11. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Kiszakadtak (Csodaidők 2.) 479 csillagozás

Raana Raas: Kiszakadtak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Judy, a fiatal, különleges tehetségű nő gyerekként került a nagytekintélyű Raas családba, egyesek szerint botrányos körülmények között. A kaveni hagyományoknak megfelelően apjának, Giinnek kell férjhez adnia. Giin, a nagycsalád feje galaxis-szerte ismert üzletember és politikus. Megosztó személyiség, aki egyre szorongatottabb helyzetbe kerül a kiszakadtakkal kapcsolatos álláspontja miatt. Yaan – új nevén Paul – évekkel ezelőtt a Raas családot és ezzel a Kaven világát hagyta el, s lett kiszakadtként egy olyan hatalom magasan képzett katonája, amely régi családját is veszélyezteti.

Az ogfák vöröse című első kötetben megismert szereplők baljós, világégéssel fenyegető események közepette igyekeznek elveik szerint helytállni, s ha lehet, életbén maradni…

A Csodaidők nagyregény; egy családé is, egy világé is. Észrevétlenül ragad magával sodró erejű cselekményével, fantasztikus lüktetésével.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Shremeya, Budapest, 2016
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638925596
>!
Shremeya, Budapest, 2013
416 oldal · ISBN: 9789638925527
>!
Animus, Budapest, 2010
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884892

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Csodaidők, Időcsodák

173 tag · 98 karc · Utolsó karc: 2021. május 22., 20:04 · Bővebben


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Giin Raas · Yaan Raas · Judin Raas (Judy Fensson) · Grom Lichi · David Freymen · Tobbelt Raas · Arminia Guthil · Erton Raas · Ester Haam · Eva Freymen · Lechis Melilan · Malin Foorer · Shonda Raas · Venn Sniika


Kedvencelte 119

Most olvassa 6

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Adott egy vallási alapon szerveződő közösség, amelyet a hagyományai és a szokásai forrasztanak egybe, sőt a külön nyelv is. Elkülönülve élnek a társadalom szövetében, és az évszázadok alatt számottevő gazdasági hatalmat szereztek meg, amelyet nem félnek használni. Szokásaik és társadalmi státuszuk miatt irigység veszi őket körbe, olyannyira, hogy hamarosan megjelenik egy csoport, amely a politikai hatalomra törve az emberiség szebb jövőjének a zálogát abban látja, hogy a fentebb említett közösséget szétzúzza. Ehhez előbb politikai manőverek segítségével osztja meg az ellenfeleit, majd később katonai akciókba kezd.
Nos, mindez a Csodaidők második kötetének kerettörténete, és én most már értem, hogy miért tekintenek sokan a regényre egy holokauszttörténet parafrázisaként.

Nekem eddig szerencsém van egyébként a sorozatok második köteteivel, mert gyakran jobban sikerülnek, mint az elsők, és a Kiszakadtak ezt a sort erősíti. Vélhetően azért, mert a szerző is, és az olvasó is sokkal otthonosabban mozog már a világban, és nem kell minden erőt a felfedezésre és a megismertetésre fordítani. Pedig a kezdet nekem nem volt egyszerű, tekintve, hogy hónapokkal ezelőtt olvastam az első részt, és a sok név és helyszín nem mindig ugrott be azonnal. A nehézkes indulást azonban csakhamar feledtette a történet, amitől nehezen szakadtam el.

Még annak ellenére is, hogy néhány írói fogást felismertem benne, és ezért relatív pontosan találtam el a történet néhány motívumát, viszont ez nem rontotta az élményt. Az egyik ilyen elem, hogy mi volt Tored szerepe Yaan mellett. A másik, hogy ki volt Judy igazi apja, bár ezt a sejtésemet az előző könyv alapozta meg igazán. És végül azt is jól találtam el, hogy mi lesz Judy előre elrendezett házasságának a sorsa. Mondván, hogy ha nekem kellene megírnom a sztorit, akkor én így bánnék a főhőseimmel. És valóban így is történt, bár az, hogy milyen hirtelen változott meg a főszereplők helyzete, az egy kicsit váratlanul ért.

