Menekülők (Időcsodák 3.) 57 csillagozás

Raana Raas: Menekülők

Ahogy múlik az idő, egyre nagyobbra nő a különbség aközött, ami volt, és ami lehetett volna…
Judy többgyermekes anyaként és a Raas család fejeként, külsős családi kapcsolatai segítségével igyekszik nemcsak családját, de az egész alfai Kavent megmenteni a küszöbön álló világégés elől.
Giin, a börtönviselt mazdra életében nem először éli át, hogy még a szövetségesei is csupán bábunak tekintik saját játszmájukban. És hiába van ezzel tisztában, nem képes kilépni belőle.
Yaan útja sem arra fordul, amerre gondolta. Kényszerpályán mozgó életében megnyer sok olyan dolgot, amelyre sosem vágyott – és elveszít szinte mindent, amiért pedig az életét is odaadta volna.
Ami mindhármukban közös: tisztában vannak azzal, hogy az ellenállás esélytelen.
De sokszor a menekülés is az.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Shremeya, Budapest, 2017
474 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155740008
>!
Shremeya, Budapest, 2017
476 oldal · ISBN: 9786155740015

Kapcsolódó zóna

!

Csodaidők, Időcsodák

170 tag · 96 karc · Utolsó karc: 2020. december 5., 14:58 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Giin Raas · Judin Raas (Judy Fensson) · Leonid Reynis · Adam Michine


Kedvencelte 13

Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Raana Raas: Menekülők

Emlékszem, hogy annak idején a Csodaidők esetében is a második meg a harmadik részek voltak azok, amelyeket valamiért kevesebbre értékeltem. Ez most is így van, ráadásul egyre inkább kezdem elveszíteni a reményt, hogy olyan katartikusan, nekem valóan tud végződni az egész történet, ahogy a másik sorozat esetében. Pedig tényleg rengeteg ötlet volt, technikailag és történetileg is, egy csomó emberi, megható, vicces jelenet, de bármennyire is szívesen olvastam, néha elkalandoztam, nem éreztem magaménak az egészet, nem kötött le annyira, mint vártam. Mindenesetre rettentő kíváncsi vagyok, hogy mit lehet még ebből az egészből kihozni, jó lenne, ha az utolsó részt megint öt csillaggal jutalmazhatnám.

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Raana Raas: Menekülők

Az a lenyűgöző a Csodaidők-Időcsodák szériákban, hogy amikor azt hiszed, hogy nem lehet szebb, rosszabb, meghatóbb, megrázóbb, kegyetlenebb, gyönyörűbb, tragikusabb, reménytelibb, tanulságosabb stb… akkor nem egyszerűen bebizonyítja, hogy lehet, hanem az lesz.

Nagyon intenzív, nagyon sűrű, felkavaró kötet, az Időcsodák közül azt hiszem, ez hatott rám eddig a legjobban. Nagyon emberi, elgondolkodtató és hiteles. Kicsit gyűlölöm, mert nem csak a karaktereket facsarta ki, hanem engem is, de nagyon szeretem, mert egyszerűen fantasztikus volt!

Később talán írok egy értelmes értékelést is, de most erre futotta. Még emésztenem kell.

Röfipingvin P>!
Raana Raas: Menekülők

Én csak annyit mondanék, hogy szeretnék annyira bátor lenni, mint Judy, annyira erős, mint Yaan és annyira bölcs, mint Giin.
És üdv újra katarzis!

2 hozzászólás
kte P>!
Raana Raas: Menekülők

Sok jót írtak már erről a történetről és én sem tervezek mást. Nem vagyok fanatikus rajongó, ellenben nagyon egyedinek, különlegesnek tartom. Olvasása közben megéltem az érzelmek széles skáláját, többek között elborzadtam a világ brutalitásán vagy csodáltam a szereplők bátorságát, hűségét az elveikhez. Az írónő zseniálisan vezeti az olvasót, olyan a regény, mint egy galaxisra kiterjesztett sakkjátszma, amit nagymesterek vívnak. Váratlan lépései sokszor megdöbbentettek. A háborúban rengeteg borzalom történik, mégis úgy érzem, hogy a megbocsátás is nagy szerepet kap, korábban negatív szereplők megváltozásával, az ő szempontjaik megismerésével.
Kissé tudathasadásos állapot van bennem a CSI miatt, de a harmadik kötetre már annyira eltávolodott a két sorozat, hogy ritkán keverednek össze a gondolataimban. Biztosan tudom, hogy mindkét sorozatot újra kellene olvasnom, mert olyan összetettek, hogy elsőre sok összefüggésen, utaláson átsiklottam. Ehhez persze jó lenne, ha megjelenne a negyedik rész. Nem lehet csak úgy átfutni rajta, sajnos a mostani élethelyzetem nem kedvez az elmélyült tanulmányozásnak.

naravna>!
Raana Raas: Menekülők

Olvasgattam az értékeléseket (ha már a könyveken – mind a hármon – átrágtam magam, legalább valami hozzájuk kapcsolódót olvassak), és olyan hiányérzetem támadt, hogy mégis írok egyet, pedig nem éreztem magam képesnek rá. Már a Csodaidőknél is azt tapasztaltam, hogy a cselekmény elsodort, a szöveg beszippantott és a világ sem akart ereszteni még napokkal, hetekkel a befejezés után sem. Többször újraolvastam a sorozatot, és minden alkalommal így volt, de emellett minden olvasás során, és most az Időcsodák esetében is egyre inkább az erkölcsi mondanivaló került a gondolataim előtérbe, mikor épp nem olvastam. Azon morfondíroztam, hogyan tudnám a saját életemben alkalmazni, amit a szereplők útjain keresztül és a Kaven törvényeivel tanít. Segít belátni, hogy könnyű szem elől téveszteni az igazán fontos dolgokat, és emlékeztet, hogy hogyan lehet becsületes emberként helyt állni (akár a hétköznapokban), amire manapság szerintem nagy szükség van.
Hát ezt adta nekem most ez az Időcsodák-maraton, amit a többiek eddig nem említettek. Meg azt a szokásos rázós-átfordulós-leszállásutánhányós érzelmi hullámvasutat is.

Sai_home>!
Raana Raas: Menekülők

A második rész végén nagyjából kialakult, hogy ki melyik bolygón, kikkel marad, innen indul a történet a már bevált módon néhány év kihagyásával. Továbbra is jól működik ez a felépítés, a „fontosabb” eseményeket valaki úgyis elmeséli, könnyen bele lehet rázódni. Én ugyan kicsit rásegítettem, újra elolvastam az első két részt, mert a sok név számomra nehezebben követhető, ráadásul jobban emlékszem az eredeti sorozatra.
Az alternatív valóságban az eredeti történet nagy meglepetéseit és titkait hamarabb megismertük, így új fordulatokra van szükség, új emberekre, új helyszínekre. Ez mind meg is van, sőt az írónő még meglepetéseket is tudott okozni, néhány helyen arra gondoltam, hogy „Igen, most nyilván ez fog következni”, de nem így lett, hanem valami teljesen váratlan és új! Ennek ellenére ismerősnek tűnnek az események, ha már alternatív valóságról beszélünk.
Kedvenc részeim Yaan-hoz kapcsolódnak, főleg öccsével való viszonya volt érdekes, de az új kihívások/tragédiák feldolgozását leíró részek is jók.
Megérte várni rá, remélem a következő részre nem kell ennyit :)

3 hozzászólás
Sastojci>!
Raana Raas: Menekülők

Eddig talán ez volt a legintenzívebb Időcsodák élmény, a wtf-vinnyogva röhögés-nemnemnem körtánc erősen a Csodaidők olvasásokat idézte vissza. Aztán a leggyanútlanabb pillanatban megint az arcomba csapta a lengőajtót. Pedig azt hittem, már edzett vagyok. Hát nem.
A szélsőséges érzelmek könyve ez nálam: hihetetlenül vártam, és majdnem ennyire féltem tőle. Rajongtam és utáltam. Olyat adott, amiért nyolc éve szurkolok – a lehető leggonoszabb áron.
A három történetszál közül itt most Judyét szerettem legjobban: egyrészt nagyon tisztelem, amit kibír és végigcsinál, másrészt szeretem ezt az újfajta magabiztosságát.
Nagyon élveztem az egész menekülős szálat is, az univerzum tágításáért pedig jár a pluszpont. Rengeteg új szempontot ad ahhoz, ahogy eddig ezt a világot láttuk és ismertük, és tényleg sokmindenre magyarázatot is ad a kaveni és a külsős világgal kapcsolatban is. Innen nézve még a két társadalom közti szakadék se tűnik olyan óriásinak. Kíváncsi vagyok, merre halad tovább ez a szál a negyedikben, mert eddig elég gyanús a súlyos konfliktusok hiánya.
Meg úgy összességében az egész folytatást türelmetlenül várom, különös tekintettel arra, hogy a Csodaidőkkel szemben itt most a leghalványabb elképzeléseim vannak csak, mi a fene lesz ennek a vége. spoiler
spoiler

8 hozzászólás
adrica P>!
Raana Raas: Menekülők

Azzal a szándékkal állok neki értékelést írni, hogy egy viszonylag koherens, és nem csak a rajongók számára értékelhető véleményt hozzak össze. Nem biztos, hogy sikerülni fog. :D Egyébként is eléggé érzelemvezérelten értékelek (így is olvasok: az érdekel, hogy hat rám az adott mű, nem az, hogy bizonyos szempontok szerint milyen mezőnyben hol helyezkedik el), de ezzel az univerzummal kifejezetten elfogult vagyok (persze, szerintem abszolút jogosan, de ne hallgassatok egy rajongóra – olvassátok el!).

Aztán az is erősen befolyásolt, hogy nagyon vártam ezt a könyvet. Tudom, hogy mindenkinek nagyon szörnyű volt éveket várni a folytatásra, de én meg örülök neki, hogy frissen (és későn) érkezettként nem maradtam ki teljesen ebből a folytatásvárós-teóriázós időszakból. Bocsi. :D

Az meg, hogy milyen zseniálisak a karakterek, eleve lehetetlenné teszi, hogy csak önmagában tudjam nézni ezt a kötetet. Hát szinte már személyes ismerőseim, régi jó barátaim ők, akikről végre megtudom, hogy mi történt velük mostanában néha bár ne tudnám. Élő, sokdimenziós, nem túlidealizált emberek, akik egyszer már végigküzdötték magukat az életükön, erre most az író beledobta őket egy más helyzetbe, és kezdhetik elölről. Szegények.

Ja, a könyv! Hát. Nem plagizálom ide @Sastojci négyszavas összefoglalóját, de az tény, hogy elég ambivalens érzéseket hagy maga után. Jó benne lenni ebben a világban, akkor is, ha ez a világ borzalmas. Egyszerre imádod és szidod a szereplőket. Gyorsítanád az olvasást, mert kíváncsi vagy az eseményekre, és mégsem, mert tudod, hogy szörnyű dolgok fognak történni. És nincs happy end. A 3. kötetben pláne nincs. A kétharmadánál azt mondod, hogy én ezt a könyvet soha többet nem akarom látni, még a létezéséről tudni se. Aztán mikor befejezted, visszamész, és még egyszer elolvasod a legmegrázóbb részeket. Ki érti ezt? :D

A történet és a karakterek mellett a harmadik erőssége ennek a sorozatnak a háttérben meghúzódó kérdések, ahogy ezt már többször is említettem. Ami viszont szuper, hogy velem ellentétben a sorozat nem ismétli önmagát: minden kötetben más kérdéseket, más dimenziókat, más dilemmákat kapunk, az Időcsodákban pedig külön jó, hogy a Csodaidőkben felmerült kérdésköröket most egy teljesen más oldalról vizsgálhatjuk meg. Az Ellenállókban már örültem annak, hogy a gyilkosos dilemma újból előjött, itt pedig a másik kedvenc kérdésköröm merült fel, ami már a CSI-ben is annyira megfogott, hogy utána még hetekig gondolkoztam rajta: spoiler. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezen a másik vonalon hova fogunk jutni a történet végére.

Fura az, hogy ezúttal nincsenek katonáink, nem látunk bele a CSU belső ügyeibe, így olvasóként is nagyon hitelesen átjön az az érzés, hogy csak sodródunk a történelem kiszámíthatatlan viharaiban, és fogalmunk sincs, hogy az ellenség mit tervez, mit csinál, és milyen is valójában.

Aztán még néhány random érzelemkitörés, ami részben azért van spoiler alatt, mert spoiler, részben pedig azért, mert… nos, ez már nem tartozik szorosan az értékeléshez, inkább csak amolyan parttalan rajongás, de kikívánkozik. :D

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

5 hozzászólás
szakriszt>!
Raana Raas: Menekülők

Amikor fél évvel ezelőtt találkoztam a Csodaidők sorozattal, akkor gondoltam, hogy az Időcsodákba csak akkor kezdek bele, amikor már az összes megjelent. Na persze! Most természetesen az van, amit gondoltam, már akkor késő lenne, ha a kezemben lenne a negyedik kötet, mert már reggel befejeztem az olvasást!
Ami most is elmondható az, hogy megint beszippantott ez a világ, hajnalokig ébren tartott, tényleg rajongóvá tett. Bizonyos szereplők nagyobb hangsúlyt kapnak itt, mint a Csodaidőkben, mások kisebbet. spoiler

Mircsi P>!
Raana Raas: Menekülők

Az előző rész utàn felkészültem, hogy sokkolva leszek, ehhez képest màr semmin sem lepődtem meg. spoiler Nagyon élveztem, bàr màr kicsit megkoptak az emlékeim az előző részről. Remélem a következő hamar megjelenik.
Olyan furcsa ez az Időcsodàk. Vannak olyan tulajdonsàgok, amik nem jönnek ki szereplőkről, amik a Csodaidőkben igen, màs meg kijön. Judy-t nem éreztem most annyira meghatàrozónak, mint eddig, Yaannàl viszont olyan dolgok jöttek ki, amik eddig nem kerültek előtérbe.
Az egész elemzés dolog engem kicsit az Alapítványra emlékeztetett, meg ahogy ott voltak az űrben némi Star Trek utóérzésem is volt, és ezt nagy örömmel üdvözöltem. :) A virtuális rész még aztàn végképp olyan volt, mint egy ST epizód.
Még annyi, hogy azért is szeretem annyira a Kaven tàrsadalmàt meg vilàglàtàsàt, mert annyira tényleg az egyenlőségre épül és ez lehetővé teszi az erős női szereplők létezését és viràgzàsàt úgymond. Judy volt eddig nagyon ez, most pedig Auna.
Egyébként pedig iszonyat érdekes vallàstörténeti szempontból nézni erre a vilàgra. Engem annyira érdekelne például hogy hogy lett a kereszténységből a Kaven. Meg miért volt rà szükség meg ilyenek…

16 hozzászólás

Népszerű idézetek

ViraMors P>!

– Így akart négy kilométert gyalogolni?
– Csak terhes vagyok, nem mozgássérült – mosolyodott el Judy.

ViraMors P>!

Ők azok, akik a példánk alapján azt mondták, hogy ha Gaadráért érdemes meghalni, akkor nyilván élni is érdemes érte.

Sastojci>!

– Nem értem, hogy tudsz ennyire… összeszedett lenni – mondta rekedten a padló felé.
– Mondj nyugodtan érzelemmentes rohadékot – mosolyodott el savanyúan Yaan. – Meenain robotnak hív.

390. oldal (18. fejezet - Yaan)

Sastojci>!

– Ha mindenkit, aki poszttraumás állapotban marhaságot követ el, jelentenék a kapitánynak – beleértve magamat és a kapitányt is –, senki nem maradna, aki felvehetné a szolgálatot.

350. oldal (16. fejezet, Judy)

Sastojci>!

– Mondom, hogy ne stresszeld magad! – mordult rá Adam, ma már sokadszor, miközben lassan ereszkedni kezdett. – A jelenlévők túlnyomó része azért lesz ott, hogy szentté avasson, aki meg bántani akar, lelövöm, jó?

243. oldal (11. fejezet - Giin)

Tigrincs P>!

A családon belüli erőszakra azonnal és teljes erőből sújtott le a kaveni igazságszolgáltatási rendszer. Ennek kettő oka volt: az egyik a családtagok fizikai védelme – a másik pedig, hogy az erőszak nem válhatott példává a gyermekek számára.

50.

Erzsébet_Szászi>!

— Nálunk a templom az ott összegyűlt emberek miatt számít szentnek – magyarázta Vanna. – Ha itt gyűlnek össze, akkor ez templom.
— És ha mi nem tartjuk annak? Ha mondjuk… megszentségtelenítjük?
Az összes kaveni értetlenül nézett a shayyitára.
— Mármint… lerombolják? – kérdezte végül Igon.
— Dehogy! – legyintett kissé türelmetlenül Lukuyyon. – Hanem… mondjuk megölünk itt egy állatot. Vagy ürüléket helyezünk el a közepén.
A kaveniek értetlensége döbbenetbe fordult, még Giiné is, pedig ő már kezdte érteni, mit szeretne az építésvezető mondani.
— Maga… ide akar szarni? – kérdezte végül Igon, és képtelen volt visszafojtani a belőle kibuggyanó nevetést.
A többiek is elmosolyodtak. A néhány lépéssel odébb álló Adam nyíltan felröhögött. Lukuyyon kétségbeesetten emelte fel a kezeit.
— Mindenre, ami szent! Maguk egyáltalán nem értik, mire gondolok!
Giin úgy érezte, hogy ideje közbelépnie, de Adam megelőzte: Lukuyyonhoz lépett, és ráütött a vállára.
— Végre rájött! Ha bezárja ezt a bagázst egy szennyvíztelepre, és jön a vasárnap, akkor ott tartunk istentiszteletet, és akkor a szennyvíztelep lesz a templom.
— És a szentség? – kérdezte Lukuyyon, és érződött rajta, hogy nem tudja, megbotránkozzon-e, vagy sem.
— Isten mindenütt jelen van. Leginkább azok között, akik őt hívják. Mindegy, hol vannak. A szentséget az emberek hordozzák, nem az épület – szólalt meg végre Giin is.

14. Fejezet - Giin

Tainasa>!

…segíts felállnom. Segíts tovább mennem, tovább dolgoznom. Azokért, akik még élnek. Akik megmenekültek. Segíts, hogy meglássam, mi a helyes, és meg is tegyem. Erre a napra adj erőt. Csak erre. Miattad, és ne miattam. Letiid.

322. oldal (15. fejezet - Yaan)

EBrody I>!

A látvány nem volt túl megkapó: a ház, ahová a Raas család átmenetileg beköltözött, egy poros síkság kellős közepén állt, jó kilátással az egy hangú semmire.

Sastojci>!

A fejében lévő Judy ugyan nem értett vele egyet, de most még ő sem tudta vigasztalni. Naná, hogy lényének egy része ragaszkodik lényének egészéhez.

267. oldal (12. fejezet - Yaan)


Hasonló könyvek címkék alapján

Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Brandon Hackett: Eldobható testek
Orson Scott Card: Fajirtás
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Ian McDonald: Luna – Újhold
Dan Simmons: Hyperion
On Sai: Lucy
Michael Walden: Eshtar – Harmadik könyv
Kovács Ákos: A kehelyhozó