Dash ​és Lily 12 napja (Dash és Lily 2.) 43 csillagozás

Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Dash ​és Lily életük legszebb karácsonyát élték át tavaly (az előző kötetben), miután különös rejtvények megfejtésével egymásra találtak. Eltelt egy év, megint küszöbön a nagy ünnep, ám úgy tűnik, most rögösebb út vezet a boldogsághoz. Lily imádott nagypapája szívinfarktust kapott, és lassú lábadozása beárnyékolja a vidámságáról híres lány mindennapjait. Még karácsonyfát is elfelejt venni. Ráadásul mintha Dashsel kezdenének eltávolodni egymástól: kapcsolatukon repedések keletkeznek. Dashnek tizenkét napja marad, hogy félretegye a karácsonnyal kapcsolatos fenntartásait, és megpróbálja átragasztani barátnőjére a New York utcáit belengő ünnepi hangulatot. Küldetéséhez kénytelen igénybe venni furcsa barátai, valamint Lily ellenséges bátyja, Langston segítségét is. Vajon sikerül meghozniuk Lily kedvét a karácsonyhoz? Olvadásnak indul-e a szerelmesek közötti fagyos légkör? Dash és Lily legújabb, megpróbáltatásoktól sem mentes adventi kalandjai garantáltan megdobogtatják majd az olvasók… (tovább)

Eredeti mű: Rachel Cohn – David Levithan: The Twelve Days of Dash & Lily

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102281 · Fordította: Huszár András

Enciklopédia 2


Most olvassa 3

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Jó kis folytatás volt ez, éppen az tetszett benne, hogy nem volt minden egy nagy boldogság, hanem a jó dolgokért tenni kellett, meg kellett küzdeni, és miután elkísértük Dasht és Lilyt ezeken a küzdelmeken keresztül, mi is bizakodva tekinthetünk a jövőbe.

Szerelem, barátság, család, szeretet, tél, hóesés, ajándékok, meglepetés, finom vacsorák, bulik, egy kis magány – mi más kell egy jó karácsonyhoz, egy jó karácsonyi könyvhöz? Ezt mind megtaláltam ebben a részben, így jó szívvel ajánlom.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2016/12/rachel-cohn-david…

>!
DoreenShitQ
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Az első rész nem aratott nálam teljes sikert, de a hangulatát nagyon szerettem. Ez a kötet szerencsére hozta ugyan azt a szomorkás, mégis bohókás és életvidám keverékérzést, amit én imádtam, egy nap alatt ledaráltam a könyvet. Nem ad hozzá semmi újat, de a hangulatra meg kell adnom az öt csillagot, hitetlenül magával ragadott. A szereplők életszagúak, Dash belopta magát a szívembe ezzel a kötettel. Nagyon megszerettem a kis morcos, könyvmolyt, annyi szent :D Kell egy olyan karácsonyi pulcsi, ami neki van :D

>!
meseanyu MP
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Úgy látszik, azért én mégis leginkább az ilyen cukiságokat szeretem olvasni. Legalábbis most, a félbehagyások után nagyon jólesett, hogy el tudtam merülni benne. Tetszett az igényes, intellektuális, ugyanakkor bolondos, vicces stílusa, hangulata. Jó kis történet volt, családi kapcsolatokról, problémák megoldásáról, és persze a kamaszpárkapcsolat buktatóiról. Nem hiszem, hogy sok ilyen tinédzser van, mint ez a kettő, de bár több lenne belőlük! És a felnőttek között is voltak nagyon jó fejek, példaértékű párbeszédekkel, jelenetekkel.

>!
ziara P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Ezt a részt is szerettem, ahogy két éve az első kötetet is. Bírom ezt a karácsonyi New York-érzést, eléggé átjön. Dash és Lily kedvesek a szívemnek.