Bennem egyébként valóban egy érdekes kérdést vet fel ezeknek az előre elrendezett házasságoknak a sorsa. A könyv lapjain végül is egy pozitív példa bontakozik ki, ahol a kölcsönös meg nem értésből és utálkozásból lesz szép lassan tisztelet, majd valami szerelemféle. De persze a háttérben ott vannak az elrettentő példák, válásokkal, félrelépésekkel, szerelmeket összetörő döntésekkel. Mintha az lenne a végső következtetés, hogy az így összeboronált kapcsolatok nem feltétlenül rosszabbak, mint a szabad döntések nyugvó társaik, hiszen mindenféle kimenetel előfordul egyikben is, másikban is.

Emellett van egy érdekes társadalomfilozófiai kérdésfelvetés az egész műben, amely ugyan nem feltétlenül a legmélyebb ebben a témakörben, de mégis rendelkezik egyfajta bölcs belátással. Ez utóbbi pedig manapság mintha különösen aktuálissá válna, de az is lehet, hogy tíz, meg húsz, meg harminc év múlva is az lesz. A mélység egyfajta hiánya egyébként inkább a nézőpontból fakad, hiszen Giin Raas, a politikus, valójában csak a hullámok tetején ül, amelyek hol fel, hol ledobják. És nem arra figyelünk, hogy mi váltotta ki a hullámot, hanem arra, hogy a politikus, mint ember, hogyan viselkedik ebben a környezetben és miként hat vissza a személyét körülvevő konfliktusok sora a politikai döntéseire.

Mielőtt ezt az értékelést megírtam, visszanéztem, hogy mit mondtam az első kötetről, és azt láttam, hogy Asimovhoz hasonlítottam. Ezt a párhuzamot abban az értelemben írtam, és ezt most is tartom, hogy nem feltétlenül a díszes leírások vagy technológiai részletekben való elmerülés az, ami jellemzi a szöveget. Asimovtól annyiban viszont feltétlenül különbözik, hogy itt nagyobb a hangsúly a szereplőkön és a belső vívódásaikon. Ez a hasonlóság a régebbi korok fantasztikus irodalmával ódon patinával vonja be a művet, ami miatt egyébként sokkal élvezhetőbbé, szerethetőbbé és egy kicsit ismerősebbé is válik. Nehéz letenni, különösen akkor, amikor már az elkerülhetetlen végkifejlet közel kerül a szereplőinkhez.

Egy kicsit sajnálom, hogy a zárva tartó könyvtárak idején még várnom kell a következő részre.

3 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Míg az első kötetről elmondható volt, hogy lefektette az alapokat, megismerhettük a Kavent és az azon kívüli külsős világot, addig a második kötetre az áll, hogy ez a sorozat „motorja”. Míg az első kötet leginkább egy sci-fi családregény volt, addig a második kötetben egy politikai sci-fit kapunk az arcunkba, amiben erőteljesen felpörögnek az események.

A történet tere is kiszélesedik. Újabb bolygókat és azok kultúráját ismerhetjük meg az események kibontakozása közben.A könyv legmegrázóbb, legütősebb része az, amikor az emberi kegyetlenséget, a háború értelmetlenségét ábrázolja. Az írónő még csak nem is direkt realistán vagy különösebben részletekbe menően, csupán végtelenül egyszerű szavakkal írja le a vérontást, a szenvedést, a borzalmakat. A katonai stratégiákra vagy az ilyen-olyan harci helyzetekre (magyarán az akciórészekre) alig pazarol szót, ez a keresetlen egyszerűség mégis megteszi a magáét: felér egy hatalmas pofonnal, és jól az ember emlékezetébe vési, hogy ezt a gyilkolást, ezt a gyűlölködést sosem lehet igazolni semmivel.

A könyv utolsó harmadáig megfeszített figyelem szükséges a könyv olvasásához, hogy követni lehessen az egyre bonyolódó szálakat. Miközben egyre jobban beszippant a könyv lüktető ereje, és letaglóz a tragédiák nyomasztó súlya. Ami a végén csúcsosodik ki igazán, hogy az ember sokkoltan tegye le a könyvet, és egy kis idő múlva reménykedve vegye a kezébe a következőt.

Bővebben (A bejegyzés spoilert tartalmaz!):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2020/06/regi-aj…

Riszperidon P>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Hihetetlen komolyan felépített történet. Ezt már az első rész során is tapasztalhatta az ember, de itt még inkább kicsúcsosodott a dolog. Ez csak természetes, hisz' nyakunkon a háború.
Ismét 3 családtag szemszögéből követjük az egyre drámaibb eseményeket. Ahogy az elsőben, úgy itt is, valahogy Yaan szála nem annyira érint meg, pedig ebben a részben váratlan helyekre is szituációkba sodorja a sors. A kedvencem még mindig Judy és Giin.
Felemelő és megrázó történések láncolata ez a rész, de van benne politikai cselszövés is bőven, így be kell valljam, volt néhány szakasz, aminek még egyszer nekiugrottam nap végén, hogy tiszta legyen, ki kivel van, ki kinek tesz be.
Az előző rész nekem sokkal pergőbb volt, viszont ez a rész elérte nálam azt, amit könyv nagyon ritkán, könnyes lett a szemem.
A kedves írónő továbbra se ringat minket álomvilágba, és sokszor bánik keményen a karaktereivel. Nagyon szerettem ezt a részt is, az öt csillag jár rá, de ezt most nem tudom a kedvenceim közé emelni. Viszont alig várom, hogy a harmadik rész lekerüljön a polcomról, mert tudom, még csak most jön a java!
Kedves @ViraMors, változatlanul köszönöm, hogy megismertetted velem ezt a regényfolyamot!

1 hozzászólás
Chöpp P>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Ha lehet, még jobban tetszett, mint az első rész. A kedvenceim még kedvesebbek lettek. Leginkább ifjabb Yaan. Az, hogy rögtön szeretném folytatni a következő résszel, már önmagában azt mutatja, hogy mennyire jó – és jól megírt – történet ez. Alapvetően nem kedvencem a háborús megpróbáltatások és a hátországi politizálás, de ebben a kötetben még ezt is nagyon élvezetes volt.
Majdnem holnap volt már, amikor befejeztem. Nem bírtam az utolsó fejezeteket másnapra hagyni. Alig várom, hogy folytathassam!

tmezo P>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Ez fájdalmas volt.
Nagyon erős emocionális hatása van ennek a résznek, megviselt az elejétől a végéig, és ezért is tartott ilyen sokáig elolvasni. Számtalanszor éreztem gombócot a torkomban, és dühöt a bensőmben, mert űzött vadnak éreztem Giint, és borzasztóan sajnáltam amiatt, amit műveltek vele; mindenhol csak támadások érték, és ez nagyon elkeserített.
Roppant összetett politikai harcok, és társadalmi viszályok tették izgalmassá a cselekményt. Minden érdekelt, sehol nem lankadt a figyelmem. Minden lépésnek következménye volt, és pont ezért kellően részletesnek érzem a kidolgozást.
Judy életében is újfent nagy változás történt. Szerettem az ő részeit is, ahogy szépen lassan megismerkedett a neki szánt férfival és egyre jobban bekapcsolódott a körülötte zajló eseményekbe. Az elkerülhetetlen háború sajnos elérkezett, de! olyan csavarokkal tűzdelve zajlott egyik és másik bolygón, hogy nem győztem meglepődni.
A vége pedig sokk.

tonks>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Igazából az 1. résznél is direkt nem írtam értékelést, mert a „húha” ismételgetésén kívül nem futotta volna hirtelen többre, no meg nagyon akartam magamnak a folytatást, de nem akarom úgy belevetni magam a 3. kötetbe, hogy itt nem tartok egy lélegzésvételnyi szünetet, szóval:
Az írónőnek nem volt könnyű dolga velem, mert pont az űroperák azok, amikkel nehezen ismerkedem meg, a sok idegen név összezavar, át kell kattintatom az agyamat arra, hogy most idegen bolygókon vagyunk, meg űrutazás, és nagyobb távlatból a sci-fi-ért sem rajongok túlzottan. A műfajilag idevágó Scar is abba maradt nálam, pedig tetszett.
Judyék története viszont teljesen beférkőzött az életembe, volt egy pont, mikor az jutott eszembe egy problémáról, hogy végül is nem annyira rossz, hiszen a szereplőknek mennyivel rosszabb… Pedig gondolom a java még csak most jön, pedig most is az utolsó oldalakat olyan közel tartottam az arcomhoz idegességemben, hogy az arcomra esett a könyv.
Ami a legjobban tetszik, az a zseniális kigondoltság, komplexség, érezni lehet, hogy tudja az író, mit akar és hova tart, a rejtélyeket nem húzza olyan sokáig, ráadásul egy nagyon érdekes világban, ami nem is tudom, hogy pattanhatott ki valaki fejéből.

u.i.: a 4 csillag a zaklatottságom következménye, annyira sajnálok most mindenkit, hogy nem tudok a szenvedésükre max csillagot adni.

2 hozzászólás
Lisie87 P>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Továbbra is nagyon élvezem és szeretem!!! *.*
A vége… o. O Waaaat????

5 hozzászólás
buzavirág>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Ebben a kötetben is az előző részben megismert szereplők köré épül a történet. (Giin, Judy, Yaan) Bármennyire is messze sodorja őket az élet egymástól, szinte ugyanaz történik velük érzelmileg. Mindegyiküknek kulcsfontosságú a család, bár Yaan még próbál ellenállni, de már jól kivehető merre fog tartani az életútja. Az előző részben sokszor emlegetett háború kitör, nehéz, áldozattal teli döntéseket kell hozni, s mint a könyv címe is rámutat, a hangsúly a kiszakadtakon van. A könyvben erősen jelen van a háborús stratégiák mellett a politika és az ehhez tartozó ármánykodás, árulás. De szépen semlegesíti, oldja kicsit a feszültséget a Judy körül zajló események alakulása. Nem csalódtam, újra egy színvonalas, tartalmas olvasmányt kaptam, aminek a befejezése erősen függővéges.

worsi P>!
Raana Raas: Kiszakadtak

A hétvégén nem is volt kedvem bekapcsolni a számítógépet. Olvastam. Muszáj volt. Azt hiszem, sose izgultam még ennyire regényszereplőkért.
(És ez pont olyan, mint a Potter: majd a sokadik olvasásra is fogok a korábbi kötetekben találni olyat, ami utal a későbbi kötetekre.)
És most egyszerűen mindenről ez a világ jut eszembe.

24 hozzászólás
Gyöngyi0309 P>!
Raana Raas: Kiszakadtak

Ez most számomra lassabban indult, kellett idő míg belerázódtam, meg kellett szoknom az időbeli ugrást is, azt, hogy néhány év eltelt az előző kötet vége óta ( de jó kis kiegészítőt lehetne hozzáírni:).
Viszont a közepetáján számomra felgyorsultak az események, addig sikerült sok új szereplőt megszeretnem, bár ezzel a jövőben óvatosabb leszek, ugyanis ez nem egy lányregény, sajnos senki sem kerülheti el a sorsát. spoiler
Yaant egyre jobban megszeretm, Giint is kezdem érteni, Judy meg, érte nagyon fáj a szívem…
Folytatódik a kavarás, ami sokszor megint kommunikációhiányból fakad, jó példa erre az elsőszülött házassága.
De nem csak a család életében van jelen a folytonos áskálódás, oldalválasztás, hanem a politikai és vallási életben is folyamatosan megy a játszámázás, persze ebben Giin is akarva-akaratlanul oroszlánrészt vállal.
Érdekesen alakul Yaan sorsa is, homlokegyenest más irányt vesz pályája, már nem az a piperkőc naiv kisfiú, aki a sorozat elején volt.
Az utolsó fejezetek annyira izgalmasoak voltak, hogy szinte végigszáguldottam a lapokon, többször hangosan felkiáltottam, hogy ez nem lehet, miétt. Férjem jól ki is nevetett, most erősen azon vagyok, hogy rábeszéljem, hogy egyszer ő is olvassa el, és akkor érteni fogja az izgalmamat.
Változatlanul fenntartom, hogy régen olvastam ennyire egyedi hangulatú világról, nagy rajongó lettem, és megpróbálom még az idén beszerezni az egész sorozatot, hogy legyen saját példányom, mert ritkán olvasok újra történeteket, de ez határozottan olyan, hogy többször kézbe fogom venni.
Ha nem lenne olyan hosszú a várólistám már kezdeném is a következőt, mert nálam van, de úgy vagyok ezzel a sorozattal, mint a jó borral, ezt nem szabad üvegből, egy hajtásra kiinni, vagyis egyhuzamban végigolvasni, időt kell hagyni az emésztésre, az élvezetre.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

worsi P>!

Fát ültettek akik megházasodtak, fát ültettek, ha egy gyermek született, és fát ültettek a gyászolók is.
A jövőre gondoltak. Fát senki nem magának ültet.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fa
1 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!

A felelősség határait nem a képességek jelölik ki, hanem a lelkiismeret. Csak azért vállalhatsz felelősséget, amit a lelkiismereted megenged. De jusson eszedbe minden döntéskor: nem csak a döntést, hanem annak természetes következményeit is magadra vállaltad.

111. oldal, 6. fejezet - Yaan

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · felelősség · lelkiismeret
11 hozzászólás
Niki_>!

A jövőben nincsenek gondok, csak a jelenben vannak. Aki a jövővel küzd, a jelent veszíti el.

298. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · jelen · jövő
worsi P>!

A megbékélés sosem felejtés. Éppen ellenkezőleg: emlékezés, de bocsánattal teljes emlékezés.

243. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · megbocsátás
worsi P>!

– Szomorú, amikor éppen azok térítik el Istentől az embert, akiknek az lenne a feladatuk, hogy hozzá vezessék – csóválta a fejét Kefa atya.

120. oldal

worsi P>!

Miért van az, hogy mindegy, mi hangzik el, ha a hangsúly és a hanghordozás megfelelő? Miért van az, hogy az emberek nem látják, mennyire átverik őket, amikor nem beszélnek semmiről?

259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Giin Raas · Judin Raas (Judy Fensson)
Telena>!

– Rendben. De van egy feltételem – mosolyodott el.
– Mi lenne az? – mosolygott rá David is játékosan.
– Az egyik előbbi mondatodat kitesszük valami jól látható helyre.
– Azt, amikor azt mondtam, hogy nem vagy gyerek?
– Honnan tudtad, hogy arra gondolok?
– Minden gyerek azt szereti a legjobban hallani, hogy ő már felnőtt.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: David Freymen · Judin Raas (Judy Fensson)
tataijucc>!

Én sem lennék képes a hitemet titokban tartani. A hit nem valami magánügy, annak az ember életében láthatónak kell lennie.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ester Haam
tataijucc>!

Még nem szerettem senkit úgy, mint téged. Ezt nem kell kiérdemelni. Csak viszonozni.

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ester Haam · Yaan Raas
tataijucc>!

Aki egy életet megment, egy világot ment meg…

391. oldal

4 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Csodaidők sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Lucy
Orson Scott Card: Fajirtás
A. M. Aranth: Oculus
Marissa Meyer: Cinder
Pierce Brown: A káosz évei
Ian McDonald: Luna – Újhold
Brandon Hackett: Xeno
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Szergej Lukjanyenko: Ugrás az ismeretlenbe
Wesley Chu: Időrabló