Az ​üvegház (A morganville-i vámpírok 1.) 257 csillagozás

Rachel Caine: Az üvegház

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Claire ​Denvers nagy reményekkel kezdi meg tanulmányait a poros kisváros, Morganville egyetemén, de reményei hamarosan rémálommá változnak, amikor összetűzésbe kerül a helyi lányokkal, akik gyorsan megtanítják neki, hogy hol is a helye az iskolai rangsorban. Valahol a sor legvégén. Miután súlyosan megfenyegetik, Claire kénytelen menekülni a kollégiumból, és szűkös anyagi lehetőségeihez képest elfogadható albérlet után nézni a városban. Így kerül az Üvegházba, és így szerez új barátokat és lakótársakat a különc Eve, a lázadó Shane és a titokzatos Michael személyében, aki valamilyen furcsa oknál fogva sosem mutatkozik nappal a többiek előtt. Nemcsak az Üvegház, hanem egész Morganville hemzseg a titkoktól. Azt mondják, a kisvárost valójában a vámpírok irányítják, és nem ajánlatos ujjat húzni velük. Claire érkezésével felborítja a fennálló rendet, és ahogy egymás után bukkannak elő az ősi titkok, úgy kerülnek Claire és barátai egyre nagyobb veszélybe. A házuk előtt pedig már kezdenek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
302 oldal · ISBN: 9789639868700 · Fordította: Totth Benedek

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Shane Collins · Michael Glass


Kedvencelte 20

Most olvassa 10

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Rachel Caine: Az üvegház

Kellemesen csalódtam :) Amikor elkezdtem olvasni, majdnem félreraktam, hogy megint egy sablonos, klisés amerikai sulis sztori lesz. Szerencsére nem az volt. Claire ahhoz képest, hogy még csak 16, éretten gondolkozott, nem volt vele gondom. A többiekkel sem. Szerencsére jól választott a srácok közül :) Michael titka, kicsit pislogtam csak :) A könyv vége pedig, na, ez az igazi függővég :) Szerencsére a vámpírok nem cukik és nem csillognak, Monica és a slepp hozta a tőle elvárhatót, mint méhkirálynő, bár ő az átlagnál is rosszabb spoiler. Shane is jó fej, szerencsére nem jött be az első gondoltam, a spoiler.
Nem mondom, hogy rohanok a következő részért, de valószínűleg el fogom olvasni :)

csillagka P>!
Rachel Caine: Az üvegház

Hiányzott már az agymosás (tisztán könnyebb gondolkozni) nem rossz értelemben, csak fékezett habzással, kíméletesen. Sokat agyalni nem kellett rajta, mély tartalmat máshol keresek, de a saját komolytalan módján nem volt rossz nyitó kötet. Vámpírok nem az Alkonyat -féle szépfiúk, hanem veszélyes ragadozok (így szeretem őket) Azért felmerül a kérdés a szereplők mit keresetek ott ahol, és a szülők miért nem néztek alaposabban körül hová is küldik a gyereket. (zsenit nevelni felelősséggel jár)
Az alaphelyzet értelmetlen, a sztori több helyen logikailag bukdácsol, vagy legalábbis ugrál a lemez, mintha az írónő nem fordított volna elég energiát a végső kivitelezésre, inkább egy jól irányzott vágással tette helyre a gordiuszi cselekményt. Sajnálom mivel a hibáival együtt is kimondottan kellemes hatást keltett. Sajnos elkaszált sorozatról beszélünk, talán egyszer lesz olyan az angolom, hogy beleolvasok a folytatásokba.

BubbleTea>!
Rachel Caine: Az üvegház

Végre egy könyv, ahol a vámpírok nem kedvesek és nem vegetáriánusok. Persze, nincs bajom a kedves és aranyos vámpírokkal, de üdítő volt olvasni egy olyan könyvet, amiben nem csillogó cukifiúk. :)

Ennek a történetnek a főhőse nagyon okos, ezért tizenhat évesen egyetemre jelentkezik, egy olyan városba, amit a vámpírok irányítanak. Claire-nek sikerül az első oldaltól kezdődően az utolsó oldalig balhéba keverednie. Végig izgultam, hogy most mi lesz vele, mi történik még. Izgalmas volt, és a karakterek is tetszettek.

A történet vége… nos,… ide a második kötetet de azonnal! :D

Ailey>!
Rachel Caine: Az üvegház

Könnyed, szórakoztató kis vámpíros olvasmány. A humora rendkívül jó, sokat nevettem, a főbb karaktereket pedig igazán kedveltem. Bár Claire-t néha szívesen megcsapkodtam volna egy nagy, büdös ponttyal, de általában őt is bírtam. A történet elég lapos, és cseppet sem izgalmas vagy feszült. Erre a „meg foglak ölni, mert beégettél a szupermenő pasim előtt” dologra még mindig furcsán nézek, semmi rációt nem látok benne. A vége pedig… hát valami istentelenül gagyi. Sajnos azt kell mondanom, ennél rosszabb függővéget még talán nem láttam.
No, de ezek ellenére a már említett humor és a karakterek miatt élvezhető könyv ez.
Úgy gondoltam 3 pontot kap majd, de akkor jött Caine a Shane/Claire jelenetével én pedig szabályosan szétfolytam olvasás közben. Ezzel kilóra megvett az írónő, szóval 4 csillagot kap, kíváncsi vagyok a kettesre is. :P

9 hozzászólás
Fummie>!
Rachel Caine: Az üvegház

Pont azt adta, amit vártam. Nem vártam tőle sokat, csak hogy egy egyszerű vámpíros sablonregény, ami leköt meg izgalmas, de nem fogok neki szentélyt építeni vagy ilyesmi. És ezt kaptam. Jó volt, izgalmas, vicces, kikapcsolt, tetszett, de semmi egyedi nem volt benne, és ötszáz forintért pont megérte.
A szereplőket bírtam, Michaelt, Shane-t és Eve-et egész megszerettem, és még Claire sem volt annyira idegesítő, ami már haladás a hasonló könyvekhez képest. Amelie-t is bírtam. De igazából a könyv felénél már tudtam, ki a gonosz, úgyhogy még csak olyan meglepő fordulatok sem voltak benne.
Ami zavart, az a függővég. Kb huszonötezer részes ez a sorozat, és reméltem, hogy nem lesz függővég, de függővég, úgyhogy most kénytelen leszek beszerezni a többi kötetet is. Szemetek. :D

69 hozzászólás
_nalla_>!
Rachel Caine: Az üvegház

Végre nem egy szokásos vámpíros könyv! Tetszik, hogy nem a vámpírok a főszereplők benne, hanem a ház lakói, akik egyébként szerintem tök jó arcok lehetnek :D Michael a maga komolyságával ugyanúgy lenyűgözött, mint Eve a ruhatárával és a kocsijával, vagy mint Shane azzal, hogy tökre próbál vigyázni Claire-re meg mindenkire.
A lényeg, hogy volt benne minden, amit vártam: a sulis gonosz csajok, barátság, egy kis szerelem, vámpírok, szellemek, „kalandok”… Hol a második része? :D

Fancsee P>!
Rachel Caine: Az üvegház

Végre valami, ahol a vámpírok nem csillognak, nem istentelenül jóképűek és nem vegák…:) Oh, és ők nem a főszereplők, hanem a fő gonoszok!
A szereplők közül egyedül Claire esetében találtam némi kivetnivalót. 1. Miért kellett 16 (és fél) évesnek megírni? Teljesen jó lett és hihetőbb isvolna akkor is, ha már legalább 18, mint a többiek 2. A hülye döntései és az állandó akadékoskodása… Néha úúúgy megcsapkodtam volna. Volt, amikor rettenetesen idegesített, de egyébként egy találékony, bátor és humoros főszereplő. Rajta kívül a három mellékszereplőt, Michaelt, Eve-t és természetesen Shane-t nagyon megszerettem. Egy teljesen mértékben egymáshoz illő, összetartó és őrült társaság. Mindent megtennének a másikért, védelmezik egymást, szerethető karakterek főleg Shane:D .
A fő gonosz kiléte számomra nem volt túl meglepő, gyanakodtam rá. Ettől függetlenül a végkifejlet teljesen ledöbbentett. Nem is a szereplő megjelenése, hanem az, amit tenni akar. Alig vártam, hogy megtudjam, ebből hogy másznak ki főszereplőink, amikor… vége lett. Ilyen függővéget azt hiszem tényleg nem olvastam még, és nem tudom eldönteni, hogy szeressem, vagy inkább utáljam. De inkább az utóbbi felé húzok.
Mikor befejeztem ezt a könyvet, érdekelt, hogy hány részes maga a sorozat. Megnézni sem mertem pontosan, csak azt láttam, hogy rengeteg és nekem ennyi elég is volt. Lehet, hogy még 1-2 részt tovább olvasok, de valószínűbbnek tartom, hogy én itt felfüggesztem. Bármennyire is szeretném tudni, hogy mi lesz Claire és Shane között, vagy hogy hogyan folytatódik a függővég, meg úgy összességében mi lesz a vámpíruralommal, de mindez nem ér meg tízen akárhány elcsépelt, túlbonyolított részt. De majd meglátjuk.
Az alapötlet tényleg egyedi volt, az üvegház lakói szimpatikus, jó karakterek, a cselekmény pörgős, a vége izgalmas. Azt kell mondjam, hogy tényleg jó első rész, de bárcsak trilógia lenne (maximum) el sem hiszem, hogy ilyet mondok… !

LittleStar>!
Rachel Caine: Az üvegház

Másodjára is legalább annyira imádtam, mint elsőre. Egyszerűen letenni alig tudtam, nem hogy húzzam az olvasást, hogy minél többet lehessek a világában a könyvnek! (Szerencsére a nyakamon a folytatások! :D ).
Claire számomra nagyon rokonszenves karakter, tényleg felnőttesebb, mint a legtöbb 16 éves (bocsánat, majd nem 17! :D) karakter, akikkel eddig találkoztam. Shane hát ő álmaim ne továbbja lassacskán. :D Bár kicsit tipikusan a későn érő fiúk közé sorolnám… :D De ettől még nagyon cuki! :D
Maga a világ nagyon tetszik! Egyszerűen ez a van egy város, ahol vámpírok vannak, és valamiféle megmondhatatlan jelenségek. Csúcs! Olvastatja magát.
Eve, a darkos csajszi , mint karakter nagyon megnyerő, a háttértörténete is teljesen érthető. Michael a felnőtt a csapatban ez látszik és érződik sok helyen, és az is, hogy több mindent megélt már, mint a többi 3!
Nagyon tetszett, csak ajánlani tudom, végre nem egy nyálas vámpíros történet, hanem izgalom, kicsi romantika és csupa misztikum! :) 5*

_Katie_ P>!
Rachel Caine: Az üvegház

Igazából fogalmam sincs mi volt ez…
Az még oké, hogy teljesen más világot és rendszert épített fel az írónő, mint amihez szoktunk, de sajnos nem sikerült jól megalkotnia. Sőt, mintha egy alapötlethez menet közben csak ezt-azt hozzárakott volna, aztán valami csoda folytán egy szerkesztő erre rá is bólintott. Ráadásul a vámpírokra legtöbbször csak utaltak és csak fel-felbukkantak, de még csak három mondatot sem mondtak egyszerre.
Clare egy zseni, ugyanakkor tökre nyomi is. Meg se lepődök, hogy egy 16 éves menti meg a világot….lassan tipikus.
Az egész történetben tökre össze-vissza beszélt mindenki, tették a megjegyzéseket Clairenek aki aztán vagy nem értette vagy ha már zseni, nem akarta érteni vagy elfogadni mi is történik körülötte, majd jött az Isteni szikra és nemhogy kapizsgálni kezdte, spoiler
Shane, Eve, Michael és Clare érdekes négyes voltak, időnként tök jól működtek együtt, de hiába a függővég, nem igazán érdekel mi is lesz velük.


Népszerű idézetek

Rémálom P>!

Szívesen mondanám, hogy csak a holttestemen keresztül, de ezen a ponton már túl vagyunk.

4 hozzászólás
Vivi_>!

A horrorfilmek első szabálya: mindig maradj a többiekkel!

Lappantyú>!

– Dögös kis monokli van a szemed alatt. Ki húzott be?
– Senki – vágta rá Claire gondolkodás nélkül, habár a lelke mélyén kizártnak tartotta, hogy Eve puszipajtása lenne a Monica-féléknek.- Baleset volt.
– Aha – bólintott Eve.- Egy időben velem is mindig ilyen balesetek történtek, beleestem mások öklébe, meg ilyesmi.

30. oldal

Lappantyú>!

– Kérsz valamit?- szegezte neki a kérdést Shane hirtelen.- Esetleg egy kólát? Vagy chilit? Egy buszjegyet hazáig?

34. oldal

Amadea>!

– És mi van Brandonnal? – kérdezte Claire, mert nem hagyták nyugodni a történtek.
Michael lebiggyesztette az ajkát. – Brandon egy lúzer. Csapvízzel is meg tudod szívatni, ha azt mondod, hogy megszentelte egy pap.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michael Glass
Rémálom P>!

Fiúk. Miért ekkora seggfej mindegyik?

234. oldal

Amadea>!

Claire ezt is leírta. – És a kereszt?
– Na, az tuti bejön.
– Miért?
– Talán mert a vámpírok mind egy szálig gonosz, lelketlen, vérszívó szörnyetegek?
– A tesitanárom is pontosan ilyen volt hatodikos koromban, de ő nem félt a kereszttől.

155. oldal

Vivi_>!

És hát nézzünk szembe a tényekkel. Az élet másról sem szól, mint hogy ki milyen dögös.

Sunshine>!

– Drágám, mégis mi a fenét keresel te itt? Megint valami rosszban sántikálsz, mi?
– Még szép, hogy valami rosszban sántikálok, asszonyom. Az ember ne változtasson a jó szokásain.

Kapcsolódó szócikkek: Shane Collins

A sorozat következő kötete

A morganville-i vámpírok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: A temető könyve
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Rob Thurman: Holdvilág
Charles Gilman: Démon tanár úr
Brenna Yovanoff: Az elcserélt
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Darren Shan: A Végzet fiai
Derek Landy: Az ősök jogara
Darren Shan: Gyilkos születik