20. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Elágazó ​utak (Időcsodák 1.) 144 csillagozás

Raana Raas: Elágazó utak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A „Mi lett volna, ha” kérdésre nincs válasz. Pedig sokszor szeretnénk tudni.

Az irodalom lehetőséget ad arra, hogy eljátsszunk ezzel a kérdéssel.

Az Időcsodák ennek a játéknak az eredménye.

Mi lett volna, ha Yaan nem sokkal tizennyolc éves kora előtt leül, hogy meghallgassa a másik felet is? Döntése, hogy nem szakad ki, milyen változásokat okoz szerettei és tágabb környezete életében? Képes-e egy ember döntése a történelmet megváltoztatni – és ha igen, elképzelhető-e, hogy egy jobbnak tartott döntésnek sokkal fájdalmasabbak lesznek a következményei?

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Shremeya, Budapest, 2013
416 oldal · ISBN: 9789638925565
>!
Shremeya, Budapest, 2012
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638925510

Kapcsolódó zóna

!

Csodaidők, Időcsodák

179 tag · 101 karc · Utolsó karc: 2021. augusztus 4., 11:43 · Bővebben


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Giin Raas · Yaan Raas · Judin Raas (Judy Fensson) · Ronen Raas · David Freymen · Rion Raas · Tobbelt Raas · Arminia Guthil · Narya Meelenan · Peet Falk · Rengi Raas


Kedvencelte 28

Most olvassa 2

Várólistára tette 196

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Inpu>!
Raana Raas: Elágazó utak

Görgey Etelkának (alias @Eta, sőt még aliaszabb Raana Raas) van egy nagyon komoly hibája, amit, tartok tőle, komoly erőfeszítések árán sem lesz képes orvosolni. Nevezetesen, hogy ide, ebbe az országba, az itteni körülmények közé született. Nyilván nincs ezzel a sorssal egyedül megáldva, de könyvét (idestova az ötödik tőle olvasott kötetét) olvasva, szinte minden fejezet után azon morfondíroztam, mekkora irodalmi veszteség, hogy a Csodaidők/Időcsodák univerzuma csupán egy kis ország viszonylag behatárolható olvasói köre számára vált kultikus alkotássá. Pont.

20 hozzászólás
dontpanic P>!
Raana Raas: Elágazó utak

Az irodalomban nincs ”mi lett volna, ha”. Felesleges feltenni azt a kérdést, hogy mi történt volna másképp, ha ez és ez a szereplő nem ezt és ezt a döntést hozza. Az irodalomban minden a szerző szándékai szerint történik, így hozva létre egy kerek, összefüggő alkotást.
Az irodalomban csak akkor van értelme feltenni a ”mi lett volna ha” kérdését, ha maga a szerző teszi fel.

A már mindent megcsináltak elv szerint már ezt is megcsinálta valaki valahol, de én még nem találkoztam hasonló kísérlettel, úgyhogy eléggé nagy kíváncsisággal olvastam az Időcsodák első kötetét (szerencsés módon éppen a Csodaidők első kötetének újraolvasása után).

Elég jól lekövethetőek az apró, szinte hajszálnyi eltérések okozta, annál nagyobb változások a cselekményben. Minden változás logikusan következik egymás után, egyre inkább szétnyitva a képzeletbeli ollót, amivel a két kötet cselekményszálainak szétválását lehetne modellezni. A legnagyobb változás talán a szereplők viszonyaiban történik, és ezek a megváltozott viszonyok hozzák aztán magukkal a konkrét történéseket is. Az előző kötet legnagyobb erősségének is a szereplők közötti viszonyok alakulásának leírását tartom, ez itt is megmaradt, jól látjuk, mennyire hatnak a szereplők életére ezek a viszonyok.

A stílus, a világ, a szereplők megmaradtak, így nagy meglepetés nem éri azt, aki a Csodaidők ismeretében olvassa a könyvet – már persze olyan értelemben, hogy ha azt szerette, valószínűleg ezt is fogja. Persze meglepetések vannak bőséggel, de bevallom, nekem azért mindig a Csodaidők marad A Történet, és néha furcsa volt ezt a könyvet olvasni, mert egy-két dolgot csak nem tudtam megszokni.
(SPOILER Valójában az egyetlen, amit sehogyan sem voltam képes megszokni, az az volt, hogy Judy hivatalosan nem Raas családtag. Egyre csak azt vártam, hogy mikor kerül már be a Raasok közé. :) Na de, persze ez nem nagy ár azért pl., hogy Ronen nem hal meeeeg. :) SPOILER vége)

A könyvön nem lehet fogást találni, olyan értelemben, hogy megtartja az ígéretet: ez a könyv tényleg nem az a könyv, ez a történet, nem az a történet. Ahogy írtam, én még nem találkoztam hasonlóval, így valóban egy élmény volt ezt olvasni. Kicsit furcsa, kicsit más, de nagyon izgalmas és élvezetes.
Az öt csillag jár egyben az ötletért, de a megvalósításért is.

