10. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
100. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Ellenállók (Időcsodák 2.) 99 csillagozás

Raana Raas: Ellenállók

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ahogy múlik az idő, egyre nagyobbra nő a különbség aközött, ami volt, és ami lehetett volna…

Az Időcsodák „mi lett volna, ha” univerzumában a három főhős most már egészen más helyzetből próbál ellenállni az életére törő hatalomnak.
Judy safirnak készül, de tőle független események miatt újra és újra tanulmányai megszakítására kényszerül. Eközben, bármennyire szeretne távolságot tartani az őt és apját visszautasító Raas családtól, egyre közelebb kerül hozzá.
Giin, akit korábban családja a Kavenen kívülre szorított, ezúttal a kiszakadtak közösségéből is kihullik, és koholt vádak miatt börtönbe kerül.
Yaan – érzései szerint hiába – próbál megfelelni szűkebb és tágabb családjának, egyre nagyobb bukásokkal kell szembenéznie.

A háború pedig közeledik.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Shremeya, Budapest, 2013
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638925572
>!
Shremeya, Budapest, 2013
410 oldal · ISBN: 9789638925589

Kapcsolódó zóna

!

Csodaidők, Időcsodák

188 tag · 108 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 16., 10:07 · Bővebben


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Giin Raas · Judin Raas (Judy Fensson) · Ronen Raas · Adam Michine · Armoin Kiinnan


Kedvencelte 21

Most olvassa 4

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ashriver>!
Raana Raas: Ellenállók

Épp most fejeztem be és tettem le a könyvet. Ami ebben történt….azt, én…arra nem találok szavakat. Szabályosan sírógörcsöt kaptam, amikor azokhoz a részekhez értem. Én…nem is tudom, még mindig sokkban vagyok, felpüffedt szemmel, csomó pzs-vel magam körül. Egyszerűen azt kell mondjam zseniális, amit az írónő összehozott. Borzalmas, de zseniális. Felfoghatatlanul képtelen, amik itt történtek…. hogy ennyi borzalom érje őket és szenvedés és mégis képesek a gyógyulásra, arra, hogy felálljanak és menjenek tovább.
Annyira megörültem, amikor több szereplő is felbukkant a Csodaidőkből, még ha csak néhány fejezet elejéig is, főleg Brendon és Grom. Ő a személyes kedvencem. Az új szereplők közül meg Michine, na hát őt imádom.
Azt kell mondjam, hogy az Időcsodákban sokkal jobban szeretem Judy-t, Yaan-t és Giin-t, mint a Csodaidőkben. Itt közelebb kerültek hozzám, jobban megismertem őket és ezáltal megszerettem őket. Valahogy a Csodaidőkben nem tudtam a magamévá tenni a gondolataikat, az érzéseiket, de itt nem volt velük semmi gondom. Amint a mi lett volna ha részhez értem, szinte rögtön megkedveltem őket és magamévá tettem a gondolkodásmódjukat, érzelmeiket.
Köszönöm, hogy megismerhettem ezt a világot és a szereplők által a magamévá tehettem és egy kicsit én is ott élhettem. Alig várom, hogy visszatérhessek és újra találkozhassak a régi ismerőseimmel.

ViraMors P>!
Raana Raas: Ellenállók

Bizonyos tekintetben dolgozik bennem a kisördög: miért is nem olvastam én ezt eddig? Hiszen a könyv nagyon jó, és az univerzum többi részét is nagyon-nagyon szeretem.
Másrészt azt hiszem, nekem ezt a könyvet most kellett olvasnom. A mondanivaló egy részét, egészen konkrétan a barátságról és a megbocsátásról szóló Bokra-részleteket és beszélgetéseket korábban – de legalábbis a megjelenés környékén – nem tudtam volna értékelni.

Kicsit mondjuk kiszúrtam magammal, jobban tettem volna, ha az Ellenállók előtt újraolvasom az Elágazó utakat, az eredeti sorozatra ugyanis sokkal jobban emlékszem… Így aztán ismeretlen ismerős a világ, még mindig lenyűgözően összetett, életteli és hiteles. Ismeretlen ismerősök a karakterek is, a főbb szereplők sokrétű, fejlődő személyiségek mind, és a mellékszereplők sem csak papírbábok. Sőt…
A történet egyszerre szép, elgondolkodtató, megható és megrázó. Tudtam én már az elején, hogy fájni fog, mégis meglepett, hogy a – gyakorlatilag egyben olvasott – második fele mennyire megrázott.

Nagyon-nagyon rég óta szívem közepe a sorozat, ez a rész csak megerősítette a kedvenceim között elfoglalt helyét. Kedves @Eta, köszönöm az újabb remek könyvet, nagyon várom a folytatást :)

2 hozzászólás
anemona P>!
Raana Raas: Ellenállók

Még egy újraolvasás (anno idáig jutottam a sorozatban), és sajnos pont olyan szörnyű volt, ahogy emlékeztem. Sok a fájdalom, erőszak, veszteség, testi-lelki-szellemi kínzás. Őszintén szólva Giin és Adam barátságán, majd később Grom feltűnésén kívül szinte semmi pozitívumot nem tudok felhozni.
Lehangoló mondataim ellenére továbbra is nagyon érdekel, várom, hogy lássam merre tartunk, és azzal bátorítom magam, hogy innen remélhetőleg talán lejjebb nem már kerülünk, még ha egyből felfelé nem is lehet elindulni.

kte P>!
Raana Raas: Ellenállók

Az Ellenállókban az írónő folytatja az alternatív valóság történetét. Nagyon másképp alakulnak a dolgok, mégis sokat szenvednek szereplőink, akik pedig már a szívemhez nőttek, így izgulok értük és fáj a szívem. Időnként egészen meglepő összefüggések derülnek ki és furcsa tökéletesen más helyzetben látni őket a Csodaidőkhöz képest.
A történetszálak és események, a sok szereplő ezúttal is tökéletesen karban vannak tartva, semmi zavaró hiba, logikátlanság nem tűnt fel nekem.
A befejezés után az jutott eszembe, hogy mégis hogy jutnak egy író eszébe spoiler
Fél csillagot a rengeteg kegyetlenség és negatív esemény miatt vontam le, nekem ez a Csodaidők második részében is annyira megfeküdte a gyomrom, hogy alig mertem nekiállni a harmadik résznek. Csak a fülszöveget olvasva nyugodtam meg.

2 hozzászólás
worsi P>!
Raana Raas: Ellenállók

Míg a Csodaidők második kötetét annak idején három nap alatt elolvastam, ez majdnem három hétig tartott. Kicsit azért, mert nem akartam elengedni, de inkább talán azért, mert nem egy kedves habkönnyű lányregény ez. Cserébe annyira jó gondolkodni rajta. (Meg miközben az ember arról olvas, hogy @Eta hogyan szívatja szegény szereplőit, hirtelen minden probléma meg saját szúnyogcsípés sokkal kisebb jelentőséggel bír, kevésbé akadok fönn rajta. Kit érdekel, hogy pár napig bicegek, mikor Giin… meg Yaan, meg Judy, meg a többiek?)
Még mindig úgy érzem, hogy ezt a sorozatot fogom többször újraolvasni.

Inpu>!
Raana Raas: Ellenállók

Kissé nyugtalanít a tudat, hogy míg a Csodaidőknek az összes kötet birtokában rugaszkodtam neki, @Eta most hirtelen magamra hagyott a kérdéseimmel és a kíváncsiságommal. Legszívesebben odaszíjaznám kedves szerzőnket az íróasztalához, s ott hagynám vízen és kenyéren, míg pontot nem tesz a történet végére.

7 hozzászólás
Erzsébet_Szászi>!
Raana Raas: Ellenállók

Továbbra is rajongok ezért a két sorozatért. Bár úgy érzem, a Csodaidők Giinje és Judy-ja közelebb áll hozzám. Az ICS, viszont sokkal realisztikusabbnak tűnik. A szívem is belesajdult a rengeteg megalázásba és kínzásba, amin át kell esniük szegény szereplőknek.
Minden részben ki kell emelnem a Bokrát, és a niesi imádságokat, és dalokat, mert megmozdítják az ember lelkét, nem volt ez máshogy most sem. Szívesen vennék egy kiegészítő kötetként kiadott Bokrát. :)

5 hozzászólás
dwistvan P>!
Raana Raas: Ellenállók

Más döntések, más sorsok, de a történelem, a kitalált, és a valós is a másik verziójú regény sorozatának menetrendjét követi. Jó olvasni és követni a megszokott és jól ismert szereplők életét. Azzal, hogy másképp alakul minden, szinte új történetnek lehet izgulni. Remélhetőleg a befejező kötetben is hasonló lendülettel, hasonló meglepetésekkel találkozhatunk. Örülök annak, hogy ez a verzió is elkészült, mert a megszokott szereplőkkel jó ismét találkozni. A történetről az átfogó gondolataimat a harmadik kötet után tudom elmondani.

3 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Raana Raas: Ellenállók

Ez. Nagyon. Fáj.
Kegyetlen. Zseniális.

2022. 06. 26.
Fáj.

adrica P>!
Raana Raas: Ellenállók

Huhh, ezt azért meg kellett emészteni. Nesze neked fix it. :D Továbbra is az tetszik a legjobban ebben az ötletben, hogy a másképp alakuló események és máshová sodródó főhősök által beleláthatunk azokba a helyzetekbe, amik a Csodaidőkbe nem fértek bele, előjönnek olyan gondolatok, dilemmák (Bokra-értelmezések!), amik ott nem kerültek sorra, és az egyébként is sokoldalú szereplőket még alaposabban megismerhetjük. Yaant például sokkal jobban kezdem érteni az ICS segítségével, Brendon egy kicsit meglepett, mert az én fejemben másképp élt, Grom pedig pont olyan, amilyennek elképzeltem. <3 spoiler Judy is sokkal szimpatikusabb, bár még mindig le tudnám fejelni az asztalt ettől a fiatalkori naivitásától. spoiler Rion továbbra is a meglepetés-jóarc a sorozatban. Örültem az újak közül Erinának spoiler és Michinének is.

Persze azért nem volt egy vidám menet. Sőt. Nyomasztó. Dühítő. Elborzasztó. Gyomorforgató. Félelmetes. Kicsit asszem traumatizált. Erős idegzet vagy gyenge beleérző-képesség szükséges az olvasásához. Viszont ha feltesszük, hogy az ember alapvetően jóra törekszik, de legalábbis nem eleve szadista, akkor azt mondom, hogy nem kell ide antiháborús propaganda, olvasson mindenki CSI – ICS-t, oszt gondoljon bele, hogy akarja-e, hogy legyen lövöldözés, meg ami vele jár. Naugye.

Ami még utólag jutott eszembe, hogy mennyire baromi jó, és ami csak a két sorozatból együtt derül ki: annak a bemutatása, hogy egyazon hitet valló, ugyanazon valláshoz tartozó random emberek és random teológusok is mennyire másképp értelmezhetik a saját szent irataikat, hittételeiket. Volt pár olyan gondolat, amit a CSI alapján készpénznek vettem, hogy „a Kavenben ezt így hiszik”, most meg kiderült, hogy ez közel sem általános. Ez egy fontos gondolat szerintem, ami felett hajlamosak vagyunk elsiklani, ha vallásokhoz, egyházakhoz tartozó emberekről beszélünk.

Még egyszer újra kell majd olvasnom, hogy ebben biztos legyek, de elsőre úgy éreztem, hogy ebben a kötetben messze kevesebb volt az elgépelés, meg azok a fura, bukfencező mondatok, amik mennyisége miatt eddig egyszer sem tudtam volna jó szívvel öt csillagot adni. Most tudok.

Hát. Vérzik a szívem értük, és remegve várom a harmadik részt. :)


Népszerű idézetek

Ashriver>!

Ha nem látod a célját annak, amit csinálsz, ne csináld, mert tetteiddel nem alkotsz, hanem rombolsz.

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · Giin Raas
1 hozzászólás
Hámori_Fruzsina>!

Aki alázattal és kedvességgel fordul valaki felé, hogy megszerezze a jóindulatát, amire nincs rászorulva, nem manipulál. Inkább hidat épít.

Fainthoar>!

A megbocsátásnak ugyanis az a lényege, hogy elengedi a következményeket. Ha tartozol, elengedem a tartozást. Ha hazudtál, és megbocsátok, legközelebb újra hiszek neked. De ha megöltél valakit, akkor annak a következményi alól senki sem adhat mentességet.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
Lindaaa>!

– „Pál, Pál, Majdnem ráveszel engem is, hogy kereszténnyé legyek!” – vigyorgott rá kedvesen. – De aztán mindig mondasz valamit, amiért maradok inkább pogány.
– Egy pogány, aki kívülről tudja a Bibliát.
– Senki sem lehet tökéletes.

208. oldal

alaurent P>!

A barátság az a szövetség, amely a kölcsönös pozitív érzésekből fakad, de alapja nem lehet csupán az érzés. Ahogy bármely más szövetségben, ebben is a kötelesség és felelősség kettős kötelékének kell az alapot képeznie – mondta a főszöveg, ahol éppen kinyílott a könyv. Aztán egy kisbetűs mandisra esett a tekintete a lapszélen. – A barátság az a szövetség, amely azért értékes, mert semmilyen előírás nincs a létezésére. A barátság ember-létünk társas igényéből, legbenső lényünkből fakad, olyan mélyről, amilyenre a kettős kötelék nem képes leérni. Barátkozunk, mert emberek vagyunk. Barátkozunk, hogy ne legyünk egyedül.

Bokra-idézet és mandis a 7. fejezetben

Kapcsolódó szócikkek: Bokra
anemona P>!

Bocsáss meg, vagy megnyomorítod magadat és a másikat is!

12. fejezet

dontpanic>!

Ahogy az ajtónak tántorodott, egy villanásra még látta a helyiség számát. 101.

89. oldal

7 hozzászólás
Sastojci>!

– Akár civilként, akár katonaként öl az ember, nyomot hagy a lelkén, az életén, és katonaként is hordoznia kell annak a következményét, amit csinált. Nem foghatja arra, hogy csak parancsra cselekedett.
– Ez igaz, de mi van azzal a „száműzi magát a közösségből” résszel? Ha éppen a közösséget akarta védeni?
– Én a közösségre bíznám annak eldöntését, visszafogadja-e.
– És Isten?
– Mi van vele?
– Ő mit szól hozzá?
– Adam, te nem hiszel Istenben. Nem mindegy, mit szól hozzá?

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adam Michine · Giin Raas
15 hozzászólás
Sastojci>!

– Hát ennyire nem akarsz családfő lenni?
– Ennyire. Sosem akartam. Akit kérdeznek, annak felelni kell. Aki felel, annak felelősséget kell vállalnia a szavaiért, a véleményéért, a tanácsáért. És mint elsőszülött, már fiatalként is úgy éreztem, túl nagy ár ez a hatalomért. Inkább nem kértem sem a hatalmat, sem a felelősséget.

297. oldal

Ruby P>!

Talán ott, ahová megy, még az üres égbolt is fényesebb lesz.

382. oldal


A sorozat következő kötete

Időcsodák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Artúr
Brandon Hackett: Eldobható testek
Ian McDonald: Luna – Újhold
Octavia E. Butler: A magvető példázata
Kim Stanley Robinson: 2312
Brandon Hackett: Xeno
Margaret Atwood: Testamentumok
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
Urbánszki László: Sápadtak
A. M. Aranth: Oculus