>!
Kukuucs P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Tavaly karácsonykor olvastam Lily és Dash történetét a piros naplóval és a New York-i karácsonnyal, és sikerült akkor teljesen elvarázsolnia. (Értékelés: https://moly.hu/ertekelesek/2251462)
A mostani könyv egy évvel később játszódik, a karácsony előtti 12 napot mutatja be. Lily és Dash kapcsolata nem éppen úgy alakult, ahogyan azt elképzeltem az előző kötet végén. A könyv feléig csak kapkodtam a fejemet, hogy mi történhetett, hol van a két érzékeny, bolondos tini, akiket megismertem korábban. Legszívesebben rájuk kiabáltam volna, hogy 'Úristen, hát mondjátok ki a másiknak, hogy mit gondoltok, éreztek, mit szeretnétek!' Szerencsére a legjobb pillanatban Lily anyukája ezt meg is tette, és ezután már nekem is sokkal jobban tetszett a könyv, Lily beszélgetése az anyukájával pedig a kedvenc jelenetemmé vált.
Lily családja még mindig imádnivalóan szeleburdi, humoros helyzetekből és a karácsonyi hangulatból pedig itt sem volt hiány. Minden régi szereplő visszatért, Langston, Bumi, Nagyapa és Mrs. Basil E. még mindig kedvenc.
Ahogyan Lily és Dash is! <3
Karácsonykor az első résszel együtt kötelező olvasmány!

>!
mrsp
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Elég nehéz megfogalmaznom a gondolataimat ezzel a könyvvel kapcsolatban, mert először is nagyon meglepett, hogy a Dash és Lilynek van folytatása. Aztán a semmiből jött a második rész, és ez nyilván feltornázza az elvárásokat. Hiszen ha az első könyv csodálatos és óriási kedvenc, hogy lehet ezt még überelni? Sajnos azt hiszem, ennél a könyvnél nagyobbak voltak az elvárások, mint kellett volna, mert nem voltam vele maradéktalanul elégedett.

Szó sincs róla, hogy rossz lenne. Tetszett, mert imádom Levithan stílusát, és az előző részben megszeretett főszereplőink újjáéledtek ebben a kötetben is, ugyanolyan viccesek és szarkasztikusak voltak a párbeszédeik, mint az első részben, és voltak azért jócskán imádnivaló pillanatok, és könnyfakasztóak is.

Ami viszont kicsit csalódás volt számomra, hogy míg az első kötet olyan, mintha az ember egy csodás karácsonyba csöppenne, ez a könyv inkább letargikus és lehangoló, épp az ellenkezője az elődjének. Kicsit rossz kedvem lett Lily Grincs-ségétől, de a végén kárpótolt minket a szerzőpáros, és a könyv közepétől ismét szárnyalt a történet a maga humoros, habos-babos, szarkasztikus és ünnepi módján. Szóval a végén szépen kiegyenlített Levithan és Cohn, helyreállt a világ rendje, ezért el tudok siklani a kezdeti döcögősség felett.

Szerintem aki szerette az első könyvet, annak mindenképp el kellene olvasnia ezt is, mert a maga hibáival és kezdeti esetlenségével együtt a végeredmény egy szívmelengető történet lesz. :)

2 hozzászólás
>!
moonchristal P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Nem is tudom, mit írjak erről a könyvről. Őszintén szólva, az alaptörténet talán jobban tetszett, mint az elsőnél, de a megvalósítás kevésbé. Aranyos volt ez is, meg szerethető a történet, de kicsit zavart az a spoiler irány, ami felé Lily elindult, és amíg az első részben őt kedveltem jobban, itt abszolút antipatikussá vált. spoiler Cserébe Dash sokkal szimpatikusabb lett, és Lily anyukája is a szívembe lopta magát.
Összességében, a hibái ellenére ugyanolyan jó kis mese lett, néhány mondanivalóval, cuki karácsonyi jelenetekkel, és mindennel, ami egy ilyen ünnepi hangulatú könyvhöz kell.

>!
deen
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Dash és Lily másodszor már nem tudott úgy elvarázsolni. Sajnos. A könyv kétharmadában szereplőink külön-külön és együtt is csak szenvednek, mert nem mondják ki amit gondolnak, amit szeretnének. Lily depressziós és a családjából senkinek sem jut eszébe tenni ellene, csak Langston az, aki ismét Dash-hez fordul, hogy tegye rendbe a lányt. Dash pedig megpróbálja, bár ezúttal nem egészen úgy sülnek el a dolgok, ahogy a fiatalok tervezték. Azért a tanulság megvan, persze, de ez ezúttal nekem kevés volt, hogy szeretni tudjam ezt a könyvet.

