily és én nagyon sok mindenben hasonlítunk. Kicsit olyan volt, mintha általa a saját fejembe láttam volna bele. Igaz, nagyon sokszor voltak gyerekes gondolatai, de valószínűleg én is nagyon gyakran tudnám magamat rajtakapni, amint hasonló dolgokon gondolkodom. Engem is elámít a karácsony, és az ő leírásai nagyon szépek voltak. És én is próbálok mindig hinni abban, hogy nem hiábavaló az emberekbe vetett reményem és mivel én is egy reménytelenül romantikus típus vagyok, még abban is hiszek, hogy mindenkire vár egy megfelelő ember.

„Könyvmoly voltam, olyannyira, hogy beszéltem is róla, pedig tudtam, hogy ez társadalmilag nem elfogadott.”

„De hát nem tánc-e ez is? Nem tánc-e minden? Még a szavaink is? A beszédünk, a vitáink, a terveink, vagy az esetlenségünk? Bizonyos dolgok előzetes koreográfia alapján működnek. Bizonyos lépéseket évezredek óta megteszünk. A maradék… a maradék viszont spontán, helyben dől el, az adott pillanatban, mielőtt a zene elhallgat.”

Mogorva kis Dash… én olyannyira szerettelek téged, hogy az néha már fájdalmat is okozott! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra ő is egy tökéletes könyves srácnak számít. Imádtam a szarkazmusát, a mogorva külső mögötti kedvességét és gyengedségét, és azt is, ahogy spoiler

„Azt hiszed, a tündérmese csak lányoknak való?”

„Soha ne vágyakozz vágyálomra”

Ösztönösen megpróbáltam nem szeretni Sofiát, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy sikerült. Olyan sok dologra hívta fel Dash figyelmét, és olyan rendes volt vele… lezárta, és nem változott őrjöngő libává, mint ahogy más könyvben történt volna. Átadta a helyét, amikor arra volt szükség, nem gondolt arra, hogy ami nem lehet az övé, az másé se lehet. Emiatt tiszteltem őt.

„Az életünk fontos emberei nyomokat hagynak rajtunk. Fizikailag lehetnek közel vagy távol, a lelkedben ott élnek, mert ők segítettek megformálni a lelkedet. Ezen nem lehet túljutni.”

Nagyon kedveltem Langstont, mert egy igazán jó testvér volt. Ilyenkor vagyok szomorú, hogy szüleim egyetlen gyermeke vagyok. És mindig is egy idősebb fiútesóra vágytam volna, szóval Langston személyisége nálam nagyon betalált. spoiler

„Mi van, ha a szerelem nem eldöntendő kérdés?”

Bumi személyével ellentmondásba ütköztem: ha ilyen kis bugyuta volt szegényke, hogy lehettek néha olyan bölcs mondatai még neki is? :D
Mrs. Basil E, a nagypapa… szinte minden mellékszereplőt szerettem. Nem is nagyon volt negatív szereplő, és ez így karácsony alkalmából meglehetősen megmelengette szívemet… :) spoiler Ez jó hosszú lett. :o

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

Valakinek az arcába hazudni nagyon nehéz.
De.
Még annál is nehezebb valaki arcába vágni az igazat.

98. oldal

lugeos>!

Talán, gondoltam, nem maga a távolság a probléma, hanem amit kezdünk vele.

136. oldal

DoreenShitQ>!

(…) ha az ember egy könyváruházban sem bízhat meg, akkor kiben?

158. oldal, Dash


A sorozat következő kötete

Dash és Lily sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó
Catherine Rider: Csók New Yorkban
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Leiner Laura: Mindig karácsony
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya
Zoe Sugg: Girl online
Stephanie Kate Strohm: Herceg álruhában
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!
Catherine Rider: Csók Londonban