SPOILER a végére:
Hihetetlen, de szinte terápiás hatással volt rám Yaan és Giin békülő beszélgetésének olvasása, amikor minden ellentét elsimult, és az ellenszenv eltűnt a másik fél álláspontjának megismerése után. Ezek alapján azt hiszem, ha valaki összehozna egy könyvet, ami rövid fejezetekben, novellákban oldaná fel a világirodalom nagy vitáit, ellentéteit, annak igen nagy sikere lenne a feszültségoldó könyvek piacán. :))

7 hozzászólás
buzavirág>!
Raana Raas: Elágazó utak

A „Mi lett volna, ha” elgondolástól eleinte idegenkedtem, de alapvetően jó ötletnek tartom, érdemes újra átélni a Raas család történetét, főleg ha egy olyan sorozatról van szó, amit kedvel is az olvasó. Részemről rendben volt az újabb találkozás, örömömre szolgált hogy a főbb szereplők természete nem változott, aki gonosz volt, az is maradt. Természetesen most is ugyanazok a kedvencek, rettentően örültem, hogy volt akitől nem kellett végleges búcsút venni. Kíváncsian várom a folytatást, feszültséggel zárult ez a rész is.

worsi P>!
Raana Raas: Elágazó utak

Tavaly már olvastam egyszer, de nem sok minden maradt meg – nem kedvezett neki, hogy kórházban olvastam a lopott pár percekben. Most főleg azért kezdtem újra, mert mindjárt megjelenik a harmadik!!! mert kedvem volt ehhez a világhoz, a Csodaidőkkel meg valahogy nyögvenyelősen haladtam. De ez annyira nagyon jó volt! Két napja ezen gondolkozom, hogy miért is rajongok ennyire. Talán azért, mert ez kicsit lelkizősebb lett, én meg szeretem, ha az emberek megbeszélik egymással a problémáikat.
Bár első kötet után talán nem kellene ítéletet mondani, de azt hiszem, jobban szeretem ezt a sorozatot, mint az eredetit. Kedvencelem is gyorsan.

7 hozzászólás
Agatha>!
Raana Raas: Elágazó utak

Zseniális!
Ez a „Mi lett volna ha” úgy ki van találva…
Itt változtat egy picurkát, ott elmennek a szereplők egymás mellett, amott meg egyszerűen máshogy döntenek, és bár ugyanazok a hőseink, de személyük, élményeik, jellemük azzal, hogy máskor voltak és más helyeken mint a Csodaidőkben, annyi más élményt adott.
És egyszerűen nem tudok dönteni, melyik az erősebb történet: spoiler
Jaj, Eta, mi lesz velem, ha elérem a blogodon a 3. rész utolsó sorait…

tmezo P>!
Raana Raas: Elágazó utak

Semmivel sem „vidámabb”, mint a Csodaidők 1. Itt is van ki miatt, mi miatt szomorkodni, ugyanúgy vannak veszteségek, és családi viszályok, politika és miegymás. Nem kaptak sokkal jobb sorsot a szereplők, csak egy másik irányt, ami ugyanúgy élvezhető, és érdekes volt, és hasonlóan fájdította a szívemet.
Van egy kis hiányérzetem, talán nincs benne annyi mélység, magyarázat, levezetés, mint a másikban, és a másik nélkül ez talán nem mindenhol lenne érthető, követhető.

Bíró_Júlia>!
Raana Raas: Elágazó utak

Előrebocsátom, hogy @Eta már az Ogfák vörösével bebiztosította a rajongásom a munkássága iránt egy életre. Merthogy a Kaven. A Bokra. A nagycsaládok, ahol a seeméknek is hozzájuk illő házastársat keresnek. A családmodell, amibe egy sor jelenkori nehézség kiküszöbölése bele van kódolva – ami mégsem felel(het) meg mindenkinek, aki már beletartozik, ahonnét muszáj lehet kiszakadni, aztán egy életen át vágyakozni és/vagy gyűlölködni. Ami annyira másként fest belülről és kívülről szemlélve, hogy olvasás közben nem támadnak folyton ötletei az embernek, hogyan lehetne őket egy félmondattal kiküszöbölni – mert ezúttal nem csak az író szavait kell elhinni arra nézvést, hogy márpedig a bajok ennél mélyebbek. Nem kell, mert látszik. Mondom, csoda. idők… bocsánat.
Elég rég olvastam a Csodaidőket, a visszavágyás idő hiányában nem tárgyiasult. Ettől pedig visszatartott az elvárásaim tömege, pedig megvettem mindkét kötetet, amint tudomást szereztem a létezésükről. Aztán szemeztünk egymással, sokáig. Karácsony előtt gondoltam, miért is ne törné össze megint a szívemet Judy meg Giin meg Yaan meg Tobbelt meg Rion meg Rengi meg Malin meg… . Nekikezdtem, és ámulattal láttam, hogy rajtuk kívül hányan képesek még erre az amúgy nem könnyű mutatványra.
Merthogy a legfőbb különbség – a cselekmény fordulatán túl – számomra a látókör szélességében rejlett. Míg az Ogfák vöröse élesen és egyértelműen koncentrált a három főhősre, és megtartotta az olvasót az ő közvetlen környezetükben, itt sokkal több figyelem irányul a családtagok, kollégák és beosztottak egymás közti viszonyaira is an Tobbelt elveszi egy srác övét, issstenem :) , ráadásul annyi helyváltoztatás, költözés, fizikális és mentális dinamizmus szorult 427 oldalra, hogy csak úgy kapkodtam a fejem. Jó volt. Követni is, figyelni is, Kavenbe elmerülni meg végképp.
A Nem vagy egyedül üzenete sosem volt még tetten érhetőbb.

És amint hazajutok, megkeresem az Ellenállókat. Ez nem állapot.

kte P>!
Raana Raas: Elágazó utak

Akik még nem ismerik: az Időcsodák sorozat Raana Raas Csodaidők című sorozatának újragondolása az eredeti szerző által. Zseniális a cím és az ötlet, amely az eredeti könyvfolyam első részének (Az ogfák vöröse) egy nagy jelentőségű döntését választotta ki elágazásnak, az egyik főszereplő, Yaan kiszakadását. Nekem is fájdalmas pont volt ez, most egy alternatív valóságban olvashatjuk, hogy mi történt volna, ha meggondolja magát.
A megvalósítás nem marad el minőségben az eredetitől és nem válik unalmassá, ebben nekem segített az is, hogy Az ogfák vörösét régen olvastam. A címkék közül továbbra is az űropera és a társadalmi sci-fi passzol rá leginkább. Szereplői között megjelennek a Raas nagycsaládon kívül mások is, rajtuk és a kapcsolódó történéseken keresztül eljuthatunk az ember által lakott univerzum bármelyik bolygójára. Ugyanazok az emberek, de más irányban fejlődnek tovább. Az egyes események megjósolhatatlanok, mégis visznek a Csodaidők sodrával azonos irányba, az ellentéteket nem sikerül feloldani.
Akkor javaslom olvasásra, ha van elegendő idő és figyelem, mert a történet bonyolultsága megkívánja a teljes koncentrálást. A teljes megértéshez valószínűleg többszöri olvasás szükséges.

dwistvan P>!
Raana Raas: Elágazó utak

Annak ellenére, hogy a sorozat másik kimenetelét olvastam, ez a verzió is nagyon érdekes. Miután a szereplők és a környezet ismert, talán jobban is át tudom látni. Tetszik az, hogy az egyes döntések, helyzetek, sorsok máshogy alakulnak. Ettől újszerű és izgalmas. Izgat, hogy mit lehet ebből kihozni a következő kötetekben.

Szédültnapraforgó P>!
Raana Raas: Elágazó utak

R.R-tól ez volt az 5. olvasásom, a Csodaidők sorozatát, már évekkel ezelőtt végigolvastam és azóta mondhatom, hogy ő a magyar sci-fi írónők közül kedvenc lett :)
A csillag levonás csak azért, mert a politikai részek annyira nem kötöttek le, de ettől eltekintve imádtam a regényt, a szereplőket. Több kedvencem is van, Judy, Giin, Yaan. Nagyon jól elképzelte az írónő ezt a Földön túli – idegen bolygókon játszódó – világot. Fura szokások, fura ruhák, érdekes „népekkel” találkozunk.
Én szeretnék ebben a korban élni majd (ha jól emlékszem a 3000-es években játszódik)
spoiler


Népszerű idézetek

Algernon P>!

Nem vagy egyedül… mindig van valaki, akinek rád van szüksége.

427. oldal

2 hozzászólás
Algernon P>!

Soha ne várakozz tétlenül. Amire vársz, talán sosem jön el, és nem hagyhatod, hogy életed minden kincsnél értékesebb pillanatait ellopja a semmi.

348. oldal

Algernon P>!

Mások bűne sosem kisebbíti a tiédet

95. oldal

Algernon P>!

A halál az élet része. Nem csupán a vég, nem csupán egy adott pillanatban szembejövő utolsó ellenség, hanem a folyamatosan pusztuló idő által testünkbe-lelkünkbe ivódott, minden pillanatunkat meghatározó jelenlévő valóság. A halál az élőkben van jelen, a holtak már nincsenek a hatalma alatt. A halál nyomát érezzük minden fájdalomban, minden félelemben magányos helyzetben. De az az igazi élet, amely képes a halált az örömben, a felszabadultságban, a közösségben is észrevenni, és magába ölelni. A semmi elfogadása értékessé teszi a meglévőt…

302. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · élet · halál
bazsalikom P>!

     A megbékélés sosem felejtés. Éppen ellenkezőleg: emlékezés, de bocsánattal teljes emlékezés. (…)
     A megbocsátás az adósságok tökéletes elengedése. Nem tartozik nekem, s így nem tartozik hozzám sem. Én nem vagyok az övé, ő nem az enyém. Nincsenek már birtokok és birtokosok, nincsenek kötelességek és elvárások.
     A múlt nem köt meg immár, csak van, szabad az út a jövő felé, az élet felé.
     Így az igazi vég, a megbékélés, csak kezdet. Az élet kezdete.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra
Algernon P>!

A Huudán ültem kedvesemmel,
hallgattam a szél örök suttogását,
s bár kezem az övét szorította,
mégis messze volt tőlem
mint a csillagok, bizony, ragyogó volt.
Mint a hideg csillagok, bizony, messze volt.

40. oldal

nagytimi85 >!

– Nem szeretnék titkos és hősies életet élni. Nem akarok úgy élni, hogy bármikor joggal börtönbe zárhatnak, és nem tartom magam alkalmasnak arra, hogy évekig vagy évtizedekig színészkedjek. Egyébként is túlságosan félnék, és nem akarom az életemet félelemben élni.
Giin elcsodálkozott a fiú bátorságán: vajon hány húszéves lenne képes nyíltan bevallani, hogy fél, hogy nem akar kalandot, csak egy „unalmas” életet?

347. oldal (Shremeya, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · David Freymen · félelem · Giin Raas · kaland
dontpanic P>!

Az, hogy valaki hogyan hisz, a maga dolga. Az viszont, hogy hogyan él, már a közösségé is.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Giin Raas
Sastojci>!

Mielőtt még elaludt volna, átvillant rajta, hogy ha kiszakad, katonának áll. Ott megmondanák, mi a dolga, hol a helye. Ott működne a kötelesség–felelősség páros. Aztán elvigyorodott. Szép kis katona lenne belőle. Sem bátorság, sem hősiesség nem szorult bele. Az első rázósabb helyzetben menekülőre fogná.

359. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yaan Raas
4 hozzászólás
Algernon P>!

Az általános múlandóság mérlegén kapják meg életünk dolgai valódi súlyukat, tárják fel valódi értéküket. A halálon át viszont csak az menekülhet meg, ami a közösség része is, amit a halállal szembesülő élő a pusztulás ellenére továbbhordoznak.

302. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · halál · közösség

A sorozat következő kötete

Időcsodák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

China Miéville: Konzulváros
Kim Stanley Robinson: 2312
Ian McDonald: Luna – Újhold
Chris Beckett: Sötét Éden
Brandon Hackett: Xeno
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Szergej Lukjanyenko: Ugrás az ismeretlenbe
Wesley Chu: Időrabló
Dan Simmons: Hyperion
William R. Forstchen: Egy másodperccel később