>!
Könyvkuczkó P
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Nem igazán érintett még meg a karácsony szele, így gondoltam, a tavalyi hangulatot is Dash és Lily hozta meg, hátha idén is. Ez nem jött össze, de visszahozta az első szerelem, az első kapcsolat érzelmeit. Amikor a Disney meséken szocializált, optimista, álmodozó lány találkozott a valósággal. Amikor a teljesíthetetlen elvárások súlya alatt próbálja szegény fiú kibogozni, mégis mivel tehetné a másikat boldoggá. Amikor még egyikük sem tudja, hogy fejezze ki az érzéseit, hogyan idomuljon a másikhoz. Amikor az elveszett ártatlanságukat próbálják konzerválni, miközben a hormonok már túszul ejtették a józan ítélőképességüket.
Így kell YA könyvet írni: olyan témákkal, amik a fiatalok hétköznapi problémáival foglalkozik: iskola, családi kapcsolatok, szerelem, énkeresés, változás… Leöntve egy kis mézeskaláccsal, karamellel, fenyőfával, korcsolyával, csillámmal. Valahogy még azt is elérték, hogy ennek ellenére sem lett giccses, és megőrizték az előző kötet humorát, báját.

2 hozzászólás
>!
Mrs_Christmas
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Először a borítója tetszett meg, mint ahogy az előző résznek is. Imádom a téli, karácsonyi borítókat.
A könyv tökéletesen bemutatja az első szerelem problémáit, milyen amikor elmúlik a rózsaszín köd és hogy milyen nehéz a másikkal megbeszélni a problémáinkat. Nem akarjuk megbántani, így inkább hallgatunk miközben egyre távolabb kerülünk a másiktól. Kicsit szomorkásabb volt nekem, mint az első rész, de ennek ellenére nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

>!
mrsp

Mindig az optimisták szenvedik meg a legjobban, amikor rosszra fordulnak a dolgok.

9. oldal

>!
Kukuucs P

A könyveken keresztül bárhová eljuthat az ember. Csupa kaland. Tudás. Lehetőség. Varázslat.

185. oldal

>!
Kukuucs P

Olyasvalaki szeretnél lenni aki ura az érzéseinek, a saját sorsának kovácsa, és vállalja a kockázatot, hogy esetleg megsebzik? Vagy a boldogtalanságot választod, mert nem vagy hajlandó közölni azt, amit akarsz?

153. oldal

>!
mrsp

Lily egyet jelentett az ujjatlan kesztyűvel, a forró csokival meg a hóangyalokkal, amelyek elszakadtak a talajtól, és táncot jártak a levegőben.

7. oldal

1 hozzászólás
>!
mrsp

– Egyet se félj! – nyugtattam meg. Majd elsütöttem azt a mondatot, amely az idők hajnala óta a New York-i kereskedelem alapját képezi: – Ismerek valakit.

16. oldal

>!
Kukuucs P

Szerencsére bebizonyosodott, hogy a barátok kárpótolják a családon belüli hiányosságokat.

105. oldal

>!
Kukuucs P

– Visszavonom – mondta Lily.
Egy a bökkenő: nem hangzott túl meggyőzően.
Mindenesetre hagytam, hogy visszavonja.
A gond csak az…
…hogy amit visszavonnak, annak a nyoma ugyanúgy bennünk marad.

136. oldal

>!
Kukuucs P

Este átjött Lily pizzával meg egy-két karácsonyi filmmel. Kitért a hitéből, amikor bevallottam, hogy még nem láttam az Igazából szerelmet, én meg azon döbbentem le, hogy nem is volt olyan szörnyű.

222-223. oldal

>!
mrsp

Igazság szerint egy kissé ámulatba ejtette őket a dolog, pedig a New York-iak csak akkor szoktak így meglepődni, ha beleharapnak a tökéletes fánkba, ötven háztömböt tesznek meg taxival zöldhullámban, vagy sikerül kifogniuk egy jó filmet Woody Allentől, aki ötből egyszer tesz le zseniálisat az asztalra.

6. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Rider: Csók New Yorkban
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Ava Dellaira: Kedves halottak!
Tali Gitta: Jókor jöttél
Szabó Magda: Születésnap
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
Thomas Brezina: Viharos karácsony
Thury Zsuzsa: Szökés Karácsonykor
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó