10. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Kiszakadtak (Csodaidők 2.) 424 csillagozás

Raana Raas: Kiszakadtak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Judy, a fiatal, különleges tehetségű nő gyerekként került a nagytekintélyű Raas családba, egyesek szerint botrányos körülmények között. A kaveni hagyományoknak megfelelően apjának, Giinnek kell férjhez adnia. Giin, a nagycsalád feje galaxis-szerte ismert üzletember és politikus. Megosztó személyiség, aki egyre szorongatottabb helyzetbe kerül a kiszakadtakkal kapcsolatos álláspontja miatt. Yaan – új nevén Paul – évekkel ezelőtt a Raas családot és ezzel a Kaven világát hagyta el, s lett kiszakadtként egy olyan hatalom magasan képzett katonája, amely régi családját is veszélyezteti.

Az ogfák vöröse című első kötetben megismert szereplők baljós, világégéssel fenyegető események közepette igyekeznek elveik szerint helytállni, s ha lehet, életbén maradni…

A Csodaidők nagyregény; egy családé is, egy világé is. Észrevétlenül ragad magával sodró erejű cselekményével, fantasztikus lüktetésével.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Shremeya, Budapest, 2016
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638925596
>!
Shremeya, Budapest, 2013
416 oldal · ISBN: 9789638925527
>!
Animus, Budapest, 2010
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884892

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Csodaidők, Időcsodák

159 tag · 87 karc · Utolsó karc: 2019. április 17., 16:13 · Bővebben


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Giin Raas · Yaan Raas · Judin Raas (Judy Fensson) · Grom Lichi · David Freymen · Tobbelt Raas · Arminia Guthil · Erton Raas · Ester Haam · Eva Freymen · Lechis Melilan · Malin Foorer · Shonda Raas · Venn Sniika


Kedvencelte 104

Most olvassa 6

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Riszperidon P
Raana Raas: Kiszakadtak

Hihetetlen komolyan felépített történet. Ezt már az első rész során is tapasztalhatta az ember, de itt még inkább kicsúcsosodott a dolog. Ez csak természetes, hisz' nyakunkon a háború.
Ismét 3 családtag szemszögéből követjük az egyre drámaibb eseményeket. Ahogy az elsőben, úgy itt is, valahogy Yaan szála nem annyira érint meg, pedig ebben a részben váratlan helyekre is szituációkba sodorja a sors. A kedvencem még mindig Judy és Giin.
Felemelő és megrázó történések láncolata ez a rész, de van benne politikai cselszövés is bőven, így be kell valljam, volt néhány szakasz, aminek még egyszer nekiugrottam nap végén, hogy tiszta legyen, ki kivel van, ki kinek tesz be.
Az előző rész nekem sokkal pergőbb volt, viszont ez a rész elérte nálam azt, amit könyv nagyon ritkán, könnyes lett a szemem.
A kedves írónő továbbra se ringat minket álomvilágba, és sokszor bánik keményen a karaktereivel. Nagyon szerettem ezt a részt is, az öt csillag jár rá, de ezt most nem tudom a kedvenceim közé emelni. Viszont alig várom, hogy a harmadik rész lekerüljön a polcomról, mert tudom, még csak most jön a java!
Kedves @ViraMors, változatlanul köszönöm, hogy megismertetted velem ezt a regényfolyamot!

1 hozzászólás
>!
Chöpp 
Raana Raas: Kiszakadtak

Ha lehet, még jobban tetszett, mint az első rész. A kedvenceim még kedvesebbek lettek. Leginkább ifjabb Yaan. Az, hogy rögtön szeretném folytatni a következő résszel, már önmagában azt mutatja, hogy mennyire jó – és jól megírt – történet ez. Alapvetően nem kedvencem a háborús megpróbáltatások és a hátországi politizálás, de ebben a kötetben még ezt is nagyon élvezetes volt.
Majdnem holnap volt már, amikor befejeztem. Nem bírtam az utolsó fejezeteket másnapra hagyni. Alig várom, hogy folytathassam!

>!
tmezo P
Raana Raas: Kiszakadtak

Ez fájdalmas volt.
Nagyon erős emocionális hatása van ennek a résznek, megviselt az elejétől a végéig, és ezért is tartott ilyen sokáig elolvasni. Számtalanszor éreztem gombócot a torkomban, és dühöt a bensőmben, mert űzött vadnak éreztem Giint, és borzasztóan sajnáltam amiatt, amit műveltek vele; mindenhol csak támadások érték, és ez nagyon elkeserített.
Roppant összetett politikai harcok, és társadalmi viszályok tették izgalmassá a cselekményt. Minden érdekelt, sehol nem lankadt a figyelmem. Minden lépésnek következménye volt, és pont ezért kellően részletesnek érzem a kidolgozást.
Judy életében is újfent nagy változás történt. Szerettem az ő részeit is, ahogy szépen lassan megismerkedett a neki szánt férfival és egyre jobban bekapcsolódott a körülötte zajló eseményekbe. Az elkerülhetetlen háború sajnos elérkezett, de! olyan csavarokkal tűzdelve zajlott egyik és másik bolygón, hogy nem győztem meglepődni.
A vége pedig sokk.

>!
tonks
Raana Raas: Kiszakadtak

Igazából az 1. résznél is direkt nem írtam értékelést, mert a „húha” ismételgetésén kívül nem futotta volna hirtelen többre, no meg nagyon akartam magamnak a folytatást, de nem akarom úgy belevetni magam a 3. kötetbe, hogy itt nem tartok egy lélegzésvételnyi szünetet, szóval:
Az írónőnek nem volt könnyű dolga velem, mert pont az űroperák azok, amikkel nehezen ismerkedem meg, a sok idegen név összezavar, át kell kattintatom az agyamat arra, hogy most idegen bolygókon vagyunk, meg űrutazás, és nagyobb távlatból a sci-fi-ért sem rajongok túlzottan. A műfajilag idevágó Scar is abba maradt nálam, pedig tetszett.
Judyék története viszont teljesen beférkőzött az életembe, volt egy pont, mikor az jutott eszembe egy problémáról, hogy végül is nem annyira rossz, hiszen a szereplőknek mennyivel rosszabb… Pedig gondolom a java még csak most jön, pedig most is az utolsó oldalakat olyan közel tartottam az arcomhoz idegességemben, hogy az arcomra esett a könyv.
Ami a legjobban tetszik, az a zseniális kigondoltság, komplexség, érezni lehet, hogy tudja az író, mit akar és hova tart, a rejtélyeket nem húzza olyan sokáig, ráadásul egy nagyon érdekes világban, ami nem is tudom, hogy pattanhatott ki valaki fejéből.

u.i.: a 4 csillag a zaklatottságom következménye, annyira sajnálok most mindenkit, hogy nem tudok a szenvedésükre max csillagot adni.

2 hozzászólás
>!
buzavirág
Raana Raas: Kiszakadtak

Ebben a kötetben is az előző részben megismert szereplők köré épül a történet. (Giin, Judy, Yaan) Bármennyire is messze sodorja őket az élet egymástól, szinte ugyanaz történik velük érzelmileg. Mindegyiküknek kulcsfontosságú a család, bár Yaan még próbál ellenállni, de már jól kivehető merre fog tartani az életútja. Az előző részben sokszor emlegetett háború kitör, nehéz, áldozattal teli döntéseket kell hozni, s mint a könyv címe is rámutat, a hangsúly a kiszakadtakon van. A könyvben erősen jelen van a háborús stratégiák mellett a politika és az ehhez tartozó ármánykodás, árulás. De szépen semlegesíti, oldja kicsit a feszültséget a Judy körül zajló események alakulása. Nem csalódtam, újra egy színvonalas, tartalmas olvasmányt kaptam, aminek a befejezése erősen függővéges.

>!
worsi ASP
Raana Raas: Kiszakadtak

A hétvégén nem is volt kedvem bekapcsolni a számítógépet. Olvastam. Muszáj volt. Azt hiszem, sose izgultam még ennyire regényszereplőkért.
(És ez pont olyan, mint a Potter: majd a sokadik olvasásra is fogok a korábbi kötetekben találni olyat, ami utal a későbbi kötetekre.)
És most egyszerűen mindenről ez a világ jut eszembe.

24 hozzászólás
>!
Gyöngyi0309 P
Raana Raas: Kiszakadtak

Ez most számomra lassabban indult, kellett idő míg belerázódtam, meg kellett szoknom az időbeli ugrást is, azt, hogy néhány év eltelt az előző kötet vége óta ( de jó kis kiegészítőt lehetne hozzáírni:).
Viszont a közepetáján számomra felgyorsultak az események, addig sikerült sok új szereplőt megszeretnem, bár ezzel a jövőben óvatosabb leszek, ugyanis ez nem egy lányregény, sajnos senki sem kerülheti el a sorsát. spoiler
Yaant egyre jobban megszeretm, Giint is kezdem érteni, Judy meg, érte nagyon fáj a szívem…
Folytatódik a kavarás, ami sokszor megint kommunikációhiányból fakad, jó példa erre az elsőszülött házassága.
De nem csak a család életében van jelen a folytonos áskálódás, oldalválasztás, hanem a politikai és vallási életben is folyamatosan megy a játszámázás, persze ebben Giin is akarva-akaratlanul oroszlánrészt vállal.
Érdekesen alakul Yaan sorsa is, homlokegyenest más irányt vesz pályája, már nem az a piperkőc naiv kisfiú, aki a sorozat elején volt.
Az utolsó fejezetek annyira izgalmasoak voltak, hogy szinte végigszáguldottam a lapokon, többször hangosan felkiáltottam, hogy ez nem lehet, miétt. Férjem jól ki is nevetett, most erősen azon vagyok, hogy rábeszéljem, hogy egyszer ő is olvassa el, és akkor érteni fogja az izgalmamat.
Változatlanul fenntartom, hogy régen olvastam ennyire egyedi hangulatú világról, nagy rajongó lettem, és megpróbálom még az idén beszerezni az egész sorozatot, hogy legyen saját példányom, mert ritkán olvasok újra történeteket, de ez határozottan olyan, hogy többször kézbe fogom venni.
Ha nem lenne olyan hosszú a várólistám már kezdeném is a következőt, mert nálam van, de úgy vagyok ezzel a sorozattal, mint a jó borral, ezt nem szabad üvegből, egy hajtásra kiinni, vagyis egyhuzamban végigolvasni, időt kell hagyni az emésztésre, az élvezetre.

2 hozzászólás
>!
Panni777
Raana Raas: Kiszakadtak

Te jó ég. A könyv utolsó 50 oldala egy hatalmas sokk volt. Körülbelül 3x könnyeztem meg ugyanazt a tragédiát, ami elmondhatatlanul jól meg volt szervezve. Ez a történet tökéletesen átgondolt és 5-nél kevesebb csillagot nem tudok rá adni, nem is akarok. Sem a stílusból, sem a lendületből nem veszített az írónő, aminek nagyon-nagyon örültem.
Nem vagyok vallásos, de a Bokra egyes bölcsességei tetszenek és mivel utánanéztem az írónőnek, gondolom, hogy ez a vallásos ismereteiből ered és nem is véletlen. Akarva-akaratlan, de megláttam a vallás előnyeit ebben a könyvben. Megmondom őszintén, furcsállom, hogy ennyi politika és vallás ellenére így imádom a könyvet, ezért külön köszönet az írónőnek. Néha mondjuk azt gondoltam, hogy a karakterek nem teljesen valósághűek, mert van bennük némi egyszerűség, de egyáltalán nem zavaró. Az utolsó jelenet szinte beleégett az agyamba, így nem lesz nehéz folytatni.

2 hozzászólás
>!
ptagi P
Raana Raas: Kiszakadtak

Még mindig csodálom ezt a fantasztikus világot! :)
És azt, hogy egy pillanatra nem lehet megállni, megnyugodni, mert mire azt hinném, hogy…., addigra feje tetejére áll minden. Elképesztő!
A fél csillag levonás tulajdonképpen a saját hiányosságomat tükrözi, mert én a politikai hálózatba teljesen belegabalyodtam. Majd talán az újraolvasáskor már tisztább lesz, hogy ki kivel van, most egyelőre kapkodom a fejem, és az egyéni sorsokra koncentrálok a nagy egész helyett. Egyszer majd úgyis helyére kerül minden kirakós darab. :)

>!
Agatha
Raana Raas: Kiszakadtak

Határozottan komorabb a hangulat a politikai viszály és a háború közeledte miatt. Inkább ezekre helyeződött a hangsúly, és lassabban is haladtam vele emiatt, mivel több odafigyelést igényelt, hogy a fejemben rendbe rakjam (na jó, megpróbáljam) ki kivel van, ki ellen, kiszakadt, külsős, vagy kaveni, katona, családtag vagy politikus.
Persze mindezektől függetlenül nagyon élveztem, és újra meg újra meghajolok írónőnk előtt a csodásan megalkotott világ és rendszer miatt.
I M Á D O M!


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

Fát ültettek akik megházasodtak, fát ültettek, ha egy gyermek született, és fát ültettek a gyászolók is.
A jövőre gondoltak. Fát senki nem magának ültet.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fa
1 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P

A felelősség határait nem a képességek jelölik ki, hanem a lelkiismeret. Csak azért vállalhatsz felelősséget, amit a lelkiismereted megenged. De jusson eszedbe minden döntéskor: nem csak a döntést, hanem annak természetes következményeit is magadra vállaltad.

111. oldal, 6. fejezet - Yaan

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · felelősség · lelkiismeret
11 hozzászólás
>!
Niki_

A jövőben nincsenek gondok, csak a jelenben vannak. Aki a jövővel küzd, a jelent veszíti el.

298. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · jelen · jövő
>!
worsi ASP

A megbékélés sosem felejtés. Éppen ellenkezőleg: emlékezés, de bocsánattal teljes emlékezés.

243. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · megbocsátás
>!
worsi ASP

– Szomorú, amikor éppen azok térítik el Istentől az embert, akiknek az lenne a feladatuk, hogy hozzá vezessék – csóválta a fejét Kefa atya.

120. oldal

>!
worsi ASP

Miért van az, hogy mindegy, mi hangzik el, ha a hangsúly és a hanghordozás megfelelő? Miért van az, hogy az emberek nem látják, mennyire átverik őket, amikor nem beszélnek semmiről?

259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Giin Raas · Judin Raas (Judy Fensson)
>!
Telena

– Rendben. De van egy feltételem – mosolyodott el.
– Mi lenne az? – mosolygott rá David is játékosan.
– Az egyik előbbi mondatodat kitesszük valami jól látható helyre.
– Azt, amikor azt mondtam, hogy nem vagy gyerek?
– Honnan tudtad, hogy arra gondolok?
– Minden gyerek azt szereti a legjobban hallani, hogy ő már felnőtt.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: David Freymen · Judin Raas (Judy Fensson)
>!
tataijucc P

Még nem szerettem senkit úgy, mint téged. Ezt nem kell kiérdemelni. Csak viszonozni.

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ester Haam · Yaan Raas
>!
tataijucc P

Én sem lennék képes a hitemet titokban tartani. A hit nem valami magánügy, annak az ember életében láthatónak kell lennie.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ester Haam
>!
tataijucc P

Aki egy életet megment, egy világot ment meg…

391. oldal

4 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Csodaidők sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ian McDonald: Luna – Újhold
Brandon Hackett: Xeno
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei
China Miéville: Konzulváros
Orson Scott Card: Fajirtás
Wesley Chu: Időrabló
Kim Stanley Robinson: 2312
Dan Simmons: Hyperion
Chris Beckett: Sötét Éden